Calisthenics & Fitness Society: Η συνεργασία γυμναστικής και διαιτολογίας κάνει… θαύματα

Mετρά μόλις λίγους μήνες που έχει ανοίξει και όμως έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους. Το Calisthenics & Fitness Society είναι ένας νέος χώρος εκγύμνασης στη συμβολή των δήμων Νέας Φιλαδέλφειας και Μεταμόρφωσης, για τους λάτρεις της καλισθενικής γυμναστικής, διατροφής και όχι μόνο.

Κύριος σκοπός είναι η  βέλτιστη εκγύμναση, συνδυάζοντας  αθλητικά προγράμματα που πραγματοποιούνται ευχάριστα και κυρίως χωρίς τραυματισμούς καθώς και η διατροφική παρακολούθηση.

Όπως μας εξηγούν οι ιδιοκτήτες  Ανδρέας Καλαμπόκας (γυμναστής) και Βασίλειος Κατσίλας (διατροφολόγος), «η συνεργασία μεταξύ μας (Γυμναστική -Διαιτολογία) , κάτω υπό την ίδια σκέπη, ξεκίνησε με γνώμονα την κοινή φιλοσοφία και την αμέριστη αγάπη μας σε σχέση με το Fitness.

Με γνώμονα την απόδοση, την αποχή από τραυματισμούς και συνέπεια στην άσκηση, φτιάξαμε ένα εκσυγχρονισμένο  μοντέλο εκγύμνασης που θα έχει στην βάση του, τον άνθρωπο ως σύνολο, βοηθώντας τον να φτάσει τους στόχους που έχει θέσει, σεβόμενοι το ιστορικό του. Για αυτόν το λόγο ιδρύσαμε το  Calisthenics and Fitness Society, που είναι  ένα σύγχρονο κέντρο γυμναστικής στην Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς και την ηλεκτρονική πλατφόρμα γυμναστικής και διατροφής το fitsociety.gr».

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η καλλισθενικής γυμναστική έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους στην Ελλάδα. Τι είναι όμως η καλλισθενική γυμναστική και ποια τα οφέλη της;

Όπως εξηγεί στο runnfun.gr ο Ανδρέας Καλαμπόκας «η καλλισθενική γυμναστική είναι άσκηση με το βάρος του σώματος η οποία είναι γνωστή διεθνώς ως Calisthenics. Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα η άσκηση πήρε το όνομα από ένα από τους πρώτους υποστηρικτές της, του Έλληνα ιστορικού Καλλισθένη. Το όνομα Καλλισθενική γυμναστική πιθανότατα  όμως να προέκυψε και  από την ένωση της λέξης κάλλος (νέα ελληνικά: ομορφιά) και σθένος (=δύναμη). Πλέον είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος εκγύμνασης στην Αμερική  όπως και στην Ελλάδα».

Άσκηση χωρίς βάρη αλλά με πολλά οφέλη

Η Καλλισθενική γυμναστική είναι φυσική άσκηση, σχεδιασμένη έτσι ώστε να βελτιώνει την φυσική κατάσταση και να αναπτύσσει τον μυϊκό τόνο. Στις ασκήσεις περιλαμβάνονται κινήσεις κάμψεων, εκτάσεων, συστροφής, αιώρησης, άλματα, καθώς και εξειδικευμένες κινήσεις.

«Στην Καλλισθενική γυμναστική συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις που δεν απαιτούν βάρη αλλά χρησιμοποιείται το ίδιο το βάρος του σώματος για τη μυϊκή ενδυνάμωση. Σε γενικές γραμμές, η αύξηση των επαναλήψεων της άσκησης στοχεύει στη βελτίωση της αντοχής, ενώ η αύξηση της δύναμης είναι αποτέλεσμα της αύξησης της έντασης της άσκησης.

Ως είδος γυμναστικής έχει πολλές ομοιότητες με την ενόργανη γυμναστική παρ’ όλο που η ενόργανη αποτελείται κυρίως από τεχνικές ασκήσεις και λιγότερο δυναμικές σε σχέση με την Καλλισθενική» εξηγεί στο runnfun ο κ. Καλαμπόκας.

Το freestyle και τα statics

Η Καλλισθενική γυμναστική έχει διάφορες παραλλαγές. Για την ακρίβεια χωρίζεται σε δύο μεγάλους κλάδους ασκήσεων, όπου ο καθένας διαφορετικές ικανότητες των αθλούμενων.

«Ο ένας μεγάλος κλάδος είναι το Freestyle, όπου ο αθλητής εκτελεί διάφορες ασκήσεις αιώρησης, συστροφής κλπ. Το Freestyle θυμίζει πολύ ασκήσεις της ενόργανης γυμναστικής. Ο άλλος μεγάλος κλάδος είναι τα Statics ή αλλιώς αυτός των στατικών ασκήσεων. Ο αθλούμενος εκτελεί ασκήσεις στατικής φύσεως όπως κατακόρυφο, διάφορες ασκήσεις τεντώματος, planche, σημαίες κ.λπ. Οι εν λόγω ασκήσεις συμβάλουν σημαντικά στη υψηλή μυϊκή δύναμη των αθλούμενων» τονίζει ο Ανδρέας Καλαμπόκας.

Γυμνάζει το σώμα ως μονάδα

Τα οφέλη της Καλλισθενικής γυμναστικής είναι πολλά και σημαντικά τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχική υγεία.

«Όταν ασκείστε χρησιμοποιώντας το σωματικό βάρος σας, ενσωματώσετε περισσότερους μυς για να ολοκληρώσετε τις επαναλήψεις οποιασδήποτε άσκησης που κάνετε. Για παράδειγμα, όταν συγκρίνουμε το pull-up με το lat pull up, η πλάτη σας στοχεύει με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Η μεγάλη διαφορά εδώ είναι ότι στο ”κλασικό” γυμναστήριο, τα περισσότερα από όσα κάνουν οι άνθρωποι είναι απομονωμένες κινήσεις για τις ομάδες των μυών τους. Με την Καλλισθενική, δεν απομονώνεται κάποιος μυς διότι απαιτούνται  πολλές γειτονικές ομάδες μυών για να επιτευχθεί η άσκηση» εξηγεί ο κ. Καλαμπόκας.

Τα τμήματα

Τα τμήματα του CFS είναι πάντα με μικρό αριθμό ατόμων για καλύτερη επίβλεψη και ασφάλεια, και περιλαμβάνουν προγράμματα άσκησης όπως:

Καλλισθενική γυμναστική + open park στο πιο σύγχρονο Καλλισθενικό πάρκο στην Ελλάδα

Small group – Personal Training

Cross training

Functional training

Προγράμματα fat burn και hiit

To functional training/cross training

Σε πολλούς ίσως τα συγκεκριμένα είδη γυμναστικής να φαντάζουν άγνωστα. Στο εξωτερικό είναι όμως αρκετά διαδεδομένα με χιλιάδες φαν που καθημερινά εξασκούνται προκειμένου να βελτιώσουν τη σωματική αλλά και την ψυχική τους υγεία.

«Το Functional Training, «λειτουργική γυμναστική» στα ελληνικά, είναι το είδος της άσκησης όπου γυμνάζουμε μυϊκές ομάδες και βελτιώνουμε κινήσεις του σώματος τις οποίες χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας. Το Functional Training προετοιμάζει και ασκεί το σώμα και το μυαλό ώστε να αποδίδει καλύτερα σε απλές καθημερινές κινήσεις και εργασίες, αποφεύγοντας τυχόν τραυματισμούς και βελτιώνοντας την εν γένει στάση του σώματος και την κινησιολογία. Η εκγύμναση εκτελείτε κυρίως με πολυαρθρικές ασκήσεις που στοχεύουν στην εκμάθηση μιας ολοκληρωμένης κίνησης και όχι μιας μεμονωμένης άσκησης. Στη λειτουργική γυμναστική χρησιμοποιούμε περισσότερο μη συμβατικά όργανα γυμναστικής όπως ιμάντες αιώρησης, λάστιχα αντιστάσεων, μπάλες ισορροπίας, δράμια κτλ., αλλά και ελεύθερα βάρη, μπάρες και αλτήρες» σημειώνει ο κ. Καλαμπόκας.

Όσο για τα οφέλη της, «πέραν των υπολοίπων της απλής άσκησης είναι η μυϊκή ενδυνάμωση σε συνολικές κινήσεις, η βελτίωση της στάσης του σώματος, η αύξηση μυϊκής αντοχής και μεγιστοποίηση της ευλυγισίας» συμπληρώνει.

Military training σε στρατιωτικά πρότυπα

Μία ακόμη δημοφιλής μέθοδος εκγύμνασης είναι και το military training. Πρόκειται για μία μέθοδο γυμναστικής σε στρατιωτικά πρότυπα, που αναπτύχθηκε για να προετοιμάσει σωματικά και πνευματικά τους στρατιώτες ώστε να είναι έτοιμοι για μάχη.

«Η στρατιωτική γυμναστική αποτελεί ένα κομμάτι του Functional Training και η προπόνηση βελτιώνει την αερόβια ικανότητα, τη μυϊκή δύναμη και αντοχή καθώς και την ευλυγισία. Στόχος είναι να γυμνάσουμε όλο το σώμα με σύγχρονες μεθόδους και όργανα. Η δομή της προπόνησης προσομοιάζει την προετοιμασία ενός στρατιώτη για μάχη.  Έχουμε μια πολύ μεγάλη προθέρμανση σε χαμηλή ένταση, δουλεύοντας όλες τις μυϊκές ομάδες και αρθρώσεις του σώματος και καταλήγουμε σε μια κυκλική συνδυαστική άσκηση λίγων λεπτών αλλά πολύ υψηλής έντασης» έξηγεί ο κ. Καλαμπόκας.

Τα οφέλη στην υγεία

Ποια είναι όμως τα οφέλη της συγκεκριμένης άσκησης στην Υγεία και γιατί είναι τόσο δημοφιλές στο εξωτερικό;

«Με το Military Training κάνουμε έντονη καύση λίπους, μυϊκή ενδυνάμωση και λειτουργικότητα, με αποτέλεσμα ο ασκούμενος να είναι πάντα έτοιμος για τη ”μάχη” της καθημερινότητας! Στο συγκεκριμένο είδος γυμναστικής τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα στο χρόνο, καθώς συγκεκριμένες προπονήσεις επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπου βλέπουμε την πιθανή βελτίωση του ασκούμενου» εξηγεί ο κ. Καλαμπόκας.

Διατροφή & Υγεία

Ο κ. Κατσίλας έχει μετεκπαιδευθεί στο κομμάτι της αθλητικής διατροφής και όντας καθηγητής αθλητικής διατροφής είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου τόσο για την προετοιμασία όσο και για την καλύτερη απόδοση κατά την διάρκεια των προπονήσεων και των αγωνισμάτων. Αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει και να σχεδιάσει προγράμματα διατροφής σε παιδιά και ενήλικες που ασχολούνται είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά με τον αθλητισμό.

Σε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής που θα σχεδιάσετε, ακόμη και στην περίπτωση της απώλειας βάρους πραγματοποιούνται μετρήσεις και follow up,  και δίνεται έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες του ατόμου.

Όλοι γνωρίζουμε κάποιες βασικές αρχές διατροφής, ωστόσο οι απαιτήσεις για ορισμένα θρεπτικά συστατικά αυξάνονται σε άτομα που αθλούνται και εξατομικεύονται ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες, τον όγκο, την συχνότητα, την ένταση και την διάρκεια της άσκησης. Η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να μειώσει σημαντικά την απόδοση του αθλητή, ανεξάρτητα από την επιλογή του προπονητικού προγράμματος.  Όλα αυτά αποτελούν παράγοντες που ο καθένας μόνος του όση καλή γνώση διατροφής και να έχει δεν μπορεί να προβλέψει ή να αντιμετωπίσει. Όπως εξηγεί ο  κ. Κατσίλας λαμβάνουμε ένα πλήρες ιστορικό προκειμένου να εξατομικεύσουμε και να  βοηθήσουμε να επιτύχετε τους στόχους σας. Η επιτυχία των αποτελεσμάτων εξαρτάται από την γενετική προδιάθεση του ατόμου και την συμμόρφωσή του στις διαιτολογικές και στις προπονητικές συστάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα μας https://www.fitsociety.gr/ και ακολουθήστε μας σε

Facebook   https://www.facebook.com/Calisthenics.Fitness.Society/

Insatgram  https://www.instagram.com/calisthenics.fitness.society/

Previous ArticleNext Article

Έτσι θα διατηρηθείς σε αξιοπρεπές επίπεδο φυσικής κατάστασης μετά τα 40

Έτσι θα διατηρηθείς σε αξιοπρεπές επίπεδο φυσικής κατάστασης μετά τα 40

Δεν είσαι ένας κορυφαίος αθλητής. Δεν είσαι επαγγελματίας, δεν έχεις φιλοδοξίες για διακρίσεις και τίτλους. Είσαι απλά ένας άνθρωπος που βρίσκεται ή οδεύει στη μέση ηλικία που απλά του αρέσει να αθλείται και να περνάει την ώρα του με υγιή τρόπο. Το να βρίσκεσαι σε ένα απλά αξιοπρεπές επίπεδο σου αρκεί.

Για έναν ερασιτέχνη αθλητή, τα μέσα της εκγύμνασης είναι περιορισμένα. Οι επαγγελματίες έχουν κάποιο μπάτζετ, είναι αφοσιωμένοι στις αθλητικές δραστηριότητές τους και έτσι, μπορούν ανενόχλητοι να δουλεύουν για τη βελτίωσή τους. Αλλά για έναν ερασιτέχνη αθλητή τα πράγματα δεν είναι έτσι και πρέπει να οργανώνεται πολύ καλύτερα για το κατάλληλο αποτέλεσμα.

Μην πιέζεσαι…

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάσαι αν είσαι ερασιτέχνης αθλητής και μάλιστα προς την μέση ηλικία είναι πως η συστηματικοποίηση της προπόνησής σου αλλά και του ρυθμού που παίρνεις μέρος σε αγώνες δεν είναι δεσμευτική.

Είναι σημαντικό για να διατηρείσαι σε φόρμα, ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να πιέζεις τον εαυτό σου αν δεν νιώθεις πως είσαι σε θέση να ακολουθήσεις στο έπακρο το πρόγραμμά σου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσεις πολλούς και επώδυνους τραυματισμούς.

Μην πιέζεις τον εαυτό σου λοιπόν και πάντα να δίνεις βάση στα σημάδια που δίνει το σώμα σου. Η υπερβολική προσπάθεια για διατήρηση της φόρμας μπορεί εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ και τελικά να οδηγήσει σε σωματικές βλάβες που θα σε αναγκάσουν να μείνει μακριά από τις προπονήσεις για καιρό.

Σωστή αποκατάσταση

Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο ένας επαγγελματίας αθλητής υπερτερεί είναι το πρόγραμμα αποκατάστασης που ακολουθεί που αποτελεί την μέρα με τη νύχτα σε σχέση με αυτό ενός ερασιτέχνη.

Για τον πρώτο, ένα πρόγραμμα αποκατάστασης αποτελείται από ειδικά μασάζ, συνεδρίες γιόγκα, τζαγκούζι και άλλα τέτοια. Για έναν ερασιτέχνη ο σχεδιασμός αποκατάστασης είναι μια πολύ πιο δύσκολη υπόθεση.

Ειδικά, αν βρίσκεσαι κοντά στα 40, όσο σημαντική είναι η καλή φυσική κατάσταση άλλο τόσο είναι και το πρόγραμμα αποκατάστασης. Συμβουλέψου έναν γυμναστή για αυτό και ποτέ μην το υποτιμάς.

Οφείλεις να σπαταλάς χρόνο στην αποκατάστασή ισάξιο ή και μεγαλύτερο από το χρόνο που σπαταλάς στην εκγύμνασή σου. Να το θυμάσαι πάντα αυτό.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό από μια ηλικία και πάνω, να μην ξεχνά κανείς τις εξετάσεις του. Κάθε χρόνο το τσεκ-απ είναι απαραίτητο, ειδικά όταν τρέχεις και κάνεις αθλητισμό.

Διαβάστε επίσης: Τι αλλάζει στο σώμα και στην προπόνησή σου μετά τα 40

Η προπόνηση με βαράκια κάνει καλό (και) στον εγκέφαλο!

Οι περισσότερες μελέτες έχουν εξετάσει το ρόλο της αερόβιας άσκησης όπως είναι το γρήγορο περπάτημα, το τζόκινγκ κλπ. Είναι γνωστό ότι η αερόβια άσκηση κάνει καλό στην καρδιά και στο μυαλό. Για κάποια λόγο, η άσκηση με βαράκια είχε παραμεληθεί αλλά πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι κι αυτά αποτελούν ένα πολύ καλό τρόπο γυμναστικής για το σώμα και το μυαλό.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of The American Geriatrics Society δείχνει ότι η προπόνηση με μικρά βάρη μπορεί να επιβραδύνει τη σχετιζόμενη με την ηλικία συρρίκνωση του εγκεφάλου.

Οι νευρώνες του εγκεφάλου δημιουργούνται και πεθαίνουν σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η διαδικασία αυτή επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής μας, τις υγιεινές ή όχι συνήθειές μας και το περιβάλλον.

Μελέτες έχουν δείξει ότι έως τα τέλη της μέσης ηλικίας οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αλλοιώσεις στη λευκή ουσία του εγκεφάλου οι οποίες είναι εμφανείς στις τομογραφίες. Οι αλλοιώσεις αυτές δεν δίνουν συμπτώματα αλλά σιγά-σιγά διευρύνονται συρρικνώνοντας τη λευκή ουσία του εγκεφάλου και επηρεάζουν τη μνήμη. Έτσι, οι ηλικιωμένοι με πολλές αλλοιώσεις στη λευκή ουσία τους έχουν χειρότερες νοητικές ικανότητες.

Η συστηματική μέτριας έντασης, αεροβική άσκηση όπως το γρήγορο περπάτημα επιβραδύνει την εξέλιξη των αλλοιώσεων του εγκεφάλου. Αλλά φαίνεται ότι και η προπόνηση με βάρη έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Γιατί και πόσο ωφελεί τον εγκέφαλο η αερόβια άσκηση;

Άσκηση με βάρη δύο φορές την εβδομάδα

Η Τερέσα Λιου-Αμπροουζ, καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας στο University of British Columbia, στο Βανκούβερ, και οι συνεργάτες της εξέτασαν το ρόλο που παίζει η άσκηση με βάρη.

Οι ερευνητές εξέτασαν 54 γυναίκες, ηλικίας 65-75 ετών, οι οποίες είχαν ήδη αλλοιώσεις της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, όπως είχαν δείξει οι τομογραφίες εγκεφάλου. Κατέγραψαν τη σταθερότητα και τον τρόπο βάδισης των γυναικών και ύστερα τις χώρισαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα έκανε ασκήσεις με βάρη μία φορά την εβδομάδα που αφορούσαν τόσο το πάνω μέρος του σώματος όσο και το κάτω. Η δεύτερη ομάδα έκανε το ίδιο αλλά δύο φορές την εβδομάδα. Και η τρίτη ομάδα έκανε ασκήσεις διατάσεων (στρέτσινγκ) και ισορροπίας.

Ένα χρόνο μετά όλες οι γυναίκες υποβλήθηκαν ξανά σε τομογραφίες εγκεφάλου. Όσες έκαναν ασκήσεις ισορροπίας και στρέτσινγκ, αλλά και όσες έκαναν ασκήσεις με βάρη μία φορά την εβδομάδα είχαν επιδείνωση των αλλοιώσεων στον εγκέφαλό τους και επιβράδυνση της βάδισης. Όσες όμως έκαναν βάρη δύο φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά μικρότερη πρόοδο των αλλοιώσεων και επιπλέον περπατούσαν πιο γρήγορα και σταθερά από τις γυναίκες των άλλων ομάδων.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η προπόνηση με βάρη μπορεί να ωφελήσει τη δομή του εγκεφάλου, αλλά «χρειάζεται μια μίνιμουμ ποσότητα άσκησης για να επιτευχθεί αυτό», δήλωσε η Λιου-Αμπροουζ. «Γιατί συμβαίνει αυτό δεν το γνωρίζουμε, αλλά η διαφορά ήταν εντυπωσιακή. Ίσως λοιπόν, εκτός από περπάτημα ή τζόκινγκ, πρέπει να βάλουμε και τα βαράκια στη ζωή μας».

Με άλλα λόγια η επίσκεψη στο γυμναστήριο μια φορά την εβδομάδα δεν φτάνει, δύο φορές είναι καλύτερα και τρεις ίσως είναι αρκετές.

Η μελέτη έχει τίτλο, Resistance Training and White Matter Lesion Progression in Older Women: Exploratory Analysis of a 12-Month Randomized Controlled Trial.

Διαβάστε επίσης: Πόσο διαφορετικός είναι ο εγκέφαλος των δρομέων και γιατί;

x
Send this to a friend