Site icon runnfun.gr

Κλιματική διατροφή: Υγεία με σεβασμό στη φύση

Η κλιματική διατροφή αποτελεί μια καινούργια τάση στη διατροφή που έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο γνωστή ανά τον πλανήτη.

Έχει σχεδιαστεί από ειδικούς διατροφολόγους με γνώμονα τον συνδυασμό της βελτίωσης της υγείας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μειώνοντας το διοξείδιο του άνθρακα κατά 1,5 τόνους ανά άτομο ετησίως.

Τα τρόφιμα δημιουργούν το 20 με 30% όλων των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Τα τρόφιμα με βάση τα ζώα και ιδιαίτερα το βοδινό κρέας, συμβάλλουν σε υψηλότερες εκπομπές από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης (η αναλογία είναι περίπου 57% έναντι 29%). Αντίστοιχα, η κλιματική διατροφή επικεντρώνεται σε φυτικά προϊόντα τοπικής προέλευσης.

Η Δρ Αλόμα Πουλντ προτείνει τις ακόλουθες κλιματολογικές τροφές:

Πως… αυτοκτονούμε μέσω της διατροφής μας

-Φακές και φασόλια. Αυτές οι οικολογικοί τροφές είναι θρεπτικές και η αντικατάσταση του βοδινού κρέατος με φακές και φασόλια είναι μια καλή περίπτωση για όσους θέλουν να υιοθετήσουν μια πιο βιώσιμη δίαιτα.

-Τοπικά και εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Έχουν ιδιαίτερα χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και εν γένει η αγορά τοπικών και εποχιακών προϊόντων μειώνει την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά και την αλλοίωση των τροφίμων.

-Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ζυμαρικά, καστανό ρύζι και σιτάρι. Έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και λιγότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις επεξεργασίας και ενέργειας, γεγονός που μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα.

-Ξηροί καρποί και σπόροι. Τα φιστίκια, τα φουντούκια και οι ηλιόσποροι αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Μεσογειακή διατροφή και Covid-19

Υγεία και βοήθεια στον πλανήτη

Μια κλιματική δίαιτα, λένε οι δημιουργοί της, δεν μπορεί μόνο να βοηθήσει τον πλανήτη, αλλά μπορεί να βελτιώσει και την υγεία των ανθρώπων. «Το υψηλά επεξεργασμένο κρέας έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, γαστρεντερικές διαταραχές και ορισμένα είδη καρκίνων», λέει η Δρ Πουλντ. «Μια διατροφή που επικεντρώνεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων, αυτοάνοσων νοσημάτων και παχυσαρκίας, ενώ αυξάνει τη συνολική ζωτικότητα, την ψυχική υγεία και τη μακροζωία», τονιζει.

Η Δρ Πουλντ προσφέρει μερικές απλές συμβουλές για να ξεκινήσετε μια κλιματική διατροφή. «Έχετε στο μυαλό σας κάθε γεύμα να περιλαμβάνει φυτικές τροφές, να διαμορφώσετε το πρωινό ώστε να είναι 100% φυτικό ή να τρώτε για ολόκληρα διήμερα μέσα στην εβδομάδα. Επιπλέον, προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα των επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων ώστε να μειώσετε έτσι και το αποτύπωμα διοξειδίου άνθρακα στην κατανάλωση», λέει η ίδια.

Διαβάστε επίσης: Πώς η διατροφή μας επηρεάζει την κλιματική αλλαγή

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version