Λάμψη πρωταθλητών είχε το 1ο Ολυμπιακό Health Run!

Γράφει ο Ηρακλής Αθανασσόπουλος

Ενας νέος αγώνας, το Ολυμπιακό Health Run με σύνθημα «Ζήσε καλύτερα τρέχοντας ενάντια στον καρκίνο», εισήλθε στο καλεντάρι της δρομικής κοινότητας και φιλοδοξεί να στεριώσει και να αποκτήσει δημοφιλία.

Κατέδειξε ότι διαθέτει όλες τις προδιαγραφές με πρώτη ότι φιλοξενείται στην κορυφαία εγκατάσταση εντός Αττικής, το κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ με τον περιβάλλοντα χώρο.

Ο Ευάγγελος Δημακάκος, γιατρός και πρόεδρος πλέον της International Society of Lemphology (ISL), εμπνεύστηκε το γεγονός. Αυτή η έμπνευση ήλθε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των ενεργειών του περί της οργάνωσης του 28ου Παγκόσμιου συνεδρίου Λεμφολογίας (20 έως 24 Σεπτ).

Ο ίδιος τόνισε: «Σκέφτηκα απλά: ας συνδέσουμε τα μηνύματα του συνεδρίου περί υγείας και πρόληψης με την πιο υγιεινή δραστηριότητα, ένα λαικό αγώνα δρόμου εδώ στο Ολυμπιακό στάδιο, το θέατρο των ΟΑ του 2004». Ελαβε την στήριξη της Περιφέρειας και του δς του ΟΑΚΑ…

Ανέθεσε την τεχνική επιμέλεια σε δύο ικανότατους, τη Χριστίνα Γαλανοπούλου σύμβουλο άθλησης του περιφερειάρχη και το Γιάννη Αρτοποιό. Αυτοί με τη σειρά τους χάραξαν δυό διαδρομές των 7&2χλμ με εκκίνηση/τερματισμό εντός σταδίου και την κυρίως εξέλιξη στον περιβάλλοντα χώρο. Βέβαια φρόντισαν και όλα τα άλλα θέματα αρμοδιότητάς του. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα περί συμμετοχής δεκάδες δρομείς σε τριψήφιο αριθμό, άκρως ικανοποιητικό για την εποχή πανδημίας και τους δισταγμούς που αυτή επιβάλλει…

Έλαμψαν με την παρουσία τους Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές! Συγκίνησε η συμμετοχή αθλητών του συλλόγου αποκατάστασης ΑμεΑ «Ιωνάς» και της ομάδας «Δρομείς Ελπίδας», ενός άλλου συλλόγου που υποστηρίζει τη συμμετοχή ΑμεΑ σε δρομικά γεγονότα. Ο 22χρονος Δημήτρης Τσάκαλος του ΓΣ Αμαρουσίου αναδείχθηκε νικητής γενικής στον αγώνα των 7χλμ. Επίδοση: 22:28. Είχε ένα χαλαρό ανταγωνισμό με τον 20χρονο Σέργιο Διακοστεφανή, συναθλητή και φίλο του. Αυτός τερμάτισε 2ος με διαφορά μόλις 00:04! Ο Δημήτρης, θυμίζω, αναδείχθηκε 2ος πανελληνιονίκης στα 10000μ για το 2021. Τρίτος κατέφθασε εντός σταδίου ο 55χρονος Αλέξης Κονταράτος, επίσης του ΓΣΑ, σε 23:22. Ο Αλέξης επιδεικνύει κορυφαίες επιδόσεις διαχρονικών όπου αγωνίζεται…

Η κυριαρχία δρομέων του ΓΣΑ συντηρήθηκε και στις γυναίκες! Η 27χρονη Ιουλία Παναγιωτοπούλου πρώτευσε με 27:23. Ακολούθησε 2η η πολυαθλήτρια Κατερίνα Σάπαρη του ΓΑΣ «Ιλισός» με 28:40. Συμπλήρωσε το βάθρο η 27χρονη Ναταλία Λακάκη με 28:54. Τερμάτισαν συνολικά 215 δρομείς, 163 άνδρες+52 γυναίκες. Νίκησαν στον «μικρό» αγώνα των 2χλμ ο Σπύρος Παύλος Προδρομίδης με 7:13 και η Εμέλεια Βασιλογιαννακοπούλου με 8:31. Ανήκουν και οι δύο στον ΓΣ Αμαρουσίου. Αγωνίστηκε η Ολγα Βασδέκη, Ολυμπιονίκης και πρωταθλήτρια κόσμου στο τριπλούν.

