Η Ρόδος ανοίγει την αγκαλιά της στους δρομείς του 7ου Διεθνούς Μαραθωνίου

Όλα είναι έτοιμα για τον 7ο Διεθνή Μαραθώνιο Δρόμο Ρόδου, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Απριλίου 2022. Οι συνδιοργανωτές δηλώνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την προετοιμασία, τις συμμετοχές, τους εθελοντές, τους χορηγούς και γενικότερα, το κλίμα ενθουσιασμού που έχει δημιουργηθεί λίγο πριν την κορυφαία αθλητική γιορτή τα τελευταία χρόνια στο Νότιο Αιγαίο, γιορτή που επιστρέφει με φυσική παρουσία αθλητών, μετά δύο χρόνια.

Στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης – Νεστορίδειο Μέλαθρον οι συνδιοργανωτές έδωσαν την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου και ανέφεραν, μεταξύ άλλων:

Μαριέτα Παπαβασιλείου (Πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής & αντιπρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου):

«Για μία ακόμη χρονιά, κορυφαίοι δρομείς θα πάρουν μέρος στον αγώνα. Στον ημιμαραθώνιο θα τρέξει ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος, ο μεγάλος νικητής του Μαραθωνίου Αθηνών το 2021. Στον Μαραθώνιο θα τρέξει ο Δωδεκανήσιος Συμιακός δρομέας και νικητής του Μαραθωνίου Ρόδου το 2017, Μιχάλης Χατζηιωάννου. Η Αναστασία Μαρινάκου, θα τρέξει στην απόσταση των 10 χιλιομέτρων.

Θα έχουμε επίσης κοντά μας τη σπουδαία μαραθωνοδρόμο Μαρία Πολύζου, πολύ καλή μας φίλη, η οποία έχει τρέξει όλους σχεδόν τους Μαραθώνιους Ρόδου και η οποία στις 7:00 το απόγευμα του Σαββάτου 9 Απριλίου θα παρουσιάσει στη νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου το βιβλίο της με τίτλο ‘’Μην τα παρατάς’’.

Τον Διεθνή Μαραθώνιο της Ρόδου θα παρακολουθήσει η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα. Και είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ θα ζήσει από κοντά τον Μαραθώνιό μας, γεγονός που μας τιμά ιδιαίτερα!

‘’Μέγας χορηγός’’ επικοινωνίας και προβολής του 7ου Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου είναι η ΕΡΤ3 που θα μεταδώσει παράλληλα, τον Μαραθώνιο της Ρόδου και τον 16ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης! »

Όπως είπε ακόμη η κ. Παπαβασιλείου, ο αγώνας είναι αφιερωμένος στον George Zaras. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «O 7ος Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου είναι αφιερωμένος στον ομογενή Ροδίτη από τις ΗΠΑ, George Zaras ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2021. Ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου, μας έδωσε την ευκαιρία να επενδύσουμε στη δυναμική αγορά του αθλητικού τουρισμού και ταυτόχρονα να προσδώσουμε σημαντική προστιθέμενη αξία στο τουριστικό µας προϊόν. Ο Μαραθώνιος της Ρόδου, αναγνωρίζεται πλέον ως θεσμός, όχι μόνο στην Ελλάδα. Αυτό δεν συνέβη από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάστηκε πολλή δουλειά, μεγάλη προσπάθεια και αφοσίωση στο στόχο!

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά και τους εθελοντές μας, όλες τις ομάδες και τους συλλόγους που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διοργάνωσης. Χωρίς την παρουσία τους τίποτε από όλα όσα σχεδιάζουμε, δεν θα ήταν εφικτό. Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής για τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου, που προάγει τα ιδανικά του ευ αγωνίζεσθαι, του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, που προωθεί την αθλητική συμμετοχή και ‘’εκπαιδεύει’’ τους δρομείς του αύριο, που αναδεικνύει την ιστορική, αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ρόδου και τις φυσικές της ομορφιές.
Η μοναδική, κυκλική, παραθαλάσσια διαδρομή δίπλα από τα τείχη της Μ. Πόλης και πλάι στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στοιχείο του Μαραθωνίου Ρόδου, το συγκριτικό του πλεονέκτημα!

Και έχοντας αναφερθεί στους δρομείς του αύριο, θέλω να σημειώσω ότι μπορεί να παραλείψαμε τον παιδικό αγώνα αντ’ αυτού διοργανώσαμε για δεύτερη φορά σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας και την πρόεδρο κυρία Αικατερίνη Λέγγου, Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής.»

 Βασίλης Ζήκας (πρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου):

«Ο Μαραθώνιος Ρόδου, φέτος πλησιάζει στην κανονικότητα μετά από 2 χρόνια λόγω της πανδημίας. Γίνεται προσπάθεια από την οργανωτική επιτροπή να επανέρθει ο Μαραθώνιος της Ρόδου στο επίπεδο που αρμόζει στη Ρόδο και στους πολίτες της και τους δρομείς που τον επιλέγουν. Στην προσπάθεια αυτή έχουμε την τύχη να έχουμε την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου του Δήμου Ρόδου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τοπικά και Πανελλαδικά και πάρα πολλών εθελοντικών ομάδων και μεμονωμένων εθελοντών.»

Νίκος Νικολής (Αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού):

«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι πλέον γνωστή ως η Περιφέρεια των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Σημαντικοί αγώνες, τόσο στα Δωδεκάνησα, όσο και στις Κυκλάδες, που προσελκύουν αθλητές από τα πέρα τα του κόσμου και που προβάλλουν τα νησιά μας στις διεθνείς αγορές, πραγματοποιούνται με συνδιοργανώτρια την ΠΝΑι. Ο Μαραθώνιος της Ρόδου αποτελεί το μεγαλύτερο αθλητικό event της Ρόδου και όχι μόνο. Είμαστε δίπλα, στηρίζοντας την όλη προσπάθεια. Με σεβασμό και ενθουσιασμό. Φέτος, και πάλι με φυσική παρουσία αθλητών από 52 χώρες του κόσμου. Ο Μαραθώνιος Ρόδου είναι μια τεράστια αθλητική γιορτή του δρομικού κινήματος και χαίρομαι ειλικρινά, που η Περιφέρεια είναι στην πρώτη γραμμή της διοργάνωσης του. Καλώ όλους τους Ροδίτες να συμμετάσχουν στον αγώνα-γιορτή με τον οποιοδήποτε τρόπο»

Νάνσυ Τρυποσκούφη (διευθύντρια στο τμήμα πολιτισμού του ΔΟΠΑΡ):

«Είναι ιδιαίτερα σημαντική η σύμπραξη και η συνεργασία φορέων (κρατικών και ιδιωτικών), αθλητών και εθελοντών σε τέτοιες διοργανώσεις, διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, που προάγουν το ευ αγωνίζεσθαι, προβάλλουν τη Ρόδο και ενισχύουν τον αθλητικό τουρισμό! Γι’ αυτό και φέτος, ο ΔΟΠΑΡ αγκαλιάζει θερμά τον 7ο Διεθνή Μαραθώνιο Ρόδου, έναν αγώνα – θεσμό πλέον για την παγκόσμια δρομική κοινότητα – και στηρίζει έμπρακτα και ενεργά αυτό το μοναδικό και κορυφαίο αθλητικό γεγονός για το νησί μας».

Νίκος Πολιάς (τεχνικός διευθυντής Μαραθωνίου):

«Φέτος, περιμένουμε 1200 δρομείς και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε όλο τον κόσμο, θεωρούμε ότι αυτή η ανταπόκριση της διεθνούς δρομικής κοινότητας στο φετινό αγώνα είναι σημαντική. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο παράγοντας της ασφάλειας και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων εξακολουθούν να έχουν κυρίαρχη σημασία. Αποφασίσαμε για το λόγο αυτό να περιορίσουμε τον αριθμό των συμμετεχόντων στις αποστάσεις με την μαζικότερη συμμετοχή και συγκεκριμένα στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων και να μη συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα τον παιδικό αγώνα ενώ δεν δεχτήκαμε ομαδικές συμμετοχές λυκείων.

Υπάρχει ωστόσο ακόμη ένας πολύ μικρός αριθμός θέσεων για όσους θελήσουν να δηλώσουν συμμετοχή στο κέντρο εγγραφών που φιλοξενείται αυτή τη χρονιά στη νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Απριλίου. Ζητούμε την κατανόηση των οδηγών και την συμμόρφωση τους στις υποδείξεις των αρμοδίων, για την ασφάλεια των εμπλεκομένων στον αγώνα».

Ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου, διεξάγεται με την πιστοποίηση του ΣΕΓΑΣ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων AIMS, σε μια εξαιρετική παραθαλάσσια διαδρομή που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα αξιοθέατα της Ρόδου.

Μέγας χορηγός του 7ου Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου είναι η Under Armour. Χορηγός του αγώνα των 5 χλμ & Εθελοντισμού είναι ο όμιλος H Hotels Collection. Επίσημος χορηγός αερομεταφορών είναι η Aegean Airlines και χορηγός ακτοπλοϊκών μεταφορών η Blue Star Ferries. Χορηγός φιλοξενίας είναι ο όμιλος Mitsis Hotels. Επίσημοι χορηγοί είναι οι iStorm, Garden of Panthenols, fibranΚΑΥΚΑΣCitroen ΠαρασκευάςΒΑΠ Π.ΚΟΥΓΙΟΣ Α.Ε.Β.Ε.Ε., Three Sixty Marketing και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Συνδιοργανωτές του αγώνα είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΡΟΔΟΥ, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου-ΔΟΠΑΡ. O αγώνας υποστηρίζεται από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου  και διεξάγεται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου (Νέα Πτέρυγα) θα είναι το κέντρο εγγραφών του αγώνα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.rhodesmarathon.gr/

https://www.facebook.com/roads2rhodes/

https://www.instagram.com/roadstorhodes/

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Γλιτώνεις τους τραυματισμούς όταν τρέχεις αργά;

Είναι μια διάγνωση που κανένας δρομέας δεν θέλει να ακούσει: τόσο το υπερβολικό άγχος όσο και διάφορα προβλήματα των οστών προκαλούνται συχνά από τις έντονες και πολλές προπονήσεις.

Αν και όσον αφορά τα κατάγματα κόπωσης υπάρχουν πολλές αιτίες, όπως για παράδειγμα, η κακή διατροφή, η ελλιπής ανάκαμψη, τα παπούτσια που έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ κ.α., πολύ συχνά το πολύ τρέξιμο θεωρείται ο νούμερο ένα παράγοντας.

Άπειροι δρομείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμού έχουν ακούσει από ειδικούς πως πρέπει να μειώσουν το τρέξιμο για να μην χειροτερέψει η κατάστασή τους.

Πολλοί φυσικά αγνοούν αυτή τη συμβουλή καθώς θεωρούν ότι μια μέρα ανάκαμψης, έπειτα από μια σκληρή προπόνηση, φτάνει και περισσεύει για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού.

Ρίχνεις την ένταση αλλά…

Για πολλούς μάλιστα, φαίνεται λογική η υπόθεση πως όσο πιο πολύ ρίχνεις τους ρυθμούς και την ένταση με την οποία τρέχεις, τόσο λιγότερους τραυματισμούς έχεις. Αυτό όμως, απέχει από την πραγματικότητα σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Στη μελέτη, 43 ερασιτέχνες δρομείς, 29 γυναίκες και 14 άνδρες από 18 έως 49 ετών, κλήθηκαν να τρέξουν μια διαδρομή 50 μέτρων, τρεις φορές με γρήγορη ταχύτητα, τρεις φορές με μέτρια ταχύτητα και τρεις φορές με αργή. Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να βρουν το σωρευτικό φορτίο τραυματισμών στην κνήμη των δρομέων, την πιο κοινή περιοχή καταγμάτων δηλαδή, στις διάφορες ταχύτητες.

Οι μεταβλητές…

Για τον υπολογισμό αυτό συνυπολογίστηκαν τρεις μεταβλητές: το κνημιαίο φορτίο (δηλαδή η πίεση που ασκήθηκε στην κνήμη κατά τη διάρκεια της επαφής με το έδαφος), ο κάθετος ρυθμός φόρτισης (δηλαδή πόσο γρήγορα εφαρμόζεται το σώμα με το πόδι καθώς το πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος) και η εναέρια στιγμή (η κίνηση του κάτω μέρους του ποδιού όταν απομακρύνεται από το έδαφος).

Η συγγραφέας της μελέτης Τζέσικα Χάντερ και οι συνάδελφοί της, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το συνεχές τρέξιμο με μέτρια ταχύτητα έχει τον ίδιο αντίκτυπο στα πόδια με την διάνυση της ίδιας απόστασης κατά το ήμισυ με γρήγορο και κατά το έτερο ήμισυ με αργό ρυθμό. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι ο πιο αργός ρυθμός που δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση καθώς όσο πιο αργά τρέχει ένας δρομέας τόσες περισσότερες οι πιθανότητες τραυματισμών, αφού τα πόδια χτυπούν στο έδαφος πιο συχνά.

Η έρευνα ήταν ξεκάθαρη: το γρήγορο τρέξιμο δεν συμβάλλει περισσότερο στο σωρευτικό κνημιαίο φορτίο σε σχέση με το αργό τρέξιμο άρα το συμπέρασμα πως με αργό τρέξιμο μειώνεις την πιθανότητα τραυματισμού είναι άκυρο.

«Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε συστάσεις για το πώς οι δρομείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσουν τις εκπαιδευτικές τους συνήθειες», ξεκαθαρίζει η Χάντερ, που πάντως ένα πρώτο συμπέρασμα για την σχέση τραυματισμών και ταχύτητας μας έχει βοηθήσει να το βγάλουμε.

Διαβάστε ακόμα: Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί των δρομέων και πώς να τους αποφύγετε

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Greece Race for the Cure® 2024: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Το Greece Race for the Cure®,  ο αγώνας-θεσμός ενάντια στον καρκίνο του μαστού, επιστρέφει για 16η χρονιά την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Με αφετηρία το Ζάππειο, δύο νέες διαδρομές στο κέντρο της Αθήνας και με δυνατότητα απομακρυσμένης συμμετοχής από όπου κι αν βρισκόμαστε, θα είμαστε για ακόμα μια χρονιά

«Μαζί πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού».

Το Greece Race for the Cure® πραγματοποιείται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με την έγκριση της οργάνωσης Think Pink Europe® και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση Race for the Cure® παγκοσμίως, ευαισθητοποιώντας χιλιάδες κόσμου για τον καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.

Εγγραφές: www.greecerace.gr

Οι εγγραφές για το 16ο Greece Race for the Cure® άνοιξαν και πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά εδώ: https://greecerace.gr/greeceraceforthecureregistrations/

 • Αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων : Εκκίνηση 9.30 πμ, Ζάππειο/ Εγγραφή:10€.
  Οι εγγραφές για τον αγώνα δρόμου θα ολοκληρωθούν στις 19/09 ή με τη συμπλήρωση 10.000 δρομέων.
 • Περίπατος 2 χιλιομέτρων: Εκκίνηση 10.30 πμ, Ζάππειο / Εγγραφή: 8€
  Οι εγγραφές για τον περίπατο θα ολοκληρωθούν στις 22/09 ή με τη συμπλήρωση 35.000 συμμετεχόντων.
 • Digital Συμμετοχή: Mαζί, όπου κι αν βρισκόμαστε. Συμμετέχουμε στη διοργάνωση απομακρυσμένα και αφήνουμε το δικό μας αποτύπωμα ενάντια στον καρκίνο του μαστού μέσα από τα social media / Εγγραφές για τη digital συμμετοχή ως τις 17/09 / Εγγραφή: 8€.

Σε κάθε εγγραφή περιλαμβάνεται το συλλεκτικό t-shirt της διοργάνωσης και chip χρονομέτρησης για τους δρομείς.

Πληροφορίες διοργάνωσης

 • Ημερομηνία: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
 • Έναρξη διοργάνωσης: 8.30 πμ
 • Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου – Ημέρα Προαγωγής Υγείας (12μμ-6μμ): Δωρεάν δράσεις για μικρούς & μεγάλους & Συμβολική φωταγώγηση του Ζαππείου στις 10μμ

Γιατί να πάρουμε μέρος

 • Γιατί το Greece Race for the Cure® είναι μια γιορτή για τη ζωή!
 • Για να αναγνωρίσουμε τη δύναμη των γυναικών που έχουν βιώσει τον καρκίνο του μαστού.
 • Για να διαδώσουμε μαζί το μήνυμα της ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.
 • Γιατί μέσα από την διοργάνωση έχουμε ουσιαστικό αντίκτυπο ενάντια στον καρκίνο του μαστού, όλο τον χρόνο. Με κάθε μας συμμετοχή χρηματοδοτούμε προγράμματα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» για τη στήριξη και ενδυνάμωση των ασθενών, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την προαγωγή της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend