Τρίαθλο: Αντιπαραθέσεις, κόντρες και δικαστήρια με “θύμα” το ίδιο το άθλημα

Τρίαθλο: Αντιπαραθέσεις, κόντρες και δικαστήρια με "θύμα" το ίδιο το άθλημα

Υφυπουργείο Αθλητισμού, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Λουτρακίου – Αγ.Θεοδώρων, Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου, Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, ΕΛ.ΑΣ. και ιδιωτικές εταιρείες, εμπλέκονται σε ένα λαβύρινθο γύρω από το Τρίαθλο.

H Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου ανέλαβε να πραγματοποιήσει στο Λουτράκι Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χωρίς να έχει δικαίωμα βάση των Ελληνικών Νόμων να διεξάγει αγώνες, μιας και η ΓΓΑ έχει άρει την ειδική αθλητική αναγνώριση της ΕΟΤρι! Από εκείνο το σημείο έχει ξεκινήσει ένας… μαραθώνιος για το πώς θα διεξαχθούν οι Αγώνες, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου που είναι η μοναδική που μπορεί να διεξάγει επίσημους αγώνες.

Το SDNA επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΟΜοΠ Τάσο Πανταζίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε τα γεγονότα: «Είναι γεγονός ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου ανέλαβε να πραγματοποιήσει Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Λουτράκι. Το γεγονός από μόνο του είναι σπουδαίο. Όλοι θέλουμε διεθνείς αγώνες στη χώρα μας. Όλοι όμως γνώριζαν από την αρχή πως αγώνες χωρίς την αιγίδα της ΕΟΜοΠ και τις προβλεπόμενες άδειες, δεν μπορούν να γίνουν νόμιμα. Είναι αρνητικό και ανεύθυνο το ότι η χώρα μας θα εκτεθεί με την ακύρωση των αγώνων και θα πληγεί η αξιοπιστία της» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πανταζίδης.

Το χρονικό των ενεργειών

Στις 4/7/2018 η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανακάλεσε την άδεια προσωρινής αθλητικής εγκατάστασης που απαιτείται για τους αγώνες του Λουτρακίου λόγω του ότι διαπιστώθηκε πως αρμόδια Ομοσπονδία δεν είναι η ΕΟΤρι, αλλά η ΕΟΜοΠ.

Στις 10/7/2018 κατατίθεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αίτημα από την «Ευρωπαϊκή Ένωση Τριάθλου» για τις απαραίτητες άδειες, προκειμένου να διεξαχθούν Ευρωπαϊκοί και Πανελλήνιοι αγώνες στο Λουτράκι από 30/8 – 2/9. Η νέα προϊσταμένη χορηγεί έγγραφο σύμφωνα με το οποίο «δεν απαιτείται άδεια τέλεσης αγώνων», παρότι πρόκειται για αγώνες και ο Περιφερειάρχης κος Τατούλης, στηρίζει την έγγραφη θέση της νέας προϊσταμένης.

Στις 2/8/2018, η ΓΓΑ ενημερώνει Δήμο, Περιφέρεια, Υπ. Εξωτερικών, Αστυνομία και Λιμεναρχείο πως αρμόδια Ομοσπονδία είναι η ΕΟΜοΠ και όχι η ΕΟΤρι και υπενθυμίζει πως προβλέπονται από το νόμο σοβαρές ποινικές και χρηματικές κυρώσεις «σε ιδιοκτήτες ή χρήστες αθλητικής εγκατάστασης που στερείται άδειας λειτουργίας και παραχωρείται για διενέργεια σε αυτή αθλητικής εκδήλωσης». Παράλληλα ενημερώνει πως δεν έχουν τηρηθεί όσα προβλέπει ο νόμος για πρόσκληση αθλητών από το εξωτερικό.

Στις 3/8/2018 ο Αντιδήμαρχος Λουτρακίου αιτείται από την Ε.Ο. Ποδηλασίας την έγκριση που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. για “European Multisport Youth Festival” με αθλοτουριστικό χαρακτήρα, χωρίς καμία αναφορά στο γεγονός του ότι επρόκειτο για Ευρωπαϊκούς και Πανελλήνιους αγώνες. Η Ε.Ο.Π μετά από επικοινωνία με την Ε.Ο.Μο.Π. ανακαλεί τη σχετική έγκριση.

Η ΕΟΤρι δεν αναγνωρίζεται από τη ΓΓΑ και δεν είναι μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και για αυτό έχουν πέσει στο κενό οι προσπάθειες διεξαγωγής διάφορων αγώνων στο παρελθόν. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και αναφέρει ότι από τη στιγμή που το άθλημα υπήχθη στην ΕΟΜοΠ, μπορεί να ιδρυθεί και πάλι ανεξάρτητη Ομοσπονδία, μόνο αφού αποκτήσουν 20 σωματεία Ειδική Αθλητική Αναγνώριση στο τρίαθλο.

Οσον αφορά στους αγώνες του Λουτρακίου, η ΕΟΜοΠ έχει ενημερώσει από καιρό την ETU, την ITU και το Δήμο, πως οι αγώνες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και τους επισήμανε την ευθύνη του αρνητικού αντίκτυπου που θα προκληθεί από την ακύρωση της τελευταίας στιγμής, όχι σε θεσμικούς φορείς αλλά κυρίως στο άθλημα.

Η «τιμωρία» των Ελλήνων αθλητών

Αφού η ΕΟτρι δεν έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί αγώνες, ο μεγάλος χαμένος είναι ο αθλητής, ο οποίος δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στις υπόλοιπες μεγάλες διοργανώσεις, κάτι που συνέβη και στους Μεσογειακούς Αγώνες.

«Οι Ομοσπονδίες έχουν λόγο ύπαρξης, όταν υπηρετούν τους αθλητές και όχι τις θέσεις των παραγόντων τους. Βιώνουμε όλοι –και κυρίως οι αθλητές- μια θλιβερή πραγματικότητα. Τοπικοί Άρχοντες και εξωθεσμικοί παράγοντες, οφείλουν να ακολουθούν και να σέβονται τις διαδικασίες. Η εφαρμογή των νόμων, δεν είναι προαιρετική. Αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη του αθλήματος με ασφάλεια και με οφέλη για τους αθλητές. Αυτή είναι η θεσμική μας επιδίωξη. Τείνουμε χείρα συνεργασίας σε όλους όσους αγαπούν το άθλημα, ώστε να μη στερηθούν ξανά Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, τη συμμετοχή τους σε μεγάλες διοργανώσεις. Δεν βρισκόμαστε στο παρά πέντε, αλλά στο και πέντε για τη διαδικασία πρόκρισης στο Τόκυο. Πρέπει άμεσα να σταματήσει η αντιπαράθεση και όλοι μαζί, ακολουθώντας το γράμμα και την ουσία του νομικού πλαισίου, να δουλέψουμε για το καλό των τριαθλητών» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΜοΠ μπροστά στο αδιέξοδο των Ελλήνων αθλητών.

Από πού ξεκίνησε η ιστορία

Η ιστορία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016, όταν ο ΓΓΑ ήρε την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου (Ε.Ο.Τρι.) καθώς –σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης- παρά την επί τετραετία αλληλογραφία της ΓΓΑ με την ΕΟΤρι, η δεύτερη δεν παρείχε τα απαραίτητα στοιχεία για τη σωματειακή της βάση και την αθλητική της δραστηριότητα.

Η διοίκηση της ΕΟΤρι, προσέφυγε στον Ακυρωτικό Μηχανισμό του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το οποίο όμως απέρριψε την προσφυγή τους.

Τον Ιούνιο του 2016, η ΓΓΑ ήρε από 24 Σωματεία, την αναγνώριση για το άθλημα του τριάθλου, λόγω του ότι δεν επεδείκνυαν δραστηριότητα στο άθλημα.

Ακολούθως τον Ιούλιο, ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός ήρε εκ νέου την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση της ΕΟΤρι, λόγω του ότι μόνο ένα Σωματείο επιδείκνυε την αθλητική δραστηριότητα που όριζε το ίδιο το καταστατικό της ΕΟΤρι.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, «ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής απέστειλε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, ογκώδη φάκελο-αναφορά που περιλαμβάνει τεκμηριωμένες διαπιστώσεις των υπηρεσιών της Γ.Γ.Α. για τα πεπραγμένα στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου στη διάρκεια των ετών 2008-2016, σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και επώνυμες επίσημες καταγγελίες αθλητικών παραγόντων, σχετικά με τη λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Τόσο στην απόφαση του Ιανουαρίου, όσο και στην απόφαση του Ιουλίου, η αρμοδιότητα για το άθλημα του τριάθλου, ανατέθηκε στην Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου (ΕΟΜοΠ). Το Δεκέμβριο του 2016, στο ΣΕΦ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους αθλητές, προπονητές, σωματεία και διοργανωτές, όπου η Διοίκηση της ΕΟΜοΠ εξήγησε το νομικό πλαίσιο και ενημέρωσε για τα επόμενα βήματα ανασυγκρότησης του αθλήματος.

Μετά και τη νέα απόφαση, η ΕΟΜοΠ άρχισε να δραστηριοποιείται στο άθλημα, χορηγώντας αρχικά αιγίδα σε διοργανωτές αγώνων (Δήμους, Αθλητικά Σωματεία και ιδιώτες) και στη συνέχεια διοργανώνοντας αγώνες κυπέλλου και πρωταθλήματος. Κάποιοι από τους αγώνες υπό την αιγίδα της ΕΟΜοΠ μάλιστα είχαν τεράστια επιτυχία και πολλές διεθνείς συμμετοχές (Ρόδος, Σύρος, Κατερίνη, Σχινιάς κ.α.).

Πηγή: sdna.gr

 

Previous ArticleNext Article

Η παγκόσμια περιπέτεια HIGHLANDER Mt. Olympus – Greece έρχεται στην Ελλάδα

Η παγκόσμια πεζοπορική διοργάνωση HIGHLANDER Adventure®, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 14 – 18 Οκτωβρίου 2020 στην περιοχή Δίον– Όλυμπος, με την ονομασία HIGHLANDER Mt. Olympus Greece.

To HIGHLANDER Adventure είναι μία υψηλών προδιαγραφών περιπέτεια σε φυσικό πεδίο, η οποία ξεκίνησε το 2017, από την Κροατία, με σκοπό να αναδείξει την πεζοπορική εμπειρία ως παράγοντα «ευ ζην», για τους λάτρεις της φύσης σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο. To HIGHLANDER Adventure είναι μία πεζοπορική γιορτή μεσαίων αποστάσεων και όχι αγώνας, όπου οι συμμετέχοντες μέσα σε 5 (πέντε) ημέρες θα πρέπει να καλύψουν ~100 χλμ. Αντίστοιχες διοργανώσεις έχουν λάβει χώρα σε Κροατία, Αυστρία, και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η πρώτη διοργάνωση στην Ελλάδα θα λάβει χώρα στον Όλυμπο, το γνωστότερο μυθολογικά βουνό της υφηλίου, προσφέροντας στους Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες τη δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίσουν έναν νέο τρόπο άσκησης, αλλά και να εξερευνήσουν στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας, από κοντά.

Η ανάληψη αυτής της διοργάνωσης έχει σκοπό

  • να αναδείξει την ελληνική φυσική ομορφιά και του ορεινού πεδίου, το οποίο είναι άγνωστο στο εξωτερικό
  • να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν στην ορεινή Ελλάδα και τα βουνά της
  • να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο φυσικό στοιχείο, μέσα από μία ασφαλή διοργάνωση
  • να τονίσει τη σημασία των υπαίθριων δραστηριοτήτων για την ψυχική και σωματική ευεξία
  • να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την προφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος ως κληροδότημα για τις επόμενες γενιές.

Η πεζοπορική εκδήλωση HIGHLANDER Mt. Olympus Greece απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, με αγάπη για περιπέτεια και νέες εμπειρίες.

Η ΕΥ ΖΗΝ Greece AE, η εταιρεία που το 2019 διεξήγαγε τον 1ο αγώνα IRONMAN®70.3® Costa Navarino, είναι ο διοργανωτής και αυτής της καινοτόμου εκδήλωσης καθώς η τριακονταετή εμπειρία της έχει δείξει τη βαθιά γνώση στην outdoor δραστηριότητα.

Ο κ. Θανάσης Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ ΖΗΝ Greece AE, επίσημου licensee των διοργανώσεων IRONMAN®, B2Run® και HIGHLANDER Adventure® στην Ελλάδα, δήλωσε: «Στα 30 χρόνια της ΕΥ ΖΗΝ Greece είναι για εμάς συγκινητικό να παρουσιάζουμε μία νέα και τόσο περιπετειώδη διοργάνωση, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στις ρίζες τόσο αυτού του τόπου όσο της ίδιας της εταιρείας μας. Για εμάς η προβολή της Ελλάδας είναι αυτοσκοπός και αναζητούμε διαρκώς νέους τρόπους να το αποδεικνύουμε. Ελπίζουμε τόσο το ελληνικό κοινό, όσο και ο ξένος ταξιδιώτης να αγκαλιάσει τη διοργάνωση και να βρει ακόμη περισσότερα κίνητρα να ταξιδέψει σε γωνιές της χώρας μας, τις οποίες δε φανταζόταν ότι διαθέτουμε. Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου κάποιου, όταν ακούει Ελλάδα, είναι τα πανέμορφα νησιά μας με τα καταγάλανα νερά, αλλά δε μπορεί να μη νοιώσει δέος όταν για πρώτη φορά αντικρίζει το βουνό των βουνών, το βουνό των Θεών- τον Όλυμπο»

Η πλατφόρμα εγγραφής για το HIGHLANDER Mt. Olympus, Greece είναι ήδη ανοιχτή στο https://highlanderadventure.com/olympus

Οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στο [email protected] για οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το brand HIGHLANDER Adventure και την παγκόσμια σειρά δράσεων, επισκεφτείτε τη  διεύθυνση www.highlanderadventure.com

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα της ΕΥ ΖΗΝ Greece A.E. επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.ezgreece.gr

Ο Σ.Α.Ν. στην παρουσίαση βιβλίου “Όταν γεννιέσαι τρεις φορές, Δωρεά οργάνων – Δώρο ζωής”

Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Σ.Α.Ν. Αντώνης Χατζησάββας προλόγησε το βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη, στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην Μεταμόρφωση την Τετάρτη 8 Ιουλίου.
Μια επένδυση Ζωής για τουλάχιστον 9 συνανθρώπους μας, που μέσα από τη Δωρεά Οργάνων πολλοί δεν θα είχαν την δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Επένδυση Ζωής για τους ιατρούς, νοσηλευτές που εμπλέκονται στην διαδικασία των μεταμοσχεύσεων. Επένδυση Ζωής και για το κράτος ακόμη, αν το δούμε από την οικονομική πλευρά του, καθώς ένας μεταμοσχευμένος κοστίζει πολύ λιγότερα χρήματα από έναν αιμοκαθαιρόμενο.

Ο Αντώνης Χατζησάββας, ως νεφροπαθής εδώ και 35 χρόνια, αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στις επιλογές που έχει ένας νεφροπαθής για να μεταμοσχευθεί και φυσικά στο τι πρέπει να γίνει ώστε η Δωρεά Οργάνων να γίνει βίωμα και άμεση θεραπεία για όσους χρειάζονται την πολυπόθητη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Η συμβολή του κράτους, οι συντονιστές μεταμόσχευσης, η εκκλησία, οι σύλλογοι ασθενών σημαντικά κομμάτια για τη Δωρεά Οργάνων.

Την παρουσίαση του βιβλίου “Όταν γεννιέσαι τρεις φορές, δωρεά οργάνων – δώρο ζωής” διοργάνωσε ο σύνδεσμος Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων ¨Κωστάκης Μεσογίτης” σε ανοιχτό χώρο με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.
Ο Σ.Α.Ν. εκτός από την παρουσία του προέδρου, τίμησε την εκδήλωση με τη παρουσία αρκετών μελών του, που βοήθησαν και στην διανομή του φυλλαδίου μας στους πολίτες και συνασθενείς που βρέθηκαν στην εκδήλωση.

Μέσα από αυτό το βιβλίο, είναι μία ευκαιρία να ακουστεί και να διαδοθεί ακόμα περισσότερο το δυνατό μήνυμα  για τη Δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, κορυφαία πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία σώζει ζωές σοβαρά πασχόντων συνανθρώπων μας και που δυστυχώς, η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη.
x
Send this to a friend