Site icon runnfun.gr

Και όμως: Η μπύρα μπορεί να γίνει… φάρμακο για τους δρομείς

Δεν είναι ασυνήθιστο να συναντάμε δρομείς που λατρεύουν τη μπύρα. Μάλιστα, αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση μπύρας μπορεί να βοηθήσει τις αθλητικές τους επιδόσεις.

Σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, οι ενώσεις που βρίσκονται στη μη αλκοολούχα μπύρα -αλλά και στην αλκοολούχα μπύρα- παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση και την πρόληψη ασθενειών στους αθλητές.

Η συγκεκριμένη μελέτη που έλαβε χώρα με επικεφαλής τον Δρ Γιοχάνες Σκερ παρακολούθησε 277 συμμετέχοντες σε μαραθώνιους τρεις εβδομάδες πριν και δύο εβδομάδες μετά τον Μαραθώνιο του Μονάχου. Η μελέτη επικεντρώθηκε στις επιδράσεις των πλούσιων και ποικίλων πολυφαινολών που βρίσκονται στην μπύρα σιταριού.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, τους λάτρεις της μπύρας και εκείνους που δεν πίνουν καν μπύρα. Οι πότες μπύρας έπιναν έως και 1,5 λίτρο της μη αλκοολούχου μπύρας σιταριού κάθε μέρα, ενώ οι μη πότες έπιναν την ίδια ποσότητα ενός ποτού που έμοιαζε υπερβολικά με μπύρα αλλά δεν ήταν. Για την ακρίβεια είχε τη γεύση της μπύρας σίτου, αλλά δεν διέθετε τις πολυφαινόλες που βρίσκονται στο πραγματικό μη αλκοολούχο ποτό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαραθωνοδρόμοι βιώνουν μια φλεγμονώδη αντίδραση μετά τον μαραθώνιο. Αυτό οφείλεται στο αυξημένο στρες που ασκείται στο σώμα όταν διαγωνίζονται σε ένα τόσο επίπονο γεγονός.

Η φλεγμονώδης αντίδραση προκαλεί προσωρινή καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, «στρώνοντας το χαλί» σε κρυολογήματα και άλλες ασθένειες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν μπύρα παρουσίασαν λιγότερο έντονη ανοσολογική αντίδραση και, ως εκ τούτου, παρουσίασαν λιγότερες ασθένειες και λοιμώξεις από τους συμμετέχοντες που απείχαν από την κατανάλωση μπύρας.

Μαραθώνιος: Ο μύθος για βλάβη στα νεφρά των δρομέων και η αλήθεια

Συνολικά, τα ευρήματα έδειξαν ότι:

Το συμπέρασμα είναι σχετικά απλό: αν προπονείστε για ένα έντονο γεγονός ή αν υποβάλλετε τακτικά το σώμα σας σε επίπονες προπονήσεις, η μπύρα είναι ό,τι πρέπει για συστηματική κατανάλωση.

Απλά κρατήστε την κατανάλωσή σε μέτρια επίπεδα και αντιληφθείτε την ως εργαλείο προπόνησης. Αν δεν σας αρέσει η μπύρα, σκεφτείτε να δοκιμάσετε κρασί ή χυμό σταφυλιού αντ’ αυτού. Αυτά τα ποτά είναι επίσης γνωστά για τις υγιεινές πολυφαινόλες τους.

Διαβάστε επίσης: Τα οφέλη της μπύρας για τον οργανισμό!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version