34ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Με 50.000 συμμετοχές σπάει όλα τα ρεκόρ!

Αυθεντικός Μαραθώνιος 2019: 63.000 δρομείς στους δρόμους - Άνοιξαν οι εγγραφές

Mε στόχο να σπάσει δύο νέα ρεκόρ – της διαδρομής και της προσέλευσης του κόσμου στο Καλλιμάρμαρο – μπαίνει στην τελική ευθεία προετοιμασίας ο 34ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, έχοντας εξασφαλίσει ήδη ένα ακόμη σπουδαίο ρεκόρ: της συμμετοχής καθώς εκτιμάται ότι θα δώσουν το «παρών» στους δρόμους της πόλης περισσότεροι από 50.000 δρομείς.

Λεπτομέρειες για τα όσα θα συμβούν στη φετινή διοργάνωση που όπως κάθε χρόνο διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ κι είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαλκανιονίκη και αγωνιστή υπέρ της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, έδωσαν σήμερα διοργανωτές, θεσμικοί παράγοντες, υποστηρικτές και χορηγοί στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Δημαρχείου της Αθήνας.

Πρώτος τον λόγο πήρε ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η στενή και παραγωγική συνεργασία είναι και φέτος προϋπόθεση για την επιτυχία. Η στενότερη συνεργασία που συνήψε ο δήμος Αθηναίων με τον ΣΕΓΑΣ και η ενεργός συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου, ενισχύουν την ασφάλεια και τις υψηλές προδιαγραφές της κορυφαίας αθλητικής, ιστορικής και πολιτιστικής διοργάνωσης που είναι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας», δίνοντας ραντεβού με όλους στις 13 Νοεμβρίου και επισημαίνοντας ότι ως τη στιγμή που κόβεται το νήμα του τερματισμού “τρέχουμε όλοι μαζί”».

«Στόχος μας είναι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας να φτάσει στο μέλλον να αποτελεί το σημαντικότερο δρομικό γεγονός στον κόσμο», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για τα δύο επιπλέον ρεκόρ που έχει ως στόχο η φετινή διοργάνωση: το ρεκόρ διαδρομής και το ρεκόρ θεατών στο Καλλιμάρμαρο.

H 34η διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου, η οποία φέτος συμπίπτει με δυο σημαντικές ιστορικές επετείους: με τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την πρώτη σύγχρονη διοργάνωση Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, αλλά και με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το 1946, τη χρονιά που ο κορυφαίος Έλληνας δρομέας Στέλιος Κυριακίδης νίκησε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, σημειώνοντας μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού στο διεθνή χώρο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος μίλησε για ένα ιδιαίτερο δρώμενο που θα συμβεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στο Καλλιμάρμαρο, λίγο πριν την άφιξη των πρώτων νικητών της κούρσας του Μαραθωνίου: «Φέτος θα έχουμε τη χαρά να τιμήσουμε τους αθλητές μας που πριν από δύο μήνες στο Ρίο χάρισαν στη χώρα μας διακρίσεις και μας έκαναν όλους υπερήφανους. Κι αυτό θα γίνει με μια συμβολική παρέλαση της Ολυμπιακής ομάδας πριν ο πρώτος μαραθωνοδρόμος μπει στο Καλλιμάρμαρο. Με τον τρόπο αυτό ο λαός της Αθήνας, οι φίλαθλοι, οι αθλητές και οι οικογένειες τους θα έχουν την ευκαιρία να τιμήσουν με το χειροκρότημα τους ήρωες των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Και χαίρομαι ειλικρινά που ως Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συμβάλλουμε και εμείς στην καλύτερη διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου».

œ ıˆıÔıÒ„¸Ú ¡ËÎÁÙÈÛÏÔ˝ ”Ù·˝ÒÔÚ  ÔÌÙÔÌfiÚ (3ƒ) Ï ÙÔÌ ‰fiÏ·Ò˜Ô ¡ËÁÌ·fl˘Ì √È˛Ò„Ô  ·ÏflÌÁ ( ), ÙÔÌ Ҹ‰ÒÔ ÙÔı ”≈√¡”  ˛ÛÙ· –·Ì·„¸ÔıÎÔ (ƒ), ÙÔÌ Ҹ‰ÒÔ ÙÁÚ ≈œ≈ ”˝ÒÔ  ·Ò‹ÎÔ (3¡), ÙÔÌ ‰fiÏ·Ò˜Ô Ã·Ò·Ë˛Ì· «Îfl· ÿÈÌ‹ÍÁ (2¡) ÙÔÌ „.„. ≈œ‘ ƒÁÏfiÙÒÁ ‘Òıˆ˘Ì¸ÔıÎÔ (¡) Í·È ÙÔÌ √ÂÌÈ͸ ƒÈÂıËıÌÙfi ËÒÍÂÙÈÌ„Í ÙÁÚ œ–¡– Petr Matejovsky (2ƒ) ˆ˘ÙÔ„Ò·ˆflÊÔÌÙ·È ÛÙÁ ÛıÌ›ÌÙÂıÓÁ ‘˝Ôı ÙÔı ¡ıËÂÌÙÈÍÔ˝ Ã·Ò·Ë˘ÌflÔı ÛÙÁÌ ·flËÔıÛ· ÙÂÎÂÙ˛Ì ÙÔı ƒÁϷҘȷÍÔ˝ Ä‹ÒÔı, ‘ÒflÙÁ 11 œÍÙ˘‚ÒflÔı 2016. ¡–≈-Ö≈/¡–≈-Ö≈/¡À≈Œ¡Õƒ—œ” ¬À¡◊œ”
Ειδήσεις «έκρυβε» η ομιλία του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, καθώς μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι 3 εκατ. ευρώ θα διατεθούν αποκλειστικά για τη συντήρηση και βελτίωση των εθνικών σταδίων και αναφέρθηκε και στη δημιουργία γραφείου ΕΣΠΑ για τον αθλητισμό με στόχο να διευκολυνθεί η απορρόφηση 16 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία.

«Ο Μαραθώνιος είναι μια μεγάλη στιγμή για την πόλη της Αθήνας, είναι μια μεγάλη στιγμή για τον κλασικό αθλητισμό, αλλά και για αυτούς που συμμετέχουν. Με την πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Δήμος , η ΕΟΕ και ο ΣΕΓΑΣ γίνεται ένα πολιτιστικό, μεγάλο, γεγονός για την πόλη της Αθήνας. Χαιρετίζομε αυτή την ποιοτική αναβάθμιση του αθλητικού γεγονότος και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει στο μέλλον την κινητήρια δύναμη να ασχοληθούν περισσότεροι με τον αθλητισμό».

Και συνέχισε ανακοινώνοντας ότι «την έκτακτη ενίσχυση ύψους 3 εκατ. ευρώ, για το 2016 θα τη διοχευτέσουμε αποκλειστικά στη συντήρηση και την αποκατάσταση των σταδίων της χώρας» και ότι συστήθηκε «στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το γραφείο ΕΣΠΑ για τον αθλητισμό για να απορροφώνται με μεγαλύτερη ευκολία κονδύλια. Είναι στο χέρι μας να απορροφηθούν 16 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον αθλητισμό αποκλειστικά.

«Νιώθουμε υπερήφανοι που αποτελούμε μέρος του Αυθεντικού Μαραθωνίου από το 2011. Προσπαθήσαμε από την πλευρά μας να δώσουμε και μια άλλη διάσταση στο πολύ σημαντικό αυτό γεγονός. Γι’ αυτό κι από το 2014 ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία μέσω της ειδικής εφαρμογής που δημιουργήσαμε όπου όλοι έχουν τη δυνατότητα μέσω του κινητού ή του υπολογιστή τους να συμμετέχουν στη «Διαδρομή Προσφοράς» της ΟΠΑΠ. Το ποσό των 150.000 ευρώ που συγκεντρώθηκε δόθηκε για την ανακαίνιση των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας («Αγία Σοφία» και «Παν. & Αγλαΐα Κυριακού»). Έχουμε συμβάλειστην ανακαίνιση επτά μονάδων νοσηλείας συνολικής επιφάνειας 4.600 τ.μ., στην ανακαίνιση της εισόδου και των κλιμακοστασίων και στη δημιουργία ενός ανελκυστήρα. Η προσπάθεια μας είναι συνεχής για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο μέσω της νέας μας εφαρμογής “Something Better”», είπε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Μάρκετινγκ της ΟΠΑΠ Α.Ε. Πετρ Ματεγιόφσκι, εταιρεία που αποτελεί τον μεγάλο χορηγό του 34ου Μαραθωνίου της Αθήνας.

Ο περιφερειακός σύμβουλος υπεύθυνος για θέματα αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής Σπύρος Πάντζας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, ιδιαίτερα σήμερα με την οικονομική κρίση, πρέπει να στείλει μήνυμα ελπίδας, με την συμμετοχή όσων περισσότερων δρομέων γίνεται. Η Περιφέρεια είναι αρωγός της προσπάθειας και συμβάλλει οικονομικά και οργανωτικά φέτος με την κάλυψη των εξόδων του συμποσίου της ΑΙΜS».

«Θέλω να αναφερθώ σε έναν άλλο μαραθώνιο, που έχουμε στήσει από πέρσι και αφορά στον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό και στην οικονομία», είπε ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης. «Πέρυσι βραβεύσαμε τους πρέσβεις από όλο τον κόσμο για την βοήθεια που μας προσφέρουν οι χώρες τους. Φέτος θα διοργανωθεί στις 11 Νοεμβρίου στο Ζάππειο, ένα φόρουμ με την συμμετοχή 120 δημάρχων, περιφερειαρχών και επιχειρηματιών από την Κίνα που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, το οποίο του χρόνου προγραμματίζουμε να γίνει με τη συμμετοχή Ελλήνων στο Πεκίνο».

O Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος από την πλευρά του δήλωσε: «Ο ΕΟΤ στηρίζει τον Μαραθώνιο επί 10 συνεχή έτη και θέλω να συγχαρώ τον ΣΕΓΑΣ για τη διοργάνωση που αποτελεί ένα εμβληματικό γεγονός και συνάμα ένα τουριστικό γεγονός. Τα στοιχεία του ΣΕΓΑΣ δείχνουν την αύξηση τα τελευταία 10 έτη, ενώ από τα στοιχεία φαίνεται ότι το 43% των συμμετεχόντων του 2015, ήρθαν από 100 χώρες. Αποδεδειγμένα οι αγώνες του Μαραθωνίου εστιάζουν στην προβολή της χώρας μας, με σημαντικά αποτελέσματα. Δεν νοείται αθλητικός τουρισμός χωρίς τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και για αυτό εμείς στηρίζουμε τη διοργάνωση», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης εξήγησε ότι η παρουσία του καταδεικνύει την άρρηκτη σχέση της ΕΡΤ με τον Μαραθώνιο και ανακοίνωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την ανανέωση της σύμβασης ΕΡΤ- ΣΕΓΑΣ, η οποία λήγει τον Δεκέμβριο, για την τριετία 2017-2019.

Τέλος την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Αυθεντικού Μαραθωνίου, Γιάννης Σταματόπουλος επισημαίνοντας ότι «με τη συνεργασία όλων καταφέρνουμε να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα και είμαι βέβαιος ότι και φέτος θα έχουμε την πληρότητα και την ποιότητα των προηγούμενων χρόνων».

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Μαραθωνίου θα έχουμε, μεταξύ άλλων, την διεθνή έκθεση ERGO Marathon EXPO στο γήπεδο Ταεκβοντό του Φαλήρου (10-12/11), το παγκόσμιο συνέδριο και το 10ο συνέδριο της AIMS (10/11), την βράβευση των κορυφαίων Μαραθωνοδρόμων του κόσμου για το 2016, μαζί και του μεγάλου Αιθίοπα δρομέα, Χαιλέ Γκεμπρεσελασιέ (11/11), την τελετή Έναρξης και την Αφή της Φλόγας του Μαραθωνίου (12/11) και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι συμμετοχές σε όλες τις αποστάσεις θα ξεπεράσουν τις 50.000.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Γλιτώνεις τους τραυματισμούς όταν τρέχεις αργά;

Είναι μια διάγνωση που κανένας δρομέας δεν θέλει να ακούσει: τόσο το υπερβολικό άγχος όσο και διάφορα προβλήματα των οστών προκαλούνται συχνά από τις έντονες και πολλές προπονήσεις.

Αν και όσον αφορά τα κατάγματα κόπωσης υπάρχουν πολλές αιτίες, όπως για παράδειγμα, η κακή διατροφή, η ελλιπής ανάκαμψη, τα παπούτσια που έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ κ.α., πολύ συχνά το πολύ τρέξιμο θεωρείται ο νούμερο ένα παράγοντας.

Άπειροι δρομείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμού έχουν ακούσει από ειδικούς πως πρέπει να μειώσουν το τρέξιμο για να μην χειροτερέψει η κατάστασή τους.

Πολλοί φυσικά αγνοούν αυτή τη συμβουλή καθώς θεωρούν ότι μια μέρα ανάκαμψης, έπειτα από μια σκληρή προπόνηση, φτάνει και περισσεύει για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού.

Ρίχνεις την ένταση αλλά…

Για πολλούς μάλιστα, φαίνεται λογική η υπόθεση πως όσο πιο πολύ ρίχνεις τους ρυθμούς και την ένταση με την οποία τρέχεις, τόσο λιγότερους τραυματισμούς έχεις. Αυτό όμως, απέχει από την πραγματικότητα σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Στη μελέτη, 43 ερασιτέχνες δρομείς, 29 γυναίκες και 14 άνδρες από 18 έως 49 ετών, κλήθηκαν να τρέξουν μια διαδρομή 50 μέτρων, τρεις φορές με γρήγορη ταχύτητα, τρεις φορές με μέτρια ταχύτητα και τρεις φορές με αργή. Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να βρουν το σωρευτικό φορτίο τραυματισμών στην κνήμη των δρομέων, την πιο κοινή περιοχή καταγμάτων δηλαδή, στις διάφορες ταχύτητες.

Οι μεταβλητές…

Για τον υπολογισμό αυτό συνυπολογίστηκαν τρεις μεταβλητές: το κνημιαίο φορτίο (δηλαδή η πίεση που ασκήθηκε στην κνήμη κατά τη διάρκεια της επαφής με το έδαφος), ο κάθετος ρυθμός φόρτισης (δηλαδή πόσο γρήγορα εφαρμόζεται το σώμα με το πόδι καθώς το πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος) και η εναέρια στιγμή (η κίνηση του κάτω μέρους του ποδιού όταν απομακρύνεται από το έδαφος).

Η συγγραφέας της μελέτης Τζέσικα Χάντερ και οι συνάδελφοί της, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το συνεχές τρέξιμο με μέτρια ταχύτητα έχει τον ίδιο αντίκτυπο στα πόδια με την διάνυση της ίδιας απόστασης κατά το ήμισυ με γρήγορο και κατά το έτερο ήμισυ με αργό ρυθμό. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι ο πιο αργός ρυθμός που δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση καθώς όσο πιο αργά τρέχει ένας δρομέας τόσες περισσότερες οι πιθανότητες τραυματισμών, αφού τα πόδια χτυπούν στο έδαφος πιο συχνά.

