Site icon runnfun.gr

Γιατί αν δυναμώσεις τον κορμό σου αποφεύγεις τους τραυματισμούς;

Οι κοιλιακοί συγκεντρώνουν συνήθως όλη την προσοχή σου στο γυμναστήριο. O ένας λόγος είναι για την εμφάνισή σου και ο άλλος, που για εμάς είναι ο βασικότερος, έχει να κάνει με την βοήθεια που σου δίνει αυτή η μυϊκή ομάδα στο τρέξιμο και γενικότερα σε ότι κάνεις.

Ειδικά οι κάτω κοιλιακοί, παίζουν σημαντικό ρόλο σε ότι προπόνηση και αν έχεις διαλέξει. Ένας δυνατός κορμός θα σε βοηθήσει να τρέχεις πιο γρήγορα και για μεγαλύτερες αποστάσεις.

Επίσης, θα μειώσει την επιβάρυνση που έχει η σπονδυλική σου στήλη σε κάθε πρόσκρουση του ποδιού με το έδαφος, π.χ., όταν παίζεις τένις ή κάνεις kickboxing, ενώ θα έχεις καλύτερο συντονισμό και περιστροφική δύναμη.

Το κέντρο του… τροχού

Αν παρομοιάσουμε το ανθρώπινο σώμα με έναν τροχό, ο κορμός είναι το κέντρο του. Όταν αυτή η περιοχή είναι δυνατή και σταθερή, τα χέρια και τα πόδια σου, δηλαδή οι ακτίνες του τροχού, μπορούν να παράγουν και να απορροφούν ενέργεια αποτελεσματικά. Το τρέξιμο γίνεται πιο εύκολο, επειδή οι κραδασμοί που προκαλούνται κατά την επαφή με το έδαφος δεν επιβαρύνουν μόνο τα πόδια. Το forehand στο τένις γίνεται πιο δυνατό, επειδή τα χέρια σου δεν είναι το μοναδικό μέρος του σώματός σου που παράγει δύναμη για να χτυπήσεις την μπάλα με τη ρακέτα.

Όταν ο κορμός σου είναι σταθερός, το κέντρο σου έχει τον απαραίτητο μυϊκό έλεγχο που επιτρέπει την κίνηση των άκρων χωρίς να καταπονείται η σπονδυλική στήλη. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα cable chop, μια περιστροφική άσκηση αντίστασης που μιμείται το forehand του τένις. Αν ο κορμός σου είναι σταθερός, μπορείς να εκτελέσεις την κίνηση ομαλά, χρησιμοποιώντας τους μύες του ώμου και του χεριού, ενώ η σπονδυλική στήλη παραμένει ακίνητη. Χωρίς αυτήν την σταθερότητα, η πλάτη σου θα έστριβε επικίνδυνα ή δεν θα μπορούσες να κάνεις τόσες επαναλήψεις, επειδή τα χέρια σου θα έπρεπε να κάνουν όλη τη δουλειά.

Αν ο κορμός σου δεν είναι δυνατός, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να τραυματιστείς στο κάτω μέρος του σώματος. Οι αρχάριοι δρομείς που δεν είχαν αρκετά σταθερό κορμό, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα στα γόνατα.

Αν δεν έχεις καλό έλεγχο του κορμού σου, είναι πιο πιθανό να πάθεις διάστρεμμα στο γόνατο ή να γυρίσεις τον αστράγαλό σου. Ο λόγος είναι ότι πρέπει να ελέγξεις την αστάθεια του σώματός σου με τα πόδια αντί για τον κορμό.

Οι κάτω κοιλιακοί γυμνάζονται δυσκολότερα, αλλά υπάρχουν αρκετοί συμβατικοί τρόποι. Σήμερα θα δείτε μια άσκηση που αν την κάνετε σωστά, όχι μόνο θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου, αλλά θα αποφύγετε και τους τραυματισμούς.

Δείτε γιατί μιλάμε

Διαβάστε ακόμα: Τι κάνεις πριν και μετά τους κοιλιακούς για super αποτελέσματα

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version