Site icon runnfun.gr

Βιταμίνη C: Αυτές είναι οι καλύτερες πηγές

Τα πιο διάσημα ίσως συμπληρώματα διατροφής είναι αυτά που περιέχουν μεγάλες δόσεις βιταμινών όπως η C λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Υπάρχουν και άλλα αντιοξειδωτικά – λιγότερο διαδεδομένα – όπως είναι η βιταμίνη Ε, τα καροτένια και το σελήνιο.

Η διατροφική πρόσληψη αντιοξειδωτικών δρα ενισχυτικά στους φυσιολογικούς μηχανισμούς του οργανισμού που μειώνουν τη φλεγμονή που μπορεί να προκαλεί η έντονη άσκηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αμερικάνικο Κολέγιο Αθλητιατρικής αναφέρει πως οι απαιτήσεις των αθλητών αντοχής είναι αυξημένες όσον αφορά την πρόσληψη βιταμινών Ε και C.

Ένας από τους λόγους που η βιταμίνη Ε είναι λιγότερο διαδεδομένη σαν συμπλήρωμα διατροφής στην χώρα μας είναι το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, τους οποίους καταναλώνουμε σε αφθονία.

Όσον αφορά τη βιταμίνη C, οι ανάγκες των δρομέων που ακολουθούν έντονο προπονητικό πρόγραμμα μπορούν να φτάσουν από 100-1000 mg την ημέρα, τη στιγμή που ένας μη καπνιστής, μη ασκούμενος ενήλικας χρειάζεται μόλις 60-100 mg.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι δρομείς καλό είναι να συμπεριλάβουν καθημερινά στη διατροφή τους καλές πηγές βιταμίνης C.

H βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση και συμβάλει στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι οι παρακάτω:

Πιπεριές

Οι πιπεριές αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Ένα φλιτζάνι ωμής κόκκινης πιπεριάς μας δίνει 46 θερμίδες, περιέχει 190,3 mg βιταμίνης C και είναι πλούσια σε καροτένια. Η ίδια ποσότητα πράσινης πιπεριάς αποδίδει 30 θερμίδες και περιέχει 120 mg βιταμίνης C.

Μπρόκολο

To μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Ένα φλιτζάνι μπρόκολου μας δίνει 55 θερμίδες και περιέχει 101 mg βιταμίνης C. Μαγειρέψτε το για όσο λιγότερο χρονικό διάστημα μπορείτε.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα νόστιμα λαχανάκια Βρυξελλών είναι φτωχά σε θερμίδες, ένα φλυτζάνι αποδίδει μόνο 45 θερμίδες και περιέχει 96 mg βιταμίνης C. Τα λαχανάκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Κ, Α, Β-6, σε φυλλικό οξύ, σε κάλιο, σε ασβέστιο και σε μαγγάνιο.

Πορτοκάλια

Είναι η πιο γνωστή πηγή βιταμίνης C. Ένα μέτριο πορτοκάλι αποδίδει 62 θερμίδες και περιέχει 69,7 mg βιταμίνης C.

Ακτινίδιο

Ένα μέτριο ακτινίδιο αποδίδει 42 θερμίδες και περιέχει 70 mg βιταμίνης C. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, σε βιταμίνη Ε, σε φυλλικό οξύ, σε κάλιο και μαγνήσιο.

Διαβάστε ακόμα: Συμπληρώματα διατροφής: Γιατί μια κάψουλα δεν θα γίνει ποτέ φαΐ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version