Lifeguard Hellas: Κανονισμοί ασφαλείας σε αγώνες open water

Lifeguard Hellas: Κανονισμοί ασφαλείας σε αγώνες open water

Τις προτάσεις της για ασφαλείς κολυμβητικούς αγώνες κατέθεσε η Lifeguard Hellas. Με εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, η αρτιότερη σχολή ναυαγοσωστικής στη χώρα μας θα διοργανώσει μάλιστα μια συνάντηση στην οποία θα κληθούν οι διοργανωτές των αγώνων, για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

Διαβάστε αναλυτικά:

«Αγαπητοί φίλοι διοργανωτές, καθώς ετοιμάζεστε όλοι για τη νέα σεζόν να προσφέρετε καλύτερες υπηρεσίες και υψηλότερη ποιότητα στους αθλητές είναι σημαντικό να προσφέρουμε και πιο ασφαλείς αγώνες.

– Είναι γνωστό σε όλους ότι ο ενθουσιασμός κάνει πολλούς αθλητές να πάρουν μέρος στο κολύμπι απροετοίμαστοι. Επειδή η διαφορά με την ξηρά για τον νέο αθλητή, είτε τον απροπόνητο ο οποίος μόλις κουραστεί θα καθίσει στην άκρη είναι τεράστια, θα πρέπει να αυξήσουμε την ασφάλεια στο κολύμπι.

– Βλέπουμε πολύ συχνά στους τελευταίους κολυμβητές -κάτι που περισσότεροι δεν το βλέπουν καθώς φεύγουν μπροστά ή ασχολούνται με τος πρώτους- να μην ξέρουν κολύμπι, οριακά να μην βουλιάζουν, να κολυμπούν χωρίς καθόλου τεχνική που σημαίνει χωρίς καθόλου προπόνηση, μόνο με το κεφάλι έξω, με υπερβολικά αργούς χρόνους, κολυμβητές που μετά από μερικά μέτρα κολυμπούν ξαπλωτοί (τύπου ύπτιο) κλπ Αυτές οι περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες πρώτα για τους ίδιους τους συμμετέχοντες, αλλά επηρεάζουν σημαντικά την ασφάλεια του αγώνα. Θα πρέπει και στην Ελλάδα πλέον να καθιερωθούν όρια όπως συμβαίνει διεθνώς. Ο λόγος που συμβαίνει διεθνώς δεν είναι άλλος από την ασφάλεια του αγώνα δηλαδή των ανθρώπων.

– Η Lifeguard Hellas πρωτοπόρος στην ναυαγοσωστική και τις Α’ βοήθειες στην Ελλάδα και πλέον με κάλυψη και σε οργανώσεις στο εξωτερικό προτείνει τα όρια και τις προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά στην ασφάλεια ενός κολυμβητικού αγώνα.

ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ

-18’ για τα πρωτα 500μ
-60’ για τα 1500μ
-75’ για τα 2000μ
-145’ για τα 4000μ
-175’ για τα 5000μ

– [ ] Η παρουσία υπευθύνου από τη διοργάνωση και ναυαγοσώστη στα 500 & 1500μ είναι αυτή που ελέγχει και ενημερώνει τους κολυμβητές για το πέρας του χρονικού ορίου και την υποχρέωση εξόδου τους από το νερό.

– [ ] Αν δεν υπάρχει καταγεγραμμένος χρόνος από προηγούμενη συμμετοχή, ο διοργανωτής διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει βεβαίωση από γυμναστή ΤΕΦΑΑ ή πιστοποιημένο προπονητή κολύμβησης ή προπονητή τριάθλου για τους ελάχιστους απαιτούμενους χρόνους.

– [ ] Σε κάθε απόσταση ο κολυμβητής που περνάει το χρονικό όριο θα πρέπει να παραδώσει το τσιπ χρονομέτρησης και να ανεβεί στο σκάφος.

– [ ] Σε περίπτωση άρνησης ενημερώνεται ο διοργανωτής, ανακοινώνεται στα μεγάφωνα και πλέον δεν υπάρχει επιτήρηση. Ο συμμετέχων καταγράφεται και θα μπορεί να συμμετέχει σε επόμενους αγώνες με βεβαίωση πιστοποιημένου προπονητή κολύμβησης ή γυμναστή ΤΕΦΑΑ, ότι διαθέτει τους ελάχιστους χρόνους του συγκεκριμένου αγώνα. (Σας γνωρίζουμε ότι αρκετές φορές υπάρχει ένας απαράδεκτος έμμεσος εκβιασμός από συμμετέχοντες καθώς γνωρίζουν ότι δεν θα τους αφήσουμε μόνους στα ανοικτά. Ενώ την ίδια στιγμή δυσανασχετεί δικαιολογημένα ακόμα και το Λιμεναρχείο, με τη συμμετοχή ατόμων που δεν γνωρίζουν κολύμπι ή είναι εντελώς απροετοίμαστοι. Αυτό προκαλεί και ένα αρνητικό ντόμινο στην ασφάλεια γενικότερα, βραβεύσεις, χρόνια όριο κλείσιμου δρόμων κλπ.

– Οι αθλητές ΑΜΕΑ και οι συνοδοί τους θα πρέπει να γνωστοποιούνται εκ των προτέρων ώστε να οργανώνεται αποτελεσματικότερα η ασφάλεια τους.

– Σύντομα η Lifeguard Hellas θα οργανώσει συγκέντρωση με όλους τους διοργανωτές ώστε να ενημερωθούν πιο διεξοδικά και να ανταλλάξουν απόψεις, γνώμες, εμπειρίες».

Previous ArticleNext Article

Το μοναδικό κολυμβητικό εγχείρημα του Σπύρου Χρυσικόπουλου

Το μοναδικό κολυμβητικό εγχείρημα του Σπύρου Χρυσικόπουλου

O υπερ-αθλητής κολύμβησης Σπύρος Χρυσικόπουλος τόλμησε  να επιχειρήσει τον κολυμβητικό διάπλου Ρόδος –Καστελλόριζο. Πρόκειται για μια επίδοση που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες 3 παγκοσμίως σε απόσταση, συντριβή του πανελληνίου ρεκόρ (που κατέχει ο ίδιος) ,και η μεγαλύτερη στον κόσμο για το 2018 σε ανοιχτό πέλαγος με neoprene στολή.

Στις 8/10/2018  στις 13:58 το μεσημέρι, o Σπύρος Χρυσικόπουλος ρίχτηκε στα νερά του Αιγαίου από το Μαντράκι της Ρόδου, με σκοπό να κολυμπήσει 140 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Ρόδο από το ακριτικό μας νησί. Κύριος σκοπός του Σπύρου ήταν  να βγάλει το Καστελλόριζο από το μικρό κουτάκι που όλοι θυμόμαστε στους παιδικούς χάρτες . Μια ενέργεια που πέρα από τον συμβολισμό της ανάδειξης της σημαντικότητας του μικρού μας νησιού παγκοσμίως, αποτελούσε και παιδικό όνειρο για τον Σπύρο.

Ο Σπύρος ετοιμαζόταν 2 χρόνια για το εγχείρημα , κολυμπώντας τεράστιες αποστάσεις σε θάλασσα και πισίνα. Αποκορύφωμα ο 4πλός διάπλους του Τορωναίου Κόλπου  στην Χαλκιδική που επιχείρησε τον Ιούλιο του 2017 , εγχείρημα που αποτέλεσε μέρος της προπόνησης του για το Ρόδος – Καστελλόριζο . Εκεί ο Σπύρος Κολύμπησε 104km σε 34 ώρες και 18 λεπτά, και η προσπάθεια του έγινε Documentary με σκηνοθέτη την ταλαντούχα Δήμητρα Μπαμπαδήμα.

Το Documentary , (2 parts heart, 1 part obsession ) παίχτηκε με επιτυχία σε φεστιβάλ και ανέδειξετ ην μαχητικότητα του νεαρού υπερ-αθλητή και την μοναδική ικανότητα του να βαδίζει σε άγνωστα μονοπάτια για την ανθρώπινη φύση όπως την ξέρουμε μέχρι τώρα.

Παράλληλα, και στα πλαίσια της προετοιμασίας του, τον Μάιο του 2018 ο Σπύρος κολύμπησε 24ώρες non stop σε πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων καλύπτοντας 88,2km, επίδοση που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Κάθε τόλμημα του Σπύρου, δεν αποτελεί παρά μόνο ετοιμασία για το επόμενο που βάζει ο νους του και θέλει να κατακτήσει.

Το εγχείρημα 

Το αρχικό πλάνο τοποθετούσε την έναρξη του εγχειρήματος το μεσημέρι της 2/10 με πιθανότερο τερματισμό 2 μέρες μετά. Δυστυχώς , και λόγω του απρόσμενου φαινομένου στο αιγαίο του Τυφώνα “Ζορμπά”, η ημερομηνία μετακινήθηκε για τις 8/10 , γεγονός που δημιούργησε νέες συνθήκες προσαρμογής για τον αθλητή. Στην ατυχία αυτή ήρθε να προστεθεί και η αποχώρηση της Ομάδας γιατρών της Ομάδας Σύμπλευση την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή πριν το εγχείρημα.

Με τις νέες αυτές συνθήκες, ο Σπύρος αποφάσσε να δώσει την μάχη του , με τις καιρικές συνθήκες να δείχνουν αν όχι ιδανικές, τουλάχιστον με σχετικό κυματισμό (3-4φ ΒΔ Άνεμο). Στο μεταξύ ενώ η αναζήτηση ιατρικής ομάδας δεν τελεσφόρησε από το νησί της Ρόδου, η κάλυψη ήρθε ιδιωτικά , ενώ ο ιατρικός εξοπλισμός εξασφαλἰστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με μεσολάβηση του Υπουργείου Τουρισμού.

Με πλήρωμα 13 Ατόμων που επενέβαινε στο Σκάφος “Anima” ως συνοδεία τροφοδοσίας του Αθλητή , ο Σπύρος Χρυσικόπουλος ξεκίνησε το κολύμπι του το Μεσημέρι της δευτέρας 8/10 παρουσία του Δημάρχου ,του λιμενικού Ρόδου αλλά και πολλών τοπικών παραγόντων .Η πρώτη νύχτα στο πέλαγος ωστόσο , έδειξε άλλο πρόσωπο παρά τις αρχικές προβλέψεις, και ο Σπύρος διατήρησε έναν σταθερό ρυθμό για μέγιστη οικονομία , εκτεθειμένος σε υψηλά κύματα. Τα πρώτα 30km ο Ρυθμός του ήταν ιδανικός και σταθερός  με βάση το αρχικό πλάνο τερματισμού, παρά τις δυσκολίες που δυσχέραιναν την τροφοδοσία του.

Ο κυματισμός ήταν  αρκετά έντονος, με ρεύματα που δυσκόλευαν την προσπάθεια του, και το ξημέρωμα τον βρήκε στην μέση του πελάγους της Ρόδου με ελαφρώς καλύτερες συνθήκες. Ωστόσο , από το μεσημέρι της 2ης μέρας και μετά οι συνθήκες άλλαξαν πάλι με κύματα ύψους  2-3 μέτρων και ανάποδα ρεύματα. Μπαίνοντας στο 2ο βράδυ, έσπευσε σε βοήθεια τούρκικη ακταιωρός λιμενικού , η οποία ήταν διαρκώς σε επαφή με το στίγμα του σκάφους και τον Πέτρο Παρθένη (συντονιστή του εγχειρήματος και μέντορα του αθλητή) από την στιγμή της εκκίνησης. Ωστόσο εκτιμήθηκε ότι δεν χρειάστηκε η παρέμβαση , καθώς το σκάφος συνοδείας ήταν διαρκώς δίπλα στο σκάφος και υπήρχε διαρκώς αίσθημα ασφάλειας.

Το εγχείρημα συνεχίστηκε με τον Σπύρο να έχει καλύψει περισσότερα από 80km και να πλησιάζει τα τουρκικά παράλια και τα φώτα του Νοτιοανατολικών εκεί ακτών. Έμενε μόνο να βγει στο Νότιο τμήμα και να μπει στην τελική ευθεία για την πολυπόθητη Ιθάκη του, το ακριτικό Καστελλόριζο.  Δυστυχώς την νύχτα Τα τοπικά φαινόμενα έγιναν ακόμη πιο έντονα και ένα τοπικό μπουρίνι “έγλυψε” κυριολεκτικά την περιοχή που κολυμπούσε ο Σπύρος.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ακόμη πιο υψηλά κύματα που ανατάραζαν διαρκώς στομαχικά τον αθλητή αλλά δυσκόλευαν αρκετά και τον εντοπισμό του από το πλήρωμα. Οι έντονες στομαχικές διαταραχές σε συνδυασμό με μεγάλα ψάρια που ενοχλούσαν διαρκώς δαγκώνοντας τον Σπύρο, στάθηκε η αφορμή να σταματήσει η προσπάθεια 100km από την εκκίνηση και δίπλα στις τουρκικές ακτές. Ο Σπύρος μεταφέρθηκε στο Ιατρικό κέντρο της  Μεγίστης αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες εν πλω στο “Anima” μέχρι να υποχωρήσουν οι σπασμοί.

Η ανάρρωση του ήταν άμεση , καθώς η στομαχική εμπλοκή ήταν τελικά “τροχοπέδη” στην προσπάθεια του και συνήλθε αμέσως Στο Καστελλόριζο , τον υποδέχτηκαν σαν τοπικό ήρωα με την αρωγή του λιμενικού και του Δήμου Μεγίστης και τοπικών επιχειρηματιών. Τις επόμενες μέρες , ο Σπύρος μίλησε σε παιδάκια του σχολείου για το εγχείρημα του, ενώ δεν έκρυψε την επιθυμία του να επιστρέψει στο νησί .

Από την πρώτη στιγμή που ο Σπύρος πήρε την απόφαση να κάνει αυτόν τον άθλο, ετοιμάζεται μια νέα ταινία που αφορά τα ανθρώπινα όρια σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Μπαμπαδήμα και τίτλο “Akra”. Την ταινία αναμένεται να την δούμε σύντομα σε φεστιβάλ και στις αίθουσες κινηματογράφου

Ο καιρός εμπόδισε τον άθλο του Χρυσικόπουλου…. για λίγο!!!!

Ο καιρός εμπόδισε τον άθλο του Χρυσικόπουλου.... για λίγο!!!!

Ανοιχτούς λογαριασμούς εξαιτίας του καιρού άφησε ο ultraswimmer Σπύρος Χρυσικόπουλος με το θεό της θάλασσας Ποσειδώνα! Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Οκτωβρίου  από τη Ρόδο με στόχο να κολυμπήσει την απόσταση μέχρι το Καστελόριζο.

Στόχος να διανύσει χωρίς διακοπή 140 χιλιόμετρα σε περίπου 45 ώρες. Η υγεία και η ασφάλεια του κολυμβητή είναι πάνω από όλα. Μετά από 30 συνεχόμενες ώρες μέσα στη θάλασσα και αφού διένυσε περίπου 100 χιλιόμετρα στο Αιγαίο, αναγκάστηκε τη δεύτερη νύχτα να εγκαταλείψει, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν απαγορευτικές.

Δείτε τι έγραψε ο Σπύρος Χρυσικόπουλος στο προσωπικό του λογαριασμό το Fb καθώς και ένα χαρακτηριστικό βίντεο από την υπερπροσπαθειά του.

Δείτε το:

 

Βουτιά στον Κολυμβητικό Περίπατο Κέας!

Βουτιά στον Κολυμβητικό Περίπατο Κέας!

Ο Δήμος Κέας προκηρύσσει, σε συνεργασία με την “Ελληνική Μαραθώνια Κολύμβηση”, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 τον 1ο Κολυμβητικό Περίπατο Κέας “Λάμπρος Κατσώνης” με ώρα εκκίνησης στις 11.30 πμ.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στον κόλπο του Αγίου Νικολάου, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου και θα εξελιχθεί σε μία τριγωνική διαδρομή (Κορησσία – Βουρκάρι – φάρος Αγίου Νικολάου και τερματισμός στην Κορησσία) απόστασης περίπου 3.700 μέτρων. Την εξέλιξή του θα μπορούν να παρακολουθούν οι θεατές από διάφορα σημεία του κόλπου.

Δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα έχουν κολυμβητές και κολυμβήτριες, που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και βρίσκονται σε άρτια φυσική και ψυχική κατάσταση. Οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν με δική τους ευθύνη, κάτι που αποδεικνύεται με την υπεύθυνη δήλωση που παραδίδουν στους διοργανωτές. Για τη συμμετοχή ανηλίκων απαιτείται έγγραφη συναίνεση γονέα ή κηδεμόνα.

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected]. Μπορείτε να κατεβάσετε το συγκεκριμένο αρχείο εδώ: ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (pdf) | ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (doc) Οι αθλητές πρέπει να είναι παρόντες στο χώρο τουλάχιστον 45 λεπτά νωρίτερα, για να υπογράψουν τις υπεύθυνες δηλώσεις και να τους δοθούν οι αριθμοί συμμετοχής.

Οι κολυμβητές και κολυμβήτριες μπορούν να αγωνιστούν με γυαλάκια ή μάσκα κολύμβησης και με μαγιό εγκεκριμένο, όπως αυτό προβλέπεται από τη FINA. Δεν επιτρέπονται άλλου είδους πλευστικά – κολυμβητικά βοηθήματα (σανίδες, πέδιλα, χεράκια, κ.λπ.) ή στολές. Πριν την εκκίνηση, οι αθλητές/τριες έχουν το δικαίωμα να αλειφθούν με λάδι, αντηλιακό, βαζελίνη, γράσο και με οτιδήποτε άλλο επιθυμούν.

Send this to a friend