Site icon runnfun.gr

Πότε η διατροφή μπορεί να σας φέρει αυπνία;

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι η διατροφή εκτός από το βάρος σας, επηρεάζει και τον ύπνο σας; Κι όμως! Κάποια τρόφιμα μπορούν να σας κρατήσουν παραπάνω σε εγρήγορση απ’ ότι υπολογίζατε.

Αλλά για το μάτι… γαρίδα δεν ευθύνεται μόνο ο καφές που είναι γνωστό ότι βοηθάει στο να μείνουμε ξύπνιοι και σε εγρήγορση.

Τσάι, σοκολάτα και αναψυκτικά

Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα και προάγει το αίσθημα της επαγρύπνησης. Καφεΐνη, ωστόσο, δεν υπάρχει μόνο στον καφέ. Το τσάι, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, τα ενεργειακά ποτά που μπορεί να συμβάλουν εξίσου σημαντικά στην πρόσληψη καφεΐνης και άρα στο να παραμείνετε σε εγρήγορση.

Ενεργειακά ποτά = περισσότερη ενέργεια!

Ναι, δεν δίνουν τυχαία «φτερά». Εκτός από την περιεχόμενη σε αυτά καφεΐνη που αναφέραμε νωρίτερα, η πλειοψηφία τους περιέχει και το αμινοξύ ταυρίνη. Η ταυρίνη ενισχύει το αίσθημα εγρήγορσης και ετοιμότητας. Να θυμάστε όμως ότι για τα «φτερά», απαιτείται επιπλέον ενέργεια να δαπανήσει το σώμα σας και γι’αυτό η καρδιά σας εργάζεται περισσότερο και ίσως συνυπάρχει αύξηση του καρδιακού ρυθμού και αρτηριακής πίεσης.

Τυριά ωρίμανσης, καπνιστά αλλαντικά και προϊόντα σόγιας

Παρμεζάνα, ροκφόρ, καπνιστό χοιρομέρι, σαλάμια, τοφού, σάλτσες σόγιας ή οποιοδήποτε προϊόν έχει υποστεί ζύμωση κατά την παρασκευή του, είναι πλούσιο σε τυραμίνη. Η τυραμίνη προκαλεί «ανησυχία» μέσω της έκκρισης της νοραδρεναλίνης, μιας ορμόνης εγρήγορσης, εμποδίζοντας έτσι τον ερχομό του Μορφέα.

Τροφές που μας φέρνουν υπνηλία

Άσε κάτω το μπέργκερ με τις πατάτες!

Γεύμα που πολύ συχνά προκαλεί δυσπεψία και δυσφορία, πόσο μάλλον αν καταναλωθεί ως δείπνο. Περιέχει trans και κορεσμένα λιπαρά, πολλά λιπαρά Και θερμίδες, πολλές θερμίδες Τα μεγάλα βραδινά γεύματα και τα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα, δυσχεραίνουν τη διαδικασία της χώνεψης προκαλώντας μια δυσφορία που μπορεί να σας αφήσει ξάγρυπνους χωρίς να το θελήσετε.

Καυτερά και πικάντικα τρόφιμα

Η εκτεταμένη κατανάλωση όξινων, πικάντικων και καυτερών τροφίμων ή συνοδευτικών σαλτσών με πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά συχνά πυροδοτεί παλινδρόμηση του γαστρικού υγρού, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, καούρες και δυσφορία.

Φάε το φιλέτο σου!

Η μεγάλη κατανάλωση πρωτεϊνών (αυγά, κρέας, ψάρι) κατά το δείπνο δεν βοηθάει την μετατροπή κάποιων αμινοξέων σε απαραίτητες για τον ύπνο ορμόνες. Πιο συγκεκριμένα, αν και η περιεκτικότητα του κρέατος σε τρυπτοφάνη είναι μεγάλη, λόγω των υπόλοιπων αμινοξέων του. η τρυπτοφάνη δεν περνά αποτελεσματικά στον εγκέφαλο. Με αυτό το τρόπο η τρυπτοφάνη παραμένει στο αίμα και δεν μετατρέπεται σε σεροτονίνη και σε επόμενο στάδιο σε μελατονίνη, την ορμόνη δηλαδή του ύπνου. Η ταυτόχρονη αύξηση της ορμόνης αδρεναλίνης θα σας κρατήσει ξύπνιους και πιο αργά το βράδυ.

Γλυκά

Εκτός από τα μακροθρεπτικά συστατικά πολλές βιταμίνες που περιέχουν επηρεάζουν τη λειτουργία του ρυθμού ύπνου – αγρυπνίας, ιδιαιτέρως οι Β1 και Β6. Οι τελευταίες είναι απαραίτητες για τη σύνθεση της σεροτονίνης. Η υπερβολική ζάχαρη και τα γλυκά μειώνουν την βιοδιαθεσιμότητα της Β6, άρα και την παραγωγή της σεροτονίνης.

Τροφές για όταν χρειάζεσαι άμεσα έξτρα ενέργεια

Αλκοόλ

Παρά το ότι βραχυπρόθεσμα και σε μικρή ποσότητα, το αλκοόλ δρα ως ηρεμιστικό στο νευρικό σύστημα, θα σας κρατήσει ξύπνιους το βράδυ. Μπορεί να μας νυστάζει και να νομίζουμε πως θα κοιμηθούμε εύκολα και γρήγορα, στην πραγματικότητα όμως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει το σώμα μας να μπει στα βαθιά στάδια του ύπνου λόγω της αντισταθμιστικής έκκρισης της αδρεναλίνης. Ακόμη κι αν καταφέρετε να κοιμηθείτε για λίγο, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε συχνές αφυπνίσεις μέσα στη νύχτα, λιγότερο ξεκούραστο ύπνο, πονοκεφάλους, νυχτερινές εφιδρώσεις και εφιάλτες λόγω της υπερέντασης, της διούρησης, της υπερθερμίας και της αφυδάτωσης που προκαλεί.

Η διατροφή επιδρά τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα του ύπνου, αφού οι τροφές περιέχουν συστατικά που επηρεάζουν την παραγωγή συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών και ορμονών του ύπνου, όπως κάποια που ήδη αναφέρθηκαν.

Το να ξαγρυπνήσετε, μπορεί κάποιες φορές να σας είναι απαραίτητο έρχεται, ωστόσο, σε αντίθεση με το βιολογικό μας ρολόϊ που εκκρίνει συγκεκριμένες ορμόνες στη φάση του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας δυσκολεύοντας έτσι την επόμενη μέρα. Αν χρειάζεται να μείνετε ξύπνιοι ωστόσο, τηρήστε τις ισορροπίες στη διαροφή σας, για ένα πιο ξεκούραστο και ευχάριστο ύπνο, αλλά και για μια καλύτερη επόμενη μέρα, με περισσότερη διαύγεια και ευχάριστη διάθεση.

Διαβάστε επίσης: 19 τροφές που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς καλύτερα! 

Πηγή: mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version