Site icon runnfun.gr

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τα φρέσκα;

Σε περίπτωση που θέλετε να φάτε ένα σνακ που ενισχύει την ενέργειά σας, τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια καλή επιλογή για ένα και μόνο λόγο: η συμπυκνωμένη γλυκύτητα που συνοδεύει τα αποξηραμένα μάνγκο, τα βατόμουρα και οι σταφίδες παρέχει μια στιγμιαία ικανοποίηση σε επίπεδο γεύσης χωρίς ωστόσο αυτή να εγκυμονεί τον κίνδυνο της χαλάρωσης.

Όμως όταν ένα φρούτο είναι αποξηραμένο, έχει πραγματικά τις ίδιες βιταμίνες και μέταλλα με τις φρέσκες εκδοχές του; Καθώς οι επιλογές που συναντάμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ γίνονται ο κανόνας, το ερώτημα αναφορικά με το αν τα αποξηραμένα φρούτα είναι η κατάλληλη επιλογή για έναν δρομέα είναι επίκαιρο.

Ενας βασικός ισχυρισμός που έχει να κάνει με τα αποξηραμένα φρούτα είναι πως δεν είναι τόσο υγιεινά όσο τα φρέσκα φρούτα επειδή είναι γεμάτα ζάχαρη. Ο γνωστός διαιτολόγος Τζάκι Νιούτζεντ αναφέρει σχετικά με αυτό: «Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων ο ιδανικός τρόπος να τρώτε φρούτα. Ειδικά όταν τρώγονται την εποχή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία αφαίρεσης του νερού για να στεγνώσει ένα φρούτο συγκεντρώνει πάνω του όλη τη ζάχαρη και τις θερμίδες του με αποτέλεσμα να λαμβάνετε πολύ περισσότερη γλυκόζη και φρουκτόζη σε μικρότερη ποσότητα τροφής».

Τα καλύτερα είδη ξηρών καρπών για την υγεία

Η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις όπως η αύξηση του βάρους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «The American Journal of Clinical Nutrition». «Αλλά αν τρώτε έναν συνδυασμό ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων, αυτός ο πλούσιος σε πρωτεΐνες συνδυασμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης του σακχάρου στο αίμα», λέει ο Νιούτζεντ.

Προπόνηση και αποξηραμένα φρούτα

Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να ξεχάσετε τα αποξηραμένα φρούτα και να έχετε μαζί σας μια φρέσκια μπανάνα στην επόμενη προπόνησή σας; Ευτυχώς, όχι.

Όταν τρέχετε μεγάλες αποστάσεις ή σε έντονο ρυθμό χρειάζεστε υδατάνθρακες γρήγορης πέψης για ενέργεια. «Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να είναι μια θαυμάσια επιλογή εν κινήσει για μια γρήγορη ενίσχυση του οργανισμού σας με υδατάνθρακες», τονίζει ο Νιούτζεντ.

Επιπλέον, αν η διατροφική ετικέτα υποδεικνύει μηδενικά πρόσθετα σάκχαρα, η ζάχαρη στα αποξηραμένα φρούτα είναι φυσική, επομένως είναι ελαφρώς διαφορετική από τα επεξεργασμένα σάκχαρα και ταυτόχρονα, παρέχει ορισμένα πρόσθετα διατροφικά οφέλη, όπως ότι τα φρούτα δεν έχουν χάσει θρεπτικά συστατικά τους στη διαδικασία αποξήρανσης. Με άλλα λόγια, τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να είναι μια εξαιρετική επιλογή όταν χρειάζεται μια γρήγορη «ένεση» ενέργειας πριν ή μετά από μια μεγάλη προπόνηση.

Τα αποξηραμένα φρούτα εξακολουθούν να περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα και δεν πρέπει να φοβάστε τίποτα. Η κατανάλωση ενός μείγματος φρέσκων και αποξηραμένων φρούτων μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε συνολικά τους αθλητικούς στόχους και τους στόχους υγείας σας», τονίζει από τη μεριά του ο διατροφολόγος Μακένζι Καλντγουέλ.

Διαβάστε επίσης: Πόσα φρούτα πρέπει να τρώμε την ημέρα;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version