Calisthenics & Fitness Society: Η συνεργασία γυμναστικής και διαιτολογίας κάνει… θαύματα

Mετρά μόλις λίγους μήνες που έχει ανοίξει και όμως έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους. Το Calisthenics & Fitness Society είναι ένας νέος χώρος εκγύμνασης στη συμβολή των δήμων Νέας Φιλαδέλφειας και Μεταμόρφωσης, για τους λάτρεις της καλισθενικής γυμναστικής, διατροφής και όχι μόνο.

Κύριος σκοπός είναι η  βέλτιστη εκγύμναση, συνδυάζοντας  αθλητικά προγράμματα που πραγματοποιούνται ευχάριστα και κυρίως χωρίς τραυματισμούς καθώς και η διατροφική παρακολούθηση.

Όπως μας εξηγούν οι ιδιοκτήτες  Ανδρέας Καλαμπόκας (γυμναστής) και Βασίλειος Κατσίλας (διατροφολόγος), «η συνεργασία μεταξύ μας (Γυμναστική -Διαιτολογία) , κάτω υπό την ίδια σκέπη, ξεκίνησε με γνώμονα την κοινή φιλοσοφία και την αμέριστη αγάπη μας σε σχέση με το Fitness.

Με γνώμονα την απόδοση, την αποχή από τραυματισμούς και συνέπεια στην άσκηση, φτιάξαμε ένα εκσυγχρονισμένο  μοντέλο εκγύμνασης που θα έχει στην βάση του, τον άνθρωπο ως σύνολο, βοηθώντας τον να φτάσει τους στόχους που έχει θέσει, σεβόμενοι το ιστορικό του. Για αυτόν το λόγο ιδρύσαμε το  Calisthenics and Fitness Society, που είναι  ένα σύγχρονο κέντρο γυμναστικής στην Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς και την ηλεκτρονική πλατφόρμα γυμναστικής και διατροφής το fitsociety.gr».

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η καλλισθενικής γυμναστική έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους στην Ελλάδα. Τι είναι όμως η καλλισθενική γυμναστική και ποια τα οφέλη της;

Όπως εξηγεί στο runnfun.gr ο Ανδρέας Καλαμπόκας «η καλλισθενική γυμναστική είναι άσκηση με το βάρος του σώματος η οποία είναι γνωστή διεθνώς ως Calisthenics. Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα η άσκηση πήρε το όνομα από ένα από τους πρώτους υποστηρικτές της, του Έλληνα ιστορικού Καλλισθένη. Το όνομα Καλλισθενική γυμναστική πιθανότατα  όμως να προέκυψε και  από την ένωση της λέξης κάλλος (νέα ελληνικά: ομορφιά) και σθένος (=δύναμη). Πλέον είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος εκγύμνασης στην Αμερική  όπως και στην Ελλάδα».

Άσκηση χωρίς βάρη αλλά με πολλά οφέλη

Η Καλλισθενική γυμναστική είναι φυσική άσκηση, σχεδιασμένη έτσι ώστε να βελτιώνει την φυσική κατάσταση και να αναπτύσσει τον μυϊκό τόνο. Στις ασκήσεις περιλαμβάνονται κινήσεις κάμψεων, εκτάσεων, συστροφής, αιώρησης, άλματα, καθώς και εξειδικευμένες κινήσεις.

«Στην Καλλισθενική γυμναστική συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις που δεν απαιτούν βάρη αλλά χρησιμοποιείται το ίδιο το βάρος του σώματος για τη μυϊκή ενδυνάμωση. Σε γενικές γραμμές, η αύξηση των επαναλήψεων της άσκησης στοχεύει στη βελτίωση της αντοχής, ενώ η αύξηση της δύναμης είναι αποτέλεσμα της αύξησης της έντασης της άσκησης.

Ως είδος γυμναστικής έχει πολλές ομοιότητες με την ενόργανη γυμναστική παρ’ όλο που η ενόργανη αποτελείται κυρίως από τεχνικές ασκήσεις και λιγότερο δυναμικές σε σχέση με την Καλλισθενική» εξηγεί στο runnfun ο κ. Καλαμπόκας.

Το freestyle και τα statics

Η Καλλισθενική γυμναστική έχει διάφορες παραλλαγές. Για την ακρίβεια χωρίζεται σε δύο μεγάλους κλάδους ασκήσεων, όπου ο καθένας διαφορετικές ικανότητες των αθλούμενων.

«Ο ένας μεγάλος κλάδος είναι το Freestyle, όπου ο αθλητής εκτελεί διάφορες ασκήσεις αιώρησης, συστροφής κλπ. Το Freestyle θυμίζει πολύ ασκήσεις της ενόργανης γυμναστικής. Ο άλλος μεγάλος κλάδος είναι τα Statics ή αλλιώς αυτός των στατικών ασκήσεων. Ο αθλούμενος εκτελεί ασκήσεις στατικής φύσεως όπως κατακόρυφο, διάφορες ασκήσεις τεντώματος, planche, σημαίες κ.λπ. Οι εν λόγω ασκήσεις συμβάλουν σημαντικά στη υψηλή μυϊκή δύναμη των αθλούμενων» τονίζει ο Ανδρέας Καλαμπόκας.

Γυμνάζει το σώμα ως μονάδα

Τα οφέλη της Καλλισθενικής γυμναστικής είναι πολλά και σημαντικά τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχική υγεία.

«Όταν ασκείστε χρησιμοποιώντας το σωματικό βάρος σας, ενσωματώσετε περισσότερους μυς για να ολοκληρώσετε τις επαναλήψεις οποιασδήποτε άσκησης που κάνετε. Για παράδειγμα, όταν συγκρίνουμε το pull-up με το lat pull up, η πλάτη σας στοχεύει με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Η μεγάλη διαφορά εδώ είναι ότι στο ”κλασικό” γυμναστήριο, τα περισσότερα από όσα κάνουν οι άνθρωποι είναι απομονωμένες κινήσεις για τις ομάδες των μυών τους. Με την Καλλισθενική, δεν απομονώνεται κάποιος μυς διότι απαιτούνται  πολλές γειτονικές ομάδες μυών για να επιτευχθεί η άσκηση» εξηγεί ο κ. Καλαμπόκας.

Τα τμήματα

Τα τμήματα του CFS είναι πάντα με μικρό αριθμό ατόμων για καλύτερη επίβλεψη και ασφάλεια, και περιλαμβάνουν προγράμματα άσκησης όπως:

Καλλισθενική γυμναστική + open park στο πιο σύγχρονο Καλλισθενικό πάρκο στην Ελλάδα

Small group – Personal Training

Cross training

Functional training

Προγράμματα fat burn και hiit

To functional training/cross training

Σε πολλούς ίσως τα συγκεκριμένα είδη γυμναστικής να φαντάζουν άγνωστα. Στο εξωτερικό είναι όμως αρκετά διαδεδομένα με χιλιάδες φαν που καθημερινά εξασκούνται προκειμένου να βελτιώσουν τη σωματική αλλά και την ψυχική τους υγεία.

«Το Functional Training, «λειτουργική γυμναστική» στα ελληνικά, είναι το είδος της άσκησης όπου γυμνάζουμε μυϊκές ομάδες και βελτιώνουμε κινήσεις του σώματος τις οποίες χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας. Το Functional Training προετοιμάζει και ασκεί το σώμα και το μυαλό ώστε να αποδίδει καλύτερα σε απλές καθημερινές κινήσεις και εργασίες, αποφεύγοντας τυχόν τραυματισμούς και βελτιώνοντας την εν γένει στάση του σώματος και την κινησιολογία. Η εκγύμναση εκτελείτε κυρίως με πολυαρθρικές ασκήσεις που στοχεύουν στην εκμάθηση μιας ολοκληρωμένης κίνησης και όχι μιας μεμονωμένης άσκησης. Στη λειτουργική γυμναστική χρησιμοποιούμε περισσότερο μη συμβατικά όργανα γυμναστικής όπως ιμάντες αιώρησης, λάστιχα αντιστάσεων, μπάλες ισορροπίας, δράμια κτλ., αλλά και ελεύθερα βάρη, μπάρες και αλτήρες» σημειώνει ο κ. Καλαμπόκας.

Όσο για τα οφέλη της, «πέραν των υπολοίπων της απλής άσκησης είναι η μυϊκή ενδυνάμωση σε συνολικές κινήσεις, η βελτίωση της στάσης του σώματος, η αύξηση μυϊκής αντοχής και μεγιστοποίηση της ευλυγισίας» συμπληρώνει.

Military training σε στρατιωτικά πρότυπα

Μία ακόμη δημοφιλής μέθοδος εκγύμνασης είναι και το military training. Πρόκειται για μία μέθοδο γυμναστικής σε στρατιωτικά πρότυπα, που αναπτύχθηκε για να προετοιμάσει σωματικά και πνευματικά τους στρατιώτες ώστε να είναι έτοιμοι για μάχη.

«Η στρατιωτική γυμναστική αποτελεί ένα κομμάτι του Functional Training και η προπόνηση βελτιώνει την αερόβια ικανότητα, τη μυϊκή δύναμη και αντοχή καθώς και την ευλυγισία. Στόχος είναι να γυμνάσουμε όλο το σώμα με σύγχρονες μεθόδους και όργανα. Η δομή της προπόνησης προσομοιάζει την προετοιμασία ενός στρατιώτη για μάχη.  Έχουμε μια πολύ μεγάλη προθέρμανση σε χαμηλή ένταση, δουλεύοντας όλες τις μυϊκές ομάδες και αρθρώσεις του σώματος και καταλήγουμε σε μια κυκλική συνδυαστική άσκηση λίγων λεπτών αλλά πολύ υψηλής έντασης» έξηγεί ο κ. Καλαμπόκας.

Τα οφέλη στην υγεία

Ποια είναι όμως τα οφέλη της συγκεκριμένης άσκησης στην Υγεία και γιατί είναι τόσο δημοφιλές στο εξωτερικό;

«Με το Military Training κάνουμε έντονη καύση λίπους, μυϊκή ενδυνάμωση και λειτουργικότητα, με αποτέλεσμα ο ασκούμενος να είναι πάντα έτοιμος για τη ”μάχη” της καθημερινότητας! Στο συγκεκριμένο είδος γυμναστικής τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα στο χρόνο, καθώς συγκεκριμένες προπονήσεις επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπου βλέπουμε την πιθανή βελτίωση του ασκούμενου» εξηγεί ο κ. Καλαμπόκας.

Διατροφή & Υγεία

Ο κ. Κατσίλας έχει μετεκπαιδευθεί στο κομμάτι της αθλητικής διατροφής και όντας καθηγητής αθλητικής διατροφής είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου τόσο για την προετοιμασία όσο και για την καλύτερη απόδοση κατά την διάρκεια των προπονήσεων και των αγωνισμάτων. Αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει και να σχεδιάσει προγράμματα διατροφής σε παιδιά και ενήλικες που ασχολούνται είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά με τον αθλητισμό.

Σε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής που θα σχεδιάσετε, ακόμη και στην περίπτωση της απώλειας βάρους πραγματοποιούνται μετρήσεις και follow up,  και δίνεται έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες του ατόμου.

Όλοι γνωρίζουμε κάποιες βασικές αρχές διατροφής, ωστόσο οι απαιτήσεις για ορισμένα θρεπτικά συστατικά αυξάνονται σε άτομα που αθλούνται και εξατομικεύονται ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες, τον όγκο, την συχνότητα, την ένταση και την διάρκεια της άσκησης. Η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να μειώσει σημαντικά την απόδοση του αθλητή, ανεξάρτητα από την επιλογή του προπονητικού προγράμματος.  Όλα αυτά αποτελούν παράγοντες που ο καθένας μόνος του όση καλή γνώση διατροφής και να έχει δεν μπορεί να προβλέψει ή να αντιμετωπίσει. Όπως εξηγεί ο  κ. Κατσίλας λαμβάνουμε ένα πλήρες ιστορικό προκειμένου να εξατομικεύσουμε και να  βοηθήσουμε να επιτύχετε τους στόχους σας. Η επιτυχία των αποτελεσμάτων εξαρτάται από την γενετική προδιάθεση του ατόμου και την συμμόρφωσή του στις διαιτολογικές και στις προπονητικές συστάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα μας https://www.fitsociety.gr/ και ακολουθήστε μας σε

Facebook   https://www.facebook.com/Calisthenics.Fitness.Society/

Insatgram  https://www.instagram.com/calisthenics.fitness.society/

Previous ArticleNext Article

Ο σίγουρος τρόπος να απαλλαγείτε από το λίπος στην κοιλιά

Christopher Campbell on Unsplash

Για να απαλλαχθείτε από το κοιλιακό λίπος δεν υπάρχει μαγικός τρόπος. Θα πρέπει να κάνετε στοχευμένες ασκήσεις στη γυμναστική και να επιλέξετε συγκεκριμένη διατροφή. Και κυρίως το δεύτερο.

Οι κοιλιακοί μπορεί να ενισχύσουν τον πυρήνα σου, αλλά δεν θα κάψουν το λίπος – και γι ‘αυτό το μυστικό κρύβεται στη διατροφή.

Κατανάλωνε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχη πρωτεΐνη, όπως πουλερικά και αυγά καθώς και ψάρια τα οποία περιέχουν και τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Γιατί το λίπος γύρω από την κοιλιά “απειλεί” την καρδιά σας;

Κόψε τη ζάχαρη!

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν έχεις μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως και με ελεγχόμενες θερμίδες μπορείς να εξαφανίσεις το λίπος της κοιλιάς.

Ωστόσο πρέπει να παρακολουθείς τις μερίδες σου. Είναι πολλοί εκείνοι που κάνουν το λάθος να τρώνε μεν υγιεινές τροφές αλλά οι μερίδες τους να είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Αν κάνεις έξυπνες επιλογές στις τροφές και περιορίσεις την θερμιδική πρόσληψη θα αρχίσεις να χάνεις σωματικό λίπος.

Τι θα σου συμβεί αν κόψεις τη ζάχαρη για 9 μέρες;

Ωστόσο να ξέρεις ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εξαφανιστεί τελείως η κοιλιά σου. Μπορεί να χάσεις λίπος στο πρόσωπο, τους γοφούς, τους γλουτούς και στο στήθος. Αλλά το τελευταίο λίπος που θα χαθεί θα είναι από την κοιλιά.

Ευτυχώς, η άσκηση μπορεί να συμβάλλει τα δέοντα όταν πρόκειται για το ενοχλητικό λίπος.

Το σπλαγχνικό λίπος ανταποκρίνεται καλά όταν ξεκινάς άσκηση σε συνδυασμό με ειδική διατροφή. Και ενώ τα ατελείωτα ροκανίσματα δεν είναι το εισιτήριό σου για μία επίπεδη κοιλιά, είναι ωστόσο σημαντικό να γυμνάσεις τον μέσο κορμό σου.

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

Μετά από πόση ώρα προπόνησης χρειάζομαι ηλεκτρολύτες;

Gabriel Matula on Unsplash

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος*

Πίσω από αυτή την ερώτηση ακολουθούν και άλλες ερωτήσεις, όπως: Να πάρω ηλεκτρολύτες; Να πάρω ενεργειακά ποτά; Να πάρω τζελ;

Τι συμβαίνει όταν ιδρώνουμε;

Ας μιλήσουμε πρώτα για το τι συμβαίνει όταν ιδρώνεις, το σώμα σου ίσως να παράγει από μισό έως τρία λίτρα ιδρώτα την ώρα.  Από τι εξαρτάται όμως το νούμερο αυτό;

  • από το επίπεδο άσκησης και από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, δηλαδή πόσο ζεστό ή υγρό είναι το κλίμα
  • κατά πόσο είσαι εξοικειωμένος με τις περιβαλλοντικές συνθήκες
  • από το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας που θα κάνεις
  • από το πόσο πολύ ή πόσο δύσκολα ιδρώνεις

Η απώλεια υγρών θα μπορούσε να σου προκαλέσει αφυδάτωση, κι αυτό μπορεί να αντικατασταθεί πίνοντας απλά νερό.

Δεν χάνεις, όμως, μόνο νερό όταν ιδρώνεις

Χάνεις επίσης και ηλεκτρολύτες όπως νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και χλώριο. Οι μέσες απώλειες νατρίου είναι 1000mg ανά ώρα! Αυτό είναι σχεδόν μισό κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι.

Υπονατριαιμία

Η υπερβολική και εκτεταμένη εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα, μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία. Σε μία τέτοια κατάσταση , το να πιεις πολύ νερό (χωρίς ηλεκτρολύτες), μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση με περαιτέρω αραίωση της συγκέντρωσης του νατρίου στο αίμα.

