Site icon runnfun.gr

Πέντε μικρές αλλαγές στο τρέξιμό σας που κάνουν μεγάλη διαφορά

Το να γίνεις καλύτερος δρομέας μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, ειδικά αν έχεις συνηθίσει να βρίσκεσαι καιρό σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Είναι ωστόσο πάντα αναγκαίο να προσπαθείς για την βελτίωση καθώς η στασιμότητα εμπεριέχει την πιθανότητα της οπισθοχώρησης και αυτό είναι κακό για κάθε δρομέα.

Στην προοπτική του να ανέβεις επίπεδο πάντως, συνήθως αυτό που τρομάζει είναι πως πιστεύουμε πως απαιτείται τεράστια προσπάθεια. Όπως τονίζει ωστόσο ο προπονητής της Nike και ο Κέρτνι Φίρον, το μυστικό μπορεί να βρίσκεται στις λεπτομέρειες.

Να πέντε μικρές αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές που μπορείς να εφαρμόσεις άμεσα:

5 βασικές συμβουλές για όσους θέλουν να δοκιμάσουν ορεινό τρέξιμο

1. Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στην προθέρμανση

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: χωρίς να έχεις κάνει προθέρμανση μην ξεκινάς να τρέχεις. Αν το κάνεις αυτό κινδυνεύεις με σοβαρό τραυματισμό. Κατά τα άλλα, αύξησε τον χρόνο που κάνεις προθέρμανση και θα δεις πως μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα του τρεξίματός σου. «Όσο πιο έτοιμοι είναι οι μύες σου και το νευρικό σου σύστημα τόσο μικρότερο είναι το “σοκ” για τον οργανισμό σου όταν ξεκινάς να τρέχεις και τόσο πιο εύκολα προσαρμόζεται», τονίζει ο Φίρον.

2. Κάντε «μονομερείς ασκήσεις»

Στις ασκήσεις ενδυνάμωσης -που έτσι κι αλλιώς πρέπει να κάνετε- θα πρέπει να προσθέσετε και μία ή δύο «μονομερείς ασκήσεις»: θα αποφέρει τεράστιο πλεονέκτημα στις διαδρομές σας. «Οι μονομερείς κινήσεις είναι εκείνες όπου δουλεύεις ένα κομμάτι σου τη φορά, όπως το δεξί σου πόδι ή το αριστερό σου χέρι. Βοηθάνε στην ισορροπία, τη σταθερότητα και τον συντονισμό», προσθέτει ο  Φίρον

3. Μεταβάλλετε το ρυθμό σας

Δεν χρειάζεται να αυξήσετε τον αριθμό των προπονήσεών σας ανά εβδομάδα ή την απόσταση που ακολουθείτε. Η μεταβολή του ρυθμού τόσο κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής όσο και μεταξύ των διαδρομών μπορεί να είναι αρκετή. «Παίξτε με διαφορετικές ταχύτητες. Βεβαιωθείτε ότι ορισμένες από τις διαδρομές σας ξεκινάνε πιο αργά ώστε να έχουν χρόνο στα πόδια σας να αυξήσουν την κίνησή τους», λέει ο Φίρον.

Οκτώ απλά βήματα για να αυξήσετε την αντοχή σας στο τρέξιμο

4. Μην ξεπετάς την playlist

Όταν τρέχουμε συνηθίζουμε να ακούμε μουσική στα ακουστικά μας προκειμένου να απασχολείται με έναν ήχο το μυαλό μας. Και όμως, αυτά που ακούμε μπορεί να παίξουν μεγάλο ρόλο στην απόδοσή μας. Για παράδειγμα, αν αντί για μουσική ακούς ένα podcast σε βοηθάει να έχεις ένα συγκεκριμένο, σταθερό τέμπο ενώ όσο πιο «ανεβαστικά» τραγούδια τόσο μεγαλύτερη και η έμπνευση στο σώμα για να τα δώσει όλα. Μην ξεπετάς την playlist που ηχεί στα αυτιά σου ενώ τρέχεις λοιπόν, μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο.

5. Να αλλάζετε συχνά παπούτσια 

Αν σας αρέσουν οι μεγαλύτερες διαδρομές και περνάτε πολύ χρόνο στους δρόμους όλη την εβδομάδα, καλό είναι να έχετε περισσότερα από ένα ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο, «Αυτό επιτρέπει μια αλλαγή στον τρόπο φόρτωσης του σώματός σας από τα πόδια σας, γεγονός που θα σας κάνει πιο ισχυρό δρομέα, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε επιπλέον δουλειά», τονίζει ο Φίρον.

Διαβάστε επίσης: Τα μικρά βήματα στο τρέξιμο φέρνουν τους… μεγάλους χρόνους

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version