Site icon runnfun.gr

Οι τροφές που επιβαρύνουν κατά 57% την υγεία της καρδιάς

Όταν βρίσκεστε σε φάση προετοιμασίας για την επόμενη προπόνησή σας, καλό είναι να αποφεύγεται τα αμυλούχα σνακ όπως τα πατατάκια, ειδικά αν φάγατε το τελευταίο σας γεύμα πρόσφατα.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με μια μελέτη του «Journal of the American Heart Association», αυτά τα είδη σνακ, ειδικά όταν καταναλώνονται μετά από κύρια γεύματα, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 21.000 ανθρώπους σε μια μεγάλη έρευνα διατροφής στις ΗΠΑ που ξεκίνησε το 2003 και τελείωσε το 2014. Αναλύοντας τα διατροφικά τους πρότυπα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα είδη τροφής που κατανάλωναν σε κάθε γεύμα, καθώς και τόσο το είδος όσο και το χρονικό διάστημα της ημέρας που έτρωγαν σνακ.

Παρατηρήθηκε πως τα άτομα που έτρωγαν αμυλούχα σνακ όπως τα πατατάκια– αντί για σνακ που προέρχονται από δημητριακά, φρούτα ή γαλακτοκομικά– είχαν έως και 57% αυξημένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με καρδιαγγειακά.

Όσοι έτρωγαν με φρούτα και λαχανικά εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο όχι μόνο από καρδιακά προβλήματα αλλά και από καρκίνο.

Πως συνδέονται τα push ups και η υγεία της καρδιάς

Σημαντικός ο χρόνος κατανάλωσης

Ο χρόνος κατανάλωσης του κάθε συμμετέχοντα έπαιζε επίσης σημαντικό ρόλο σύμφωνα με τους ερευνητές. Η κακή καρδιαγγειακή υγεία έμοιαζε να είναι πιο συχνή για εκείνους που επέλεγαν σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο αμέσως μετά από ένα γεύμα, και ειδικά όταν αυτό ήταν υψηλής περιεκτικότητας σε αλλαντικά, στερεά λίπη και γαλακτοκομικά.

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα τρόφιμα αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα και η κατανάλωση ενός αμυλούχου σνακ μόνο λίγη ώρα μετά από ένα τέτοιο γεύμα διατηρεί αυξημένο το σάκχαρο στο αίμα και ανεβάζει τα επίπεδα φλεγμονής. «Με την πάροδο του χρόνου, αυτό είναι προβληματικό για την καρδιά», τονίζει ο Γουίλιαμ Λι, πρόεδρος και ιατρικός διευθυντής του Ιδρύματος Αγγειογένεσης και συγγραφέας του βιβλίο «Πώς το σώμα σας μπορεί να θεραπεύσει τον εαυτό του».

«Η διατροφή είναι πάντα ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία της καρδιάς, με τον ίδιο τρόπο που είναι και η άσκηση. Τα φλεγμονώδη κύτταρα συγκεντρώνονται γύρω από την πλάκα στις στεφανιαίες αρτηρίες και απελευθερώνουν ένζυμα που προκαλούν περαιτέρω βλάβη, δημιουργώντας αλυσιδωτή αντίδραση. Αν συνεχίζετε να τρώτε τρόφιμα που αυξάνουν τη φλεγμονή, τότε προκύπτει ένας άσχημος κύκλος», προσθέτει ο Λι.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι τόσο χρήσιμα. Αυτό σημαίνει πως τρόφιμα όπως εσπεριδοειδή, μούρα, πιπεριές, ξηροί καρποί και όσπρια, μειώνουν τη στεφανιαία πλάκα και τη φλεγμονή.

Με άλλα λόγια, φτάνουμε σε μια κλασική και χιλιοειπωμένη συμβουλή: αν σας πιάσει μια λιγούρα ανάμεσα στα γεύματα και θέλετε ένα σνακ, τα φρούτα και τα λαχανικά καλό είναι να πρόκειται για την πρώτη σας επιλογή.

Διαβάστε επίσης: Δέκα τροφές που φροντίζουν την καρδιά σας

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version