Site icon runnfun.gr

Μετα-αγωνιστικό γεύμα: Η σωστή στρατηγική κλειδί για την άρτια αποκατάσταση

Γράφει η Σοφιά Νικολαϊδου*

Βάση πρόσφατων ερευνών, η κατανάλωση τροφής αμέσως μετά την άσκηση χαρακτιρίζεται ως μια σημαντική στρατηγική  για την ορθή λειτουργία των αναβολικών διεργασιών. Πιο συγκεκριμένα, το  μετα-αγωνιστικό γεύμα πρέπει να εφαρμόζεται απο την σωστή δόση και ποιότητα πρωτείνης, περίπου 1,4-2 γρ ανα κιλό σωματικού βάρους, με στόχο τη μέγιστη δυνατή αποκατάσταση του μυικού ιστού.

Οι ωφέλιμες επιδράσεις της πρωτείνης βασίζονται στην θεωρεία του μεταβολικού παραθύρου, όπου η διάρκειά του είναι πάνω απο 24 ώρες, με το πρώτο δύωρο να είναι το πιο σημαντικό, “όσο τρώς σωστά, χτίζεις σωστά”.

Γιατί η διατροφή μετά την προπόνηση είναι σημαντική;

Η διατροφή μετά την άσκηση χαρακτηρίζεται αρκετά σημαντική καθώς έχει 3 συγκεκριμένους και πολύ σημαντικούς σκοπούς:

1. Αποκατάσταση των επιπέδων μυϊκού γλυκογόνου και γλυκόζης πλάσματος (τα αποθέματα ενέργειας), ιδιαίτερα μετά από άσκηση υψηλής έντασης

2. Αποκατάσταση της μυϊκής φθοράς (Αύξηση πρωτεϊνικής σύνθεσης)

3. Αποκατάσταση υγρών που χάθηκαν μέσω των αυξημένων απαιτήσεων της άσκησης.

Ποιες οι διατροφικές συστάσης αποκατάστασης;

Η Διεθνής Εταιρεία Αθλητικής Διατροφής (ISSN) παρέχει μια αντικειμενική και κριτική ανασκόπηση σχετικά με την πρόσληψη πρωτεϊνών για υγιή άτομα, που ασκούν σωματική άσκηση. Βάσει της τρέχουσας διαθέσιμης βιβλιογραφίας, η θέση της Εταιρείας έχει ως εξής:

Συμπερασματικά, οι αθλητές αντοχής πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη επαρκούς πρόσληψης υδατανθράκων για να προωθήσουν τη βέλτιστη απόδοση και αποκατάστασης. Η προσθήκη πρωτεΐνης μετά από έντονη περίοδο άσκησης αντοχής μπορεί να καταστείλει την αύξηση των πρωτεϊνών του πλάσματος που συνδέονται με τη βλάβη των μυοϊωδικών κυττάρων και να μειώσει τα συναισθήματα του πόνου των μυών.

Διαβάστε ακόμα: Το σωστό γεύμα στον σωστό χρόνο πριν τον αγώνα φέρνει υψηλές επιδόσεις!


*Η Σοφία Νικολαίδου είναι Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος και Pilates Instructor. Μπορείτε να διαβάσετε άρθρα της στο www.meddiet.gr ή να επικοινωνήσετε μαζί της στο meddietsn@gmail.com


ΠΗΓΕΣ

JAGER.,R ., KERKSICK., C., M., CAMBELL., B., I., WELLS., S., D., et al., 2017.,, International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise., J Int Soc Sports Nutr., vol., 14., pp.,  20.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version