Site icon runnfun.gr

Τρέξιμο με ασφάλεια: Απλές συμβουλές για αρχάριους και όχι μόνο

Με τα γυμναστήρια να είναι κλειστά το μεγαλύτερο κομμάτι του 2020 και πολλούς ανθρώπους να δουλεύουν από το σπίτι, η εποχή του κορωνοϊού ώθησε πολλούς ανθρώπους στο τρέξιμο.

Μάλιστα, από τις πρώτες καραντίνες, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ενθάρρυναν τη ατομική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους τονίζοντας πως προσφέρει τόσο σωματική όσο και ψυχολογική ευεξία.

Και πολλά πράγματα εξακολουθούν να είναι άγνωστα σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού, οι ειδικοί θεωρούν ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος σε ανοικτούς όπου εφαρμόζονται ασφαλείς πρακτικές κοινωνικής απόστασης.

Με δεδομένο πως βιώνουμε ακόμα το φθινόπωρο και πάμε προς το χειμώνα, η εποχή αυτή είναι η καλύτερη για να βγείτε έξω και να ξεκινήσετε να τρέχετε, αν αναζητάτε έναν εύκολο τρόπο άσκησης.

Ειδικά σε μια περίοδο που η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο, οι παρακάτω συμβουλές είναι πέρα για πέρα χρήσιμες:

8 συμβουλές για όσους θέλουν να γίνουν πρωινοί δρομείς

1. Μην επιχειρήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης αν δεν αισθάνεστε καλά

Αν είστε άρρωστος, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να εισαγάγετε ούτε καν μικρές ποσότητες τρεξίματος στη ρουτίνα σας. Γίνετε καλά πρώτα. Αν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα, περιμένετε οπωσδήποτε μέχρι να νιώσετε καλύτερα:

-Πυρετός ή ρίγη
-Βήχας
-Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
-Κούραση
-Πόνοι στους μύες ή στο σώμα
-Πονοκέφαλος
-Απώλεια γεύσης ή όσφρησης
-Πονόλαιμος
-Συμφόρηση ή καταρροή
-Ναυτία ή έμετος
-Διάρροια.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα είναι ενδείξεις πως έχετε κορωνοϊό. Σταματήστε άμεσα την άσκηση και κάντε εξετάσεις.

2. Δεν χρειάζεται να τρέχετε μόνοι σας, αλλά βεβαιωθείτε πως είναι υγιής ο παρτενέρ σας

Το τρέξιμο με φίλους είναι μια πολύ διασκεδαστική διαδικασία. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το άτομο με το οποίο τρέχετε είναι είτε εμβολιασμένο είτε έχει βγει αρνητικό σε τεστ για κορωνοϊό. Σε κάθε περίπτωση να ακολουθείτε τις οδηγίες των ειδικών και να τρέχετε με απόσταση μεταξύ σας.

3. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να περπατήσετε για 30 λεπτά πριν τρέξετε

Αν δεν περπατάτε τακτικά και επιχειρήσετε να πάτε κατευθείαν από τον καθιστικό τρόπο ζωής στο τρέξιμο, παρακάμπτοντας τα ενδιάμεσα στάδια, θα αυξήσετε τον κίνδυνο τραυματισμού. Και το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας είναι να προκαλέσετε έναν τραυματισμό στον εαυτό σας. Γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί. Σε περίπτωση αμφιβολίας αναφορικά με το πως αισθάνεστε, περπατήστε. Και αν νιώσετε πόνο, σταματήστε. Τρέχουμε για να είμαστε υγιείς, όχι για να βάζουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας.

Συμβουλές για να τρέχεις κάθε εβδομάδα περισσότερο και με ασφάλεια

4. Τρέξτε αργά στην αρχή

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών ας ως δρομέας, ο ρυθμός τρεξίματός σας θα πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος ή ακριβώς στην ίδια ταχύτητα με τον ρυθμό που περπατάτε. Το βασικό στοιχείο που εκτροχιάζει τους ανθρώπους που ελπίζουν να γίνουν δρομείς είναι η αίσθηση ότι δεν αναπνέουν αρκετό αέρα. Δεν είναι καθόλου ευχάριστη αίσθηση και αν τρέχετε πολύ γρήγορα, πιθανότατα θα δείτε τον εαυτό σας να λαχανιάζει.

Οπότε πάρτε το αργά, ειδικά στην αρχή, καθώς τα πόδια και οι πνεύμονές σας προετοιμάζονται για μεγαλύτερους ρυθμούς. Μην ανησυχείτε καθόλου για την ταχύτητα ή την απόσταση που διανύετε, δεν έχει καμία σημασία. Θα πρέπει να μπορείτε να μιλάτε, τουλάχιστον λίγο, ενώ περπατάτε και ενώ τρέχετε.

5. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα για τον εαυτό σας και τηρήστε το

Σημασία έχει η συνέπεια, και ειδικά τώρα, τις μέρες που τα χρονοδιαγράμματά μας μπορεί να ανατραπούν από στιγμή σε στιγμή. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε βράδυ για να προγραμματίσετε πότε θα περπατήσετε ή θα τρέξετε την επόμενη μέρα.

Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να μείνετε περισσότερο από μια μέρα χωρίς προπόνηση – εάν το κενό αυξηθεί σε δύο ή τρεις ημέρες, στην ουσία θα ξεκινάτε από την αρχή κάθε φορά που βγαίνετε από την πόρτα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να απαντάνε διαρκώς στον εαυτό τους αρχάριοι δρομείς είναι το πότε θα είναι η επόμενη προπόνησή τους. Και υπάρχουν μόνο δύο σωστές απαντήσεις: η επόμενη ή η μεθεπόμενη μέρα.

Διαβάστε επίσης: Οκτώ συμβουλές για επιτυχημένο long run και “χτίσιμο” αντοχής

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version