Η Θεσσαλονίκη και ο Μαραθώνιός της κέρδισαν το στοίχημα!

Η ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη έζησε την ομορφότερη γιορτή της! Ο Stoiximan.gr 12ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ανέβασε σε ένα νέο, ακόμα υψηλότερο επίπεδο το μεγαλύτερο εαρινό γεγονός ολόκληρης της χώρας, προσφέροντας μία εμπειρία ζωής στους περισσότερους από 20.000 δρομείς!

Η φετινή διοργάνωση αποδείχθηκε αντάξια των προσδοκιών και ήταν αρτιότερη και εντυπωσιακότερη από κάθε άλλη φορά: Το ρεκόρ συμμετοχών, η άριστη υποστήριξη των δρομέων τόσο κατά την προσπάθειά τους όσο και μετά από αυτήν, το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο των πρωταθλητών που έλαβαν μέρος, η επιπλέον λάμψη που έδωσαν οι Ολυμπιονίκες μας και οι άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης, τα χαμόγελα των ανθρώπων κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης, σε συνδυασμό με τις υπέροχες καιρικές συνθήκες, χάρισαν σε όλους μία αξέχαστη εμπειρία.

Περισσότεροι από 20.000 δρομείς, από 9χρονους μαθητές Δημοτικών Σχολείων μέχρι τον 85χρονο Χρυσόστομο Θεοδοσιάδη και τον 84χρονο Γιώργο Κουσίδη, πλημμύρισαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, κέρδισαν το χειροκρότημα και το θαυμασμό των φιλάθλων και θεατών στέλνοντας μήνυμα άθλησης, χαράς και υγείας, μέσα από ένα θεσμό που είναι αφιερωμένος στον Στέλιο Κυριακίδη και που εκτός από αθλητική διάσταση διαθέτει επίσης κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό, επιστημονικό και ιστορικό χαρακτήρα, αφού από το 2006 ενώνει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη και δικαιώνει με τον καλύτερο τρόπο το βαρύ όνομα που φέρει.

Ο τελικός αριθμός των εγγεγραμμένων δρομέων ήταν και φέτος εντυπωσιακός και έφτασε τους 20.729 (2.073 εγγραφές στο Μαραθώνιο, 12.037 στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ., 4.619 στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. και 2.000 παιδιά στα 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων).

Στην πραγματικότητα, μάλιστα, οι συμμετέχοντες ήταν ακόμα περισσότεροι σε αριθμό, αφού ο πολύ καλός καιρός βοήθησε και αρκετοί ενδιαφερόμενοι της τελευταίας στιγμής, που δεν πρόλαβαν να δηλωθούν εγκαίρως, έτρεξαν αυθόρμητα στο πλευρό των υπόλοιπων δρομέων χωρίς να έχουν τον αγωνιστικό εξοπλισμό.

Στη διοργάνωση εκπροσωπήθηκαν αθλητές από 54 χώρες και πέντε ηπείρους, ακόμα και από μακρινά μέρη όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η Βενεζουέλα ή η Μαδαγασκάρη. Ανάμεσα σ’ αυτούς, συμπεριλαμβάνονταν μία δωδεκαμελής ομάδα δρομέων από την Κινεζική Ταϊπέι και άλλη μία αποτελούμενη από είκοσι 60άρηδες και 70άρηδες Ολλανδούς δρομείς, που όλοι τους ήρθαν στην Ελλάδα ειδικά για τον Stoiximan.gr 12ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», επιβεβαιώνοντας την παγκόσμια διάσταση του θεσμού.

Στο Μαραθώνιο δρόμο των 42,195 χλμ. θριάμβευσε ο αθλητής του διοργανωτή ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Παρμάκης, ο οποίος πέρασε την αψίδα του τερματισμού στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του Αγάλματος του Μακεδόνα στρατηλάτη, με χρόνο 2 ώρες 28:12 τρέχοντας με τη Volkswagen Running Team. Στο βάθρο τον ακολούθησε ο Κυριάκος Συμιριώτης (2 ώρες 29:20), επίσης της Volkswagen Running Team, ενώ την τριάδα των νικητών συμπλήρωσε ο Ιλίρ Κελέζι από την Αλβανία (2 ώρες 35:11).

Στο Μαραθώνιο των γυναικών, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Σόνια Τσεκίνι-Μπουδούρη με χρόνο 2 ώρες 45:02, αφήνοντας πίσω της τη Μαρία Βράιτς από την Κροατία (2 ώρες 50:53), που τερμάτισε στο βάθρο για άλλη μια χρονιά (ήταν επίσης 2η πέρσι και 3η πρόπερσι), ενώ την τριάδα έκλεισε η Στεφανία Λεοντιάδου (2 ώρες 56:40).

Στο Μαραθώνιο συμμετείχαν επίσης η κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ της κατηγορίας γυναικών, Μαρία Πολύζου και οι Παραολυμπιονίκες Μάκης Καλαράς και Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, που κάλυψαν με χειρήλατο αναπηρικό αμαξίδιο την απόσταση Πέλλα – Θεσσαλονίκη.

Την εκκίνηση του αγώνα, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία Πέλλας, έδωσε ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος.

Στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., νικητής αναδείχθηκε ο Κώστας Γκελαούζος (31:06) που έτρεξε με τη WIND Running Team, αφήνοντας πίσω του τον Ιάσωνα Ιωαννίδη (31:42) και τον Θεόδωρο Αναγνώστου (32:01).

Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η Αναστασία Καρακατσάνη της WIND Running Team (34:50), με 2η την Ειρήνη Μιχαλά (37:01) και 3η η Βασιλική Καραγεωργάκη (37.17).

Την εκκίνηση του αγώνα, στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, έδωσε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ., που είχε την πολυπληθέστερη συμμετοχή, πρώτευσε ο Γιώργος Μίνος, με 2ο τον Αντώνη Παπαδημητρίου και 3ο τον Στράτο Μαυριδόπουλο.

Στις γυναίκες, τη νίκη κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η πανελληνιονίκης του Μαραθωνίου Ράνια Ρεμπούλη που έτρεξε με την Stoiximan Running Team. Η Αθηνά Κοΐνη, επίσης της Stoiximan Running Team, κατέκτησε τη 2η θέση, ενώ στην 3η θέση τερμάτισε η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου.

Η εκκίνηση της κούρσας των 5.000μ. δόθηκε διαδοχικά από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Αντιδήμαρχο Εκπαίδευσης & Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργο Δημαρέλο και την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και πρόεδρο της Ο.Ε., Βούλα Πατουλίδου, μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα με το επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα διεξάχθηκε ο Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, ο οποίος συνδιοργανώθηκε με τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στην αφετηρία, στην Πλατεία Αριστοτέλους, βρέθηκαν 2.000 παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, που αμέσως μετά τον τερματισμό τους είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης.

Επιπλέον, αρκετοί δρομείς συμμετείχαν στον εκτός επίσημου προγράμματος Δρόμο 1.000μ. για ΑΜΕΑ, που επίσης είχε εκκίνηση από την Πλατεία Αριστοτέλους και τερματισμό στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ξεχωριστή αίγλη έδωσαν με την παρουσία τους ο Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης και Πρεσβευτής της διοργάνωσης Αντώνης Τσαπατάκης, καθώς και οι επιφανείς εκπρόσωποι της Ολυμπιακής ομάδας, την οποία οργάνωσε το Ολυμπιακό Μουσείο και περιλάμβανε την επίσημη συμμετοχή του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα».

Οι Ολυμπιονίκες Βούλα Κοζομπόλη, Πόπη Ουζούνη, Όθων Μοσχίδης, Κλεάνθης Μπάργκας, και η Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου Κυριακή Ουδατζή έδωσαν ραντεβού στην εκκίνηση του Δρόμου 5.000μ., όπου με τη δική του ομάδα βρέθηκε ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κωπηλασίας, Γιάννης Κουρκουρίκης.

Λάμψη πρόσθεσαν στη διοργάνωση οι διάσημοι προσκεκλημένοι, που έλαβαν μέρος με τις ομάδες δρομέων των χορηγών της διοργάνωσης:

Με την Stoiximan Running Team πήραν θέση στην εκκίνηση των 5.000μ., μεταξύ άλλων, ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της ενόργανης και Αθλητής της Χρονιάς 2016 Λευτέρης Πετρούνιας και η Μαίρη Συνατσάκη, ενισχύοντας το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός», την ΕΛΕΠΑΠ, την Πρωτοβουλία για το Παιδί και το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο.

Με τη WIND Running Team έτρεξαν για καλό σκοπό, στηρίζοντας το Άσυλο του Παιδιού και το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, προσωπικότητες όπως οι Δημήτρης Αλεξάνδρου, Λούκας Γιώρκας, Αποστολία Ζώη, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Χριστίνα Κοντοβά, Ράνια Κωστάκη, Γιώργος Μανίκας, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Νικολέττα Ράλλη, Ρένος Ρώτας, Σάσα Σταμάτη, Αντώνης Σρόιτερ, Εύη Φραγκάκη, Σοφία Χαρμαντά.

Εξάλλου, με την IKEA Running Team ήταν παρόντες οι Θοδωρής Μαραντίνης, Γιάννης Αϊβάζης, Ευγενία Σαμαρά, Γιάννης Ποιμενίδης, Έλενα Γαλίφα και Ολίβια Γαβρίλη.

Με τις δικές τους ομάδες, στις οποίες εγγράφηκαν περίπου 1.700 δρομείς, έτρεξαν οι συνεργαζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι έφτασαν φέτος τους 58 σε αριθμό, μέγεθος μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Οι συνεργαζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς θα λάβουν από την Οργανωτική Επιτροπή σημαντικό χρηματικό ποσό, ανάλογο με την αριθμητική συμμετοχή των ομάδων τους. Παράλληλα, χορηγοί της διοργάνωσης θα προβούν σε ανάλογες ενέργειες κοινωνικής ευθύνης, υποστηρίζοντας τα ιδρύματα της επιλογής τους.

Πλέον, το ραντεβού όλων ανανεώνεται για τις 14 Οκτωβρίου 2017, όταν θα πραγματοποιηθεί ο 6ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης, που υπόσχεται εξίσου μεγάλη συμμετοχή και ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις!

Ο Stoiximan.gr 12ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Έλληνα Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη, διοργανώθηκε από τον «ΜΕΑΣ Τρίτων», τελώντας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του ΣΕΓΑΣ και της AIMS, καθώς και υπό την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Χαλκηδόνας, Δέλτα και Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων.

Δηλώσεις των νικητών

Γιώργος Βασιλειάδης (Υφυπουργός Αθλητισμού): «Δράσεις μαζικού αθλητικού σαν κι αυτήν, είναι η πεμπτουσία του αθλητισμού που θέλουμε να έχουμε. Η διοργάνωση αυτή είναι εξαιρετική και αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές, καθώς επίσης και στους χορηγούς, αφού τέτοιες διοργανώσεις είναι πολυέξοδες. Αυτό είναι το μοντέλο που θέλουμε να στηρίξουμε για την επόμενη μέρα του ελληνικού αθλητισμού, γεγονότα που έχουν τόσο αθλητικό όσο και τουριστικό χαρακτήρα και είναι ιδιαίτερα επιτυχημένα».

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (Υφυπουργός Εσωτερικών, πρώην Μακεδονίας – Θράκης): «Είναι μία πολύ χαρούμενη μέρα για τη Θεσσαλονίκη, όλοι έχουν βγει στους δρόμους, ως δρομείς αλλά και ως θεατές. Δίνουμε και πάλι συγχαρητήρια στους διοργανωτές, για την πραγματοποίηση αυτού του όμορφου γεγονότος, αλλά και σε όλους εκείνους που συμμετέχουν σ’ αυτή τη γιορτή, η οποία αποκτά όλο και περισσότερους συμπαραστάτες».

Μιχάλης Παρμάκης (1ος στο Μαραθώνιο ανδρών): «Επί 30 χιλιόμετρα είχαμε πάρα πολύ ήλιο, αλλά μόλις είδα τον Λευκό Πύργο μου έφυγε όλη η κούραση! Είναι μία πολύ όμορφη διοργάνωση, φτιαγμένη με μεράκι και αγάπη. Είχε πολύ κόσμο στο τελευταίο χιλιόμετρο, άκουγα το όνομά μου από τους θεατές και αυτό είναι κάτι που δεν συγκρίνεται με τίποτα. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που με έχει αγαπήσει, θέλω επίσης να ευχαριστήσω την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κοζάνη, τον σύλλογό μου τον ΜΕΑΣ Τρίτων, αλλά και να πω ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ στον νέο μου χορηγό, την Kosmocar, που με στήριξε αμέσως μόλις με γνώρισε».

Κυριάκος Συμιριώτης (2ος στο Μαραθώνιο ανδρών): «Το ότι κατάφερα να βγάλω μία επίδοση κοντά στο ατομικό μου ρεκόρ, ήταν κάτι που με αφήνει ικανοποιημένο, με δεδομένο ότι πήρα την απόφαση να τρέξω πριν από τρεις εβδομάδες. Αν δεν υπήρχε ήλιος στο δεύτερο μισό της διαδρομής, θα ήταν ιδανικές οι συνθήκες. Είναι μία από τις αγαπημένες μου διοργανώσεις και ήθελα να την στηρίξω για άλλη μια χρονιά, όπως και αυτή με στηρίζει».

Σόνια Τσεκίνι-Μπουδούρη (1η στο Μαραθώνιο γυναικών): «Τα πήγα πολύ καλά, παρότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε κόντρα αέρα και αρκετό ήλιο. Συγχαρητήρια στουε διοργανωτές, μας βοήθησαν με ό,τι χρειαζόταν ένας Μαραθωνοδρόμος. Πάντοτε εδώ έρχομαι με θετική ενέργεια και τα πηγαίνω πολύ καλά»!

Κώστας Γκελαούζος (1ος στο Δρόμο 10.000μ. ανδρών): «Μου άρεσε πολύ η διαδρομή! Ήταν η πρώτη συμμετοχή μου στο θεσμό και αποδείχθηκε τυχερή. Ήταν μία πολύ καλή διαδρομή στο πλαίσιο της προετοιμασίας μου, αφού πρόκειται να τρέξω σε Μαραθώνιο στα τέλη του μήνα: Στις 30 Απριλίου θα συμμετάσχω στο Μαραθώνιο του Ντίσελντορφ και, αν όλα πάνε καλά, θα ήθελα να βρεθώ και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου».

Ιάσων Ιωαννίδης (2ος στο Δρόμο 10.000μ. ανδρών): «Πάντοτε τρέχουμε για να κερδίζουμε, αλλά μερικές φορές η 2η θέση είναι ακόμα σημαντικότερη: Πέρσι είχα τερματίσει σε χρόνο 32:09, φέτος έκανα 31:45 και είμαι πολύ χαρούμενος που σημείωσα αυτή την προσωπική βελτίωση. Ήταν ένας ωραίος αγώνας, με έντονο συναγωνισμό, αφού ο Κώστας Γκελαούζος είναι ένας πολύ καλός δρομέας».

Αναστασία Καρακατσάνη (1η στο Δρόμο 10.000μ. γυναικών): «Ήταν ένας πολύ ευχάριστος αγώνας. Η διαδρομή είχε όλα αυτά που είναι απαραίτητα για έναν καλό αγώνα, με ανηφόρες και κατηφόρες στις σωστές αναλογίες. Ευχαριστώ τη WIND που με υποστηρίζει, τον προπονητή μου Παναγιώτη Χαραμή και την οικογένειά μου. Τώρα θα απολαύσω την υπέροχη ατμόσφαιρα που έχει στηθεί εδώ! Είναι κάτι το εντυπωσιακό και χαίρομαι που βλέπω τους Θεσσαλονικείς να έχουν βγει στους δρόμους για να συμμετάσχουν αλλά και για να χειροκροτήσουν και να γίνουν μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής».

Ειρήνη Μιχαλά (2η στο Δρόμο 10.000μ. γυναικών): «Ήταν η πρώτη μου φετινή κούρσα στα 10.000μ. και είμαι ευχαριστημένη. Η διαδρομή είναι καλή και ήταν μία όμορφη εμπειρία για μένα».

Βασιλική Καραγεωργάκη (3η στο Δρόμο 10.000μ. γυναικών): «Την τελευταία εβδομάδα ταλαιπωρήθηκα από ίωση, αλλά ήθελα να είμαι εδώ για άλλη μια φορά. Αυτή η διοργάνωση είναι το μεγαλύτερο αθλητικό και πολιτιστικό δρώμενο της Βόρειας Ελλάδας και δεν ήθελα να τη χάσω. Είναι μοναδική εμπειρία να τρέχουμε μπροστά σε κόσμο που μας χειροκροτεί σ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, μας δίνει ηθική ικανοποίηση».

Δρόσος Χριστόπουλος (Γενικός Διευθυντής Ο.Ε.): «Η εικόνα των δεκάδων χιλιάδων χαμόγελων και ευτυχισμένων πρόσωπων που συνόδευσαν τη μεγαλύτερη έως τώρα αθλητική και όχι μόνο γιορτή της Βορείου Ελλάδος θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη στη συνέχιση της προσπάθειάς μας ώστε να στέλνουμε μηνύματα αθλητισμού και πολιτισμού σε όλο τον πλανήτη».

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Γλιτώνεις τους τραυματισμούς όταν τρέχεις αργά;

Είναι μια διάγνωση που κανένας δρομέας δεν θέλει να ακούσει: τόσο το υπερβολικό άγχος όσο και διάφορα προβλήματα των οστών προκαλούνται συχνά από τις έντονες και πολλές προπονήσεις.

Αν και όσον αφορά τα κατάγματα κόπωσης υπάρχουν πολλές αιτίες, όπως για παράδειγμα, η κακή διατροφή, η ελλιπής ανάκαμψη, τα παπούτσια που έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ κ.α., πολύ συχνά το πολύ τρέξιμο θεωρείται ο νούμερο ένα παράγοντας.

Άπειροι δρομείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμού έχουν ακούσει από ειδικούς πως πρέπει να μειώσουν το τρέξιμο για να μην χειροτερέψει η κατάστασή τους.

Πολλοί φυσικά αγνοούν αυτή τη συμβουλή καθώς θεωρούν ότι μια μέρα ανάκαμψης, έπειτα από μια σκληρή προπόνηση, φτάνει και περισσεύει για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού.

Ρίχνεις την ένταση αλλά…

Για πολλούς μάλιστα, φαίνεται λογική η υπόθεση πως όσο πιο πολύ ρίχνεις τους ρυθμούς και την ένταση με την οποία τρέχεις, τόσο λιγότερους τραυματισμούς έχεις. Αυτό όμως, απέχει από την πραγματικότητα σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Στη μελέτη, 43 ερασιτέχνες δρομείς, 29 γυναίκες και 14 άνδρες από 18 έως 49 ετών, κλήθηκαν να τρέξουν μια διαδρομή 50 μέτρων, τρεις φορές με γρήγορη ταχύτητα, τρεις φορές με μέτρια ταχύτητα και τρεις φορές με αργή. Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να βρουν το σωρευτικό φορτίο τραυματισμών στην κνήμη των δρομέων, την πιο κοινή περιοχή καταγμάτων δηλαδή, στις διάφορες ταχύτητες.

Οι μεταβλητές…

Για τον υπολογισμό αυτό συνυπολογίστηκαν τρεις μεταβλητές: το κνημιαίο φορτίο (δηλαδή η πίεση που ασκήθηκε στην κνήμη κατά τη διάρκεια της επαφής με το έδαφος), ο κάθετος ρυθμός φόρτισης (δηλαδή πόσο γρήγορα εφαρμόζεται το σώμα με το πόδι καθώς το πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος) και η εναέρια στιγμή (η κίνηση του κάτω μέρους του ποδιού όταν απομακρύνεται από το έδαφος).

Η συγγραφέας της μελέτης Τζέσικα Χάντερ και οι συνάδελφοί της, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το συνεχές τρέξιμο με μέτρια ταχύτητα έχει τον ίδιο αντίκτυπο στα πόδια με την διάνυση της ίδιας απόστασης κατά το ήμισυ με γρήγορο και κατά το έτερο ήμισυ με αργό ρυθμό. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι ο πιο αργός ρυθμός που δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση καθώς όσο πιο αργά τρέχει ένας δρομέας τόσες περισσότερες οι πιθανότητες τραυματισμών, αφού τα πόδια χτυπούν στο έδαφος πιο συχνά.

Η έρευνα ήταν ξεκάθαρη: το γρήγορο τρέξιμο δεν συμβάλλει περισσότερο στο σωρευτικό κνημιαίο φορτίο σε σχέση με το αργό τρέξιμο άρα το συμπέρασμα πως με αργό τρέξιμο μειώνεις την πιθανότητα τραυματισμού είναι άκυρο.

«Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε συστάσεις για το πώς οι δρομείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσουν τις εκπαιδευτικές τους συνήθειες», ξεκαθαρίζει η Χάντερ, που πάντως ένα πρώτο συμπέρασμα για την σχέση τραυματισμών και ταχύτητας μας έχει βοηθήσει να το βγάλουμε.

Διαβάστε ακόμα: Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί των δρομέων και πώς να τους αποφύγετε

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Greece Race for the Cure® 2024: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Το Greece Race for the Cure®,  ο αγώνας-θεσμός ενάντια στον καρκίνο του μαστού, επιστρέφει για 16η χρονιά την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Με αφετηρία το Ζάππειο, δύο νέες διαδρομές στο κέντρο της Αθήνας και με δυνατότητα απομακρυσμένης συμμετοχής από όπου κι αν βρισκόμαστε, θα είμαστε για ακόμα μια χρονιά

«Μαζί πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού».

Το Greece Race for the Cure® πραγματοποιείται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με την έγκριση της οργάνωσης Think Pink Europe® και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση Race for the Cure® παγκοσμίως, ευαισθητοποιώντας χιλιάδες κόσμου για τον καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.

Εγγραφές: www.greecerace.gr

Οι εγγραφές για το 16ο Greece Race for the Cure® άνοιξαν και πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά εδώ: https://greecerace.gr/greeceraceforthecureregistrations/

 • Αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων : Εκκίνηση 9.30 πμ, Ζάππειο/ Εγγραφή:10€.
  Οι εγγραφές για τον αγώνα δρόμου θα ολοκληρωθούν στις 19/09 ή με τη συμπλήρωση 10.000 δρομέων.
 • Περίπατος 2 χιλιομέτρων: Εκκίνηση 10.30 πμ, Ζάππειο / Εγγραφή: 8€
  Οι εγγραφές για τον περίπατο θα ολοκληρωθούν στις 22/09 ή με τη συμπλήρωση 35.000 συμμετεχόντων.
 • Digital Συμμετοχή: Mαζί, όπου κι αν βρισκόμαστε. Συμμετέχουμε στη διοργάνωση απομακρυσμένα και αφήνουμε το δικό μας αποτύπωμα ενάντια στον καρκίνο του μαστού μέσα από τα social media / Εγγραφές για τη digital συμμετοχή ως τις 17/09 / Εγγραφή: 8€.

Σε κάθε εγγραφή περιλαμβάνεται το συλλεκτικό t-shirt της διοργάνωσης και chip χρονομέτρησης για τους δρομείς.

Πληροφορίες διοργάνωσης

 • Ημερομηνία: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
 • Έναρξη διοργάνωσης: 8.30 πμ
 • Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου – Ημέρα Προαγωγής Υγείας (12μμ-6μμ): Δωρεάν δράσεις για μικρούς & μεγάλους & Συμβολική φωταγώγηση του Ζαππείου στις 10μμ

Γιατί να πάρουμε μέρος

 • Γιατί το Greece Race for the Cure® είναι μια γιορτή για τη ζωή!
 • Για να αναγνωρίσουμε τη δύναμη των γυναικών που έχουν βιώσει τον καρκίνο του μαστού.
 • Για να διαδώσουμε μαζί το μήνυμα της ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.
 • Γιατί μέσα από την διοργάνωση έχουμε ουσιαστικό αντίκτυπο ενάντια στον καρκίνο του μαστού, όλο τον χρόνο. Με κάθε μας συμμετοχή χρηματοδοτούμε προγράμματα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» για τη στήριξη και ενδυνάμωση των ασθενών, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την προαγωγή της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend