Site icon runnfun.gr

Ο σημαντικός ρόλος της γυμναστικής στον έλεγχο του σακχάρου

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetologia δείχνει ότι η ώρα της ημέρας που επιλέγεις να ασκηθείς μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Οι συμμετέχοντες που γυμνάζονταν το απόγευμα και το βράδυ είχαν 18% και 25% μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, αντίστοιχα, ενώ πρωινοί ασκούμενοι δεν είδαν καμία μείωση.

Θα πρέπει βέβαια μαζί με τα παραπάνω συμπεράσματα να ληφθεί υπόψιν ότι οποιαδήποτε άσκηση -ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που την κάνετε- μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του προδιαβήτη και του διαβήτη, ωστόσο καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα εκγύμνασης αν έχετε πρόβλημα υψηλού σακχάρου.

Πότε ανεβαίνει το σάκχαρο και ποιες τροφές το ρίχνουν;

Πάντως, τα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη συχνά ενθαρρύνονται να ασκούνται και προφανώς, αυτό είναι γενικά σωστό. Άλλωστε, είναι πολλές οι έρευνες έχουν συνδέσει την όσο το δυνατόν περισσότερη αθλητική δραστηριότητα με την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Υπάρχει όμως ένα αστερίσκος σε όλα αυτά: Επειδή η άσκηση κάνει το σώμα πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να πέσει το σάκχαρο στο αίμα πολύ χαμηλά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά να ελέγχετε συχνότερα το σάκχαρο στο αίμα πριν και μετά τη γυμναστική για να καταλάβετε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στην άσκηση.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Diabetologia υποδηλώνει ότι η ώρα της ημέρας που γυμνάζεστε μπορεί να είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Οι ερευνητές εξέτασαν 775 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 45 μέχρι 65 ετών, στους οποίους δόθηκε ένας ιχνηλάτης γυμναστικής και τοποθετήθηκαν σε μία από τις τρεις ομάδες για το χρόνο άσκησης: πρωί, απόγευμα και βράδυ.

Αν και δεν διαπιστώθηκαν διαπίστωσαν αλλαγές στην αντίσταση στην ινσουλίνη για τους ασκούμενους το πρωί, στις άλλες δύο ομάδες παρατηρήθηκαν βελτιώσεις. Εκείνοι που εκτελούσαν μέτρια με έντονη σωματική δραστηριότητα το απόγευμα είχαν 18% χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη και η βραδινή ομάδα τα πήγε ακόμη καλύτερα με 25% μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι καταρχάς είναι σημαντικό να είμαστε σωματικά δραστήριοι και επιπλέον πως η ώρα της ημέρας μπορεί να έχει σημασία στη βέλτιστη μεταβολική υγεία», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης, Τζερόεν Βαν Ντερ Βέλντε, ερευνητής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία.

«Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με προηγούμενες έρευνες, οι οποίες έδειξαν ότι τα πιο ευεργετικά αποτελέσματα στον έλεγχο της γλυκόζης με προπόνηση υψηλής έντασης ήταν το απόγευμα έναντι του πρωινού. Αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν η μεγάλη διαφορά μεταξύ πρωινού και απογεύματος», προσθέτει.

Τροφές που περιέχουν ‘’κρυφές’’ ποσότητες ζάχαρης!

«Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να εξηγηθεί, τουλάχιστον εν μέρει, από το κιρκάδιο σύστημα του οργανισμού μας. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι το μυϊκό σύστημα και τα οξειδωτικά συστήματα του σώματός μας επηρεάζονται από τον κιρκάδιο ρυθμό μας και η μέγιστη δραστηριότητά τους φαίνεται να είναι αργά το απόγευμα. Έτσι, το να είναι κανείς κυρίως ενεργός το απόγευμα και το βράδυ μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες μεταβολικές αντιδράσεις σε σύγκριση με το να είναι ενεργός το πρωί», καταλήγει ο Ολλανδός.

Με βάση τα παραπάνω, πρόσθεσε ότι η πρωινή άσκηση είναι πολύ καλύτερη από τη μη άσκηση και ότι η σωματική δραστηριότητα είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ όταν πρόκειται για τη διαχείριση του κιρκάδιου ρυθμού και, επομένως, του σακχάρου στο αίμα. Ο συγχρονισμός των γευμάτων και ο ύπνος παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Διαβάστε επίσης: Υπάρχει πιθανότητα να έχω διαβήτη και να μην το έχω καταλάβει;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version