Κρητικός μαραθωνοδρόμος έτρεξε ξυπόλυτος στον χιονισμένο Ψηλορείτη (vid)

Κρητικός μαραθωνοδρόμος έτρεξε ξυπόλυτος στον χιονισμένο Ψηλορείτη (vid)

Ξυπόλητος στον Ψηλορείτη έτρεξε ο μαραθωνοδρόμος Ιδομενέας Αβραμάκης αψηφώντας το κρύο και τα χιόνια!

Ο Κρητικός μαραθωνοδρόμος δεν φοβήθηκε το χιονισμένο τοπίο του βουνού τρέχοντας χωρίς παπούτσια σε θερμοκρασίες… πολικές.

Στο βίντεο του Νίκου Σαράντου καταγράφει τον Ιδομενέα να τρέχει με γυμνά πόδια στο χιονισμένο τοπίο. Όπως ο ίδιος ο δρομέας αναφέρει μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που κατάφερε να ξεπεράσει αποφάσισε να πετάξει τα παπούτσια και με αυτόν τον τρόπο να έρθει πιο κοντά στη Φύση.

Ο Ιδομενέας Αβραμάκης είναι ερασιτέχνης δρομέας, τερματίζει ξυπόλυτος στον Μαραθώνιο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια και είναι ένα από τα πρόσωπα του Ελληνικού ντοκιμαντέρ «Ο Τερματισμός» (Finishline), σε σκηνοθεσία Ελιάνας Αμπραβανέλ.

Ο Ν. Σαράντος σε σχετική ανάρτηση του αναφέρει:

«Μια απρόσμενη έκπληξη με περίμενε πριν μερικές μέρες που βρέθηκα στον χιονισμένο Ψηλορείτη. Καθώς είχα πάρει τον δρόμο της επιστροφής δεν πίστευα στα μάτια μου όταν απέναντι μου αντίκρισα έναν άνθρωπο που έτρεχε ξυπόλυτος στα χιόνια.

»Αμέσως επιστράτευσα τον εξοπλισμό μου και δεν έχασα την ευκαιρία να του μιλήσω και να μάθω την ιστορία του. Ήταν ο Ιδομενέας, ένας άνθρωπος γεμάτος ζωντάνια και δίψα για την ζωή και την φύση.

»Όπως μου είπε είναι μαραθωνοδρόμος και τα τελευταία δώδεκα χρόνια πέταξε τα παπούτσια μετά από μια περιπέτεια υγείας που είχε. Τον θεωρούσαν νεκρό, ότι δεν θα τα κατάφερνε. Εκείνος όμως βγήκε νικητής και ξαναγεννημένος όπως χαρακτηριστικά λέει. »ήμουν νεκρός και ξαναγεννήθηκα, πέταξα τα παπούτσια και τρέχω ξυπόλυτος για να νιώθω όσο γίνεται πιο κοντά στην φύση».

»Το μήνυμα που στέλνει είναι »πετάξτε τα παπούτσια και βγείτε να περπατήσετε και να τρέξετε ξυπόλητοι για να νιώσετε κοντά στην φύση’’

»Όσο για το κρύο και τα χιόνια δεν τον επηρεάζουν ούτε του είναι εμπόδιο για χαρεί την προπόνηση του στον πανέμορφο χιονισμένο Ψηλορείτη».

Το εντυπωσιακό βίντεο της sarantos filming 

Previous ArticleNext Article

Άφησε την πολυεθνική για να τρέξει σε όλη την Αμερική

Άφησε την πολυεθνική για να τρέξει σε όλη την Αμερική

Ο Μάτι Γκρεγκ, ένας 40χρονος πρώην μηχανικός της Apple, χρειαζόταν μια αλλαγή στη ζωή του. Έτσι, αποφάσισε ότι να τρέξει σε όλη τη χώρα. «Ήθελα μια απόλυτη αλλαγή», δήλωσε ο Γκρεγκ στο World Runner.

«Εκτός από την απόφαση για το τρέξιμο, πούλησα το διαμέρισμά μου, αγόρασα το πατρικό μου στο Νιού Χάμσαϊρ και έφυγα από τη δουλειά μου στην Apple», τόνισε ο Γκρεγκ που πριν ξεκινήσει την προσπάθειά του τόνισε πως ελπίζει να έρθει σε επαφή με την «πραγματική Αμερική» τρέχοντας 5,075 μίλια σε όλη τη χώρα. Μέσω αυτή της προσπάθειας στόχος του ήταν να συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια για το δίκτυο υποστήριξης καρκίνου «Firefighter».

Ο Γκρεγκ ξεκίνησε την πορεία του στις 6 Νοεμβρίου και έχει σχεδιάσει στάσεις κατά μήκος όλων των ΗΠΑ. Στόχος του είναι να τρέχει 40 χιλιόμετρα την ημέρα και προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης της διαδρομής του είναι η 7η Αυγούστου 2019. Τότε θα έχει κάνει κυριολεκτικά τον γύρο των ΗΠΑ και θα έχει τερματίσει στο σπίτι του στο Νιού Χάμσαϊρ.

Δεν πρόκειται φυσικά για κάποιον που είναι χθεσινός σε όλα αυτά: η εμπειρία του Γκρεγκ από μαραθώνιους και γενικότερα από αγώνες μεγάλων διαδρομών είναι πολύ μεγάλη. Κάθε χρόνο παίρνει μέρος σε σημαντικούς αγώνες ενώ το 2017 είχε αναδειχθεί πρώτος στον Μαραθώνιο Ανθρωπιστικής Προσφοράς.

Όπως είναι προφανές, διάφοροι χορηγοί έχουν σπεύσει να ενισχύσουν την προσπάθειά του. Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς είναι το πυροσβεστικό σώμα. Μάλιστα, στις 11 Νοεμβρίου έτρεξε με δυο οχήματα της πυροσβεστικής να τον συνοδεύουν. «Ήταν λίγο αμήχανο αλλά ταυτόχρονα ήταν και φοβερό που έτρεχαν μαζί μου», είπε ο Γκρεγκ.

Επίσης, έχει πρόσωπα που τον στηρίζουν και που είναι διατεθειμένοι να τρέξουν μαζί του. Η Αμέλια Μπουν, μια ποδηλάτισσα φίλη του καθώς και ο δικηγόρος της Apple αναμένεται να τον ενισχύσουν σε κάποιο κομμάτι της διαδρομής τρέχοντας δίπλα του ενώ όπως ο ίδιος τονίζει, αυτό το παράδειγμα πρόκειται να το ακολουθήσουν κι άλλοι φίλοι ή συγγενείς του.

«Η οικογένειά μου αγαπά την προσπάθεια που κάνω. Οι συνάδελφοί μου πιστεύουν ότι είμαι τρελός. Οι φίλοι μου εκτιμούν πολύ το ότι ακολουθώ ένα διαφορετικό μονοπάτι στη ζωή μου παρά το γεγονός ότι ήμουν πολύ άνετα στην Apple. Βλέπω μέρη στον κόσμο όπου η δράση μου μπορεί να έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο και έτσι μου αρέσει να τα διασχίζω και να μαθαίνω περισσότερα για αυτά ώστε να μπορέσω να βοηθήσω», τονίζει.

Το πατρικό του Γκρεγκ, το οποίο επέστρεψε στην κατοχή του εκ νέου, ήταν άδειο για περίπου 20 χρόνια και όπως τονίζει και ο ίδιος: «Η ιδέα ότι τρέχω προς αυτό το σπίτι με γεμίζει με κίνητρα κάθε μέρα. Από τότε που το αγόρασα ξανά έχω περάσει μόνο δυο μέρες εκεί και μάλιστα χωρίς να κοιμηθώ σε αυτό. Δεν μπορώ καν να περιγράψω πόσο ενθουσιασμένος είμαι που η πορεία που θα τελειώσει εκεί».

Πριν από αυτή την μεγάλη πορεία, ο Γκρεγκ πέρασε τα τελευταία 13 χρόνια της ζωής του δουλεύοντας σε διάφορα πόστα στην Apple. «Μου άρεσαν τα 13 χρόνια που πέρασα εκεί. Ήμουν εκεί στην προ-iPhone εποχή και σχεδόν στην προ-iPod εποχή. Πολλά από τα μέλη της ομάδας μου στην Apple αποφάσισαν να τρέξουν έναν γύρο μαζί μου για να με στηρίξουν. Είναι εκπληκτικό πόσα άτομα ενώθηκαν για να κάνουν αυτή τη διαδρομή ξεχωριστή», τονίζει.

Malaysia, A yoga retreat in Paradise – Η επιστροφή

Malaysia, A yoga retreat in Paradise - Η επιστροφή

Γράφει η Μαρία Μαγκανάρη*

«Το πιo μακρινό και

Μοναχικό ταξίδι είναι το προς τα μέσα μας..

Για όλα τα υπόλοιπα, η παρέα είναι καλύτερη…»

Έτσι ακριβώς.

Η παρέα αυτή επέστρεψε από ένα φαινομενικά μακρινό ταξίδι. Η αίσθηση όμως που έμεινε ήταν πως, τελικά ήταν τόσο κοντά , όσο χρειαζόταν για να βιώσει κάθε μέλος της την πληρότητα, την ευεξία , τη σύνδεση.

Η Μαλαισία δεν είναι ένας δύσκολος προορισμός. Είναι φιλική, πολύχρωμη, ζωηρή , καταπράσινη.

Ακόμα και στην πολύβουη Κουάλα Λουμπούρ νιώθεις ασφαλής και μπορείς να κυκλοφορήσεις ανάμεσα στους ουρανοξύστες χωρίς να παρασυρθείς σε έντονους ρυθμούς ή στρες.

Έχει μια ιδιαίτερη ηρεμία η μεγαλούπολη που δεν μπορείς να αντιληφθείς από πού προκύπτει. Και δεν έχει σημασία γιατί, αυτό που θα κρατήσεις τελικά ακόμα και στο αστικό κέντρο, είναι τα χρώματα από τα άφθονα φρούτα και λουλούδια, οι μυρωδιές από τις πολυεθνικές κουζίνες και τα χαμόγελα των Ανθρώπων του Κόσμου. Από όλο τον κόσμο φυλές, ανταλλάσσουν ματιές κάτω από τους δίδυμους πύργους Petronas και η πεντακάθαρη Πόλη με τα αμέτρητα Malls θα σου επιτρέψει να κινηθείς με ευκολία είτε ως πεζός είτε με τα υπερσύγχρονα μέσα μαζικής μεταφοράς (βλ.εναέρια τρένα..)

Για την παρέα αυτή όμως , που ο συνδετικός κρίκος ήταν η Yoga και η ένωση με τη Φύση, η εμπειρία απογειώθηκε στο νησί Langkawi .

Ένα μικρό νησί, που μπορείς να το διασχίσεις από τη μία άκρη στην άλλη μόνο σε μισή ώρα.

Στο κέντρο του πνίγεται από το πράσινο της ζούγκλας, στις άκρες του φωτίζεται από κρυσταλλική , γεμάτη όστρακα λευκή άμμο.

Παραλίες σαν εκείνες που βλέπεις στο National Geographic (όχι τα διαυγή νερά της Ελλάδας ΔΕΝ θα τα βρεις εδώ , οι ακτές όμως αποζημιώνουν με τον συνδυασμό του πράσινου και της λευκής αμμουδιάς).

Ο τουρισμός ανθίζει στο νησί – βέβαια είναι ακόμα σε .. πρώιμο στάδιο και οι παροχές υπηρεσίας δεν είναι πάντα οι καλύτερες. Αλλά ακόμα και στα πλέον τουριστικά σημεία , οι εικόνες είναι τόσο δυνατές που διακόπτεις κάθε δεύτερη σκέψη για να απολαύσεις το τοπίο: Δεκάδες μικροπόταμοι που καταλήγουν στη θάλασσα Andaman, αετοί, κροκόδειλοι, μαϊμούδες (άφθονες!!!) , είναι μόνο μερικά από αυτά που βιώσαμε πλέοντας με τα σκάφη κατά το Island hopping (βασικό τουριστικό δρώμενο!)

Τα night food market επίσης μοναδική εμπειρία. Πολύχρωμη κουζίνα σε απίστευτα χαμηλές τιμές, ένα παζάρι τροφής που αξίζει να χαθείς και να δοκιμάσεις..

Οι γιόγκις όμως, είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε το νησί στην αυθεντική του έκφραση, με την πρακτική μας να γίνεται δίπλα στη θάλασσα και τους πελώριους φοίνικες. Μπροστά μας , ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα . Γύρω μας ήχοι και μελωδίες από πουλιά που δεν καταφέραμε να δούμε αλλά αφήσαμε το κελάηδισμά τους να μας μαγέψει.

Ήταν όλα ακριβώς όπως έπρεπε να είναι.

Η ομάδα συμβίωσε τόσο αρμονικά που η επιστροφή και ο αποχωρισμός ήταν δύσκολος.

Κι έτσι συμβαίνει σχεδόν πάντα στα ταξίδια αυτά.

Διότι δεν πρόκειται απλά για μια τουριστική επίσκεψη σε έναν εξωτικό προορισμό, αλλά για μια ξεχωριστή εμπειρία σύνδεσης με τη Φύση, τους φίλους (παλαιούς αλλά και νέους), τον Εαυτό μας.

Τα yoga retreats (θεματικά ταξίδια με Γιόγκα) είναι τα «δώρα» που εμείς οι γιόγκις κάνουμε στον Εαυτό μας.

Είναι η «φόρτιση» της «μπαταρίας»  και ο έξυπνος τρόπος για να κυλά εύκολα και όμορφα η υπόλοιπη χρονια!

Πρέπει να τα δοκιμάσεις..

Αναζήτησε το επόμενο και ακολούθησε, για μια μεταμορφωτική εμπειρία!

*H Μαρία Μαγκανάρη είναι δασκάλα Γιόγκα πιστοποιημένη από την Yoga Alliance USA . Διατηρεί δύο σχολές Yoga στην Αθήνα ( SIddhi Yoga Shala &Πάνω Σκύλος)  και διδάσκει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό , θεματικά εργαστήρια αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Είναι Υπεύθυνη Σπουδών σε εκπαιδευσεις Δασκάλων Γιογκα , Παιδικής Γιόγκα  και Εναέριας γιόγκα που διδάσκονται σε Κύπρο , Λίβανο και Αμερική . Διοργανώνει yoga retreats (θεματικές εκδρομές)  σε Ελλάδα , Ευρώπη και Ασία και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις με πυρήνα την Γιόγκα και την εναλλακτική άσκηση. 

FB: Maria Maganari
FB page: Maria Maganari Yoga
Instagram: Maria Maganari Yoga

Ναι, μπορείς να τρέξεις και με ένα νεφρό: Η απίστευτη ιστορία της Τρέσεϊ Χάλικ

Ναι, μπορείς να τρέξεις και με ένα νεφρό: Η απίστευτη ιστορία της Τρέσεϊ Χάλικ

Μόλις στην ηλικία των 12, η Τρέσεϊ Χάλικ ήξερε ότι θα φτάσει μια μέρα που θα δωρίσει ένα νεφρό της. Πήγαινε σχολείο όταν άκουσε πως μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.

Ήταν πρώτη μέρα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές όταν ο δάσκαλός της ρώτησε την τάξη αν κάποιος είχε ενδιαφέρουσες ιστορίες από το καλοκαίρι.

Μια μαθήτρια απάντησε λέγοντας μια ιστορία για τον θείο της που θα δωρίσει το νεφρό του στον ξάδελφό της.

«Αμέσως είπα ότι θα το έκανα μια μέρα και ήμουν σοκαρισμένη από το γεγονός ότι σε μια τάξη 25 παιδιών, ήμουν η μόνη που πίστευα ότι αυτό ήταν τόσο σπουδαίο», δήλωσε πρόσφατα η Χάλικ στο World Runner. «Με θυμάμαι να βρίσκομαι στην προπόνηση μετά το σχολείο και να σκέφτομαι ότι δεν μπορούσα να περιμένω μέχρι την ημέρα που θα σταματήσω να τρέχω ώστε να μπορέσω να δώσω ένα νεφρό σε κάποιον», τονίζει.

Ξεκίνησε να τρέχει στα 5 της

Η Χάλικ, που τώρα ζει στο Λέικγουντ του Κολοράντο, άρχισε να τρέχει με τη μαμά της στα 5 της όταν παρατήρησε ότι η μαμά της επέστρεψε από μια προπόνηση με μια καλύτερη διάθεση σε σχέση με όταν βγήκε από το σπίτι. «Άρχισα να της λέω ότι θέλω να αρχίσω να τρέχω μαζί της. Αρχικά μου απαντούσε συνέχεια αρνητικά μέχρι που την ζάλισα αρκετά», λέει η Χάλικ.

Τελικά, ανέπτυξε με τα χρόνια μια αγάπη για τις μακρινές αποστάσεις. Έτρεξε τον πρώτο της μαραθώνιο όταν ήταν 26 ετών το 2004 και μέχρι τα τέλη του 2016 είχε κάνει αμέτρητες κούρσες. Κάποια στιγμή ωστόσο αισθάνθηκε πως «έχει καεί» από το άθλημα και χρειαζόταν ένα διάλειμμα.

 

Δώρο ζωής!

«Το 2017 αποφάσισα πως θα είναι η χρονιά που θα δωρίσω ένα νεφρό και θα τηρήσω την υπόσχεση που έκανα το 1990», τονίζει. Ένα διάλειμμα από το τρέξιμο θα σήμαινε ότι η Χάλικ θα είχε τον απαραίτητο χρόνο για να περάσει από τη διαδικασία δωρεάς. Έτσι ξεκίνησε να κάνει την έρευνά της.

«Δεν ήξερα αν ήθελα να βρω κάποιον συγκεκριμένο, αλλά ξεκίνησα εκείνη την έρευνα ψάχνοντας για ανθρώπους που αναζητούν όργανα. Αλλά αυτό δεν ήταν σωστό. Ένιωθα σαν να παίζω τον Θεό. Ποια είμαι εγώ για να επιλέξω ποιος θα πάρει το νεφρό μου; Έτσι, μετά από μια συζήτηση με έναν συντονιστή μεταμοσχεύσεων αποφάσισα να ενταχθώ σε μια αλυσίδα δωρητών», λέει.

Κάπως έτσι ήρθε σε επικοινωνία με την Νταϊάνα Πρατ από το Κολοράντο. Η Πρατ χρειαζόταν μεταμόσχευση νεφρού από το 2014 και ο σύζυγός της δεν ήταν συμβατός μαζί της. Έτσι προσαρμόστηκε με το γεγονός ότι θα πρέπει να κάνει αιμοκάθαρση για το υπόλοιπο της ζωής της. Αλλά τρία χρόνια αργότερα, η Χάλικ ανακάλυψε ότι εκείνη και η Πρατ ήταν συμβατές.
Κάπως έτσι ξεκίνησε μια αλυσίδα από δωρεές. Ο σύζυγος της Πρατ έδωσε ένα από τα νεφρά του σε έναν άντρα στην Καλιφόρνια και με τη σειρά της, η κόρη του άνδρα έδωσε ένα από τα νεφρά της σε κάποιον άλλο, ολοκληρώνοντας έτσι την αλυσίδα.

«Είμαι τραπεζικός υπάλληλος και σύμβουλος και έτσι σκέφτομαι πολύ την απόδοση των επενδύσεων. Ένα νεφρό μου έσωσε τρεις ζωές και ένιωσα πως αυτό είναι η καλύτερη επιλογή», λέει η Χάλικ.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, η Χάλικ δεν ήταν σίγουρη πως μπορεί να επιστρέψει στο τρέξιμο. Αυτή η αμφιβολία της κράτησε μέχρι φέτος, οπότε και αποφάσισε να πάρει μέρος στον ετήσιο αγώνα «Bear Chase Race» που γίνεται στο Οχάιο.

«Το timing μου φαινόταν ιδανικό. Ήθελα έναν αγωνιστικό στόχο για το φθινόπωρο. Και επιπλέον ήταν η τέλεια κούρσα διότι δεν έπαιρναν μέρος πάρα πολλοί άνθρωποι. Δεν ήθελα να έχω μεγάλο ανταγωνισμό. Ήθελα απλά να επικεντρωθώ στον εαυτό μου και να αφουγκραστώ το σώμα μου», δηλώνει η Χάλικ.

Άρχισε να κάνει χαλαρό τζόγκινγκ μόλις 17 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση της με σταδιακή αύξηση του ρυθμού παρά το γεγονός ότι ο χειρουργός της, αρχικά της είπε να περιμένει έξι εβδομάδες πριν ξαναρχίσει να τρέχει. Αλλά λόγω του επιπέδου φυσικής κατάστασης που είχε πριν το χειρουργείο, το σώμα της ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτόν τον ρυθμό, αρκεί να απέφευγε τις δύσβατες διαδρομές και τα έντονα σπριντ.

Όταν ο οργανισμός της επανήλθε πλήρως διαπίστωσε πως η προπόνηση με ένα νεφρό δεν είχε καμία διαφορά από την προπόνηση με δυο νεφρά. «Έχοντας μόνο ένα νεφρό, απλά έπρεπε να έχω μαζί μου περισσότερο νερό γιατί έπρεπε να πίνω πιο πολύ. Παλιότερα περίμενα να φτάσω στα άκρα όσον αφορά την δίψα για να πιω νερό ώστε να μην τον τελειώνω νωρίς αλλά αυτή τη φορά δεν γινόταν αυτό», είπε.

Η Χάλικ τερμάτισε την κούρσα σε εννιά ώρες και 31 λεπτά. Ήταν η δεύτερη καλύτερη γυναίκα του αγώνα. «Σταμάτησε εννιά φορές για να πιω νερό ενώ συνήθως σταματούσα μόνο μία. Αλλά μου προκάλεσε έκπληξη το σώμα μου. Ένιωθα σαν να είχε μπει κάποιος άλλος μέσα μου. Ένιωθα δυνατή, σε φόρμα και γεμάτη ετοιμότητα. Απόλαυσα την κούρσα. Στο μυαλό μου ήταν πολύ πιθανό πως δεν θα ξανατρέξω ποτέ και προσπαθούσα να προσαρμοστώ σε αυτή την πιθανότητα. Πολλοί δωρητές νεφρών δεν το καταφέρνουν οπότε το εκτιμώ που το κατάφερα», λέει.

Διαβάστε ακόμα: Δρομέας με σκλήρυνση κατά πλάκας τερμάτισε τον Μαραθώνιο του Ολύμπου

Send this to a friend