Μητρόπαπας: Στεναχωρήθηκα από την διακοπή του Syros Triathlon σαν να έχασα ένα παιδί

Έχουν περάσει τρία χρόνια και από την έντονη αθλητική δράση που υπήρχε στην Σύρο έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη αδράνεια που έχει βέβαια να κάνει με την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία και τα lock down αλλά και από το γεγονός ότι από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχουν λείψει δυο μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που σημάδευαν μια τριετία την Πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Αναφέρομαι φυσικά στο τουρνουά 3ΟΝ3 Aegean Ball και στις τριήμερες εκδηλώσεις του  Syros Triathlon. Πρωταγωνιστές αυτών των διοργανώσεων ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Κωστής Μητρόπαπας αντίστοιχα. Και αν ο πρώτος αποφάσισε να κάνει μια ετήσια παύση που λόγω της πανδημίας έγινε τριετής, ο δεύτερος δεν μπόρεσε να πείσει ίσως την συριανή κοινωνία ότι το Syros Triathlon δεν ήταν ζημιά αλλά όφελος για την Σύρο. Έτσι έμειναν οι “Δρομείς της Σύρου” να παλεύουν μόνοι τους με το καθ΄όλα επιτυχημένο “Syros City Trail” και την σειρά των Run στην Ερμούπολη και στα Χωριά και ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου με το Aquathlon και το “Υδάτινος δρόμος για τον Φάρο” που συνδυάστηκε με τη Ναυτική εβδομάδα και ατόνησε.

Έχουν περάσει τρία χρόνια και ο Κωστής Μητρόπαπας δεν έχει μιλήσει για όσα ακούστηκαν τότε ή γράφτηκαν και βρήκαμε την ευκαιρία κατά την διάρκεια των διακοπών του στο σπίτι του στο Αχλάδι να το κάνει σε μια εκ βαθέων συζήτηση δίνοντας εξηγήσεις και διευκρινίζοντας σε θέματα που είχαν προκαλέσει παρεξηγήσεις και τριβές που οδήγησαν στη μη συνέχιση του Syros Triathlon.

Διαβάστε τι είπε για την μη συνέχιση του Syros Triathlon:

Δεν σου κρύβω ότι στεναχωρήθηκα πάρα πολύ από την διακοπή του Syros Triathlon γιατί ήταν κάτι για το οποίο εγώ, ο αδελφός μου Αναστάσης και η στενή ομάδα των TRIMORE Insiders είχαμε εργαστεί πολύ σκληρά. Δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος πόσα προβλήματα πρέπει να λύσεις για να κάνεις μια τέτοια διοργάνωση. Ώρες αμέτρητες πριν και κατά την διάρκεια των αγώνων για να είναι όλα τέλεια και προπάντων ασφαλή. Να σκεφτείς ότι ενώ το σπίτι μου είναι στο Αχλάδι, κατά την διάρκεια των αγώνων είχαμε δωμάτιο σε ξενοδοχείο στην Ερμούπολη και παρόλα αυτά κοιμόμασταν δυο τρεις ώρες στο αμάξι για να είναι όλα τακτοποιημένα…..Η στεναχώρια μου λοιπόν ήταν τόσο μεγάλη σαν να έχασα ένα παιδί.

Δηλαδή δεν ξύπνησες ένα πρωί και είπες πάω στη Σύρο να κάνω ένα Τρίαθλον να τα “οικονομήσω”;

Στην Σύρο κάνω διακοπές 23 χρόνια, έχω σπίτι εδώ και πελάτες που με εμπιστεύτηκαν στην δουλειά μου  αφού είναι γνωστό νομίζω ότι είμαι ιδρυτής και διευθύνων της diaplous s.s.d.a. Ltd, μιας εταιρείας που από το 1997 προσφέρει τις υπηρεσίες της στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, την πιστοποίηση συστημάτων ποιότητος εκπροσωπώντας τον Γερμανικό Φορέα πιστοποίησης TÜV SÜD. Ο αθλητισμός για μένα είναι χόμπυ και τρόπος ζωής…. Για την Σύρο έβαλα ένα προσωπικό στοίχημα με όσους μου έλεγαν μην επιχειρήσεις να κάνεις τρίαθλον σε ένα νησί που τουριστικά δεν είναι πρώτης κατηγορίας και σχετικά άγνωστο. Όμως εγώ πίστευα και πιστεύω φυσικά στο καταπληκτικό ανάγλυφο των δύο λόφων, στην Πλατεία Μιαούλη στο εξωτερικό μέρος του λιμανιού, στα νεοκλασικά και στην καθαρή θάλασσα….. Την Σύρο λοιπόν δεν την είδα τόπο για να έλθει κάποιος να κάνει ένα αγώνα αλλά για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του μια ξεχωριστή  εμπειρία και με αυτό το σκεπτικό κινηθήκαμε.  “Γι’ αυτό διοργανώναμε αγώνες και εκδηλώσεις, πέραν των κυρίως αθλητών για τα παιδιά, του συνοδούς εκείνους και κάθε επίπεδο αθλητή! Όχι μόνο για τους Τριαθλητές και τους φτασμένους.” Να το συνδυάσουν με οικογένεια, διακοπές και να μείνουν περισσότερες μέρες στο νησί.”΄ 

Να σας πω ότι από τις διοργανώσεις στη Σύρο μπήκαμε μέσα 12000 ευρώ.  Ένα παράδειγμα μόνο θα πω, την πρώτη χρονιά οι αθλητές πλήρωναν για την συμμετοχή τους στο Τρίαθλον 38 ευρώ και η τσάντα με το περιεχόμενο στοίχιζε πάνω από 140 ευρώ.

Τι απαντάς στους επιχειρηματίες που τότε διαμαρτύρονταν γιατί το Σάββατο το πρωί η Ερμούπολη ήταν κλειστή λόγω του αγώνα. Έλεγαν συγκεκριμένα ότι μας ζητάει να στηρίξουμε την διοργάνωση και χάνουμε το Σάββατο που τα μαγαζιά μας είναι κλειστά.

Όπως είπα και προηγουμένως τα οφέλη από την διοργάνωση για τους κάθε δραστηριότητας επιχειρηματίες ήταν πολύ περισσότερα αφού ο Ιούνιος θεωρείται τουριστικά “νεκρός” και η Σύρος στη διάρκεια του τετραημέρου ήταν γεμάτη από κόσμο που άφηνε χρήματα στα κάθε είδους καταλύματα, στα εστιατόρια, στις καφετέριες, παντού…   Από το Τρίαθλον πιστεύω ότι κανένας δεν βγήκε ζημιωμένος εκτός από τους διοργανωτές και παράλληλα η Σύρος είχε μια τεράστια προβολή. Ακόμα και σήμερα το Τρίαθλον που διοργανώσαμε στη Σύρο θεωρείται το κορυφαίο.

 

Θεωρήθηκε στην διοργάνωση του 2018 μεγάλη σπατάλη η χρησιμοποίηση του φέρυ μπόουτ που  μετέφερε τους αθλητές  έξω από το λιμάνι για την εκκίνηση της κολύμβησης.

Από την στιγμή που επιλέχτηκε η θέση εκκίνησης κάτω από τον Άγιο Νικόλαο για να δείξουμε την εξωτερική πλευρά του λιμανιού, έπρεπε να βρεθεί τρόπος μεταφοράς των αθλητών στο σημείο εκκίνησης γιατί δεν θα μπορούσαν ξυπόλητοι να κατέβουν από τα Βαπόρια στην θάλασσα. Βρήκαμε κάποιο σκάφος στην Σύρο αλλά δεν είχε άδεια μεταφοράς προσωπικού και έτσι φέραμε το φέρυ μποτ από την Αντίπαρο. Οι αθλητές που συμμετείχαν τότε  μέχρι σήμερα επικοινωνούν μαζί μου και μου εκφράζουν την επιθυμία να ξαναζήσουν αυτήν την μοναδική εμπειρία.

Με δεδομένο ότι παραθερίζεις κάθε χρόνο στη Σύρο είχες κάποια επαφή ή κάποια ενόχληση για να οργανώσεις ξανά αγώνες στο νησί;

Πριν από δύο χρόνια περίπου ο Τριαθλητής Νίκος Σιδηρόπουλος ανέλαβε μια πρωτοβουλία και προσπάθησε να με φέρει σε επαφή με τον τότε πρόεδρο του ΝΟΣ. Δεν ήταν ακόμη ώριμο το κλίμα και δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες. Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, ουσιαστικές συζητήσεις  είμαι διατεθειμένος να κάνω μόνο με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης. Εγώ τα έχω αφήσει όλα πίσω. Πικρίες, λόγια και όσα παλαιότερα συνέβησαν με στεναχωρούν αλλά κρατάω τα θετικά γι αυτό και πέρασα από τον Δήμο, τον Ναυτικό Όμιλο και γενικά όσους φορείς μας βοήθησαν, και τους πρόσφερα ένα συλλεκτικό βιβλίο για να τους ευχαριστήσω.

Αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για να διοργανωθεί Τρίαθλον είναι στις προθέσεις σου να κάνεις αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας που γι΄αυτούς δεν υπήρχαν αντιδράσεις;

Είναι δύσκολο να φέρεις στη Σύρο κολυμβητές για να τρέξουν μόνο ένα αγώνα παρόλο που η καθαρότητα της θάλασσας είναι εκπληκτική. Έχω κολυμπήσει πολλές φορές την απόσταση από Αζόλιμνο στο Μέγα Γιαλό και η εμπειρία είναι μοναδική, ο βυθός ολοκάθαρος κυριολεκτικά σε ξεκουράζει. Οι αγώνες στη Σύρο ήταν οι καλύτεροι που έχουν γίνει στην ανοιχτή θάλασσα αλλά επαναλαμβάνω ότι πρέπει να συνδυαστούν και με άλλες εκδηλώσεις για να προσελκύσουν κολυμβητές εκτός Σύρου και εκτός Ελλάδας για να ωφεληθεί το νησί. Διαφορετικά θα παραμείνουν κάποιες ώρες και θα φύγουν χωρίς να δουν τα όσα σημαντικά έχει να δείξει αυτό το νησί. 

Για την συνάντησή μας με τον Κωστή Μητρόπαπα και τα όσα μου είπε ενημέρωσα τον εντεταλμένο σύμβουλο αθλητισμού και πρόεδρο της Αθλητικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου Ερμούπολης Γιάννη Βρούτση και εξ΄ όσων γνωρίζω έκαναν μια πρώτη επαφή για την οποία πιστεύω ότι όταν υπάρχει κάτι ουσιαστικό θα ενημερώσουν την κοινωνία της Σύρου. Σημασία έχει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε σε συνδυασμό με την συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας η Σύρος να αποκτήσει πάλι την φήμη της Πρωτεύουσας του αθλητικού τουρισμού.

Πηγή: cyclades24sports.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

“Κραυγή αγωνίας” από Γκελαούζο και Καραϊσκο: Δυσκολευόμαστε να αυτοσυντηρηθούμε, δεν πάει άλλο

Κώστας Γκελαούζος και Παναγιώτης Καραΐσκος μίλησαν ανοικτά για τα προβλήματα των αθλητών που ασχολούνται με τον κλασικό αθλητισμό στην Ελλάδα, για την ανύπαρκτη στήριξη από τον ΣΕΓΑΣ, το χάσμα που τους χωρίζει με τον Τσιτσιπά, τους καυγάδες τους στην προπόνηση και το υπέρτατο αγαθό της υγείας, που τελικά εκτιμάς μόνο όταν κλωνιστεί.

Οι δύο εξαιρετικοί δρομείς αναφέρθηκαν στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, τις συνθήκες προπόνησης και αναφέρθηκαν στις σκέψεις τους για το μέλλον. Μάλιστα ο Κώστας Γκελαούζος αποκάλυψε ότι σκέφτεται ακόμα και τη λύση της μετακόμισης στην Κύπρο!

Αξίζει πραγματικά να διαβάσετε τα όσα είπαν οι δύο κορυφαίο δρομείς στην Αργυρώ Γιαννουδάκη και στο SDNA.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Βανέσσα Αρχοντίδου: Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ και την Ανταρκτική

Λίγες μέρες πριν αναχωρήσει για την αποστολή της στην Ανταρκτική η Βανέσσα Αρχοντίδου συνάντησε την Λέτα Γκαρέτσου και της αφηγήθηκε όσα έχει ζήσει στα βουνά και τις κορυφές. Η πρώτη φορά που ανέβηκε στον Όλυμπο, το «μικρόβιο» της ορειβασίας, το project των 7 κορυφών.

Το Έβερεστ κι όσα έζησε εκεί, η ζώνη θανάτου και η κορυφή στα 8.848 μέτρα, οι ώρες λίγο πριν πατήσει στην κορυφή. Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να ανεβαίνει τέτοια βουνά, αλλά και τι στόχο έχει η αποστολή της στην Ανταρκτική;

Όλα όσα συμβαίνουν στο μυαλό και το σώμα των ανθρώπων που ανεβαίνουν ψηλά βουνά, αλλά και η στρατηγική που πρέπει να ακολουθεί ένας έμπειρος ορειβάτης σε συνθήκες δύσκολες που τα όρια ξεπερνιούνται.

Ακούστε το ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend