Στα 70 του παγκόσμιος ρέκορντμαν στον Μαραθώνιο

Στα 70 του παγκόσμιος ρέκορντμαν στον Μαραθώνιο

Του Γιάννη Βασαλάκη

Το 2013, ο Τζιν Ντάικς βρισκόταν στον Μαραθώνιο του Τορόντο παρακολουθώντας τον σπουδαίο καναδό βετεράνο δρομέα Εντ Γουίτλοκ να μιλά σε κάποια εκδήλωση για τα πολλά του ρεκόρ. «Το μόνο ρεκόρ που πιστεύω ότι θα κρατήσει για πολλά χρόνια», είχε πει τότε ο Γουίτλοκ, «είναι το 2:53:48 στον Μαραθώνιο για άνδρες άνω των 70, που είχα κάνει το 2004 στα 73 μου».

Ο Ντάικς θυμάται πως σκέφτηκε τότε «πω πω, φοβερός χρόνος. Κανείς δεν πρόκειται να τον σπάσει». Πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα σε πέντε χρόνια. Στις 15/12/2018 ο αμερικανός συνταξιούχος προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών πέτυχε στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα αυτό που δεν πίστευε ποτέ ότι θα κάνει: να σπάσει κατά 25 δευτερόλεπτα το ρεκόρ του Γουίτλοκ και να γίνει ο ταχύτερος εβδομηντάχρονος μαραθωνοδρόμος στην Ιστορία.

Και δεν μιλάμε για έναν απλό χρόνο. Απλά σκεφτείτε ότι έτρεξε τα 42.195 μ. με pace 4,07 (ρυθμός που για τους περισσότερους… κοινούς θνητούς είναι δύσκολος ακόμη και για χιλιάρια, όχι για Μαραθώνιο· «τέλος, από αύριο αρχίζω τάβλι» όπως είπε ένας γνωστός μου όταν το άκουσε).

«Δεν νομίζω πως το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη» είπε μερικές ημέρες μετά τον τερματισμό του. «Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι επιτέλους θα έχω πιο ελεύθερο πρόγραμμα. Θα μπορέσω να τρέξω περισσότερα ultra, αλλά και Μαραθωνίους με πιο δύσκολες διαδρομές που δεν επέλεγα έως τώρα, καθώς πράγματι κυνηγούσα το ρεκόρ του Γουίτλοκ».

Ο Ντάικς άρχισε να τρέχει «σοβαρά» όπως λέει πριν από 13 χρόνια. Εκτοτε τρέχει συχνά σε αγώνες· και είναι εντυπωσιακό το πόσο εύκολα δείχνει να ανακάμπτει έπειτα από δύσκολες προσπάθειες. Τον Οκτώβριο έτρεξε τον Μαραθώνιο του Τορόντο σε 2:55:17. Στη συνέχεια, μόλις δύο εβδομάδες πριν το Τζάκσονβιλ, συμμετείχε σε ένα ultra στο Σαν Φρανσίσκο, το Verde Skyline 50K με την κόρη του την 1/12 και τον Διεθνή Μαραθώνιο της Καλιφόρνιας στις 2/12. Είναι ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο πρόγραμμα αγώνων για έναν ελίτ αθλητή. Είναι μήπως ένας υπερήρωας; «Ναι, η αλήθεια είναι ότι έχω μία υπερδύναμη» λέει μισοαστεία – μισοσοβαρά.

«Είναι η ικανότητά μου να επανακάμπτω γρήγορα». Εχει πάντως δοκιμαστεί δύο φορές για απαγορευμένες ουσίες – μία φορά σε έναν διαγωνισμό μεταξύ βετεράνων στον στίβο και μια φορά πριν από περίπου 18 μήνες, όταν οι δοκιμαστές εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στο σπίτι του. Στον Μαραθώνιο του Τζάκσονβιλ ο Ντάικς δήλωσε ότι αισθανόταν δυνατός και πέρασε τον ημί 30 δευτερόλεπτα μπροστά από τον ρυθμό του ρεκόρ του Γουίτλοκ. Αλλά λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω άρχισε να υποφέρει από κράμπες στις γάμπες του, κάτι που τον επιβράδυνε κατά τη διάρκεια του τελευταίου κομματιού. «Οι κράμπες είναι συνήθως σημάδι ότι τρέχετε πιο γρήγορα από όσο είστε προπονημένοι» σχολίασε. Τα περάσματά του είχαν ως εξής: 5Κ: 20:25, 10Κ: 41:09, Ημί: 1:26:56, 32Κ: 2:12:47, Τερματισμός: 2:54:23. Εχοντας  το ρεκόρ στο τσεπάκι του, πέρασε τη γραμμή τερματισμού χαμογελώντας. Δεν ήταν επειδή έτρεξε γρηγορότερα από οποιονδήποτε άλλον την ηλικία του στην Ιστορία, αλλά επειδή είχε θέσει έναν στόχο και δούλεψε σκληρά γι” αυτόν. «Ηταν η ικανοποίηση», λέει, «ότι πέτυχα αυτό που ξεκίνησα να κάνω».

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Olympus Marathon 2022: Άνοιξαν οι εγγραφές για τους θερινούς αγώνες

Ξεκίνησε η διαδικασία εγγράφων για τους καλοκαιρινούς αγώνες του Olympus Marathon που θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου 2022.

Αυτοί είναι:

• Olympus Marathon ® (44km, +3300m) το Σάββατο 25.06.2022
• Olympus Ultra (70km, +5200m) το Σάββατο 25.06.2022
• Olympus Vertical (4.25km, +1000m) την Παρασκευή 24.06.2022
• Κόψη των Αετών (14km, +480m) την Κυριακή 26.06.2022
• Melindra Trail (5km, +180m) την Κυριακή 26.06.2022

Περισσότερες πληροφορίες για τους αγώνες και τον τρόπο εγγραφής μπορείτε να βρείτε στο site της διοργάνωσης www.olympus-marathon.com

Υπενθυμίζουμε, ότι δικαίωμα εγγραφής/συμμετοχής έχουν (με βάση την ισχύουσα ΚΥΑ της ΓΓΑ) οι αθλητές οι οποίοι τις ημέρες του αγώνων 24, 25 και 26 Ιουνίου 2022 θα έχουν πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ισχύ.

Με την κάθε αλλαγή που θα γίνεται από την ΓΓΑ στους επόμενους μήνες, θα ανακοινώνουμε και το άνοιγμα των εγγραφών και για τους υπόλοιπους αθλητές (μη εμβολιασμένους ή με πιστοποιητικό νόσησης).

Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες και η ημερομηνία κλεισίματος των εγγραφών.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Χορτιάτης Trail Run: Ματαίωση του αγώνα για το 2022

Χορτιάτης Trail Run 2018: Στις 27 Μαΐου ο αγώνας

Η Οργανωτική Επιτροπή του ορεινού αγώνα «Χορτιάτης Trail Run» ανακοίνωσε την ακύρωση της φετινής διοργάνωσης που ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2022.

Μάλιστα έγινε γνωστή και η ημερομηνία του αγώνα για το 2023 ή οποία είναι η Κυριακή 12 Μαρτίου. Βασική αιτία για την ματαίωση της φετινής διοργάνωσης, είναι το γεγονός ότι ο αγώνας δεν μπορεί να έχει την φυσιογνωμία των ετών πριν την πανδημία του covid-19.

Όπως εξηγούν οι άνθρωποι του Χορτιάτης Trail Run “Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη (εξαντλήσαμε όλα τα χρονικά περιθώρια), καθώς θα οδηγήσει σε δεύτερη χρονιά χωρίς την διεξαγωγή του αγώνα.

Οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν θα μπορούσαμε με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί να οργανώσουμε τον αγώνα με τις εκδηλώσεις που έχουμε σχεδιάσει για την διοργάνωση. Ο αγώνας για μας ήταν και θα είναι μια γιορτή του Ορεινού Τρεξίματος που με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να είναι.

Δεν θα θέλαμε να μείνουμε μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι χωρίς τις παράλληλες εκδηλώσεις. Δεν θα θέλαμε ο αγώνας να διεξαχθεί χωρίς να μπορούμε να συναντηθούμε και να συζητήσουμε με τους φίλους αθλητές που μας στηρίζουν τόσα χρόνια. Ζητάμε συγνώμη αν βγάζουμε τους αθλητές που θα συμμετείχαν από τον προγραμματισμό τους. Ελπίζουμε η πορεία των πραγμάτων να είναι τέτοια ώστε να έχουμε την ευκαιρία να σας υποδεχτούμε τον Μάρτιο του 2023 όπως εμείς θέλουμε!».

Θα πρέπει, πάντως, να πούμε ότι αρκετές διοργανώσεις δεν έχουν καταφέρει να… επιστρέψουν μετά το χτύπημα του Covid-19. Και το θέμα δεν είναι μόνο διοργανωτικό.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend