Site icon runnfun.gr

Τρέξιμο και καλή διάθεση: Δύο αλληλοτροφοδοτούμενες καταστάσεις

Το τρέξιμο δεν είναι απλά μια από τις πιο βασικές κατηγορίες σωματικής άσκησης, αλλά ταυτόχρονα και ένας από τους βασικότερους λόγους της ανατομικής εξέλιξης του ίδιου του ανθρώπινου είδους. Συν τοις άλλοις, δεν είναι χρήσιμο μόνο για τη σωματική μας υγεία αλλά και για την ψυχική.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Τσουκούμπα στην Ιαπωνία, περίπου 10 λεπτά τρεξίματος σε μέτριας έντασης αυξάνει την ροή αίματος σε διάφορα σημεία στον εγκέφαλο και κυρίως σε αυτά που παίζουν ρόλο για τη διάθεση και την καθημερινή λειτουργικότητα.

Το τρέξιμο είναι… μεταδοτικό!

Υπάρχουν άλλωστε πολλές ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση. Μέχρι πρότινως ωστόσο, θεωρούταν το ποδήλατο η βασική μορφή άσκησης που έφτιαχνε τη διάθεση.

Ωστόσο το τρέξιμο, σε σύγκριση με το πετάλι, απαιτεί την εμπλοκή ολόκληρου του σώματος και άρα η διέγερση του εγκεφάλου είναι πολύ πιο αποτελεσματική. «Με δεδομένη την έκτασης του εκτελεστικού ελέγχου που απαιτείται για τον συντονισμό της ισορροπίας και της κίνησης κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, είναι επόμενο να υπάρχει αυξημένη κίνηση στον προμετωπιαίο φλοιό», αναφέρει ο καθηγητής Χιντεάκι Σόγια.

Τρέξιμο και ψυχολογία: “Φάρμακο” τα χιλιόμετρα, αλλά όχι για όλους

H μελέτη

Για την προαναφερθείσα μελέτη παρατηρήθηκαν 26 άτομα που ολοκλήρωσαν ένα δεκάλεπτο τρέξιμο σε διάδρομο στο 50% της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου και συγκρίθηκαν με άλλα άτομα που δεν πήραν μέρος στη διαδικασία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως έπειτα από 10 λεπτά τρεξίματος μέτριας έντασης, η διμερής προμετωπιαία ενεργοποίηση είχε αυξηθεί σημαντικά. Άλλωστε μετά το τρέξιμο, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν καλύτερη διάθεση. «Αυτό υποστηρίχθηκε από τα ευρήματα ενεργοποιήσεων στις περιοχές του προμετωπιαίου φλοιού που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης», πρόσθεσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τσορπάκα Νταμρογκτάι.

Με βάση το γεγονός ότι πολλά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου προμετωπιαίου φλοιού είναι μοναδικά στο ανθρώπινο είδος, η εν λόγω μελέτη αφενός ρίχνει φως στα σημερινά οφέλη του τρεξίματος και αφετέρου στον ρόλο που ενδέχεται να έχουν παίξει στο εξελικτικό παρελθόν του ανθρώπινου είδους.

Διαβάστε επίσης: Μαραθώνιος και ψυχολογία: Τρέχοντας για πρώτη φορά

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version