Μήνυμα στήριξης του δρομικού γεγονότος έστειλε ο κωπηλάτης Στέφανος Ντούσκος, Ολυμπιονίκης στους ΟΑ «Τόκυο 2020». Εγραψε: «Με αφορμή το συνεχή αγώνα περί κινητοποίησης κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων εκφράζω τη συμπαράστασή μου. Τονίζω πως είναι χρέος όλων μας να αγωνιζόμαστε με ψυχραιμία και αλληλεγγύη για την καταπολέμησή του. Μπορεί αυτές οι καταστάσεις να παίρνουν χρόνο, να απαιτούν δύναμη και αντοχή αλλά έτσι μπορεί ο καθένας να εκτιμήσει στο μέγιστο την ανθρώπινη ζωή. Εύχομαι να νικήσετε όλες τις δυσκολίες με χαμόγελο και αγάπη». Μεστό ουσίας ήταν το μήνυμα του Γιώργου Πατούλη, του περιφερειάρχη Αττικής. Μίλησε βέβαια ως γιατρός για ένα οικείο αντικείμενο που υπηρετεί. Είπε: «Στη χώρα μας και την Αττική μας αυτές τις ημέρες διεξάγεται το 28ο Παγκόσμιο συνέδριο Λεμφολογίας. Το συνέδριο αυτό μεταφέρει επιστημονική γνώση από παγκοσμίου κύρους γιατρούς. Συμβάλλει κυρίως στην πρόληψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων των λεμφαδένων, πχ φλεγμονές, διογκώσεις, καρκίνος.

Εντός του πλαισίου του με την ολόθερμη στήριξη της Περιφέρειας στους χώρους του ΟΑΚΑ οργανώνεται το 1ο Ολυμπιακό Health Run. Συμβολικά μετέχουν οι σύλλογοι Ιωνάς και Δρομείς Ελπίδας. Αυτοί οι σύλλογοι αλλά και όλοι οι μετέχοντες ανοίγουν την αυλαία της  Ευρωπαικής εβδομάδας αθλητισμού.

Αυτή συμβάλλει στην ανάδειξη της ευγενούς άμιλλας με σεβασμό στη διαφορετικότητα και με ενθάρρυνση της συμμετοχής. Πλαισιώνουν τις σημερινές δρομικές δραστηριότητες Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές και γενικά δρομείς υψηλών επιδόσεων. Αναδεικνύουν έτσι το 1ο Ολυμπιακό Health Run σε ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός.

Ως Περιφέρειά συνεχίζουμε να στηρίζουμε την οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων όπως η σημερινή εντείνοντας την προσπάθειά ώστε η Αττική μας να αναδειχθεί σε διεθνές πρότυπο υγείας και ανάπτυξης του αθλητισμού».  Πρίν από τις εκκινήσεις χαιρέτησαν το γεγονός ο Πολωνός Andrzej Szuba, ο απερχόμενος πρόεδρος της ISL και ο Ευάγγελος Δημακάκος ως  πρόεδρος του συνεδρίου.

Διαβάστηκε χαιρετισμός του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Παραβρέθηκαν η Λουκία Κεφαλογιάννη, αντιπεριφερειάρχης βόρειου τομέα Αθηνών ως εκπρόσωπος του κου Πατούλη, ο Ιωάννης Κεχρής αντιπεριφερειάρχης Υγείας, ο Κώστας Χαλιορής δ/ντής ΟΑΚΑ, ο Δημήτρης Μουλιάτος πρόεδρος λαικών αγορών Αττικής, ο Αντώνης Αυγερινός πρόεδρος ΕΕΣ, ο Τίμος Χαλαμάλιας πρόεδρος συλλόγου «Γιατροί χωρίς σύνορα», κ.α. Το 28th ISL congress φιλοξενήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Αρχαίου Ελαιώνα, δλδ του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής στη συμβολή των λεωφόρων Θηβών και Πέτρου Ράλλη. Εκεί παραδίδεται ότι λειτουργούσε η περίφημη “Περιπατητική Σχολή” του μεγάλου φιλόσοφου Πλάτωνα. Οργανωτικός υπεύθυνος και πρόεδρος ανέλαβε ο Ευάγγελος Δημακάκος, παθολόγος – αγγειολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΓΝΝΘΑ « Η Σωτηρία». Μετείχαν οι φιλοξενούμενοι Andrzej Szuba, Marlys Witte, Fransesco Boccardo, Campisi Corrado κ.α. όλοι εξέχοντες γιατροί λεμφολόγοι. Εισηγήσεις – ανακοινώσεις ανέλαβαν βέβαια και Ελληνες γιατροί.

Παράλληλα υψηλό ήταν το ενδιαφέρον από όλους τους συναδέλφους τους… Παρακολούθησαν συνεδρίες, παραβρέθηκαν ή χαιρέτησαν ο σεβ. Χρυσόστομος μητροπολίτης Γυθείου, Οιτύλου και πάσης Μάνης ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας, ο Γιώργος Πατούλης περιφερειάρχης Αττικής, η Μίνα Γκάγκα υφυπουργός Υγείας, ο Παναγιώτης Καλδής πρύτανης πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, ο Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος πρύτανης ΕΚΠΑ, ο Νίκος Αρκαδόπουλος αντιπρόεδρος Ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, η Κάθυ Αποστολίδη πρόεδρος της Ελληνικής ομοσπονδίας καρκίνου, ο Αλέξανδρος Πίσσας ταμίας της ISL, κ.α.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Με επιτυχία έγιναν οι αγώνες Run Greece σε Γιάννενα και Ρόδο

Γιάννενα και Ρόδος γιόρτασαν σήμερα με τη διεξαγωγή των αγώνων Run Greece. Δύο πόλεις που έχουν αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη διοργάνωση κι έχουν δείξει πολλές φορές στο παρελθόν την αγάπη τους για τον αθλητισμό και τις διοργανώσεις στίβου.

Στα Γιάννενα δύο νέοι αθλητές των μεσαίων αποστάσεων κατέκτησαν την πρώτη θέση στα 5χλμ. Ο Νέστορας Κολλιός στους Άνδρες διένυσε την απόσταση σε 16.26 και ακολούθησαν οι Αλέξανδρος Γεωργίου με 16.38 και Γιώργος Τασιούλας με 16.56. Η Έφη Φλώρου ήταν νικήτρια στις γυναίκες με 19.03 και ακολούθησαν οι Αποστολία Τσιτσάκη με 19.43 και Χρύσα Ανδρούτσου με 19.57.

Στα 10χλ. νικητής αναδείχθηκε ο Θανάσης Μπαρμπαγιάννης με 33.41 και ακολούθησαν οι Αλέξανδρος Τσουμάκας με 34.20 και Βασίλης Τσιρώνης με 35.03. Στις γυναίκες πρώτη πέρασε τη γραμμή τερματισμού η Ερμιόνη Χασκή με 45.00, δεύτερη ήταν η Άννα – Αλκμήνη Αποστολοπούλου με 47.58 και τρίτη η Αγγελική Μαντραβέλη με 48.14.

Στην Ρόδο ο 22χρονος Γιάννης Μπόνερ τερμάτισε πρώτος στα 5χλμ. με 15.59 και άφησε πίσω του τους Θανάση Μπούρο (17.12) και τον έφηβο Ανδρέας Έλληνα (17.42). Στις γυναίκες η Παναγιώτα Καρπαθάκη ήταν νικήτρια με 23.58 και ακολούθησαν οι Δικαία Αθανασάκη (24.32) και Μαρία- Νεφέλη Μιχαλού (25.21).

Στα 10χλμ. Ανδρών ο Μιχάλης Χατζηιωάννου ήταν νικητής με 35.29 και ακολούθησαν οι Στέφανος Λεβέντης (36.23) και Τσαμπίκος Στατής (37.25). Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών η Κωνσταντίνα Κανέλλη ήταν νικήτρια με 48.34, μπροστά από τις Χρυσαφίνα Κοζά (49.40) και Ειρήνη Βογιατζή (51.09).

Στα Ιωάννινα βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Κεντέρης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τις προσπάθειες των αθλητών και αθλητριών που μετείχαν στην διοργάνωση

Με τις διοργανώσεις της Ρόδου και των Ιωαννίνων ολοκληρώθηκαν οι αγώνες της σειράς Run Greece, τους οποίους διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και με μεγάλο χορηγό την ERGO. Η ομοσπονδία τηρώντας τα εγκεκριμένα από την πολιτεία υγειονομικά πρωτόκολλα κατάφερε να επιστρέψει με ασφάλεια στη διεξαγωγή αγώνων σε δημόσιο δρόμο και να δώσει την ευκαιρία σε αθλητές και δρομείς να επιστρέψουν στην αγαπημένη τους συνήθεια. Το επόμενο διάστημα – και αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα- αναμένεται να ανακοινωθούν ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων της Καστοριάς και της Λάρισας, που αναβλήθηκαν λόγω του της έξαρσης του ιού covid- 19.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ολοκληρώνονται οι εγγραφές για τον Αυθεντικό

Νέο βίντεο για τον ΑΜΑ 2018 από τον ΣΕΓΑΣ

Ελάχιστες θέσεις έχουν απομείνει για να ολοκληρωθεί το «παζλ» των συμμετοχών για όλους τους αγώνες (42χλμ στην αυθεντική διαδρομή, και αγώνες 5 & 10χλμ) του Αυθεντικού Μαραθωνίου 2021.

Η επίσημη περίοδος εγγραφών ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, οπότε και το σύστημα εγγραφών θα κλείσει αυτόματα.

Ο Αυθεντικός επιστρέφει.. Προλάβετε και εξασφαλίστε την θέση σας στην γραμμή εκκίνησης στις 13-14 Νοεμβρίου.

Δείτε πως ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend