Το Amorgos Trail Challenge δε γίνεται να «αποστειρωθεί»

Το Amorgos Trail Challenge δεν γίνεται να «αποστειρωθεί»

«To Amorgos Trail δεν είναι ένας αγώνας. Είναι η καυτή πέτρα που τη ζέστη της μαλακώνει το απέραντο γαλάζιο. Το σκληρό μονοπάτι που σε οδηγεί από την βουνοκορφή του Αιγαίου στο χάδι της θάλασσας. Η καμπάνα της Χοζοβιώτισσας στην πιο εκστατική εκκίνηση. Ο επιβλητικός βράχος που βυθίζεται στην αλμύρα. Είναι το χαμόγελο των ντόπιων που ξεκουράζει το σώμα σου. Είναι τα λευκά χωριά, να τρέχεις τα καλοκαίρια σου σε έναν αγώνα. Είναι η αμμουδιά, ένα μαγικό χαλί στο τερματισμό σου. Είναι η δοξαριά του βιολιού, ο ήχος του λαούτου, τα βήματα του μπάλου, η γεύση της ψημένης ρακής, τα ποτήρια που τσουγκρίζουν, οι νέοι φίλοι σου. Είναι το χρώμα της ανατολής που σε ξεπροβοδίζει, είναι το επόμενο Amorgos Trail που περιμένεις.»

Έτσι έκλεινε το άρθρο του runnfun.gr για το 2ο Amorgos Trail Challenge το 2018. Kάθε λέξη, κάθε εικόνα, κάθε συναίσθημα δεν έχει πάψει να έχει μοναδική αξία.

Το διήμερο 16&17 Μαΐου ήταν προγραμματισμένη η 4η έκδοση της διοργάνωσης αλλά ο κορονοϊός είχε άλλη άποψη και οι διοργανωτές με ευθύνη και αγάπη προς το νησί αλλά και προς του πιστούς αθλητές που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Αμοργό ανέβαλλαν την εκκίνηση για τις 19-20 Σεπτεμβρίου 2020.

Ας ταξιδέψουμε μέχρι την Αμοργό μιλώντας με την ομάδα της «Παλιάς Στράτας», του Συλλόγου που είναι η ψυχή της διοργάνωσης.

– Ο Μάιος είναι ο μήνας του Amorgos Trail Challenge. Η πανδημία του κορωνοϊου επηρέασε και την διοργάνωση. Σε ποιο σημείο είχαν φτάσει οι ετοιμασίες;

Παγκόσμια υγειονομική κρίση και η Ελλάδα αποδεικνύει καθημερινά πως τα “καταφέρνει” καλύτερα από άλλες χώρες. Ημασταν υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τις οδηγίες των ειδικών και να προστατεύσουμε το νησί μας αλλά και τη διοργάνωση. Πολλά διαδικαστικά είχαν πάρει τον δρόμο τους όπως οι μπλούζες κ τα μετάλλια, οι χορηγοί, είχαμε ανοίξει εγγραφές ! Θα κάνουμε υπομονή και αναμένουμε τις αποφάσεις από τους ιθύνοντες.

– Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αγώνας αλλάζει ημερομηνία. Μήπως να καθιερώσετε εναλλάξ Μάιο και Σεπτέμβριο;

Ο Μάιος είναι καθαρά ο μήνας του ATC. Οι δρομείς είναι ξεκούραστοι από άλλους αγώνες αφού είναι και η αρχή της δρομικής-αγωνιστικής περιόδου και απολαμβάνουν τα μονοπάτια μας. Η φύση της Αμοργου την Άνοιξη είναι φανταστική, τα μονοπάτια μας είναι συντηρημενα και τα χιλιόμετρα πολλά. Όλα αυτά και ο ψυχαγωγικός χαρακτήρας του αγώνα, αποτελούν την τέλεια εισαγωγή στην αθλητικη περιοδο που ακολουθεί. Ο Σεπτέμβρης θα αποτελέσει για εμάς σταθμό πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος αφού υπό κανονικές συνθήκες φέτος θα πραγματοποιούσαμε τον αγώνα της Ιτωνίας οδού. Είναι ένας αγώνας πάνω σε μια αρχαία ιστορική διαδρομή που συνδέει τα Καταπολα με την Κάτω Μεριά και έχει άμεση σχέση και με τα αρχαία Παναθήναια. Όμως τα γεγονότα και ο κορονοιός μας πρόλαβαν και πάμε πάλι για Σεπτέμβρη το ATC.

– Ποια είναι η προσφορά της διοργάνωσης στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Αμοργό και τι νέο μπορεί να δημιουργήσει;

Για το νησί μας, το Amorgos Trail Challenge είναι μια ανάσα και μια τονωτική ένεση στον τουριστικό κλάδο. Όλοι ωφελούνται από το τριήμερο παραμονής των δρομέων και των συνοδών τους στην Αμοργό. Μάλιστα πολλοί έρχονται και αρκετές μέρες πριν για να ευχαριστηθούν τη θάλασσα αλλά και να δουν τα αξιοθέατα. Η Αμοργός έχει μπει πια στον αθλητικό χάρτη της χώρας μας. Το ενδιαφέρον από δρομείς να τρέξουν τον αγώνα αλλά και να ξαναέρθουν μετά ως απλοί επισκέπτες, μας κάνει να σκεφτόμαστε ήδη και άλλα events αθλητικού χαρακτήρα που μπορούμε να προσφέρουμε στο νησί. Η ικανοποίηση που παίρνουμε από το feedback των αθλητών αυτών αλλά και το γεγονός ότι το ATC έγινε αφετηρία για πολλά νέα ντόπια παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, μας δίνει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης ως προς το θέμα των αθλητικών διοργανώσεων αυτών, ώστε να ταιριάζουν και με τον χαρακτήρα του νησιού. Συνεπώς ο αθλητικός τουρισμός πάντα βοηθάει και πόσο μάλλον σε περιοχές που η σαιζόν δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα ή που επεκτείνεται λόγω αθλητικών διοργανώσεων.

– Η Παλιά Στράτα είναι η ψυχή της διοργάνωσης. Πόσο κοντά σας βρίσκονται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Αμοργού; Ποιοι είναι οι δυνατοί χορηγοί σας;

O Σύλλογός μας, η Παλιά Στράτα, είναι η ψυχή της διοργάνωσης. Όμως, η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου και ο Δήμος Αμοργού είναι συνδιοργανωτές μας και έχουν καταλυτικό ρόλο στη διεξαγωγή των αγώνων. Αυτήν την περίοδο το βάρος όλων των ενεργειών τους αναπόφευκτα έχει πέσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο αθλητικός τουρισμός είναι σημαντικός για τα νησιά μας και το ATC είναι το μοναδικό δρομικό-αθλητικό γεγονός στην Αμοργό που τις μέρες διεξαγωγής του συνολικά μετακινούνται 500 άτομα. Ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των φορέων γιατί μαζί με το Amorgos Trail Challenge στηρίζεται παράλληλα και η οικονομία του νησιού αλλά το κυριότερο προάγεται ο αθλητισμός στον τόπο μας.

Περιμένοντας τα πρωτόκολλα για το πως θα διεξάγονται οι αγώνες λόγω κορωνοϊού, σκέφτομαι πόσο διαφορετικός θα είναι ένας αγώνας χωρίς την επική εκκίνηση μπροστά από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, χωρίς το Pasta Party στην πιο όμορφη Χώρα του Αιγαίου, χωρίς το απόλυτο νησιώτικο γλέντι της λήξης. Αξίζει μιας διοργάνωση με την αύρα και τη φιλοξενία των Αμοργιανών να «αποστειρωθεί»

Είναι νωρίς να βάζουμε “ορια” για τον Σεπτέμβρη. Σε αναμονή των αποφάσεων των ειδικών,σίγουρα θα υπάρχει σχεδιασμός και για μικρότερες διοργανώσεις όπως τη δική μας. Ο Αμοργιανός αγώνας γίνεται από καρδιάς. Γι’αυτόν τον λόγο έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από όλους σας και σας ευχαριστούμε πάντα. Ένας μαγικός συνδυασμός αθλητισμού, πολιτισμού, παράδοσης και γαστρονομίας δεν γίνεται να “αποστειρωθεί” !!!

– Τα περισσότερα μέλη της οργανωτικής επιτροπής είσαστε και επαγγελματίες τουρισμού. Η Αμοργός είναι ασφαλής και έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες για το καλοκαίρι;

Η οικονομία της χώρας μας έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Όλοι μας δείξαμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα μέτρα. Η Αμοργός είναι ασφαλής προορισμός μέχρι σήμερα. Μακάρι να συνεχίσουμε να είμαστε υγιείς και όλοι οι επισκέπτες θα βρουν το νησί έτοιμο για αξέχαστε διακοπές όπως πάντα!

Για ποιο λόγο κάποιος πρέπει να ζήσει την εμπειρία του Amorgos Trail Challenge;

Θυμηθείτε τις ωραιότερες διακοπές που έχετε πάει με τους καλύτερούς σας φίλους…!!! Το ΑTC είναι μια οικογένεια, είναι μια παρέα, είναι μια γιορτή. Πιστεύουμε πως οποιοσδήποτε θελήσει να μπει στην παρέα μας και να ζήσει το ATC είτε ως αθλητής, είτε ως εθελοντής, είτε ακόμα ως απλός θεατής θα ζήσει μια αξέχαστη εμπειρία που τα έχει όλα! Γιατί είμαστε ξεχωριστοί! Το λέμε κ το πιστεύουμε ! Εσείς όλοι από την πρώτη στιγμή μας κάνατε να νιώθουμε ξεχωριστοί. Η Αμοργός είναι στον αθλητικό χάρτη της χώρας γιατί πετύχαμε το ακατόρθωτο ! Συνδυάσαμε τον αθλητισμό, την παράδοση, τον πολιτισμό και την γαστρονομία σε ένα δρομικό γεγονός που συζητείται παντού ! Αν ζήσεις το ATC ταυτόχρονα βιώνεις κ κάτι από την αμοργιανή ζωή . Τρέχεις στα μονοπάτια που περπατάμε, γνωρίζεις τα χωριά μας, γεύεσαι μοναδικές νοστιμιές, χορεύεις μαζί μας, γίνεσαι ένα με τη θάλασσα κ ας τρέχεις στο βουνό !! Στο τέλος φεύγοντας, θα έχεις γνωρίσει τους καλύτερους εθελοντές .. θα έχεις μαζί σου τις καλύτερες αναμνήσεις ! Σας περιμένουμε τον Σεπτέμβρη να αποδείξουμε κ πάλι ότι η Αμοργός δεν είναι μόνο καλοκαίρι!

Previous ArticleNext Article

Αν μπορείς να τρέξεις σήμερα, μην το αφήνεις ποτέ για αύριο!

Μπορεί να… δείτε τον εαυτό σας στο ξεκίνημά του σε αυτήν την περιπέτεια που λέγεται τρέξιμο μέσα σε αυτό το κείμενο. Όλοι έχουμε να θυμόμαστε πολλά.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι μετά από μερικούς μήνες όταν κοιτάμε πίσω, όλα όσα έχουμε πει τα θυμόμαστε και γελάμε.

«Είμαι εκτός φόρμας, με παραπανίσια κιλά και δεν έχω τρέξει τελευταία»

Τα ίδια ακριβώς έλεγαν πριν από εσάς όλοι όσοι κάθονταν όλη μέρα στον καναπέ τους πριν αποφασίσουν να ασχοληθούν με το τρέξιμο.  «Οι αρχάριοι συνηθίζουν να λένε: Αυτό δείχνει τρελό, μπορώ εγώ να τα καταφέρω;», υπογραμμίζει ο Bob Glove, ένας από τους συγγραφείς του Εγχειρίδιου για τον Δρομέα.

«Η απάντησή μου είναι καταφατική, ο οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει. Οι δρομείς προέρχονται από διαφορετικά ηλικιακά γκρουπ και διαφέρουν στα κιλά. Απλά πρέπει να αφιερώσει κανείς χρόνο και να ακολουθήσει πιστά ένα πρόγραμμα», συμπληρώνει ο Glove.

Μια ώρα τρέξιμο μπορεί να σας προσθέσει επτά ώρες ζωής!

«Απαιτεί πολύ χρόνο και εγώ δεν έχω…»

Με μόλις 30 λεπτά τρεξίματος την εβδομάδα, θα είστε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο για αρκετές χρόνιες ασθένειες, όπως τα θέματα με την καρδιά, τα εγκεφαλικό επεισόδιο, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, ο οστεοπόρωση, η παχυσαρκία, τα άγχος και η κατάθλιψη.

«Το ξεκίνησα στο παρελθόν αλλά δεν κατάφερα να… κολλήσω»

Ο αθλητικός ψυχολόγος, Ethan Gologor, τονίζει πως είμαστε όλοι «λιποτάκτες» με την έννοια ότι κάποια στιγμή ξεκινήσαμε μια δραστηριότητα στην ζωή μας και τα παρατήσαμε στη μέση. Αυτό δεν σας εμποδίζει σε τίποτε να ξεκινήσετε από την αρχή. Ακόμη και αν χάσετε μια με δυο προπονήσεις δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Οι δρομείς δεν είναι σκόπιμο να φορτώνονται με πολλά «πρέπει» και να θεωρούν πως είναι υποχρεωτικό να τρέχουν σε καθημερινή βάση επειδή το λέει το πρόγραμμα.

«Θα τραυματιστώ και θα τα παρατήσω. Το ξέρω…»

Οι δρομείς που ασχολούνται σοβαρά με το αντικείμενο, υποφέρουν συχνά από ενοχλήσεις στους μύες και τις αρθρώσεις, ωστόσο τις ξεπερνούν σχετικά σύντομα. «Οι τραυματισμοί είναι πιο εύκολο να αποφευχθούν όταν δεν τρέχετε σε πολύ έντονους και κουραστικούς ρυθμούς που δεν σας αφήνουν να πάρετε ανάσα», αναφέρει ο Jeff Galloway που ασχολείται με την εκγύμναση αρχάριων δρομέων από το 1974.

Τέσσερεις τομείς της ζωής σας που βελτιώνονται με το τρέξιμο

«Δεν μπορώ να αγοράσω νέα παπούτσια για τρέξιμο»

Ένα απλό ζευγάρι παπουτσιών που επιτρέπουν άνετο περπάτημα, μπορούν να κάνουν την δουλειά χωρίς πρόβλημα. «Δεν είναι αναγκαίο να φοράτε τα παλιά παπούτσια που είχατε για το τρέξιμο ενώ πλέον σας στενεύουν ή έχουν φθαρεί σημαντικά», τονίζει ο Budd Coates που εκπαιδεύει δρομείς εδώ και 20 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείς πάντα να βρεις μια δικαιολογία να για μην βγεις για τρέξιμο σήμερα. Αλλά ότι μπορείς να κάνεις σήμερα, μην το αφήνεις ποτέ για αύριο…

Διαβάστε επίσης: H πανδημία με έκανε να αγαπήσω κάτι που πάντα μισούσα: Το τρέξιμο

ΠΗΓΗ: RunnersWorld.co.uk

Ακυρώθηκε οριστικά ο Μαραθώνιος της Βοστόνης

Ο Μαραθώνιος της Βοστόνης, αρχικά προγραμματισμένος για να διεξαγόταν τον περασμένο Απρίλιο και στη συνέχεια αναβλήθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ακυρώθηκε οριστικά, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη (28/05) οι διοργανωτές του αγώνα.

Σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο πιο διάσημος Μαραθώνιος του κόσμου, ο οποίος γενικά συγκεντρώνει πάνω από 30.000 δρομείς από ολόκληρο τον πλανήτη, αναβάλλεται οριστικά στα 124 χρόνια ιστορίας του.

Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης δεν είχε γίνει κανονικά το 1918, όταν και στη θέση του έγινε όπως αποφάσισε η αθλητική ομοσπονδία της Βοστώνης, μια σκυταλοδρομία με την συμμετοχή Αμερικανών στρατιωτικών. Θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο ήταν η κορύφωση του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα εξακολουθεί να είναι η ασφάλεια και η υγεία της κοινωνίας, όπως και του προσωπικού μας, των συμμετεχόντων, εθελοντών, θεατών και υποστηρικτών», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Αθλητών Βοστόνης, Τομ Γκρίλκ, ο οποίος παράλληλα είναι ο «ισχυρός άνδρας» του Μαραθωνίου της Βοστόνης.

Ο αγώνας του 2021 είναι προγραμματισμένος για τις 19 Απριλίου.

x
Send this to a friend