Μου αρέσει η Άσκηση

Εάν παίζεις ένα σετ τένις ή τρέχεις 5 χιλιόμετρα στο πάρκο και είσαι (και αισθάνεσαι) καλά, πιθανόν είσαι εντάξει αν πίνεις μόνο νερό. Αλλά εάν πρόκειται να «ιδρώσεις» για περισσότερο από 60-90 λεπτά είναι σημαντικό να σκεφτείς την αναπλήρωση αυτών των ηλεκτρολυτών που θα χάσεις.

Ένας εύκολος τρόπος αναπλήρωσης των ηλεκτρολυτών είναι να καταναλώσεις κάτι αλμυρό. όπως αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Θα μπορούσες να διαλέξεις να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα κάθε δυο ώρες και να έχεις μαζί σου ένα γρήγορο σνακ, μαζί με άφθονο νερό. Ένα αλμυρό σνακ θα μπορούσε γρήγορα να αναπληρώσει το νάτριο που έχασες καθώς και μικρότερες ποσότητες άλλων μεταλλικών στοιχείων.

Είμαι Αθλητής, τι μπορώ να κάνω;

Για τους αθλητές που ασχολούνται με τα αθλήματα αντοχής, η κατανάλωση τροφής πιθανότερα μπορεί να μην είναι εφικτή. Εκεί φαίνεται πως τα αθλητικά ποτά μπορούν να δώσουν τη λύση. Αυτά τα αθλητικά ποτά μπορούν να σε βοηθήσουν να αναπληρώσεις τα υγρά που έχασες, αλλά μπορεί να μην παρέχουν αρκετό νάτριο για να διατηρήσουν τις απώλειες εντελώς. Δες στον πίνακα που ακολουθεί μερικά παραδείγματα, για να είσαι προετοιμασμένος.

Αθλητικά ποτάΝ Νάτριο
Gatorade (500ml) 450mg
PowerAde Bατόμουρο (μπλε) (500ml) 250mg
PowerAde Πορτοκάλι (πορτοκαλί) (500ml) 150mg
PowerAde Κόκκινο πορτοκάλι (κόκκινο)(500ml) 250mg
Τζελ
GU energy με γεύσεις (ανά συσκευασία 32g)
Αλατισμένο καρπούζι 125mg
Αλατισμένη καραμέλα 125mg
Σοκολάτα 50mg
Εσπρέσο 60mg
Καραμέλα 60mg
Βατόμουρο 55mg
Βανίλια 60mg
Μανταρίνι-πορτοκάλι 55mg
Λεμόνι 55mg
Φράουλα-μπανάνα 55mg
Hammer energy με γεύσεις (ανά συσκευασία 32g):
Μήλο-κανέλα 25mg
Μπανάνα 25mg
Μύρτιλο βουνού 20mg
Πραλίνα φουντουκίου 30mg
Σοκολάτα 35mg
Εσπρέσο 35mg
Πορτοκάλι 30mg
Φυστικοβούτυρο 35mg
Φυστικοβούτυρο-σοκολάτα 35mg
Τροπικό 25mg
Βανίλια 25mg
Maurten gel 100 (ανά συσκευασία 40g) 34mg
Τσίχλες
GU energy (ανά δόση, 4 καραμελάκια) 40mg
Squeezy energy fruit gum (ανά φακελάκι, 50g) 50mg
Δισκία Νατρίου (ανά δισκίο)
GU roctane electrolyte 140mg
Saltstick FASTCHEWS 100mg
Hammer extreme Endurolytes 120mg
Hammer Fizz Endurolytes 200mg
Zero Electrolyte 200mg
PowerHealth hydrolytes 250mg

Μπορείς επίσης να προσθέσεις μια πρέζα θαλασσινό αλάτι στο μπουκάλι του νερού σου, για να αυξήσεις την κατανάλωση σε νάτριο.

Συμπερασματικά

Αν ασκείσαι για λιγότερο από 90 λεπτά, δε θα χρειαστεί να ανησυχήσεις για την αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών. Επίσης δεν χρειάζεσαι επιπλέον ζάχαρη ή υδατάνθρακες για να τροφοδοτήσεις τους μύες σου. Μπορείς να πιεις νερό για να αντικαταστήσεις τα υγρά και θα μπορέσεις να αντικαταστήσεις τους ηλεκτρολύτες στο επόμενο γεύμα σου. Να θυμάσαι να πίνεις αρκετά υγρά για να παραμείνεις ενυδατωμένος!

* Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία. Δείτε άρθρα του στο diaitologos.gr

x
Send this to a friend