Site icon runnfun.gr

Τρέξιμο: Γιατί συνδέεται με την ψυχική υγεία και ευεξία;

Πως το τρέξιμο συνδέεται με την ψυχική υγεία και ευεξία

Έχεις παρατηρήσει πως έπειτα από την πρωινή προπόνηση νιώθεις λιγότερο άγχος και είσαι γεμάτος ενέργεια;  Αυτό συμβαίνει γιατί η άσκηση έχει πολλά οφέλη για την ψυχική σου ευεξία. Βελτιώνει την διάθεση, καταπολεμά την κούραση, προωθεί την αυτοπεποίθηση και τις ενδορφίνες.

Αν θες να ζήσεις περισσότερο και να φτιάξει η διάθεσή σου, άσε στην άκρη της δικαιολογίες και ξεκίνα καθημερινή άσκηση. Το γυμναστήριο φαντάζει βαρετό;  Κάνε την προπόνηση πιο διασκεδαστική, πηγαίνοντας για πεζοπορία ή τρέξιμο. Απλά να έχεις πάντα σαν στόχο 30 λεπτά άσκησης σε ημερήσια βάση.

Ακολουθούν τα οφέλη της άσκησης για την ψυχική υγεία:

1. Καταπολεμά το άγχος

Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί πως μειώνει τα επίπεδα του στρες στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι έρευνες έχουν δείξει πως η προπόνηση είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική στην μείωση της κόπωσης, βελτιώνει την εγρήγορση και την συγκέντρωση αλλά και την συνολική νοητική λειτουργία. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό όταν το άγχος σε εμποδίζει από το να συγκεντρωθείς σε κάτι.

Αν μπορείς να τρέξεις σήμερα, μην το αφήνεις ποτέ για αύριο!

2 Βελτιώνει την μνήμη

Η άσκηση έχει την ιδιότητα να βελτιώνει άμεσα τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Επίσης έχει αποδειχθεί πως η προπόνηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer.

3 Μειώνει την κόπωση

Η συχνή άσκηση καταπολεμά το αίσθημα κόπωσης, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, βελτιώνει την αντοχή και δυναμώνει το μυϊκό σύστημα. Με την άσκηση οι ιστοί τροφοδοτούνται με οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία και με τον τρόπο αυτό το καρδιοαναπνευστικό σύστημα λειτουργεί πιο αποδοτικά. Όταν η καρδιά και οι πνεύμονες λειτουργούν όπως πρέπει έχεις και περισσότερη ενέργεια για τις καθημερινές δραστηριότητες.

4 Βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης

Αν νιώθεις πίεση ή πάσχεις από κατάθλιψη πρέπει να θυμάσαι πάντα ότι είναι καλό να μένεις ενεργός ακόμη και όταν απλά θέλεις να καθίσεις και να μην κάνεις το παραμικρό. Όταν ασκείσαι το σώμα παράγει ενδορφίνες οι οποίες συνδέονται με τον εγκέφαλο και βοηθούν στο να είσαι λιγότερο ευάλωτος στον πόνο, μέσω της δημιουργίας θετικών συναισθημάτων στο μυαλό και το σώμα.

Κατάθλιψη: Η ύπουλη επίπτωση για όσους “κόβουν” την προπόνηση

5 Βελτιώνει τα επίπεδα συγκέντρωσης

Η προπόνηση βοηθά στην βελτίωση της παραγωγικότητας και της συγκέντρωσης. Στην ουσία την ώρα της άσκησης απελευθερώνονται χημικές ουσίες που είναι απαραίτητες για την μνήμη, την συγκέντρωση και την πνευματική οξύτητα.

6 Βελτιώνει την αυτοπεποίθηση

Αν στόχος τη άσκησης είναι η απώλεια βάρους, με το που δεις τα πρώτα αποτελέσματα σίγουρα θα νιώσεις πιο σίγουρος για τον εαυτό σου.  Οι γύρω θα σου λένε πόσο όμορφος δείχνεις και αυτό θα σου δίνει την ώθηση για να συνεχίσεις στους ίδιους ρυθμούς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να ξέρεις πως η προπόνηση έπιασε τόπο.

Διαβάστε επίσης: Ποιοι αθλητές είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version