Site icon runnfun.gr

Οι αιτίες για την “κοιλίτσα του δρομέα”

Αν περάσεις λίγο χρόνο παρακολουθώντας οποιονδήποτε μαραθώνιο, μπορεί να παρατηρήσεις ένα φαινόμενο που προκαλεί σύγχυση: Κάποιοι, κατά τα άλλα ευκίνητοι, δρομείς μπορεί να έχουν, παραδόξως, μια κοιλίτσα που προεξέχει…

Ας το πούμε «κοιλίτσα του δρομέα». Δεν είναι και τόσο ευρέως διαδεδομένη, αλλά εντοπίζεται αρκετά συχνά, ώστε να είναι ένα θέμα συζήτησης μεταξύ ορισμένων τακτικών δρομέων. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις – μία από τις οποίες, η δεύτερη μπορεί να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.

«Νομίζω ότι κάτι που είναι αρκετά συνηθισμένο, ειδικά στους ηλικιωμένους, είναι όταν χάνουν πολύ βάρος και η επιδερμίδα της κοιλιάς δεν έχει τόση ελαστικότητα για να επιστρέψει», λέει ο Tim Church, καθηγητής στο Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας Pennington του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα.

Ο Church εξηγεί ότι η επιδερμίδα είναι «πολύ παχιά» και ότι, καθώς γερνάμε, χάνεται η ελαστικότητά της και η ικανότητα να απορροφηθεί και πάλι από το σώμα μας. Αν κάποιος στην ηλικία των 40 ή των 50 ή των 60 ετών υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και χάσει πολύ βάρος, η κοιλιά του μπορεί να σακουλιάσει, ακόμη και αν κατά τα άλλα είναι αδύνατος.

Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό διπλασιάζονται, αν ένα άτομο είχε παραπανίσια κιλά στην κοιλιά.

«Ένας φίλος μου στο ζίου ζίτσου το έχει αυτό – φαίνονται οι κοιλιακοί του, όμως η επιδερμίδα είναι ακόμη πλαδαρή από κάτω», λέει ο Church. «Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς από αυτό το περίσσιο δέρμα είναι η επέμβαση».

Η δεύτερη αιτία η διατροφή

Η δεύτερη και δυνητικά πιο ύπουλη αιτία της «κοιλίτσας του δρομέα» μπορεί να έχει να κάνει με τη διατροφή.

Οι έρευνες δείχνουν συνεχώς ότι η αερόβια άσκηση από μόνη της δεν είναι ο ιδανικός τρόπος να χάσεις πολύ βάρος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χάσεις κάποια κιλά, αν κάνεις προπόνηση για έναν αγώνα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορείς να χάσεις ένα με δύο κιλά, αν τρέχεις τακτικά και η τακτική αερόβια άσκηση κάνει σίγουρα καλό στην υγεία.

Αλλά ο μόνος τρόπος να χάσεις πολύ βάρος, είναι να κάνεις αλλαγές στη διατροφή σου. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να τρέξουν αρκετά, ώστε να χάσουν βάρος», λέει ο Michael Jensen, ενδοκρινολόγος στην κλινική Mayo της Μινεσότα.

Ο Jensen λέει ότι ένα άτομο που τρέχει, αλλά κάνει κακή διατροφή, «μπορεί να μην απαλλαγεί από την κοιλίτσα», εάν έχει γονιδιακή προδιάθεση να αποθηκεύει περίσσιο λίπος στο μεσαίο τμήμα του σώματός του και ο Church συμφωνεί. «Γενικά, αν δεν διατρέφεσαι σωστά, τείνεις να βάζεις κιλά στην κοιλιά», λέει (όπως και αν πίνεις πολύ αλκοόλ, προσθέτει).

Επίσης, όλες οι έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αποθήκευσης λίπους στην κοιλιά και του αυξημένου κινδύνου μεταβολικών νοσημάτων και θνησιμότητας – ακόμη και σε σύγκριση με ανθρώπους που έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Έτσι, αν ένα άτομο τρέχει τακτικά, αλλά δεν κάνει σωστή διατροφή για να εξισορροπήσει την άσκηση που κάνει, μπορεί να καταλήξει να έχει κοιλιά.

Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους ασιατικής καταγωγής. «Παρατηρούνται πολλές περιπτώσεις διαβήτη σε άτομα ασιατικής καταγωγής με φυσιολογικό βάρος», λέει ο Church.

Σε μεγάλο βαθμό, λόγω το DNA τους, πολλοί άνθρωποι ασιατικής καταγωγής είναι φυσικά λεπτοί, αλλά τείνουν να αποθηκεύουν τα παραπανίσια κιλά στην περιοχή της κοιλιάς, εξηγεί. «Βλέπεις ανθρώπους που δείχνουν κοκαλιάρηδες», λέει, «αλλά η κοιλιά τους μοιάζει με μπάλα μπάσκετ».

Διαβάστε επίσης: Οι πιο δημοφιλείς διατροφικές… αμαρτίες που κάνουν οι δρομείς

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version