Site icon runnfun.gr

Κάντε ένα δώρο ζωής στον εαυτό σας: Ξεκινήστε γυμναστική ΤΩΡΑ!

Κάντε ένα δώρο ζωής στον εαυτό σας: Ξεκινήστε γυμναστική ΤΩΡΑ!

Γράφει η Βίκυ Κολέττα* kolettaBlog

Οφείλω να ομολογήσω, ότι στις μέρες μας , 6 στους 10 ασκούμενους ξεκινάν το γυμναστήριο έχοντας ξεστομίσει  την παραπάνω πρόταση ή παρόμοιες ‘’δεν πάει άλλο θα κάνω επιτέλους κάτι μόνο για μένα , ‘’θα ξεκινήσω γυμναστήριο για να σώσω την ψυχή μου’’(σ.σ. το έχω ακούσει και αυτό) ‘’καλύτερα να τα δώσω στο γυμναστήριο παρά στον ψυχίατρο”, και πολλά άλλα.

Και ναι  η πραγματικότητα είναι ‘’τώρα με την οικονομική κρίση’’  ο κάθε ένας από εμάς ζητά έναν χώρο να εκτονωθεί, να ακούσει μουσική, να μιλήσει , να περάσει καλά, να ανεβάσει σφυγμούς, να ιδρώσει και  γενικά να πετάξει ‘’το κουστούμι’’ του ρόλου που φοράει στην καθημερινή του ζωή.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν πλέον δεν μου κάνει εντύπωση, ότι μετά από μία κουραστική  και έντονη προπόνηση στο γυμναστήριο (με αναψοκοκκινισμένα μουτράκια) η πρόταση του αποχαιρετισμού των ασκουμένων είναι :

“Τι ωραία!  Έλιωσα και χαλάρωσα! Σε ευχαριστώ!!!”

Και τι ωραίο, τι μαγική ικανοποίηση για εμένα και για τον κάθε γυμναστή να λαμβάνει αυτό το χαρούμενο… ροδομπορδοκόκκινο χαμόγελο.

Πάμε λοιπόν να δούμε τους λόγους που συμβαίνει όλο αυτό στο σώμα και το μυαλό των ασκουμένων μας.

Η γυμναστική ενεργοποιεί τις ενδορφίνες

Οι ενδορφίνες ή αλλιώς οι ορμόνες της χαράς , είναι μικρές ομάδες πρωτεϊνών που παράγονται στον εγκέφαλο (στην υπόφυση) και μέσω του νωτιαίου μυελού διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος και σε ολόκληρο το σώμα. Θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και είναι εκατό φορές πιο ισχυρές από την μορφίνη.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι με την γυμναστική προκαλείται στον εγκέφαλο έκρηξη των ορμονών, οι οποίες με την σειρά τους προκαλούν ευεξία και ευφορία και ένα αίσθημα ικανοποίησης και χαράς. Γι’ αυτό και αυτή η χαρά στο πρόσωπο των καταϊδρωμένων και φαινομενικά καταταλαιπωρημένων ασκούμενων στο τέλος της προπόνησης . (είναι αυτό που τον κοιτάς και σκέφτεσαι “ωχ θα μου πεθάνει”, αλλά αυτός απαντάει γεμάτος χαρά στην ερευνητική ερώτηση σου αν τον ξεθέωσες ‘’όχι είμαι τέλεια μου άρεσε’’ )

Η γυμναστική οξύνει το νου

Αλήθεια έχετε παρατηρήσει τα πρόσωπα των ανθρώπων που γυμνάζονται ότι λάμπουν;  Αυτό συμβαίνει  γιατί με την τακτική άσκηση αυξάνονται τα επίπεδα οξυγόνου στα εγκεφαλικά κύτταρα. Καθώς το οξυγόνο ‘’ρέει’’ στον εγκέφαλο και τους μύες βελτιώνουμε την σκέψη μας,  διαχειριζόμαστε καταστάσεις, βελτιώνουμε τη μνήμη μας και σαν αποτέλεσμα ζούμε καλύτερα.

Η γυμναστική βελτιώνει την αυτοπεποίθηση

Ξεκινώντας από το βασικό μας κίνητρο για γυμναστική ,που είναι να δώσουμε προσοχή σε ‘’εμάς΄΄ και ‘’τους εαυτούς μας’’ , είναι αποδεδειγμένο ότι  τρεις φορές την εβδομάδα συστηματικής άσκηση, δεν θα βοηθήσει μόνο να τονώσουμε την φυσική μας κατάσταση ώστε να πραγματοποιούμε καθημερινές δραστηριότητες, δουλείες του σπιτιού , ψώνια κτλ , αλλά θα εξασφαλίσουμε και μια ελκυστική σιλουέτα και το σώμα που φανταζόμαστε. Τι ωραίο αλήθεια όταν κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και η εικόνα του μας ικανοποιεί και φαντάζει στα δικά μας μάτια αρχικά θελκτική. Πόση χαρά και σιγουριά αποκτάμε στο λεπτό όταν φοράμε ένα ρούχο που όχι μόνο μας αρέσει, αλλά και μας κολακεύει συγχρόνως, γιατί αγκαλιάζει καλά το σώμα μας .

Η γυμναστική βελτιώνει την κοινωνικοποίηση

Είναι πλέον αποδεδειγμένο , ότι το γυμναστήριο αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο γνωριμιών και ανάπτυξης σχέσεων. Στον χώρο αυτό όντας ο εαυτός μας , χαλαρώνουμε, πιάνουμε πιο εύκολα κουβέντα, συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που έχουν κοινούς στόχους και σκέψεις, εμψυχώνουμε ο ένας τον άλλο σε μια δύσκολη άσκηση, γελάμε και κάνουμε πλάκα, συναγωνιζόμαστε χωρίς σθένος παρά μόνο για να γίνουμε καλύτεροι εμείς και το σώμα μας, δοκιμάζουμε τα όρια μας. Όλα αυτά που στην καθημερινότητα μας εξαιτίας του άγχους μας και των αναγκών μας συμβαίνουν πιο δύσκολα.

Η γυμναστική για έναν καλύτερο ύπνο

Εξαιτίας της απελευθέρωσης των ορμονών που συμβαίνουν στο σώμα μας κατά την διάρκεια της άσκησης και της σωματικής εκτόνωσης που πετυχαίνουμε με αυτήν , χαλαρώνουμε και κοιμόμαστε καλύτερα. Ποιος άλλωστε δεν θα συμφωνήσει ότι τελειώνοντας την γυμναστική και επιστρέφοντας σπίτι του , όταν κάτσει στον καναπέ του δεν θα νιώσει ένα αίσθημα χαλάρωσης τόσο στο νου όσο και στο σώμα. Αυτό που πρέπει όμως να έχουμε κατά νου είναι αν θέλουμε να ωφεληθούμε είναι να αποφεύγουμε την γυμναστική λίγο πριν τον ύπνο.

Η γυμναστική για  εφαρμογή και επίτευξη στόχων

Από τους πιο προχωρημένους ως και τους πιο αρχάριους στον χώρο του γυμναστηρίου και της άθλησης, το πρόγραμμα και το ασκησιολόγιο που καλούμαστε να εφαρμόσουμε μας βοηθάει να βάλουμε τα θεμέλια των πρώτων μας στόχων και στη συνέχεια την επίτευξη τους.

Για παράδειγμα: ‘’Σήμερα είχα να κάνω 3 σετ των 10 επαναλήψεων κοιλιακούς και τα κατάφερα παρόλο την αγυμνασιά μου. Είμαι ικανοποιημένος από τον εαυτό μου. Με υπομονή και προσπάθεια στο τέλος της εβδομάδας θα κάνω 3 σετ των 20 επαναλήψεων’’

Και το μαγικό σε αυτό είναι ότι θα τα καταφέρεις!!! Γιατί βλέπεις ότι ακόμα και ένας τόσο μικρός στόχος (φαινομενικά μικρός) είναι εφικτό να επιτευχθεί. Γιατί μην ξεχνάμε ότι τελικά ότι εκεί όπου κοιτάμε, εκεί και θα πάμε!!!

Γυμναστική και καλύτερο σεξ

Είδαμε λοιπόν ότι με την γυμναστική χαλαρώνουμε, βάζουμε στόχους και με υπομονή και επιμονή τους πετυχαίνουμε, αποκτάμε καλύτερα επίπεδα φυσικής κατάστασης, δυναμώνουμε νοητικά και σωματικά, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση μας, κοινωνικοποιούμαστε και βλέπουμε τελικά τον εαυτό μας με ‘’άλλο μάτι’’. Δημιουργήσαμε λοιπόν και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αυξήσουμε και την λίμπιντο και την σεξουαλικότητά μας!!! Γιατί καταρχάς νιώθουμε εμείς πιο ποθητοί και το αντανακλαμε και στους γύρω μας. Μας αρέσουμε!!!

Εμπρός λοιπόν ξεκινάμε γυμναστική!!!

‘’Η αληθινή εσωτερική χαρά είναι αυτοδημιούργητη’’           

Φιλί!


* Η Βίκυ Κολλέτα είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και… τρέχει το Vibengo – Personal Training Club.


Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version