Η έρευνα ήταν ξεκάθαρη: το γρήγορο τρέξιμο δεν συμβάλλει περισσότερο στο σωρευτικό κνημιαίο φορτίο σε σχέση με το αργό τρέξιμο άρα το συμπέρασμα πως με αργό τρέξιμο μειώνεις την πιθανότητα τραυματισμού είναι άκυρο.

«Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε συστάσεις για το πώς οι δρομείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσουν τις εκπαιδευτικές τους συνήθειες», ξεκαθαρίζει η Χάντερ, που πάντως ένα πρώτο συμπέρασμα για την σχέση τραυματισμών και ταχύτητας μας έχει βοηθήσει να το βγάλουμε.

Διαβάστε ακόμα: Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί των δρομέων και πώς να τους αποφύγετε

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Greece Race for the Cure® 2024: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Το Greece Race for the Cure®,  ο αγώνας-θεσμός ενάντια στον καρκίνο του μαστού, επιστρέφει για 16η χρονιά την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Με αφετηρία το Ζάππειο, δύο νέες διαδρομές στο κέντρο της Αθήνας και με δυνατότητα απομακρυσμένης συμμετοχής από όπου κι αν βρισκόμαστε, θα είμαστε για ακόμα μια χρονιά

«Μαζί πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού».

Το Greece Race for the Cure® πραγματοποιείται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με την έγκριση της οργάνωσης Think Pink Europe® και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση Race for the Cure® παγκοσμίως, ευαισθητοποιώντας χιλιάδες κόσμου για τον καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.

Εγγραφές: www.greecerace.gr

Οι εγγραφές για το 16ο Greece Race for the Cure® άνοιξαν και πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά εδώ: https://greecerace.gr/greeceraceforthecureregistrations/

 • Αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων : Εκκίνηση 9.30 πμ, Ζάππειο/ Εγγραφή:10€.
  Οι εγγραφές για τον αγώνα δρόμου θα ολοκληρωθούν στις 19/09 ή με τη συμπλήρωση 10.000 δρομέων.
 • Περίπατος 2 χιλιομέτρων: Εκκίνηση 10.30 πμ, Ζάππειο / Εγγραφή: 8€
  Οι εγγραφές για τον περίπατο θα ολοκληρωθούν στις 22/09 ή με τη συμπλήρωση 35.000 συμμετεχόντων.
 • Digital Συμμετοχή: Mαζί, όπου κι αν βρισκόμαστε. Συμμετέχουμε στη διοργάνωση απομακρυσμένα και αφήνουμε το δικό μας αποτύπωμα ενάντια στον καρκίνο του μαστού μέσα από τα social media / Εγγραφές για τη digital συμμετοχή ως τις 17/09 / Εγγραφή: 8€.

Σε κάθε εγγραφή περιλαμβάνεται το συλλεκτικό t-shirt της διοργάνωσης και chip χρονομέτρησης για τους δρομείς.

Πληροφορίες διοργάνωσης

 • Ημερομηνία: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
 • Έναρξη διοργάνωσης: 8.30 πμ
 • Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου – Ημέρα Προαγωγής Υγείας (12μμ-6μμ): Δωρεάν δράσεις για μικρούς & μεγάλους & Συμβολική φωταγώγηση του Ζαππείου στις 10μμ

Γιατί να πάρουμε μέρος

 • Γιατί το Greece Race for the Cure® είναι μια γιορτή για τη ζωή!
 • Για να αναγνωρίσουμε τη δύναμη των γυναικών που έχουν βιώσει τον καρκίνο του μαστού.
 • Για να διαδώσουμε μαζί το μήνυμα της ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.
 • Γιατί μέσα από την διοργάνωση έχουμε ουσιαστικό αντίκτυπο ενάντια στον καρκίνο του μαστού, όλο τον χρόνο. Με κάθε μας συμμετοχή χρηματοδοτούμε προγράμματα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» για τη στήριξη και ενδυνάμωση των ασθενών, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την προαγωγή της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend