Ναι, μπορείς να τρέξεις και με ένα νεφρό: Η απίστευτη ιστορία της Τρέσεϊ Χάλικ

Ναι, μπορείς να τρέξεις και με ένα νεφρό: Η απίστευτη ιστορία της Τρέσεϊ Χάλικ

Μόλις στην ηλικία των 12, η Τρέσεϊ Χάλικ ήξερε ότι θα φτάσει μια μέρα που θα δωρίσει ένα νεφρό της. Πήγαινε σχολείο όταν άκουσε πως μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.

Ήταν πρώτη μέρα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές όταν ο δάσκαλός της ρώτησε την τάξη αν κάποιος είχε ενδιαφέρουσες ιστορίες από το καλοκαίρι.

Μια μαθήτρια απάντησε λέγοντας μια ιστορία για τον θείο της που θα δωρίσει το νεφρό του στον ξάδελφό της.

«Αμέσως είπα ότι θα το έκανα μια μέρα και ήμουν σοκαρισμένη από το γεγονός ότι σε μια τάξη 25 παιδιών, ήμουν η μόνη που πίστευα ότι αυτό ήταν τόσο σπουδαίο», δήλωσε πρόσφατα η Χάλικ στο World Runner. «Με θυμάμαι να βρίσκομαι στην προπόνηση μετά το σχολείο και να σκέφτομαι ότι δεν μπορούσα να περιμένω μέχρι την ημέρα που θα σταματήσω να τρέχω ώστε να μπορέσω να δώσω ένα νεφρό σε κάποιον», τονίζει.

Ξεκίνησε να τρέχει στα 5 της

Η Χάλικ, που τώρα ζει στο Λέικγουντ του Κολοράντο, άρχισε να τρέχει με τη μαμά της στα 5 της όταν παρατήρησε ότι η μαμά της επέστρεψε από μια προπόνηση με μια καλύτερη διάθεση σε σχέση με όταν βγήκε από το σπίτι. «Άρχισα να της λέω ότι θέλω να αρχίσω να τρέχω μαζί της. Αρχικά μου απαντούσε συνέχεια αρνητικά μέχρι που την ζάλισα αρκετά», λέει η Χάλικ.

Τελικά, ανέπτυξε με τα χρόνια μια αγάπη για τις μακρινές αποστάσεις. Έτρεξε τον πρώτο της μαραθώνιο όταν ήταν 26 ετών το 2004 και μέχρι τα τέλη του 2016 είχε κάνει αμέτρητες κούρσες. Κάποια στιγμή ωστόσο αισθάνθηκε πως «έχει καεί» από το άθλημα και χρειαζόταν ένα διάλειμμα.

 

Δώρο ζωής!

«Το 2017 αποφάσισα πως θα είναι η χρονιά που θα δωρίσω ένα νεφρό και θα τηρήσω την υπόσχεση που έκανα το 1990», τονίζει. Ένα διάλειμμα από το τρέξιμο θα σήμαινε ότι η Χάλικ θα είχε τον απαραίτητο χρόνο για να περάσει από τη διαδικασία δωρεάς. Έτσι ξεκίνησε να κάνει την έρευνά της.

«Δεν ήξερα αν ήθελα να βρω κάποιον συγκεκριμένο, αλλά ξεκίνησα εκείνη την έρευνα ψάχνοντας για ανθρώπους που αναζητούν όργανα. Αλλά αυτό δεν ήταν σωστό. Ένιωθα σαν να παίζω τον Θεό. Ποια είμαι εγώ για να επιλέξω ποιος θα πάρει το νεφρό μου; Έτσι, μετά από μια συζήτηση με έναν συντονιστή μεταμοσχεύσεων αποφάσισα να ενταχθώ σε μια αλυσίδα δωρητών», λέει.

Κάπως έτσι ήρθε σε επικοινωνία με την Νταϊάνα Πρατ από το Κολοράντο. Η Πρατ χρειαζόταν μεταμόσχευση νεφρού από το 2014 και ο σύζυγός της δεν ήταν συμβατός μαζί της. Έτσι προσαρμόστηκε με το γεγονός ότι θα πρέπει να κάνει αιμοκάθαρση για το υπόλοιπο της ζωής της. Αλλά τρία χρόνια αργότερα, η Χάλικ ανακάλυψε ότι εκείνη και η Πρατ ήταν συμβατές.
Κάπως έτσι ξεκίνησε μια αλυσίδα από δωρεές. Ο σύζυγος της Πρατ έδωσε ένα από τα νεφρά του σε έναν άντρα στην Καλιφόρνια και με τη σειρά της, η κόρη του άνδρα έδωσε ένα από τα νεφρά της σε κάποιον άλλο, ολοκληρώνοντας έτσι την αλυσίδα.

«Είμαι τραπεζικός υπάλληλος και σύμβουλος και έτσι σκέφτομαι πολύ την απόδοση των επενδύσεων. Ένα νεφρό μου έσωσε τρεις ζωές και ένιωσα πως αυτό είναι η καλύτερη επιλογή», λέει η Χάλικ.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, η Χάλικ δεν ήταν σίγουρη πως μπορεί να επιστρέψει στο τρέξιμο. Αυτή η αμφιβολία της κράτησε μέχρι φέτος, οπότε και αποφάσισε να πάρει μέρος στον ετήσιο αγώνα «Bear Chase Race» που γίνεται στο Οχάιο.

«Το timing μου φαινόταν ιδανικό. Ήθελα έναν αγωνιστικό στόχο για το φθινόπωρο. Και επιπλέον ήταν η τέλεια κούρσα διότι δεν έπαιρναν μέρος πάρα πολλοί άνθρωποι. Δεν ήθελα να έχω μεγάλο ανταγωνισμό. Ήθελα απλά να επικεντρωθώ στον εαυτό μου και να αφουγκραστώ το σώμα μου», δηλώνει η Χάλικ.

Άρχισε να κάνει χαλαρό τζόγκινγκ μόλις 17 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση της με σταδιακή αύξηση του ρυθμού παρά το γεγονός ότι ο χειρουργός της, αρχικά της είπε να περιμένει έξι εβδομάδες πριν ξαναρχίσει να τρέχει. Αλλά λόγω του επιπέδου φυσικής κατάστασης που είχε πριν το χειρουργείο, το σώμα της ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτόν τον ρυθμό, αρκεί να απέφευγε τις δύσβατες διαδρομές και τα έντονα σπριντ.

Όταν ο οργανισμός της επανήλθε πλήρως διαπίστωσε πως η προπόνηση με ένα νεφρό δεν είχε καμία διαφορά από την προπόνηση με δυο νεφρά. «Έχοντας μόνο ένα νεφρό, απλά έπρεπε να έχω μαζί μου περισσότερο νερό γιατί έπρεπε να πίνω πιο πολύ. Παλιότερα περίμενα να φτάσω στα άκρα όσον αφορά την δίψα για να πιω νερό ώστε να μην τον τελειώνω νωρίς αλλά αυτή τη φορά δεν γινόταν αυτό», είπε.

Η Χάλικ τερμάτισε την κούρσα σε εννιά ώρες και 31 λεπτά. Ήταν η δεύτερη καλύτερη γυναίκα του αγώνα. «Σταμάτησε εννιά φορές για να πιω νερό ενώ συνήθως σταματούσα μόνο μία. Αλλά μου προκάλεσε έκπληξη το σώμα μου. Ένιωθα σαν να είχε μπει κάποιος άλλος μέσα μου. Ένιωθα δυνατή, σε φόρμα και γεμάτη ετοιμότητα. Απόλαυσα την κούρσα. Στο μυαλό μου ήταν πολύ πιθανό πως δεν θα ξανατρέξω ποτέ και προσπαθούσα να προσαρμοστώ σε αυτή την πιθανότητα. Πολλοί δωρητές νεφρών δεν το καταφέρνουν οπότε το εκτιμώ που το κατάφερα», λέει.

Διαβάστε ακόμα: Δρομέας με σκλήρυνση κατά πλάκας τερμάτισε τον Μαραθώνιο του Ολύμπου

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι Active Monkeys στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας

Πριν από 20 χρόνια η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου πέτυχε έναν απαράμιλλο άθλο στα γήπεδα της Πορτογαλίας και για να…τιμήσουν την επέτειο οι Active Monkeys έδωσαν το παρών στον φετινό ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας ξανασηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία με μια άκρως επιτυχημένη εκπροσώπηση.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, λοιπόν, η ελληνική δρομική παρέα, οι γνωστοί πλέον Active Monkeys, μαζί με τους φίλους τους, εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας σε ακόμη μια διεθνή διοργάνωση.

Οι Πορτογάλοι έχουν μια παροιμία που λέει «Quem não arrisca não petisca» (Όποιος δεν τολμά δεν γεύεται, δηλαδή όποιος δεν τολμά, δεν κάνει τίποτα στη ζωή του). Έτσι και οι Active Monkeys τόλμησαν και με το παραπάνω και γέμισαν το δρομικό τους δισάκι χιλιόμετρο χιλιόμετρο από την απαιτητική διαδρομή του αγώνα και εξαργύρωσαν στάλα στάλα ιδρώτα με χαμόγελα.

Παρά τις πρωτοφανείς για την εποχή καιρικές συνθήκες, οι οποίες αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τους δρομείς, εμποδίζοντας μάλιστα πάρα πολλούς συμμετέχοντες από το να τερματίσουν, οι διακρίσεις δεν έλειψαν, αποδεικνύοντας πως η ευαρέσκεια για μια αθλητική συνήθεια δεν είναι δύσκολο να συνδυαστεί και με την επιτυχημένη απόδοση.

Συγκεκριμένα:

– Βασίλης Γαλάνης 1:23:44 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 287ος σε 8694 άντρες

– Φωτεινή Σκαρλάτου 1: 31:31 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 42η στις 4536 γυναίκες

– Θοδωρής Σουλελές 1:32:45 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 882ος  σε 8694 άντρες

– Ελένη Τσαντήλα 1:37:40 (προπονείται και με την ομάδα LCrew) 127η στις 4536 γυναίκες

Με κέφι, ζωντάνια, φρεσκάδα, αλλά και συνάμα δυναμική και ακλόνητη πίστη στον στόχο τους, και οι 7 της παρέας ήταν υπέροχοι, συμμετέχοντας στην διαδρομή των 21χλμ. Είτε τρέχοντας γρήγορα είτε πιο αργά όλοι τερμάτισαν παρά την έντονη ζέστη με ένα αυθεντικό χαμόγελο.

Ποιοι είναι οι Active Monkeys

Όποιος λογίζεται ως δρομέας τους ξέρει… Σε κάποιο βουνό, σε κάποια άσφαλτο, σε κάποιο πλακόστρωτο, σε κάποιο άλσος, σε κάποιο βάθρο θα έχει δει τη φανέλα με το παιχνιδιάρικο μαϊμούδι, η οποία αντιπροσωπεύει το κοινό όραμα μιας ομάδας παιδιών για τον δρομικό αθλητισμό.

Οι Active Monkeys είναι ο καθρέφτης της ιδέας του γιατί να γίνει κάποιος δρομέας. Γιατί ο δρομέας από τη στιγμή που δένει τα κορδόνια του και ξεκινάει το τρέξιμο αφήνει σε κάθε βήμα του στίγμα της αγάπης του για αυτό που κάνει.

Δεν έχει σημασία αν θα τρέξει αργά ή γρήγορα, νικητής είναι και μόνο, που σηκώθηκε από τον καναπέ της δικαιολογίας και της ρουτίνας.

https://www.instagram.com/active.monkeys/

https://www.facebook.com/activemonkeysgr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Για την απόλυτη πρόκληση στα Ιμαλάια για 51 ημέρες η Ασημίνα Ιγγλέζου

Η Ασημίνα Ιγγλέζου, γνωστή για τις ακρότητές της στα βουνά του κόσμου, ξεκινά τις επόμενες ημέρες για το Νεπάλ, προκειμένου να αγωνιστεί σε ένα μοναδικό γεγονός, που συνδυάζει την υπεραντοχή και την ορειβασίας, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων!

Πρόκειται για τον αγώνα “Great Himal Race” και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε αυτό το εξαιρετικά ακραίο αθλητικό γεγονός. Η διαδρομή του αγώνα έχει μήκος 1600 χιλιόμετρα και αθροιστική ανάβαση 100.000 μέτρα, διασχίζοντας ολόκληρη τη χώρα από τη δύση στην ανατολή, μέσα από την μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου, περνώντας από μονοπάτια του Έβερεστ και ακόμα επτά ακόμη βουνών με κορυφές που ξεπερνούν σε υψόμετρο τα 8000 μέτρα. Η διάρκεια του αγώνα είναι 51 συνεχόμενες ημέρες (9 Απριλίου έως 31 Μαΐου) και αρκετές θα είναι οι φορές που οι 23 αθλητές του αγώνα θα περάσουν από υψόμετρα πάνω από τα 5500 μέτρα, διασχίζοντας χιονισμένες πλαγιές και παγετώνες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγώνα, ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει στις πλάτες του όλο τον χρειαζούμενο εξοπλισμό, όπως αντίσκηνο, υπνόσακο, ρουχισμό, τρόφιμα, ορειβατικά εργαλεία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει στους δύο μήνες που θα διαρκέσει ο αγώνας. Η διαδρομή περνά μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια, βαθιές χαράδρες αλλά και επικίνδυνες χιονισμένες πλαγιές της οροσειράς. Οι αθλητές θα πλοηγούνται συνεχώς χάρη στη χρήση χαρτών και πυξίδας. Στο τέλος της κάθε ημέρας, όλοι θα συναντιούνται στην κατασκήνωση που θα δημιουργείται από τους αθλητές. Οι καιρικές συνθήκες απρόβλεπτες, με πιθανές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις, απαιτούν την προσοχή των αγωνιζόμενων, που δυνητικά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους.

Πέρα από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της προσπάθειας της Ασημίνας, θα παίξουν και παράγοντες όπως η κακή διατροφή, το κρύο, το μεγάλο υψόμετρο, πιθανές ασθένειες και τραυματισμοί. Καθημερινά, η Ασημίνα, όπως όλοι οι υπόλοιποι συναθλητές της, θα μεταφέρει στην πλάτη ένα σακίδιο 15 κιλών, όπου θα υπάρχει όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός που θα της καλύψει όλες τις ανάγκες για ασφαλή και επιτυχή πορεία.

Το Great Himal Race είναι για την Ασημίνα η απόλυτη πρόκληση, ότι πιο δυνατό έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα στα βουνά και στην περιπέτεια. Θα τη φέρει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και θα βιώσει τη μυσταγωγία της περιπέτειας σε μια από τις παγκόσμιες κοιτίδες της.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend