Μητρόπαπας: Στεναχωρήθηκα από την διακοπή του Syros Triathlon σαν να έχασα ένα παιδί

Έχουν περάσει τρία χρόνια και από την έντονη αθλητική δράση που υπήρχε στην Σύρο έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη αδράνεια που έχει βέβαια να κάνει με την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία και τα lock down αλλά και από το γεγονός ότι από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχουν λείψει δυο μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που σημάδευαν μια τριετία την Πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Αναφέρομαι φυσικά στο τουρνουά 3ΟΝ3 Aegean Ball και στις τριήμερες εκδηλώσεις του  Syros Triathlon. Πρωταγωνιστές αυτών των διοργανώσεων ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Κωστής Μητρόπαπας αντίστοιχα. Και αν ο πρώτος αποφάσισε να κάνει μια ετήσια παύση που λόγω της πανδημίας έγινε τριετής, ο δεύτερος δεν μπόρεσε να πείσει ίσως την συριανή κοινωνία ότι το Syros Triathlon δεν ήταν ζημιά αλλά όφελος για την Σύρο. Έτσι έμειναν οι “Δρομείς της Σύρου” να παλεύουν μόνοι τους με το καθ΄όλα επιτυχημένο “Syros City Trail” και την σειρά των Run στην Ερμούπολη και στα Χωριά και ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου με το Aquathlon και το “Υδάτινος δρόμος για τον Φάρο” που συνδυάστηκε με τη Ναυτική εβδομάδα και ατόνησε.

Έχουν περάσει τρία χρόνια και ο Κωστής Μητρόπαπας δεν έχει μιλήσει για όσα ακούστηκαν τότε ή γράφτηκαν και βρήκαμε την ευκαιρία κατά την διάρκεια των διακοπών του στο σπίτι του στο Αχλάδι να το κάνει σε μια εκ βαθέων συζήτηση δίνοντας εξηγήσεις και διευκρινίζοντας σε θέματα που είχαν προκαλέσει παρεξηγήσεις και τριβές που οδήγησαν στη μη συνέχιση του Syros Triathlon.

Διαβάστε τι είπε για την μη συνέχιση του Syros Triathlon:

Δεν σου κρύβω ότι στεναχωρήθηκα πάρα πολύ από την διακοπή του Syros Triathlon γιατί ήταν κάτι για το οποίο εγώ, ο αδελφός μου Αναστάσης και η στενή ομάδα των TRIMORE Insiders είχαμε εργαστεί πολύ σκληρά. Δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος πόσα προβλήματα πρέπει να λύσεις για να κάνεις μια τέτοια διοργάνωση. Ώρες αμέτρητες πριν και κατά την διάρκεια των αγώνων για να είναι όλα τέλεια και προπάντων ασφαλή. Να σκεφτείς ότι ενώ το σπίτι μου είναι στο Αχλάδι, κατά την διάρκεια των αγώνων είχαμε δωμάτιο σε ξενοδοχείο στην Ερμούπολη και παρόλα αυτά κοιμόμασταν δυο τρεις ώρες στο αμάξι για να είναι όλα τακτοποιημένα…..Η στεναχώρια μου λοιπόν ήταν τόσο μεγάλη σαν να έχασα ένα παιδί.

Δηλαδή δεν ξύπνησες ένα πρωί και είπες πάω στη Σύρο να κάνω ένα Τρίαθλον να τα “οικονομήσω”;

Στην Σύρο κάνω διακοπές 23 χρόνια, έχω σπίτι εδώ και πελάτες που με εμπιστεύτηκαν στην δουλειά μου  αφού είναι γνωστό νομίζω ότι είμαι ιδρυτής και διευθύνων της diaplous s.s.d.a. Ltd, μιας εταιρείας που από το 1997 προσφέρει τις υπηρεσίες της στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, την πιστοποίηση συστημάτων ποιότητος εκπροσωπώντας τον Γερμανικό Φορέα πιστοποίησης TÜV SÜD. Ο αθλητισμός για μένα είναι χόμπυ και τρόπος ζωής…. Για την Σύρο έβαλα ένα προσωπικό στοίχημα με όσους μου έλεγαν μην επιχειρήσεις να κάνεις τρίαθλον σε ένα νησί που τουριστικά δεν είναι πρώτης κατηγορίας και σχετικά άγνωστο. Όμως εγώ πίστευα και πιστεύω φυσικά στο καταπληκτικό ανάγλυφο των δύο λόφων, στην Πλατεία Μιαούλη στο εξωτερικό μέρος του λιμανιού, στα νεοκλασικά και στην καθαρή θάλασσα….. Την Σύρο λοιπόν δεν την είδα τόπο για να έλθει κάποιος να κάνει ένα αγώνα αλλά για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του μια ξεχωριστή  εμπειρία και με αυτό το σκεπτικό κινηθήκαμε.  “Γι’ αυτό διοργανώναμε αγώνες και εκδηλώσεις, πέραν των κυρίως αθλητών για τα παιδιά, του συνοδούς εκείνους και κάθε επίπεδο αθλητή! Όχι μόνο για τους Τριαθλητές και τους φτασμένους.” Να το συνδυάσουν με οικογένεια, διακοπές και να μείνουν περισσότερες μέρες στο νησί.”΄ 

Να σας πω ότι από τις διοργανώσεις στη Σύρο μπήκαμε μέσα 12000 ευρώ.  Ένα παράδειγμα μόνο θα πω, την πρώτη χρονιά οι αθλητές πλήρωναν για την συμμετοχή τους στο Τρίαθλον 38 ευρώ και η τσάντα με το περιεχόμενο στοίχιζε πάνω από 140 ευρώ.

Τι απαντάς στους επιχειρηματίες που τότε διαμαρτύρονταν γιατί το Σάββατο το πρωί η Ερμούπολη ήταν κλειστή λόγω του αγώνα. Έλεγαν συγκεκριμένα ότι μας ζητάει να στηρίξουμε την διοργάνωση και χάνουμε το Σάββατο που τα μαγαζιά μας είναι κλειστά.

Όπως είπα και προηγουμένως τα οφέλη από την διοργάνωση για τους κάθε δραστηριότητας επιχειρηματίες ήταν πολύ περισσότερα αφού ο Ιούνιος θεωρείται τουριστικά “νεκρός” και η Σύρος στη διάρκεια του τετραημέρου ήταν γεμάτη από κόσμο που άφηνε χρήματα στα κάθε είδους καταλύματα, στα εστιατόρια, στις καφετέριες, παντού…   Από το Τρίαθλον πιστεύω ότι κανένας δεν βγήκε ζημιωμένος εκτός από τους διοργανωτές και παράλληλα η Σύρος είχε μια τεράστια προβολή. Ακόμα και σήμερα το Τρίαθλον που διοργανώσαμε στη Σύρο θεωρείται το κορυφαίο.

 

Θεωρήθηκε στην διοργάνωση του 2018 μεγάλη σπατάλη η χρησιμοποίηση του φέρυ μπόουτ που  μετέφερε τους αθλητές  έξω από το λιμάνι για την εκκίνηση της κολύμβησης.

Από την στιγμή που επιλέχτηκε η θέση εκκίνησης κάτω από τον Άγιο Νικόλαο για να δείξουμε την εξωτερική πλευρά του λιμανιού, έπρεπε να βρεθεί τρόπος μεταφοράς των αθλητών στο σημείο εκκίνησης γιατί δεν θα μπορούσαν ξυπόλητοι να κατέβουν από τα Βαπόρια στην θάλασσα. Βρήκαμε κάποιο σκάφος στην Σύρο αλλά δεν είχε άδεια μεταφοράς προσωπικού και έτσι φέραμε το φέρυ μποτ από την Αντίπαρο. Οι αθλητές που συμμετείχαν τότε  μέχρι σήμερα επικοινωνούν μαζί μου και μου εκφράζουν την επιθυμία να ξαναζήσουν αυτήν την μοναδική εμπειρία.

Με δεδομένο ότι παραθερίζεις κάθε χρόνο στη Σύρο είχες κάποια επαφή ή κάποια ενόχληση για να οργανώσεις ξανά αγώνες στο νησί;

Πριν από δύο χρόνια περίπου ο Τριαθλητής Νίκος Σιδηρόπουλος ανέλαβε μια πρωτοβουλία και προσπάθησε να με φέρει σε επαφή με τον τότε πρόεδρο του ΝΟΣ. Δεν ήταν ακόμη ώριμο το κλίμα και δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες. Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, ουσιαστικές συζητήσεις  είμαι διατεθειμένος να κάνω μόνο με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης. Εγώ τα έχω αφήσει όλα πίσω. Πικρίες, λόγια και όσα παλαιότερα συνέβησαν με στεναχωρούν αλλά κρατάω τα θετικά γι αυτό και πέρασα από τον Δήμο, τον Ναυτικό Όμιλο και γενικά όσους φορείς μας βοήθησαν, και τους πρόσφερα ένα συλλεκτικό βιβλίο για να τους ευχαριστήσω.

Αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για να διοργανωθεί Τρίαθλον είναι στις προθέσεις σου να κάνεις αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας που γι΄αυτούς δεν υπήρχαν αντιδράσεις;

Είναι δύσκολο να φέρεις στη Σύρο κολυμβητές για να τρέξουν μόνο ένα αγώνα παρόλο που η καθαρότητα της θάλασσας είναι εκπληκτική. Έχω κολυμπήσει πολλές φορές την απόσταση από Αζόλιμνο στο Μέγα Γιαλό και η εμπειρία είναι μοναδική, ο βυθός ολοκάθαρος κυριολεκτικά σε ξεκουράζει. Οι αγώνες στη Σύρο ήταν οι καλύτεροι που έχουν γίνει στην ανοιχτή θάλασσα αλλά επαναλαμβάνω ότι πρέπει να συνδυαστούν και με άλλες εκδηλώσεις για να προσελκύσουν κολυμβητές εκτός Σύρου και εκτός Ελλάδας για να ωφεληθεί το νησί. Διαφορετικά θα παραμείνουν κάποιες ώρες και θα φύγουν χωρίς να δουν τα όσα σημαντικά έχει να δείξει αυτό το νησί. 

Για την συνάντησή μας με τον Κωστή Μητρόπαπα και τα όσα μου είπε ενημέρωσα τον εντεταλμένο σύμβουλο αθλητισμού και πρόεδρο της Αθλητικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου Ερμούπολης Γιάννη Βρούτση και εξ΄ όσων γνωρίζω έκαναν μια πρώτη επαφή για την οποία πιστεύω ότι όταν υπάρχει κάτι ουσιαστικό θα ενημερώσουν την κοινωνία της Σύρου. Σημασία έχει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε σε συνδυασμό με την συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας η Σύρος να αποκτήσει πάλι την φήμη της Πρωτεύουσας του αθλητικού τουρισμού.

Πηγή: cyclades24sports.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Για την απόλυτη πρόκληση στα Ιμαλάια για 51 ημέρες η Ασημίνα Ιγγλέζου

Η Ασημίνα Ιγγλέζου, γνωστή για τις ακρότητές της στα βουνά του κόσμου, ξεκινά τις επόμενες ημέρες για το Νεπάλ, προκειμένου να αγωνιστεί σε ένα μοναδικό γεγονός, που συνδυάζει την υπεραντοχή και την ορειβασίας, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων!

Πρόκειται για τον αγώνα “Great Himal Race” και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε αυτό το εξαιρετικά ακραίο αθλητικό γεγονός. Η διαδρομή του αγώνα έχει μήκος 1600 χιλιόμετρα και αθροιστική ανάβαση 100.000 μέτρα, διασχίζοντας ολόκληρη τη χώρα από τη δύση στην ανατολή, μέσα από την μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου, περνώντας από μονοπάτια του Έβερεστ και ακόμα επτά ακόμη βουνών με κορυφές που ξεπερνούν σε υψόμετρο τα 8000 μέτρα. Η διάρκεια του αγώνα είναι 51 συνεχόμενες ημέρες (9 Απριλίου έως 31 Μαΐου) και αρκετές θα είναι οι φορές που οι 23 αθλητές του αγώνα θα περάσουν από υψόμετρα πάνω από τα 5500 μέτρα, διασχίζοντας χιονισμένες πλαγιές και παγετώνες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγώνα, ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει στις πλάτες του όλο τον χρειαζούμενο εξοπλισμό, όπως αντίσκηνο, υπνόσακο, ρουχισμό, τρόφιμα, ορειβατικά εργαλεία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει στους δύο μήνες που θα διαρκέσει ο αγώνας. Η διαδρομή περνά μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια, βαθιές χαράδρες αλλά και επικίνδυνες χιονισμένες πλαγιές της οροσειράς. Οι αθλητές θα πλοηγούνται συνεχώς χάρη στη χρήση χαρτών και πυξίδας. Στο τέλος της κάθε ημέρας, όλοι θα συναντιούνται στην κατασκήνωση που θα δημιουργείται από τους αθλητές. Οι καιρικές συνθήκες απρόβλεπτες, με πιθανές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις, απαιτούν την προσοχή των αγωνιζόμενων, που δυνητικά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους.

Πέρα από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της προσπάθειας της Ασημίνας, θα παίξουν και παράγοντες όπως η κακή διατροφή, το κρύο, το μεγάλο υψόμετρο, πιθανές ασθένειες και τραυματισμοί. Καθημερινά, η Ασημίνα, όπως όλοι οι υπόλοιποι συναθλητές της, θα μεταφέρει στην πλάτη ένα σακίδιο 15 κιλών, όπου θα υπάρχει όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός που θα της καλύψει όλες τις ανάγκες για ασφαλή και επιτυχή πορεία.

Το Great Himal Race είναι για την Ασημίνα η απόλυτη πρόκληση, ότι πιο δυνατό έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα στα βουνά και στην περιπέτεια. Θα τη φέρει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και θα βιώσει τη μυσταγωγία της περιπέτειας σε μια από τις παγκόσμιες κοιτίδες της.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

“H ΣΤΡΟΦΗ”: Το βιβλίο του Δημήτρη Χρόνη από την Sportbook

Οι εκδόσεις Sportbook με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουν το βιβλίο του μαραθωνοδρόμου Δημήτρη Χρόνη, με τίτλο:

Η ΣΤΡΟΦΗ

Ο Δημήτρης Χρόνης για τρεις δεκαετίες και μέχρι την ηλικία των 48 ετών υπήρξε μανιώδης καπνιστής και υπέρβαρος, με αποτέλεσμα να εμφανίσει κρίσεις δύσπνοιας και να χρειαστεί ιατρική βοήθεια. Δεν είχε αυτοσκοπό τον αθλητισμό, αλλά με αφορμή αυτή την αρνητική εξέλιξη αποφάσισε να προστατέψει την υγεία του. Έτσι, σταμάτησε το κάπνισμα και, προκειμένου να ελαττώσει το βάρος του, άρχισε να τρέχει. Πρώτα γράφτηκε σε γυμναστήριο. Ο διάδρομος ύστερα από κάποιο διάστημα δεν τον κάλυπτε πλέον, και βγήκε στον δρόμο. Το τρέξιμο έγινε τρόπος ζωής, ώσπου ωρίμασε μέσα του η ιδέα της συμμετοχής σε αγώνες. Το 2002 τόλμησε να συμμετάσχει στον Μαραθώνιο Αθηνών, όπου με δυσκολία τερμάτισε. Ήταν η αρχή της μεγάλης αλλαγής. Ακολούθησαν μαραθώνιοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σήμερα είναι ένας από τους Έλληνες αθλητές που κατέχουν το μετάλλιο των Six Star Finishers, έχοντας τερματίσει και στους έξι μεγαλύτερους μαραθώνιους του κόσμου. Το 2014 ένιωσε έτοιμος για αγώνες υπεραπόστασης, όπου σημασία έχει ο ανταγωνισμός μόνο με τον εαυτό σου και ο τερματισμός. Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Έλληνας που τερμάτισε (δύο φορές, το 2017 και το 2019) στο Σπάρταθλον από δημιουργίας του. Έχει την καλύτερη ελληνική επίδοση 186 km σε αγώνα 24h, το 2019 στο No Finish Line (ΝFL Αθηνών) στην ηλικιακή κατηγορία 65-70 ετών.

Μέσα από τα συναισθήματα και τα βιώματά του, μέσα από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της αθλητικής πορείας του, επιχειρεί να στείλει θετικά μηνύματα προς άτομα κάθε ηλικίας για αλλαγή του τρόπου ζωής τους και ΣΤΡΟΦΗ προς τον αθλητισμό.

Ανδρέα Παπανδρέου 172, 56626, Θεσσσαλονίκη

τηλ.: 2310. 629319  www.sportbook.gr, info@sportbook.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Editor Picks

x
Send this to a friend