Το Amorgos Trail Challenge δε γίνεται να «αποστειρωθεί»

Το Amorgos Trail Challenge δεν γίνεται να «αποστειρωθεί»

«To Amorgos Trail δεν είναι ένας αγώνας. Είναι η καυτή πέτρα που τη ζέστη της μαλακώνει το απέραντο γαλάζιο. Το σκληρό μονοπάτι που σε οδηγεί από την βουνοκορφή του Αιγαίου στο χάδι της θάλασσας. Η καμπάνα της Χοζοβιώτισσας στην πιο εκστατική εκκίνηση. Ο επιβλητικός βράχος που βυθίζεται στην αλμύρα. Είναι το χαμόγελο των ντόπιων που ξεκουράζει το σώμα σου. Είναι τα λευκά χωριά, να τρέχεις τα καλοκαίρια σου σε έναν αγώνα. Είναι η αμμουδιά, ένα μαγικό χαλί στο τερματισμό σου. Είναι η δοξαριά του βιολιού, ο ήχος του λαούτου, τα βήματα του μπάλου, η γεύση της ψημένης ρακής, τα ποτήρια που τσουγκρίζουν, οι νέοι φίλοι σου. Είναι το χρώμα της ανατολής που σε ξεπροβοδίζει, είναι το επόμενο Amorgos Trail που περιμένεις.»

Έτσι έκλεινε το άρθρο του runnfun.gr για το 2ο Amorgos Trail Challenge το 2018. Kάθε λέξη, κάθε εικόνα, κάθε συναίσθημα δεν έχει πάψει να έχει μοναδική αξία.

Το διήμερο 16&17 Μαΐου ήταν προγραμματισμένη η 4η έκδοση της διοργάνωσης αλλά ο κορονοϊός είχε άλλη άποψη και οι διοργανωτές με ευθύνη και αγάπη προς το νησί αλλά και προς του πιστούς αθλητές που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Αμοργό ανέβαλλαν την εκκίνηση για τις 19-20 Σεπτεμβρίου 2020.

Ας ταξιδέψουμε μέχρι την Αμοργό μιλώντας με την ομάδα της «Παλιάς Στράτας», του Συλλόγου που είναι η ψυχή της διοργάνωσης.

– Ο Μάιος είναι ο μήνας του Amorgos Trail Challenge. Η πανδημία του κορωνοϊου επηρέασε και την διοργάνωση. Σε ποιο σημείο είχαν φτάσει οι ετοιμασίες;

Παγκόσμια υγειονομική κρίση και η Ελλάδα αποδεικνύει καθημερινά πως τα “καταφέρνει” καλύτερα από άλλες χώρες. Ημασταν υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τις οδηγίες των ειδικών και να προστατεύσουμε το νησί μας αλλά και τη διοργάνωση. Πολλά διαδικαστικά είχαν πάρει τον δρόμο τους όπως οι μπλούζες κ τα μετάλλια, οι χορηγοί, είχαμε ανοίξει εγγραφές ! Θα κάνουμε υπομονή και αναμένουμε τις αποφάσεις από τους ιθύνοντες.

– Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αγώνας αλλάζει ημερομηνία. Μήπως να καθιερώσετε εναλλάξ Μάιο και Σεπτέμβριο;

Ο Μάιος είναι καθαρά ο μήνας του ATC. Οι δρομείς είναι ξεκούραστοι από άλλους αγώνες αφού είναι και η αρχή της δρομικής-αγωνιστικής περιόδου και απολαμβάνουν τα μονοπάτια μας. Η φύση της Αμοργου την Άνοιξη είναι φανταστική, τα μονοπάτια μας είναι συντηρημενα και τα χιλιόμετρα πολλά. Όλα αυτά και ο ψυχαγωγικός χαρακτήρας του αγώνα, αποτελούν την τέλεια εισαγωγή στην αθλητικη περιοδο που ακολουθεί. Ο Σεπτέμβρης θα αποτελέσει για εμάς σταθμό πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος αφού υπό κανονικές συνθήκες φέτος θα πραγματοποιούσαμε τον αγώνα της Ιτωνίας οδού. Είναι ένας αγώνας πάνω σε μια αρχαία ιστορική διαδρομή που συνδέει τα Καταπολα με την Κάτω Μεριά και έχει άμεση σχέση και με τα αρχαία Παναθήναια. Όμως τα γεγονότα και ο κορονοιός μας πρόλαβαν και πάμε πάλι για Σεπτέμβρη το ATC.

– Ποια είναι η προσφορά της διοργάνωσης στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Αμοργό και τι νέο μπορεί να δημιουργήσει;

Για το νησί μας, το Amorgos Trail Challenge είναι μια ανάσα και μια τονωτική ένεση στον τουριστικό κλάδο. Όλοι ωφελούνται από το τριήμερο παραμονής των δρομέων και των συνοδών τους στην Αμοργό. Μάλιστα πολλοί έρχονται και αρκετές μέρες πριν για να ευχαριστηθούν τη θάλασσα αλλά και να δουν τα αξιοθέατα. Η Αμοργός έχει μπει πια στον αθλητικό χάρτη της χώρας μας. Το ενδιαφέρον από δρομείς να τρέξουν τον αγώνα αλλά και να ξαναέρθουν μετά ως απλοί επισκέπτες, μας κάνει να σκεφτόμαστε ήδη και άλλα events αθλητικού χαρακτήρα που μπορούμε να προσφέρουμε στο νησί. Η ικανοποίηση που παίρνουμε από το feedback των αθλητών αυτών αλλά και το γεγονός ότι το ATC έγινε αφετηρία για πολλά νέα ντόπια παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, μας δίνει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης ως προς το θέμα των αθλητικών διοργανώσεων αυτών, ώστε να ταιριάζουν και με τον χαρακτήρα του νησιού. Συνεπώς ο αθλητικός τουρισμός πάντα βοηθάει και πόσο μάλλον σε περιοχές που η σαιζόν δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα ή που επεκτείνεται λόγω αθλητικών διοργανώσεων.

– Η Παλιά Στράτα είναι η ψυχή της διοργάνωσης. Πόσο κοντά σας βρίσκονται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Αμοργού; Ποιοι είναι οι δυνατοί χορηγοί σας;

O Σύλλογός μας, η Παλιά Στράτα, είναι η ψυχή της διοργάνωσης. Όμως, η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου και ο Δήμος Αμοργού είναι συνδιοργανωτές μας και έχουν καταλυτικό ρόλο στη διεξαγωγή των αγώνων. Αυτήν την περίοδο το βάρος όλων των ενεργειών τους αναπόφευκτα έχει πέσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο αθλητικός τουρισμός είναι σημαντικός για τα νησιά μας και το ATC είναι το μοναδικό δρομικό-αθλητικό γεγονός στην Αμοργό που τις μέρες διεξαγωγής του συνολικά μετακινούνται 500 άτομα. Ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των φορέων γιατί μαζί με το Amorgos Trail Challenge στηρίζεται παράλληλα και η οικονομία του νησιού αλλά το κυριότερο προάγεται ο αθλητισμός στον τόπο μας.

Περιμένοντας τα πρωτόκολλα για το πως θα διεξάγονται οι αγώνες λόγω κορωνοϊού, σκέφτομαι πόσο διαφορετικός θα είναι ένας αγώνας χωρίς την επική εκκίνηση μπροστά από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, χωρίς το Pasta Party στην πιο όμορφη Χώρα του Αιγαίου, χωρίς το απόλυτο νησιώτικο γλέντι της λήξης. Αξίζει μιας διοργάνωση με την αύρα και τη φιλοξενία των Αμοργιανών να «αποστειρωθεί»

Είναι νωρίς να βάζουμε “ορια” για τον Σεπτέμβρη. Σε αναμονή των αποφάσεων των ειδικών,σίγουρα θα υπάρχει σχεδιασμός και για μικρότερες διοργανώσεις όπως τη δική μας. Ο Αμοργιανός αγώνας γίνεται από καρδιάς. Γι’αυτόν τον λόγο έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από όλους σας και σας ευχαριστούμε πάντα. Ένας μαγικός συνδυασμός αθλητισμού, πολιτισμού, παράδοσης και γαστρονομίας δεν γίνεται να “αποστειρωθεί” !!!

– Τα περισσότερα μέλη της οργανωτικής επιτροπής είσαστε και επαγγελματίες τουρισμού. Η Αμοργός είναι ασφαλής και έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες για το καλοκαίρι;

Η οικονομία της χώρας μας έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Όλοι μας δείξαμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα μέτρα. Η Αμοργός είναι ασφαλής προορισμός μέχρι σήμερα. Μακάρι να συνεχίσουμε να είμαστε υγιείς και όλοι οι επισκέπτες θα βρουν το νησί έτοιμο για αξέχαστε διακοπές όπως πάντα!

Για ποιο λόγο κάποιος πρέπει να ζήσει την εμπειρία του Amorgos Trail Challenge;

Θυμηθείτε τις ωραιότερες διακοπές που έχετε πάει με τους καλύτερούς σας φίλους…!!! Το ΑTC είναι μια οικογένεια, είναι μια παρέα, είναι μια γιορτή. Πιστεύουμε πως οποιοσδήποτε θελήσει να μπει στην παρέα μας και να ζήσει το ATC είτε ως αθλητής, είτε ως εθελοντής, είτε ακόμα ως απλός θεατής θα ζήσει μια αξέχαστη εμπειρία που τα έχει όλα! Γιατί είμαστε ξεχωριστοί! Το λέμε κ το πιστεύουμε ! Εσείς όλοι από την πρώτη στιγμή μας κάνατε να νιώθουμε ξεχωριστοί. Η Αμοργός είναι στον αθλητικό χάρτη της χώρας γιατί πετύχαμε το ακατόρθωτο ! Συνδυάσαμε τον αθλητισμό, την παράδοση, τον πολιτισμό και την γαστρονομία σε ένα δρομικό γεγονός που συζητείται παντού ! Αν ζήσεις το ATC ταυτόχρονα βιώνεις κ κάτι από την αμοργιανή ζωή . Τρέχεις στα μονοπάτια που περπατάμε, γνωρίζεις τα χωριά μας, γεύεσαι μοναδικές νοστιμιές, χορεύεις μαζί μας, γίνεσαι ένα με τη θάλασσα κ ας τρέχεις στο βουνό !! Στο τέλος φεύγοντας, θα έχεις γνωρίσει τους καλύτερους εθελοντές .. θα έχεις μαζί σου τις καλύτερες αναμνήσεις ! Σας περιμένουμε τον Σεπτέμβρη να αποδείξουμε κ πάλι ότι η Αμοργός δεν είναι μόνο καλοκαίρι!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τι πρέπει να προσέχετε όταν τρέχετε το βράδυ

Πολλές φορές οι συνθήκες της καθημερινότητας, η προετοιμασία για έναν αγώνα ή ακόμα και η συνήθεια και ο βιορυθμός μας, μας «αναγκάζουν» να τρέχουμε βράδυ.

Το βραδινό τρέξιμο για πολλούς από εμάς του δρομείς είναι… μαγικό. Και μάλιστα, αρκετοί, το προτιμούν σε σχέση με το πρωινό τρέξιμο. Για κάποιους, ωστόσο, που δεν έχουν συνηθίσει ή που τρέχουν συνήθως πρωί, μπορεί να γίνει αγχωτική εμπειρία.

Είτε ανήκετε σε αυτούς που δεν θέλουν, αλλά αναγκάζονται, είτε είστε απλώς… κουκουβάγια, πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες για την ασφάλειά σας.

Να έχετε πάνω σας ένα φως…

Είτε αυτό είναι ο γνωστός φακός στο κεφάλι, είτε ένα φωτάκι στο παπούτσι, είτε οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ που σας βολεύει, καλό είναι να υπάρχει ένα φως πάνω σας, ειδικά στην περίπτωση που τρέχετε σε δρόμο που η ορατότητα για εσάς και τους άλλους είναι περιορισμένη.

Ανακλαστικά στα ρούχα σας

Τα ρούχα που χρησιμοποιούν οι δρομείς έχουν συνήθως ανακλαστικά που λαμπυρίζουν όταν πέφτε πάνω τους φως. Μην παραλείπετε ποτέ μια τέτοια μπλούζα, ένα αντιανεμικό ή ένα σορτσάκι με ανακλαστικές λωρίδες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να φαίνεστε.

Να τρέχετε χωρίς ακουστικά

Μπορεί να είναι αγαπημένη σας συνήθεια, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, προτείνουμε να παραλείψετε τη μουσική εντελώς. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιλαμβάνεστε καλύτερα τι συμβαίνει γύρω σας και να παραμένετε σε εγρήγορση. Αν δεν μπορείτε, φορέστε απλά το ένα ακουστικό και κρατήστε την ένταση χαμηλά για να έχετε απόλυτη επαφή με το περιβάλλον.

Να έχετε μαζί το τηλέφωνό σας

Γενικώς οι δρομείς δεν θέλουν να παίρνουν και πολλά πράγματα μαζί τους όταν βγαίνουν για τρέξιμο. Όταν, όμως, βγαίνετε το βράδυ για προπόνηση, καλό είναι να έχετε μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο. Υπάρχουν πολλές θήκες πια, για να μπορείτε να το έχετε στο χέρι σας.

Ενημερώστε κάποιον

Μια καλή τακτική είναι να ενημερώσετε κάποιον ότι πάτε για προπόνηση. Να το πείτε πόση ώρα θα κάνετε περίπου και ποια διαδρομή θα ακολουθήσετε. Είναι χρήσιμο σε κάθε περίπτωση να ξέρει και κάποιος άλλος που βρίσκεστε σε περίπτωση που κάτι απρόοπτο συμβεί.

Βγείτε με παρέα

Ακόμα καλύτερα βγείτε για τρέξιμο με ένα-δυο άτομα ακόμα. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι σπανιότερα συμβαίνει κάτι κακό σε μια μικρή ή μεγάλη ομάδα δρομέων.

Να θυμάστε ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ασφάλειά σας. Ειδικά όταν τρέχετε βράδυ, θα πρέπει να βρίσκεστε σε πλήρη εγρήγορση και να μην αγνοείτε τα ένστικτά σας για να αποφύγετε τις κακοτοπιές. Γενικά μην κινήστε σε δρόμους που δεν ξέρετε και μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την οικογένειά σας ή κάποιον φίλο αν αισθανθείτε φόβο.

Τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα. Το τρέξιμο το βράδυ είναι υπέροχο και χαλαρωτικό. Όσο καλύτερα προετοιμασμένοι είστε, τόσο περισσότερο θα το απολαύσετε.

Stay safe…

Διαβάστε επίσης: Σε ποια πλευρά του δρόμου πρέπει να τρέχεις για να είσαι πιο ασφαλής;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Την Κυριακή 3/12 η 2η ανοιχτή προπόνηση στην διαδρομή Veikou Skull Trail 10χλμ

Η Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Veikou Trail που θα διεξαχθεί Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση ανοιχτών προπονήσεων για τους δρομείς που θέλουν να γνωρίσουν τις υπέροχες Trail διαδρομές της διοργάνωσης.

Έτσι λοιπόν μετά την επιτυχία της 1ης ανοιχτής προπόνησης, που πραγματοποιήθηκε στην κλασσική διαδρομή των 5χλμ, ακολουθεί η 2η ανοιχτή προπόνηση, την προσεχή Κυριακή 3 Δεκεμβρίου για τους ενδιαφερόμενους δρομείς που θα γνωρίσουν και την διαδρομή Veikou Skull Trail 10χλμ.

Ο χώρος συγκέντρωσης θα είναι το γήπεδο του μπάσκετ, έξω ακριβώς από τον στίβο στο Άλσος Βεΐκου.

Ώρα συγκέντρωσης: 08:50 π.μ.

Ώρα εκκίνησης: 09:00 π.μ.

Την προπονητική κάλυψη και υλοποίηση των ανοιχτών προπονήσεων έχουν αναλάβει οι Δρομείς Γαλατσίου ή Galatsi Runners.

Για πληροφορίες : Εμμανουήλ Αγαπητός 6976293862 και στα κοινωνικά δίκτυα του Συλλόγου.

Θα ακολουθήσουν και άλλες ανοιχτές προπονήσεις, για τις οποίες θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση.

Διαρκής ενημέρωση για το 8th Veikou Trail παρέχεται:

Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: https://veikoutrail.gr/

Από την σελίδα της διοργάνωσης στο facebook: https://www.facebook.com/veikoutrail/

Στο Instagram: https://www.instagram.com/veikoutrail/

Στις 21 Ιανουαρίου 2024 “Τρέξε στο βουνό μέσα στην πόλη”

 Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend