Υπόδειγμα αγώνα και διαδρομής κατέθεσε ο ΣΑΜ!

Γράφει ο Ηρακλής Αθανασσόπουλος

«Σημάδεψε» ο Σύλλογος Αθλουμένων Μεσσήνης με τη συνεργασία του τοπικού δήμου τα αθλητικά, τουριστικά δρώμενα της Μεσσηνίας και όχι μόνο…

Κατέθεσε ένα υπόδειγμα, μια παρακαταθήκη αν θέλετε, με την οργάνωση του 1ου Μπούκα beach park run. Μεσούντος του καλοκαιριού έδειξε ότι ένας αγώνας επί ανωμάλου εδάφους ταιριάζει απόλυτα με ένα φημισμένο θέρετρο σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη ότι τέτοιες δραστηριότητες συμβαίνουν κατά τις πιο δροσερές εποχές.

Χάραξε, διάνοιξε, οριοθέτησε, ανέδειξε και εγκαινίασε μια ιδανική χωμάτινη κυκλική διαδρομή εντός του άλσους απόστασης 1000μ, τη μοναδική με προδιαγραφές parkrun στην Ελλάδα, ολίγα μέτρα από την πανέμορφη απλωτή και πολύκοσμη αμμουδιά του Νησιού.

Οι δρομείς (+130) κινήθηκαν σε ένα δροσερό περιβάλλον χάρη στη σκιά που εξασφαλίζουν οι πανύψηλοι ευκάλυπτοι. Εξελίσσεται ο έλεγχος για να διαπιστώσουμε πόσοι εξήλθαν από τη θάλασσα για να βρεθούν στην εκκίνηση και πόσοι μετά τον τερματισμό τους κατευθύνθηκαν στην αγκαλιά της…

Κατά κοινή ομολογία η διαδρομή της Μπούκας προσφέρεται για τη διεξαγωγή επίσημων πρωταθλημάτων, πχ του ΣΕΓΑΣ! Θυμίζω τους νικητές του 1ου parkrun – 1000μ: Αλέξανδρος Μπουτσιάνης ΣΔΥ Αργολίδας 3:23 και Paulina Bodziony ΑΠΣ «Απόλλων» 4:28 – 5000μ: Ιωάννης Καλογερόπουλος εκ Μελιγαλά 19:19 και Γιώτα Ασημάκου ΣΔΥΜ 25:57 – 10000μ Παναγιώτης Καρούτζος ΟΑΚ Αίγινας 36:52 και Ελένη Εξερτζόγλου ΣΔΥΜ 49:30. Αναλυτικά στους τρεις αγώνες τερμάτισαν – 1000μ: 27 συνολικά, 15 αγόρια+12 κορίτσια, 5χλμ: 49=32 άνδρες+17 γυναίκες και 10χλμ: 58=45 άνδρες+13 γυναίκες.

Βέβαια μετείχαν και διακρίθηκαν δρομείς/μέλη του ΣΑΜ – στα 5χλμ: Κώστας Λουκάκος, Βασιλεία Ανδριανάτου, Παναγιώτης Δούσης γνωστός και ως «μαύρος», Παναγιώτης Μουρίκης , Βαγγέλης Χατζηγιαννόπουλος, Ιωάννα Βασιλαδιώτη, Jobm Αrmellh , Sarah Gavela, Khatuna Javakhishvili και Αρης Μελάς – στα 10χλμ: Δήμητρα Κολαμπά, η αντιπρόεδρος τερμάτισε 2η, Γιώργος Ψαλλίδας ο ταμίας, Νίκος Ζέππος ο κομμωτής, Χάρης Μουλαβασίλης ο «δουλευταράς» εκ Μαυρομματίου, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Σταύρος Κουμουνδούρος ο εξαίρετος ποδοσφαιριστής με συμμετοχή σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες του ΑΣ «Πάμισος», Σταύρος Βόλαρης, Mario Toniolo,  Dorota Suchocka, Myriam Schal Edcurg -1000μ παιδιών: Ιωάννα και Νάγια Λουκάκου, Νιόβη και Σταυρούλα Ψαλλίδα, Στάθης και Αλέξανδρος Μελάς.  Συγκίνησε ο «μαύρος», δλδ ο Παναγιώτης Δούσης, ο πιο ηλικιωμένος (88 ετών) του δρομικού γεγονότος. Προσέφερε δύο από τα πολλά – πολλά έπαθλά του ώστε να αποδοθούν στους δύο αμέσως…μικρότερους, τον Κώστα Σπυρόπουλο (74 ετών) από την Πελεκανάδα και τη Χρυσούλα Παπαδοπούλου (65 ετών).

Όλα όσα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο εντός του άλσους της Μπούκας απαίτησαν τη συνέργεια και άλλων φορέων, εταιρειών, τοπικών επιχειρήσεων και ιδιωτών. Γι΄αυτό  το δς του ΣΑΜ ευχαριστεί

για την άψογη συνεργασία ο καθένας στον τομέα του

 • το δασάρχη Σπύρο Κατσιπόδα
 • το Δασονομείο Μεσσήνης
 • το 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων
 • τον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Δουρούμη

για τη χορηγεία σε είδος τις επιχειρήσεις εστίασης

 • Masa Bouka καντίνα
 • «Έβδομη» καντίνα
 • Coffee House καφέ
 • Kokous Cafe

για τον ιδιαίτερο τρόπο προβολής των δράσεων του ΣΑΜ στη Μπούκα

 • τον Γιάννη Λάσκαρη γραμματέα του δς Μεσσήνης

για την φροντίδα περί της υγείας των συμμετεχόντων

 • τον Ηλία Μαυρέα καρδιολόγο
 • τον Γιώργο Πετράκο γυναικολόγο
 • το κέντρο αποκατάστασης «Διάπλαση» ΑΕ

για την ηχητική και μουσική κάλυψη

 • τον Γιώργο Ζαχαρόγιαννη

για τη φωτογραφική κάλυψη

 • το Γιάννη Λυμπερόπουλο
 • τον Τάσο Γεωργακόπουλο
 • τη Βάσια Γεωργακοπούλου

για την επιμέλεια των αποτελεσμάτων

 • τον Περικλή Τσικρικό

τους αδελφούς συν – τρέχτες του ΣΔΥΜ για την όλη συμβολή τους και ειδικά

 • τον Αλέξη Ζάννη, ως θαυμάσιο παρουσιαστή
 • το Χρήστο Μπένο, ως υπόδειγμα εθελοντή
 • τη Σταυρούλα Νικολούδη στο χόμπυ της, τη βιντεοσκόπηση

για τις τεχνικές συμβουλές του

 • το Χρήστο Παναγιωτόπουλο, στέλεχος του δήμου

Όλα τα μμε της Μεσσηνίας και τα επιλεγμένα από την υπόλοιπη Ελλάδα για τη φιλοξενία της προκήρυξης, των ανακοινώσεων, τη δημοσίευση ρεπορτάζ, κ.α.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ζεστό ή κρύο μπάνιο: Τι πρέπει να προτιμάς μετά από έναν σκληρό αγώνα;

Αποτελεί «κλασικό» debate στους κύκλους των δρομέων: είναι ένα ζεστό ή ένα κρύο μπάνιο έπειτα από μια σκληρή προπόνηση η αγώνα είναι η καταλληλότερη μέθοδος αποκατάστασης;

Άπαντες συμφωνούν πως αφού γυρίσεις σπίτι μετά από μια μεγάλη διαδρομή που έχει εξαντλήσει το σώμα σου, το να μπεις στην μπανιέρα και να χαλαρώσεις αποτελεί μια σοφή επιλογή.

Ωστόσο, το αν το νερό που θα τρέξει πάνω στο κορμί σου πρέπει να είναι ζεστό ή πρέπει να είναι κρύο αποτελεί ένα δίλλημα που δεν έχει απαντηθεί πειστικά, ενώ τόσο το ζεστό όσο και το κρύο νερό ως μέσο αποκατάστασης, έχουν το καθένα τους δικούς του φανατικούς φίλους.

Τελικά, τι από τα δυο είναι η σωστή επιλογή;

Η Τζο Πάβεϊ, Βρετανίδα δρομέας μεγάλων αποστάσεων και κάτοχος μεταλλίων τόσο σε ευρωπαϊκά όσο και σε παγκόσμια πρωταθλήματα, κουβαλάει τόση εμπειρία από τη συμμετοχή της σε επαγγελματικούς αγώνες που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί η οπτική της γύρω από τέτοιου τύπου ζητήματα.

Πρόσφατα, κλήθηκε να πάρει θέση για το δίλλημα ζεστού ή κρύου μπάνιου και ήταν ξεκάθαρη.

«Καταρχάς, οι φυσιολογικές επιδράσεις των ζεστών μπάνιων διαφέρουν από αυτές των κρύων μπάνιων. Έπειτα από ένα σκληρό και επώδυνο τρέξιμο, στους μύες μας προκαλείται φλεγμονώδης απόκριση, κάτι που οδηγεί σε πόνο και πρήξιμο», τονίζει αρχικά η Πάβεϊ και συνεχίζει: «Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα κρύο μπάνιο περιορίζεις αυτή την αντίδραση ανακουφίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία, με τη σειρά τους, μειώνουν την καθυστερημένη εμφάνιση μυϊκού πόνου). Τα κρύα μπάνια λοιπόν είναι λοιπόν η καλύτερη επιλογή αμέσως μετά από ένα σκληρό τρέξιμο».

Σημαίνει αυτό ωστόσο πως τα ζεστά μπάνια είναι αυτόματα άχρηστα για τη φυσική κατάσταση ενός δρομέα; Η Πάβεϊ ξεκαθαρίζει: «Τα ζεστά μπάνια, από την άλλη πλευρά, προωθούν τη ροή του αίματος στους μύες με διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό είναι κάτι που δεν θέλετε να συμβαίνει αμέσως μετά την άσκηση. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες, όταν υποχωρήσει ο οξύς πόνος, το ένα ζεστό μπάνιο είναι χρήσιμο γιατί βοηθάει στην στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία με τη σειρά της βοηθά στη μακροπρόθεσμη αποκατάσταση».

Η Πάβεϊ καταλήγει λέγοντας: «Η φλεγμονώδης αντίδραση στους μύες είναι μέρος της διαδικασίας προσαρμογής καθώς βελτιώνει την δύναμη ενός δρομέα. Ίσως λοιπόν, σε στιγμές που η γρήγορη ανάρρωση είναι ζωτικής σημασίας, όπως μετά την τελευταία σκληρή προπόνηση πριν από έναν αγώνα, ένα κρύο μπάνιο να είναι ό,τι πρέπει»

Με άλλα λόγια, όπως σε πολλά ζητήματα έτσι και σε αυτό, δεν υπάρχει μια και μοναδική απόλυτη αλήθεια: το κρύο μπάνιο είναι κατάλληλο για άμεση ανακούφιση και αποκατάσταση, το ζεστό μπάνιο έχει ευεργετικό ρόλο σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Hercules Mountain Marathon: Οι νικητές της 15ης διοργάνωσης!

Μετά από την επάνοδο σε μια σχετική κανονικότητα, διεξήχθη την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου,  ο 15ος Ορεινός Μαραθώνιος Οίτης “Ηρακλής”, κάτω από ιδανικές συνθήκες και με την αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου της υγειονομικής επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Νικητές στον Μαραθώνιο, μετά από δυνατό ανταγωνισμό, σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, αναδείχτηκαν, ο Θωμάς Ανδρούτσος , της Mountain Trainning Solution, με χρόνο 5:08:41, ο Ανδρέας Τσιάρας , της ομάδας Baliotis Nature Trail, με χρόνο 5:11:00 και σε απόσταση αναπνοής, στην τρίτη θέση, ο  Άριστείδης Γκιζλής, με χρόνο 5:11:26.

Στις γυναίκες, μετά από εξαιρετική εμφάνιση, 1η αναδείχτηκε η Μαρία Ξανθη, με χρόνο 5:55:29 και ακολούθησαν η Μάρθα Ξηροφώτου , της ομάδας Kasimis Training με χρόνο 7:00:30 και η Αλεξάνδρα Παναγιώτου της Oramique , με χρόνο 7:01:23.

Στη μεσαία διαδρομή, τον Ελλέβορο των 16,2χλμ, για άλλη μια φορά, ο Γιώργος Λουφέκης προπονητής της ομώνυμης ομάδας L-Crew, τερμάτισε πρώτος, με χρόνο 1:41:22. Στη δεύτερη θέση και με διαφορά ενός λεπτού, τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Πανταζής του Kourkourikis Trainning Group, με χρόνο 1:42:22 και στην τρίτη θέση, ο Νικόλαος Ελράντυ της ομάδας Dimopoulos Coaching με χρόνο 1:45:48.

Στην κατηγορία των γυναικών στον Ελλέβορο, 1η πέρασε τη γραμμή του τερματισμού η Αναστασία Τζαρού, με χρόνο 2:05:47, ενώ με διαφορά 22 δευτερολέπτων και χρόνο 2:06:09 ήρθε η Μαρία Λουφέκη της ομάδας L- Crew. Η τριάδα, ολοκληρώθηκε με την Παναγιώτα Δημακάκου, τακτική “θαμώνα” της Οίτης,  της ομάδας Mad Goats, με χρόνο 2:09:58

Στη μικρή αλλά όχι εύκολη διαδρομή, των 6,7χλμ και 410μ υψομετρικής, νικητές στους άνδρες αναδείχτηκαν οι Χρήστος Κυριαζάκος της Evo Gym Mykonos με χρόνο 0:40:29, ο Δημήτρης Ρήγας της Kasimis Trainning με χρόνο 0:47:32 και ο Ηλίας Τσιώτας του Συλλόγου Τραχίνα, με χρόνο 0:51:22. Στις γυναίκες, πρώτη ήρθε η Χρυσούλα Βλησαρούλη της VMaxTrainning  με χρόνο 0:52:38, δεύτερη η Αναστασία Παπά, επίσης της VMaxTrainning με χρόνο 0:58:07 και τρίτη η Αριστέα Λάγκαρη με χρόνο 1:00:20

Οι φωτογραφίες της διοργάνωσης, έχουν ξεκινήσει να ανεβαίνουν και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες , καλύπτοντας όλες τις διαδρομές.

Ραντεβού λοιπόν, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 για την 16η διοργάνωση,  χωρίς υγειονομικούς  περιορισμούς, για ένα ταξίδι ακόμη, στα μαγικά μονοπάτια της Οίτης!!

Δείτε φωτογραφίες από τη διοργάνωση:

Φάκελος φωτογραφιών εδώ:

https://coutsicos-my.sharepoint.com/personal/hercules_coutsicos_onmicrosoft_com/_layouts/15/onedrive.aspx?id=%2Fpersonal%2Fhercules%5Fcoutsicos%5Fonmicrosoft%5Fcom%2FDocuments%2F%CE%92ackup%20All%2F%CE%A4%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%BD%CE%B1%202021%2F%CE%97%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82%202021%2FHercules%202021%20fotos

Με εκτίμηση

Η Οργανωτική Επιτροπή

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend