Σαπούνια και αντισηπτικά: Τι να προσέξετε για να είστε ασφαλείς

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα σαπούνια για το πλύσιμο των χεριών!

Aνταποκρίνεται το αντιβακτηριδιακό σαπούνι ή το υγρό που χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό των χεριών στις προσδοκίες σας; Είναι ασφαλές; Εδώ και καιρό έρευνες έχουν αλλάξει τα δεδομένα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα τέτοιων προϊόντων αλλά και αναφορικά με την επικινδυνότητα των χημικών ουσιών που περιέχουν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με κοινή δήλωση που υπογράφηκε από περισσότερους από 200 επιστήμονες και επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, οι ουσίες τρικλοσάνη και τρικλοκαρβάνη που περιείχαν σαπούνια και υγρά αυτού του είδους, δεν είναι απλά αναποτελεσματικές αναφορικά με την αντιμετώπιση των μικροβίων αλλά παράλληλα αποτελούν δυνητική απειλή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

“Αναποτελεσματικά…”

Ο Ralf Harden, διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ασφάλειας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα εκθέτει τις προειδοποιήσεις του αναφορικά με τις εν λόγω ουσίες στο δελτίο τύπου που ακολουθεί: «Πολλές φορές μπορεί να πάει κάτι λάθος στην παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων. Υπάρχουν ουσίες που περιέχουν διοξίνη, ένα ισχυρό τοξικό καρκινογόνο που καθιστά τα προϊόντα αναποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση των μικροβίων  ενώ παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο τον κίνδυνο εμφάνισης μολύνσεων και την ευαισθησία στις αλλεργίες. Όταν απελευθερώνεται η διοξίνη στο έδαφος ή το νερό, σχηματίζει επιπλέον διοξίνες, ενώ όταν καίγεται παράγει τις πλέον επιβλαβείς τοξικές ουσίες».

Είχαν απαγορεύσει 17 σαπούνια!

Το Σεπτέμβρη του 2016 η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων  απαγόρευσε 17 αντισηπτικά σαπούνια που περιείχαν την τρικλοσάνη και την τρικλοκαρβάνη. «Πολλές φορές τα υποκατάστατα αυτών των προϊόντων είναι πολύ χειρότερα», τονίζει η Arlene Blum, PhD, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Επιστήμη των Πράσινων.

Πολλές μεγάλες εταιρείες, όπως π.χ. η Unilever, σταμάτησε την παραγωγή των προϊόντων της με τις δύο ουσίες από το 2017, ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η τρικλοσάνη και η τρικοκαρβάνη επέστρεψαν μαζί με αμφιβόλου ποιότητας αντισηπτικά και σαπούνια με αφορμή την πανδημία του covid-19.

Για να προστατευθείτε αποτελεσματικά από τα επικίνδυνα για την υγεία προϊόντα θα πρέπει να κοιτάζετε πάντα στις ετικέτες αν αναγράφεται το σήμα EWG VERIFIED ™ .

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε την εξάπλωση λοιμώξεων και να μειώσουμε τον κίνδυνο να αρρωστήσουμε είναι να πλένουμε τα χέρια μας, όποτε είναι δυνατόν.

Το νερό και το απλό σαπούνι είναι η πρώτη και βασική επιλογή, ενώ τα απολυμαντικά χεριών είναι μια καλή ενισχυτική μέθοδος για να κρατάμε τα χέρια μας καθαρά. Τα απολυμαντικά χεριών έχουν συμπληρωματικό ρόλο, δεν αντικαθιστούν το νερό και το σαπούνι στην καθαριότητα των χεριών.

Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης της διασποράς μικροβίων, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή της πάνας του παιδιού, πριν την ετοιμασία του φαγητού και πριν την κατανάλωση τροφής. Τα απολυμαντικά χεριών δε μπορούν να υποκαταστήσουν το νερό και το σαπούνι, μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν όταν το νερό και το σαπούνι δεν είναι διαθέσιμα.

Διαβάστε ακόμα: Ζεστό ή κρύο νερό για το πλύσιμο των χεριών; Μύθοι και αλήθειες…

Previous ArticleNext Article

Τα… μοσχοκάρφια της γαστρονομίας και της ιατρικής

Αναγνωρίζοντας την ομοιότητα του με τα καρφιά, του έδωσαν το όνομα καρφιά (μοσχοκάρφια). Σήμερα το γαρίφαλο χρησιμοποιείται τόσο στη γαστρονομία όσο και στην παραδοσιακή ιατρική για τις αξιοθαύμαστες οργανοληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ως βακτηριοκτόνο και αναισθητικό, το γαρίφαλο χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραδοσιακή ιατρική για περιπτώσεις όπως κακοσμία του στόματος, πονόδοντος και ημικρανίες, αλλά και την σύγχρονη επιστήμη ως συστατικό σκευασμάτων τοπικής αναισθησίας και αντισηπτικής δράσης σε οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Μπαχαρικά και βότανα εναντίον του κρυολογήματος

Το γαρίφαλο έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποτοξινωτική δίαιτα έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αποχρεμπτικές επιδράσεις και καταπολεμά τον απλό βήχα και τον πονόλαιμο.

Βοηθά στη βρογχίτιδα και το άσθμα, στις τροφικές δηλητηριάσεις, στις μυκητιάσεις των ποδιών, αλλά και σε δερματικές πληγές, δερματικές παθήσεις όπως ακμή.

Τα ενεργά συστατικά  του γαρίφαλου,  συμβάλλουν στην αύξηση  της κινητικότητας του εντέρου καθώς και στη βελτίωση  της πέψης μέσω της αύξησης  της εκκρίσεως ενζύμων που συμμετέχουν σε  γαστρο-εντερικές διαδικασίες. Έτσι, βοηθά στην ανακούφιση από δυσπεψία και δυσκοιλιότητα.

Το γαρίφαλο επίσης πιστεύεται ότι σταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος, έχει αντιυπερτασική δράση και εμποδίζει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων προστατεύοντας από μεταβολικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στην αρωματοθεραπεία το γαρίφαλο βρίσκει εφαρμογές στην αντιμετώπιση περιπτώσεων χρόνιας κόπωσης, άγχους και κατάθλιψης.

Επτά τροφές-φάρμακα με πολυδιάστατη δράση

Στη βιομηχανία το γαρίφαλο χρησιμοποιείται στην παραγωγή οδοντόπαστας, τη σαπωνοποιεία, την αρωματοποιεία και την παραγωγή καλλυντικών. Το γαρίφαλο έχει επίσης εντομοαπωθητικές (για κουνούπια, μύγες και μυρμήγκια) ιδιότητες.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αρωματικό για το φρεσκάρισμα κλειστών χώρων, προάγοντας ταυτόχρονα και τη λειτουργία της αναπνοής για άτομα με σχετικές παθήσεις.

Διαβάστε επίσης: Οι «μαγικές» ιδιότητες της ρίγανης απέναντι στον καρκίνο!

Οι «μαγικές» ιδιότητες της ρίγανης απέναντι στον καρκίνο!

Photo by Ante Hamersmit on Unsplash

Η χρήση της ρίγανης στο φαγητό για τις χώρες που βρίσκονται στη μεσόγειο αποτελεί μια συνήθεια που έρχεται μέσα από την παράδοση ετών.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι υπάρχει λόγος που ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει ανακαλύψει τη ρίγανη, αφού οι πλέον οι μελέτες αναφέρονται στην αντικαρκινική της δράση.

Και μάλιστα δεν είναι μονοδιάστατη. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης που έχει δεκάδες χρήσεις, φαίνεται ότι δρα καταπολεμώντας τον καρκίνο σε διάφορες μορφές.

Μπαχαρικά και βότανα εναντίον του κρυολογήματος

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Για παράδειγμα τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μελέτη του 2016 στην Ινδία διαπίστωσε ότι η καρβακρόλη (ένα από τα κυρίαρχα φωτοχημικά συστατικά της ρίγανης) είχε προστατευτική επίδραση έναντι του ορθοκολικού καρκίνου.

Κινέζοι ερευνητές το 2015 δημοσίευσα σε μια άλλη μελέτη που αναφερόταν τα φάρμακα κατά του καρκίνουν ότι η  καρβακρόλη είχε δραστικότητα κατά του όγκου του ορθοκολικού καρκίνου.

Το 2014 σε έρευνα που έγινε στη Βραζιλία διαπιστώθηκε επίσης ότι η ρίγανη ανέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε ΗΤ-29 κύτταρα αδενοκαρκινώματος ανθρώπινου κόλον σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Λευχαιμία

Μια ινδική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 διαπίστωσε ότι η προκαλούμενη καρβακρόλη και είχε κυτταροτοξικά αποτελέσματα σε HL-60 οξεία προμυελοκύτταρικά λευχαιμικά κύτταρα και κύτταρα Jurkat Τ λεμφοκυττάρων. Κάτι που με απλά ελληνικά, σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει τη δομή των κυττάρων και να βοηθήσει στην Λευχαιμία.

Καρκίνος του μαστού

Στην έρευνα που είχε γίνει στη Βραζιλία επίσης είχε διαπιστωθεί ότι η ρίγανη και τα συστατικά της ήταν ισχυρά απέναντι στα ανθρώπινα κύτταρα του καρκίνου του μαστού.

Το 2011 γαλλική μελέτη επίσης βρέθηκε ρίγανη ότι έχει αντικαρκινική δράση έναντι MCF-7 κύτταρα καρκίνου του μαστού.

Καρκίνος του εγκεφάλου

Μια συναρπαστική έρευνα του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Oncotarget από Καναδούς ερευνητές ανέφερε ότι η καρβακρόλη μείωσε τη μετανάστευση, την κυτταρική βιωσιμότητα και την εισβολή των κυττάρων γλοιοβλαστώματος U87, μια επιθετική μορφή όγκου του εγκεφάλου.

Ποια βότανα βοηθούν τη μνήμη μας;

Άλλες αντικαρκινικές επιδράσεις

Οι έρευνες για τη ρίγανη και την αντικαρκινική της δράση ξεκίνησαν ουσιαστικά το 2007, όταν Μαροκινοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ρίγανη και το αιθέριο έλαιό της έχουν αντιμεταλλαξιογόνο δράση. Δεν αφήνει τα κύτταρα να μεταλλαχθούν δηλαδή, δεν αλλοιώνεται το DNA και δεν δημιουργείται ο καρκίνος.

Μία σημαντική μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι στους αρουραίους που δέχθηκαν το φάρμακο μεθοτρεξάτη, η καρβακρόλη συνέβαλε στην προστασία των ευαίσθητων νεφρών τους από την τοξικότητα του φαρμάκου. Η μεθοτρεξάτη είναι ένα συχνά χρησιμοποιούμενο (και ιδιαίτερα τοξικό) φάρμακο για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων,  του καρκίνου και της ρευματοειδής αρθρίτιδα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το έλαιο της ρίγανης ως αντίδοτο στο δηλητήριο!

Λίγο πιο πρόσφατα, το 2015 Αιγυπτιακή έρευνα ερεύνησε τις καρδιοπροστατευτική δράση θυμόλης και καρβακρόλης σε αρουραίους που έλαβαν το κοινώς χρησιμοποιούνται δοξορουβικίνη φάρμακο χημειοθεραπείας. Οι ερευνητές σημειωθεί ότι η θυμόλη και η καρβακρόλη είχε μια συνεργική επίδραση όταν χρησιμοποιούνται μαζί και χαλαρώσει αποτελεσματικά την καρδιοτοξικότητα της δοξορουβικίνης.

Φυσικά το γεγονός ότι μιλάμε για το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, δεν σημαίνει ότι και η ίδια η ρίγανη δεν έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Σαν βασικό βότανο της μεσογειακής διατροφής έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες και επειδή συνδέεται με την αρχαία ιστορία και ιατρική τόσο των Ελλήνων, όσο και τον Ιταλών, είναι δεδομένο ότι εν σοφία χρησιμοποιήθηκε.

Μετά από όλα αυτά συνεχίσετε να βάζετε ρίγανη στη σαλάτα σας.

Διαβάστε επίσης: Τα βότανα που βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεφρών

Με πληροφορίες από το: www.healthyholisticliving.com

x
Send this to a friend