Site icon runnfun.gr

Επιστροφή στους αγώνες μετά την πανδημία: Συμβουλές για γρήγορη προσαρμογή

Οι περισσότεροι δρομείς έχουν περάσει τον τελευταίο χρόνο κάνοντας προπόνηση έχοντας στο μυαλό τους μια συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα: την πανδημία.

Με τους αγώνες να έχουν περιοριστεί αισθητά λόγω πανδημίας, για πολλούς δρομείς δεν υπήρχε  ένας συγκεκριμένος στόχος όσον αφορά την προπόνησή τους. Πολλοί εξακολουθούσαν να τρέχουν επειδή χρειάζονταν το τρέξιμο για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το άγχος της εποχής. Κάποιοι ίσως σταμάτησαν εν γένει το τρέξιμο.

Για πολλούς δρομείς ένας αγώναςορόσημο είναι βασικό κίνητρο. Δίνει στην προπόνησή τους έναν σκοπό και έναν στόχο. Αν σας έχουν λείψει οι αγώνες, φαίνεται ότι επιτέλους αρχίζουν να επιστρέφουν μαζικά. Αν όλα πάνε καλά, μπορούμε να περιμένουμε μεγάλους αγώνες στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου. Με άλλα λόγια, αν είστε αθλητής των μαζικών αγώνων, ήρθε επιτέλους η ώρα να ξεκινήσετε ξανά την προετοιμασία για έναν εξ΄ αυτών.

Πως η πανδημία επηρέασε την ποιότητα του ύπνου μας

Ωστόσο, αυτό είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις. Πώς ακριβώς μπορείτε να μπείτε ξανά στον ρυθμό των προπονήσεων μετά από ενδεχομένως τόσους μήνες διακοπής;

Φτιάξτε ένα σχέδιο προπόνησης 

Μόλις έχετε έναν αγώνα για να καρφιτσωθεί στο ημερολόγιό σας έχει φτάσει και η στιγμή να φτιάξετε ένα πλάνο που θα σας δίνει επαρκή χρόνο για την επανοικοδόμηση της φόρμας σας. Προφανώς, δεν μπορείτε να περιμένετε πως θα ξεκινήσετε από εκεί που σταματήσατε πριν από ένα χρόνο. Θα ξεκινήσετε από εκεί που βρίσκεστε τώρα.

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με το πόσο χρόνο και προσπάθεια είστε έτοιμοι να αφιερώσετε στην προπόνηση. Βεβαιωθείτε ότι το προπονητικό σας πρόγραμμα εμπεριέχει μια ομαλή μετάβαση όσον αφορά τη σταδιακή αύξηση των χιλιομέτρων. Μην ενθουσιάζεστε γρήγορα με την επιστροφή στις προπονήσεις. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να καταλήξετε με έναν τραυματισμό.

Βάλτε το μυαλό σας ξανά σε κατάσταση προπόνησης

Μπορεί να μοιάζει σαν βουνά να κοιτάζετε το μέλλον μέσω ενός προγράμματος προπόνησης όταν βλέπετε τι σας περιμένει καθώς τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν. Επικεντρωθείτε σε καθημερινούς και εβδομαδιαίους στόχους βελτίωσης. Τώρα είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή να δουλέψετε το νοητικό σκέλος του τρεξίματος μέσω του διαλογισμού, τεχνικών αναπνοής, μάντρα  και γενικότερα, οτιδήποτε χρειάζεται για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις δύσκολες προπονήσεις και να είστε έτοιμοι την ημέρα του αγώνα.

H πανδημία με έκανε να αγαπήσω κάτι που πάντα μισούσα: Το τρέξιμο

Αναμένετε αλλαγές την ημέρα του αγώνα 

Η ημέρα του αγώνα θα είναι λίγο διαφορετική από ό,τι θυμάστε. Πιθανότατα δεν θα υπάρχει παραλαβή πακέτων την ημέρα του αγώνα ή εγγραφή την ημέρα του αγώνα. Η κατάργηση αυτών των επιλογών επιτρέπει στους διοργανωτές να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο του πλήθους.  Μπορεί να απαιτούνται μάσκες στην εκκίνηση και στον τερματισμό, ενώ σε ορισμένους αγώνες μπορεί να απαιτείται ακόμη και από τους δρομείς να φορούν μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Μια άλλη διαφορά μπορεί να είναι η κλιμακωτή εκκίνηση αντί της μαζικής εκκίνησης. Αυτό δημιουργεί μια φυσική κοινωνική απόσταση στη διαδρομή.

Το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε να διασκεδάζετε την προπόνηση και την ημέρα του αγώνα. Αφού δεν είχαμε αγώνες για τόσο πολύ καιρό, ξέρουμε ότι η διεξαγωγή τους είναι απο μόνο του δώρο.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο: 10 Tips για το ξεκίνημα της προετοιμασίας σας

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version