Τρίαθλο: Αντιπαραθέσεις, κόντρες και δικαστήρια με “θύμα” το ίδιο το άθλημα

Τρίαθλο: Αντιπαραθέσεις, κόντρες και δικαστήρια με "θύμα" το ίδιο το άθλημα

Υφυπουργείο Αθλητισμού, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Λουτρακίου – Αγ.Θεοδώρων, Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου, Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, ΕΛ.ΑΣ. και ιδιωτικές εταιρείες, εμπλέκονται σε ένα λαβύρινθο γύρω από το Τρίαθλο.

H Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου ανέλαβε να πραγματοποιήσει στο Λουτράκι Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χωρίς να έχει δικαίωμα βάση των Ελληνικών Νόμων να διεξάγει αγώνες, μιας και η ΓΓΑ έχει άρει την ειδική αθλητική αναγνώριση της ΕΟΤρι! Από εκείνο το σημείο έχει ξεκινήσει ένας… μαραθώνιος για το πώς θα διεξαχθούν οι Αγώνες, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου που είναι η μοναδική που μπορεί να διεξάγει επίσημους αγώνες.

Το SDNA επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΟΜοΠ Τάσο Πανταζίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε τα γεγονότα: «Είναι γεγονός ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου ανέλαβε να πραγματοποιήσει Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Λουτράκι. Το γεγονός από μόνο του είναι σπουδαίο. Όλοι θέλουμε διεθνείς αγώνες στη χώρα μας. Όλοι όμως γνώριζαν από την αρχή πως αγώνες χωρίς την αιγίδα της ΕΟΜοΠ και τις προβλεπόμενες άδειες, δεν μπορούν να γίνουν νόμιμα. Είναι αρνητικό και ανεύθυνο το ότι η χώρα μας θα εκτεθεί με την ακύρωση των αγώνων και θα πληγεί η αξιοπιστία της» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πανταζίδης.

Το χρονικό των ενεργειών

Στις 4/7/2018 η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανακάλεσε την άδεια προσωρινής αθλητικής εγκατάστασης που απαιτείται για τους αγώνες του Λουτρακίου λόγω του ότι διαπιστώθηκε πως αρμόδια Ομοσπονδία δεν είναι η ΕΟΤρι, αλλά η ΕΟΜοΠ.

Στις 10/7/2018 κατατίθεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αίτημα από την «Ευρωπαϊκή Ένωση Τριάθλου» για τις απαραίτητες άδειες, προκειμένου να διεξαχθούν Ευρωπαϊκοί και Πανελλήνιοι αγώνες στο Λουτράκι από 30/8 – 2/9. Η νέα προϊσταμένη χορηγεί έγγραφο σύμφωνα με το οποίο «δεν απαιτείται άδεια τέλεσης αγώνων», παρότι πρόκειται για αγώνες και ο Περιφερειάρχης κος Τατούλης, στηρίζει την έγγραφη θέση της νέας προϊσταμένης.

Στις 2/8/2018, η ΓΓΑ ενημερώνει Δήμο, Περιφέρεια, Υπ. Εξωτερικών, Αστυνομία και Λιμεναρχείο πως αρμόδια Ομοσπονδία είναι η ΕΟΜοΠ και όχι η ΕΟΤρι και υπενθυμίζει πως προβλέπονται από το νόμο σοβαρές ποινικές και χρηματικές κυρώσεις «σε ιδιοκτήτες ή χρήστες αθλητικής εγκατάστασης που στερείται άδειας λειτουργίας και παραχωρείται για διενέργεια σε αυτή αθλητικής εκδήλωσης». Παράλληλα ενημερώνει πως δεν έχουν τηρηθεί όσα προβλέπει ο νόμος για πρόσκληση αθλητών από το εξωτερικό.

Στις 3/8/2018 ο Αντιδήμαρχος Λουτρακίου αιτείται από την Ε.Ο. Ποδηλασίας την έγκριση που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. για “European Multisport Youth Festival” με αθλοτουριστικό χαρακτήρα, χωρίς καμία αναφορά στο γεγονός του ότι επρόκειτο για Ευρωπαϊκούς και Πανελλήνιους αγώνες. Η Ε.Ο.Π μετά από επικοινωνία με την Ε.Ο.Μο.Π. ανακαλεί τη σχετική έγκριση.

Η ΕΟΤρι δεν αναγνωρίζεται από τη ΓΓΑ και δεν είναι μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και για αυτό έχουν πέσει στο κενό οι προσπάθειες διεξαγωγής διάφορων αγώνων στο παρελθόν. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και αναφέρει ότι από τη στιγμή που το άθλημα υπήχθη στην ΕΟΜοΠ, μπορεί να ιδρυθεί και πάλι ανεξάρτητη Ομοσπονδία, μόνο αφού αποκτήσουν 20 σωματεία Ειδική Αθλητική Αναγνώριση στο τρίαθλο.

Οσον αφορά στους αγώνες του Λουτρακίου, η ΕΟΜοΠ έχει ενημερώσει από καιρό την ETU, την ITU και το Δήμο, πως οι αγώνες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και τους επισήμανε την ευθύνη του αρνητικού αντίκτυπου που θα προκληθεί από την ακύρωση της τελευταίας στιγμής, όχι σε θεσμικούς φορείς αλλά κυρίως στο άθλημα.

Η «τιμωρία» των Ελλήνων αθλητών

Αφού η ΕΟτρι δεν έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί αγώνες, ο μεγάλος χαμένος είναι ο αθλητής, ο οποίος δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στις υπόλοιπες μεγάλες διοργανώσεις, κάτι που συνέβη και στους Μεσογειακούς Αγώνες.

«Οι Ομοσπονδίες έχουν λόγο ύπαρξης, όταν υπηρετούν τους αθλητές και όχι τις θέσεις των παραγόντων τους. Βιώνουμε όλοι –και κυρίως οι αθλητές- μια θλιβερή πραγματικότητα. Τοπικοί Άρχοντες και εξωθεσμικοί παράγοντες, οφείλουν να ακολουθούν και να σέβονται τις διαδικασίες. Η εφαρμογή των νόμων, δεν είναι προαιρετική. Αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη του αθλήματος με ασφάλεια και με οφέλη για τους αθλητές. Αυτή είναι η θεσμική μας επιδίωξη. Τείνουμε χείρα συνεργασίας σε όλους όσους αγαπούν το άθλημα, ώστε να μη στερηθούν ξανά Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, τη συμμετοχή τους σε μεγάλες διοργανώσεις. Δεν βρισκόμαστε στο παρά πέντε, αλλά στο και πέντε για τη διαδικασία πρόκρισης στο Τόκυο. Πρέπει άμεσα να σταματήσει η αντιπαράθεση και όλοι μαζί, ακολουθώντας το γράμμα και την ουσία του νομικού πλαισίου, να δουλέψουμε για το καλό των τριαθλητών» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΜοΠ μπροστά στο αδιέξοδο των Ελλήνων αθλητών.

Από πού ξεκίνησε η ιστορία

Η ιστορία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016, όταν ο ΓΓΑ ήρε την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου (Ε.Ο.Τρι.) καθώς –σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης- παρά την επί τετραετία αλληλογραφία της ΓΓΑ με την ΕΟΤρι, η δεύτερη δεν παρείχε τα απαραίτητα στοιχεία για τη σωματειακή της βάση και την αθλητική της δραστηριότητα.

Η διοίκηση της ΕΟΤρι, προσέφυγε στον Ακυρωτικό Μηχανισμό του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το οποίο όμως απέρριψε την προσφυγή τους.

Τον Ιούνιο του 2016, η ΓΓΑ ήρε από 24 Σωματεία, την αναγνώριση για το άθλημα του τριάθλου, λόγω του ότι δεν επεδείκνυαν δραστηριότητα στο άθλημα.

Ακολούθως τον Ιούλιο, ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός ήρε εκ νέου την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση της ΕΟΤρι, λόγω του ότι μόνο ένα Σωματείο επιδείκνυε την αθλητική δραστηριότητα που όριζε το ίδιο το καταστατικό της ΕΟΤρι.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, «ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής απέστειλε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, ογκώδη φάκελο-αναφορά που περιλαμβάνει τεκμηριωμένες διαπιστώσεις των υπηρεσιών της Γ.Γ.Α. για τα πεπραγμένα στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου στη διάρκεια των ετών 2008-2016, σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και επώνυμες επίσημες καταγγελίες αθλητικών παραγόντων, σχετικά με τη λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Τόσο στην απόφαση του Ιανουαρίου, όσο και στην απόφαση του Ιουλίου, η αρμοδιότητα για το άθλημα του τριάθλου, ανατέθηκε στην Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου (ΕΟΜοΠ). Το Δεκέμβριο του 2016, στο ΣΕΦ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους αθλητές, προπονητές, σωματεία και διοργανωτές, όπου η Διοίκηση της ΕΟΜοΠ εξήγησε το νομικό πλαίσιο και ενημέρωσε για τα επόμενα βήματα ανασυγκρότησης του αθλήματος.

Μετά και τη νέα απόφαση, η ΕΟΜοΠ άρχισε να δραστηριοποιείται στο άθλημα, χορηγώντας αρχικά αιγίδα σε διοργανωτές αγώνων (Δήμους, Αθλητικά Σωματεία και ιδιώτες) και στη συνέχεια διοργανώνοντας αγώνες κυπέλλου και πρωταθλήματος. Κάποιοι από τους αγώνες υπό την αιγίδα της ΕΟΜοΠ μάλιστα είχαν τεράστια επιτυχία και πολλές διεθνείς συμμετοχές (Ρόδος, Σύρος, Κατερίνη, Σχινιάς κ.α.).

Πηγή: sdna.gr

 

Previous ArticleNext Article

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα: Οι αστέρες της 34η στάσης στην ιστορία της διοργάνωσης

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα: Οι αστέρες της 34η στάσης στην ιστορία της διοργάνωσης

Είναι γεγονός πως η ακύρωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού ατόνησε το ενδιαφέρον αθλητών ανά την υφήλιο για τη χειμερινή δράση.

Παρόλα αυτά η σεζόν είναι σε εξέλιξη και σε ότι έχει να κάνει με τη χώρα μας θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η δράση στη σάλα του ΣΕΦ θα είναι έντονη και οι φίλοι του στίβου θα έχουν την ευκαιρία να δουν για μία ακόμη φορά ορισμένους από τους αστέρες του ελληνικού στίβου. Ο πρωταθλητής Ευρώπης στο μήκος Μίλτος Τεντόγλου θέλει να κλείσει τη σεζόν με ένα άλμα καλύτερο από το 8,07 μ., που έχει πετύχει δύο φορές στη σεζόν και να κάνει δύο τις νίκες του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αφού κατέλαβε την πρώτη θέση και στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2018.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θα επιστρέψει φέτος ο Κώστας Φιλιππίδης (ΠΓΣ), μετά το διάλειμμα δύο ετών, με βασικό στόχο να κυνηγήσει άλματα πάνω από το φετινό του 5,70 μ. και παράλληλα να κυνηγήσει την 11η νίκη του στην διοργάνωση, αρκετά χρόνια από την πρώτη φορά που ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, το 2005 στο στάδιο της Παιανίας.

Ο Κώστας Δουβαλίδης έχει τερματίσει στην πρώτη θέση του πανελληνίου πρωταθλήματος κλειστού οχτώ φορές και φέτος θα κυνηγήσει την ένατη νίκη του. Ο αθλητής του Μπάμπη Σδρόλα διανύει εξαιρετική σεζόν, στη διάρκεια της οποίας έχει κάνει φέτος επτά κούρσες εκ των οποίων οι πέντε κάτω από τα 7.65. Ο Δουβαλίδης βελτίωσε φέτος το πανελλήνιο ρεκόρ στην απόσταση με 7.59.

Ο Κώστας Μπανιώτης έχει πετύχει την κορυφαία επίδοση της τελευταίας 15ετίας σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού. Ο πρωταθλητής του ύψους το 2016 είχε υπερβή τα 2,33 μ., που αποτελεί το ατομικό του ρεκόρ. Ο Μπανιώτης έχει ξεπεράσει φέτος τα 2,27 μ., ύψος που θέλει να ξεπεράσει τη φετινή σεζόν, ενώ έχει στην κατοχή του πέντε τίτλους από τη διοργάνωση με την πρώτη του νίκη να έχει επιτευχθεί το 2011 στην Παιανία.

Η Έλσα Πεσιρίδου (ΑΟ Κάλλιστος) απουσίαζε από την περσινή διοργάνωση και φέτος ευελπιστεί πως όχι μόνο θα είναι παρούσα, αλλά σε θέση να κυνηγήσει ένα φετινό ρεκόρ και την έβδομη νίκη της στο Πρωτάθλημα. Το ίδιο ισχύει και για την Ειρήνη Βασιλείου που φέτος αποτελεί μια από τις δυνατότερες ελληνικές παρουσίες και αναμφίβολα θα είναι από τα πρόσωπα που θα κεντρίσουν την προσοχή στη φετινή διοργάνωση.

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) αποτελεί μια από τις εμπειρότερες αθλήτριες του βάδην, ωστόσο μόλις φέτος θα κάνει ντεμπούτο σε πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού και αναμένεται να απειλήσει το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ.

Ο Δημήτρης Τσιάμης μπορεί να μην έχει κάνει κανέναν αγώνα στη διάρκεια της σεζόν, ωστόσο δε σημαίνει πως θα απουσιάσει από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού. Ο έμπειρος αθλητής έχει 13 νίκες στη διοργάνωση, τις περισσότερες σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού από κάθε άλλον στην ιστορία της διοργάνωσης. Με δέκα νίκες στην κατοχή του ο Ανδρέας Δημητράκης αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης και αποτελεί και φέτος φαβορί για τη νίκη στα 1.500 μέτρα.

Ο Κώστας Ζήκος θα σηκώσει το…βάρος στους δρόμους ταχύτητας, αφού δείχνει σε πολύ καλή κατάσταση και είναι σε θέση να κυνηγήσει επιδόσεις κάτω από 6.65 στα 60 μέτρα. Η Σοφία Υφαντίδου επιστρέφει σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στα σύνθετα, στο αγώνισμα στο οποίο φέτος ρίχνει την προσοχή της με στόχο κατά κύριο λόγο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού.

Οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά από την ΕΡΤ την Παρασκευή στο ErtSports από τις 19.00 έως τις 20.30 και το Σάββατο από την ΕΡΤ3 από τις 18.00 έως τις 19.30, αλλά και από την ΕΡΑ σπορ με μεταδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια και των δύο απογευματινών προγραμμάτων.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα: Κανονικά η Πεσιρίδου στα ψηλά εμπόδια

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα: Κανονικά η Πεσιρίδου στα ψηλά εμπόδια

Παρούσα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου (28-29/2) θα είναι η Ελισάβετ Πεσιρίδου, αφού οι ενοχλήσεις στο πόδι στον αγώνα της Κωνσταντινούπολης δεν αποδείχθηκαν σοβαρές.

Η έμπειρη αθλήτρια των ψηλών εμποδίων θα επιστρέψει φέτος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, μετά την περσινή απουσία – λόγω τραυματισμού- με στόχο να κυνηγήσει χρόνο καλύτερο από το φετινό της 8.20. Η αθλήτρια του Δημήτρη Ευαγγελόπουλου θέλει να κλείσει τη σεζόν με έναν καλύτερο χρόνο και να ξεκινήσει την προετοιμασία της για τον ανοιχτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και να φτάσει στην έβδομη νίκη της σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού.

Η Πεσιρίδου έχει ως στόχο της σεζόν τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά από την ΕΡΤ την Παρασκευή στο ErtSports από τις 19.00 έως τις 20.30 και το Σάββατο από την ΕΡΤ3 από τις 18.00 έως τις 19.30, αλλά και από την ΕΡΑ σπορ με μεταδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια και των δύο απογευματινών προγραμμάτων.

x

Send this to a friend