Site icon runnfun.gr

Πως ο καφές δίνει… ώθηση στο τρέξιμό σας

Μπορεί η φήμη του να μην είναι η καλύτερη, μπορεί πολλοί άνθρωποι να παλεύουν να τον κόψουν από τις καθημερινές τους συνήθειες, αλλά η αλήθεια είναι πως συνοδεύεται και από διάφορα πλεονεκτήματα.

Ο λόγος για τον καφέ που ειδικά όταν καταναλώνεται το πρωί εμπεριέχει ορισμένα οφέλη για την υγεία μας.

Ακολουθούν αναλυτικά κάποια από αυτά:

Πότε ο καφές μας κάνει να αισθανόμαστε υπνηλία;

Μπορεί να σας κάνει να τρέχετε πιο γρήγορα

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Science and Medicine in Sport» έδειξε ότι η κατανάλωση μιας κούπας καφέ το πρωί μπορεί να δώσει μια μικρή ώθηση στο τρέξιμο. Συγκεκριμένα, οι δρομείς που έπιναν καφέ πριν τρέξουν βελτίωναν τον χρόνο τους κατά περίπου 1% σε σχέση με όταν δεν έπιναν καφέ. Με απλά λόγια, αν τα 5 χιλιόμετρα τα κάνετε σε 20 λεπτά, με καφεΐνη στον οργανισμό σας θα μειώσετε τον χρόνο σας κατά 12 δευτερόλεπτα.

Αναβαθμίζει τη μνήμη σας

Η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ σε λογικά επίπεδα (δηλαδή περίπου τρεις καφέδες την ημέρα) μειώνει κατά 27% τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Γηριατρικής Εταιρείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016.

Βοηθάει στην πιο γρήγορη ανάκαμψη 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Φυσιολογική Εταιρεία, η καφεΐνη μετά την προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μυών, ειδικά αν συνδυαστεί με υδατάνθρακες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βοηθάει να μεταφερθεί η γλυκόζη από το αίμα στους μύες αναπληρώνοντας τα αποθέματα ενέργειας σε μόλις τέσσερις ώρες.

Μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε στο τρέξιμο

Μια μελέτη στο «Journal of Strength and Conditioning Research» διαπίστωσε ότι η καφεΐνη πριν από την προπόνηση βοηθάει τους αθλητές να συγκεντρώνονται καλύτερα κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, ακόμα και αν δεν έχουν κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ.

Στιγμιαίος καφές ή φίλτρου; Ποιος έχει περισσότερη καφεΐνη;

Ανεβάζει τη διάθεση 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν δυο με τρεις καφέδες την ημέρα είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν έναν ή κανένα καφέ την ημέρα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η καφεΐνη συνδέεται με τους υποδοχείς της διάθεσης.

Μπορεί να σας κρατήσει υγιείς

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ τακτικά τείνουν να ζουν περισσότερο και έχουν χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του παχέος εντέρου και μελανώματος. Αυτά τα οφέλη συνδέονται πιθανώς με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καφέ.

Διαβάστε επίσης: Καφές και ημικρανίες: Μια… περίεργη σχέση

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version