Bιταμίνες και μέταλλα που μας κάνουν πιο… έξυπνους!

Bιταμίνες και μέταλλα που μας κάνουν πιο... έξυπνους!

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο όργανο που χρειάζεται ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει σωστά.

Οι διατροφικές ελλείψεις συνδέονται με την κακή ψυχική υγεία, την εκδήλωση ηλικιακής γνωστικής κατάπτωσης και τις αναπτυξιακές διαταραχές.

Αντιθέτως, πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η επαρκής πρόσληψη ωφέλιμων για τον εγκέφαλο συστατικών βελτιώνουν τη μάθηση, τη μνήμη και γενικότερα κάθε πτυχή της νοητικής λειτουργίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, πρέπει να φροντίζετε να λαμβάνετε τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής σας.

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β θεωρούνται απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η βιταμίνη Β1 συγκεκριμένα βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στον εγκεφαλικό και τον νευρικό ιστό και εμπλέκεται στη διαδικασία μεταφοράς των νευρικών σημάτων. Η σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης Β1 συνδέεται με το σύνδρομο Korsakoff, μια χρόνια διαταραχή της μνήμης. Η βιταμίνη Β1 βρίσκεται σε σημαντική ποσότητα στα ψάρια (πέστροφα, σολομός, τόνος, σκουμπρί), στο καθαρό χοιρινό κρέας, στους ηλιόσπορους και στα μπιζέλια.

Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ)

Μπορούμε να πάρουμε τη βιταμίνη Β9 από τροφές όπως το σπανάκι, τα σπαράγγια, οι φακές, τα φασόλια και το μαρούλι. Η βιταμίνη Β9 παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση των αμινοξέων και στην ανάπτυξη του νευρικού ιστού.

Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)

Η βιταμίνη C βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση στον εγκέφαλο. Λαμβάνουμε τη βιταμίνη μέσω της διατροφής από τροφές όπως τα εσπεριδοειδή φρούτα, τα πράσινα λαχανικά, οι φράουλες, το μάνγκο, ο ανανάς και το ακτινίδιο. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ντοπαμίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή, ενώ παράλληλα προστατεύει τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι το πλέον πολύτιμο μέταλλο για τον εγκέφαλο, αφού παίζει ρόλο «αγγελιαφόρου» μεταξύ των νευρικών κυττάρων και παράλληλα ρυθμίζει τη νευροδιαβίβαση και ελέγχει την ευαισθησία των νεύρων. Εκτός από τα γαλακτοκομικά, το ασβέστιο βρίσκεται στις σαρδέλες και στα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο προωθεί τη μετατροπή αρκετών βιταμινών του συμπλέγματος Β στην ενεργή τους μορφή. Με άλλα λόγια, οι βιταμίνες αυτές πρέπει να λαμβάνονται συνδυαστικά με μαγνήσιο και άλλα μέταλλα ώστε να επιδράσουν θετικά στην εγκεφαλική λειτουργία. Το μαγνήσιο βρίσκεται στο σπανάκι, στον πασατέμπο, στο σκουμπρί, στο καστανό ρύζι και στο αβοκάντο.

Ψευδάργυρος

Δεν είναι σαφής ο ρόλος του ψευδαργύρου στην εγκεφαλική λειτουργία, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι η έλλειψή του συνδέεται με νευρολογικά ελλείμματα. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε σημαντική ποσότητα στον πασατέμπο, στο μοσχαρίσιο κρέας και στις γαρίδες.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο διαφορετικός είναι ο εγκέφαλος των δρομέων και γιατί;

Previous ArticleNext Article

Αυτές οι τροφές πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο κάθε δρομέα

Και τώρα ετοιμαστείτε για την πιο προφανή διατροφολογική συμβουλή όλων των εποχών: οι δρομείς πρέπει να τρώνε πολλά τρόφιμα και σε πλούσιες ποσότητες. Το έχετε ακούσει σίγουρα πολλές φορές και το θεωρείτε κλισέ. Αλλά είναι μια πολύ ουσιαστική συμβουλή.

Όταν τρέχουμε καίμε εκατοντάδες θερμίδες και πρέπει να ενισχυθούμε με τα αντίστοιχα θρεπτικά συστατικά για την καλύτερη δυνατή απόδοση και αποκατάσταση.

Η ποικιλία στις τροφές που τρώμε είναι το κλειδί για να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη διατροφή με άφθονα θρεπτικά συστατικά.

Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με αρκετούς συνδυασμούς. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές τροφές που ένας δρομέας καλό είναι να έχει πάντα στο ψυγείο του μιας και είναι εύκολες στην αποθήκευση και τη χρήση και του προσφέρουν όλα όσα χρειάζεται.

Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Ο καταψύκτης σας πρέπει να είναι πάντα εφοδιασμένος με ένα μείγμα μούρων και κάθε δυνατή ποικιλία κατεψυγμένων λαχανικών. Τα κατεψυγμένα προϊόντα έχουν περισσότερες βιταμίνες από τα φρέσκα καθώς καταψύχονται αμέσως μόλις συλλεχθούν. Αυτό επιτρέπει στα προϊόντα να διατηρούν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα. Ρίξτε τα μούρα στο γιαούρτι και τα δημητριακά και μαγειρέψτε τα λαχανικά μαζί με ρύζι. Τόσο απλά.

Πράσινο τσάι

Φτιάξτε μια μεγάλη κανάτα πράσινου τσαγιού και κρατήστε την στο ψυγείο σας. Το πράσινο τσάι έχει ατελείωτα οφέλη για την υγεία, από τα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο έως την αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης καφεΐνης. Πείτε λίγο πριν βγείτε για τρέξιμο αλλά και γενικά όποια στιγμή της ημέρας θέλετε: είναι το τέλειο ενισχυτικό ενέργειας.

Οι δέκα πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να φάει ένας δρομέας

Μαύρα φασόλια

Τα μαύρα φασόλια, εκτός από το ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές, έχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών: ένα φλιτζάνι παρέχει 15 γραμμάρια από διαιτητικές ίνες και πρωτεΐνες. Είναι επίσης μια πολύ αποτελεσματική πηγή συστατικών που δύσκολα συναντάς αλλού. Ανακατεύοντας σε ένα μπολ, μαύρα φασόλια, καλαμπόκι και τόνο για παράδειγμα, έχετε ένα πλήρες γεύμα.

Στήθος κοτόπουλου

Το κοτόπουλο, όπως και όλα τα κρέατα, είναι μια πολύ αποτελεσματική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών Β, και διάφορων άλλων μετάλλων. Να έχετε πάντα ένα πακέτο στήθους κοτόπουλου που μπορεί να μαγειρευτεί στην κατσαρόλα ή στο φούρνο για ένα εύκολο δείπνο για το βράδυ μαζί με ψητά λαχανικά.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι δρομείς δεν μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν όποτε θέλουν;

Τροφές που μας κάνουν καλό, αλλά αυξάνουν το βάρος μας!

Υπάρχουν αρκετές τροφές, υψηλής διατροφικής αξίας, ωστόσο έχουν πολλές θερμίδες και μπορούν να μας βγάλουν εκτός διατροφικού πλάνου. Θα ήταν καλύτερα, λοιπόν, να τις καταναλώνουμε με μέτρο.

Για παράδειγμα η κινόα είναι μια πλήρης πρωτεΐνη αφού έχει εννέα αμινοξέα. Ανήκει στην κατηγορία με τις τροφές ολικής άλεσης. Ένα φλιτζάνι κινόα μας προσθέτει 225 θερμίδες. Προστατεύει την καρδιά και ελέγχει το διαβήτη χάρη στα αυξημένα ω-3 λιπαρά οξέα και τις φυτικές ίνες.

Υγιεινές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε άρρωστοι

Το μάνγκο περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμινών Α, Β6 και C και επιπλέον κάλιο και μαγνήσιο. Κάνει καλό στην όραση, βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και προσδίδει υγεία στο δέρμα. Ένα μάνγκο έχει 130 θερμίδες.

Στοιχεία όπως βιταμίνες Β6 και Ε, λουτεΐνη, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο και φολικό οξύ κάνουν το αβοκάντο μια πανίσχυρη τροφή. Βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις. Ένα αβοκάντο αντιστοιχεί σε 275 θερμίδες.

Πέντε υγιεινές τροφές που μπορούν να γίνουν… εφιάλτης

Η γκρανόλα είναι μια υπερτραφή φτιαγμένη από σιτάρι ολικής άλεσης και συμπιεσμένους ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, περιέχει μελάσα, νέκταρ αγαύης και μέλι. Ένα φλιτζάνι γκρανόλα μας δίνει 595 θερμίδες. Πλούσια σε αιθέρια έλαια και φυτικές ίνες, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη, προλαμβάνει την αναιμία και βοηθάει στην πέψη. Στην ουσία μισό ποτήρι του νερού γκρανόλα αντιστοιχεί σε ένα πλήρες γεύμα.

Όλες οι παραπάνω τροφές χρειάζονται προσοχή, αφού αν καταναλωθούν σε μεγαλύτερη από την ενδεδειγμένη ποσότητα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Πέντε υγιεινές τροφές που μπορούν να γίνουν… εφιάλτης

x
Send this to a friend