Η σκηνοθέτης του “Finish Line” μιλάει στο RNF για τον μαραθώνιο της ζωής!

Συνέντευξη στον Δημοσθένη Χριστόπουλο

Στις 11 Μαΐου, στον κατάμεστο κινηματογράφο «Δαναό», πραγματοποιήθηκε η avant premiere του ντοκιμαντέρ «Finish Line» της Ελιάνας Αμπραβανέλ. Όπως αναφέρεται και στην επίσημη σύνοψη της ταινίας, το ντοκιμαντέρ «παρακολουθεί τις ζωές τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων που δεν βιάζονται να τερματίσουν.

Ο Ιδομενέας είναι ένας εύρωστος Κρητικός που τρέχει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο ξυπόλητος, φορώντας αρχαιοελληνική πανοπλία.

Ο Αντώνης είναι ένας βοσκός του παλιού καιρού, που ανακάλυψε το ταλέντο του στο τρέξιμο όταν προσπέρασε κατά λάθος ένα λύκο που του είχε κλέψει ένα πρόβατο.

Ο Στέλιος είναι ο γηραιότερος Έλληνας μαραθωνοδρόμος, που μοιάζει να τρέχει πρόσω ολοταχώς προς την αθανασία. Οι τρεις τους μοιράζονται μια εντελώς δική τους φιλοσοφία για το τρέξιμο».

Ο Ιδομενέας
Ο Ιδομενέας

Εκ πρώτης όψεως, το «Finish Line» μοιάζει να είναι ένα ντοκιμαντέρ με θέμα το τρέξιμο. Όπως όμως γίνεται κατανοητό παρακολουθώντας το, είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι, όπως πολύ εύστοχα προσθέτει και η ίδια η δημιουργός, «ένας οδηγός για σούπερ ήρωες της διπλανής πόρτας». Στην πραγματικότητα είναι ένα ντοκιμαντέρ χαρακτήρων που ερευνά το τι σημαίνει να μην είσαι επαγγελματίας αθλητής και όμως το κυρίαρχο πάθος σου να είναι το τρέξιμο.

Το Runnfun.gr μίλησε με την σκηνοθέτη του «Finish Line», Ελιάνας Αμπραβανέλ τόσο για την ταινία της όσο και για το ίδιο το τρέξιμο που αποτελεί το άλλο μεγάλο πάθος της μαζί με τον κινηματογράφο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το «Finish Line» είναι μια ταινία μιας δρομέα για άλλους δρομείς. Εσείς με το τρέξιμο πόσα χρόνια ασχολείστε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Tο τρέξιμο το ξεκίνησα πριν δέκα χρόνια, όταν ήμουν 50 χρονών. Τότε ήμουν κάτι πρωτόγνωρο. Όλοι με έβλεπαν και έλεγαν «κοίτα η γιαγιά που τρέχει». Πλέον, δεν είναι τόσο πρωτόγνωρο. Πλέον, οι άνθρωποι που τρέχουν έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Ξέρεις, το τρέξιμο είναι εθιστικό. Αν το ξεκινήσεις δεν ξεκολλάς με τίποτα. Σκέψου ότι σήμερα ξύπνησα στις 6:30 το πρωί και μισή ώρα μετά είχα βγει από το σπίτι και έτρεχα».

Ε: Και στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας, πριν μπει σε αυτή το τρέξιμο, ήταν ο κινηματογράφος η κυριότερη ασχολία σας;

Α: «Όχι. Και με τον κινηματογράφο ασχολήθηκα σε μεγάλη ηλικία. Σκέψου ότι πήγα σε σχολή κινηματογράφου στα 48 μου. Μέχρι τότε εργαζόμουν σε μια ιατρική εταιρεία. Όταν αυτή έκλεισε αποφάσισα να σπουδάσω αυτό που μου άρεσε. Θα έλεγα πως μέσω της ταινίας μου συνδύασα τα δύο μεγάλα πάθη μου, τον κινηματογράφο και το τρέξιμο».

andonis_d
Ο Αντώνης

Ε: Αυτή είναι η πρώτη ταινία που γυρίζετε;

Α: «Το «Finish Line» είναι το δεύτερο ντοκιμαντέρ μου. Το πρώτο μου ντοκιμαντέρ λεγόταν «Roughcut» και παίχτηκε πριν τέσσερα χρόνια».

Ε: Και πως σας δημιουργήθηκε η ιδέα να γυρίσετε το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ;

Α: «Το ντοκιμαντέρ αυτό έχει πολλά στοιχεία της δικιάς μου, προσωπικής ιστορίας. Οι τρεις χαρακτήρες που παρουσιάζονται έχουν πολλά κοινά μαζί μου. Τόσο εγώ, όσο και οι πρωταγωνιστές δεν αποτελούμε το αρχέτυπο ενός δρομέα. Δεν είμαστε νέοι και δεν κάνουμε γρήγορους χρόνους. Κι όμως τρέχουμε. Αυτό το ντοκιμαντέρ θέλει να αποτυπώσει το τι σημαίνει το τρέξιμο για εμάς, για αυτή την κατηγορία δρομέων. Θα μπορούσα να πω ότι μέσα από την παρουσίαση των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στο ντοκιμαντέρ, παρουσίασα τον εαυτό μου».

Ε: Τους τρεις πρωταγωνιστές πως τους ανακαλύψατε;

Α: «Τον κύριο Πρασσά, που είναι ο γηραιότερος Έλληνας μαραθωνοδρόμος, τον γνώρισα πριν πέντε χρόνια στον αγώνα 20 χιλιομέτρων του Συλλόγου Δρομέων Αθηνών. Τρέχαμε δίπλα-δίπλα και διάφοροι νεότεροι δρομείς μας προσπερνούσαν διαρκώς. Κοιταχτήκαμε και φάνηκε να είχαμε ακριβώς την ίδια σκέψη. Του λέω: «Και εμείς οι πενηντάρηδες μια χαρά τα πάμε». Και μου απαντάει: «Εσείς είστε πενηντάρα. Εγώ είμαι 80άρης»!

Τον κύριο Ιδομενέα τον γνώρισα στον πρώτο μου μαραθώνιο. Έτρεχε ξυπόλυτος και φορούσε μια πανοπλία. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που έτρεχε με τόσο βάρος πάνω του. Τον ξεπέρασα στην ανισόπεδη διάβαση της Πανόρμου και τον χαιρέτησα. Και μόνο η θέα του, μου έδωσε δύναμη να τερματίσω στον μαραθώνιο και να μην τα παρατήσω. Μετά τον αγώνα, τον συνάντησα ξανά και μιλήσαμε.

Τον τρίτο πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ, τον κύριο Αντώνη που είναι βοσκός, μου τον πρότειναν κάποιοι γνωστοί μου λέγοντάς μου ότι η ιστορία του είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ο κύριος Αντώνης είναι ένας βοσκός του παλιού καιρού, ζει σε ένα χωριό της Βόρειας Ελλάδας και δεν έχει καν τηλέφωνο. Για τον βρω έπρεπε να επικοινωνήσω με έναν συγγενή του. Όταν τελικά τον επισκέφθηκα στο σπίτι του, αν και είχα κλείσει δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο για να κοιμηθώ, ο κύριος Αντώνης δεν με άφησε να φύγω. Επέμενε να με φιλοξενήσει στο σπίτι του. Αυτός και η γυναίκα του μου παραχώρησαν το κρεβάτι τους για να κοιμηθώ εγώ».

stelios_back__1_
Και η πλάτη του Στέλιου

Ε: Ποια ήταν η διαδικασία για να βγει η ταινία; Από την στιγμή που σας ήρθε η ιδέα να κάνετε αυτή την ταινία μέχρι την προβολή της, πόσος καιρός πέρασε;

Α: «Συνολικά πέρασαν τέσσερα χρόνια. Αρχικά, προσπάθησα να βρω χορηγίες όμως λόγω οικονομικής κρίσης δεν τα κατάφερα. Χτύπησα πολλές πόρτες, υπήρξαν πολλοί που έδειξαν ενδιαφέρον για το ντοκιμαντέρ αλλά τελικά καμια χρηματοδότηση δεν προχώρησε. Το αποτέλεσμα είναι η ταινία αυτή να είναι εντελώς αυτοχρηματοδοτούμενη. Ουσιαστικά, για την ταινία αυτή δουλέψαμε τρία άτομα με τους ρυθμούς μας. Εγώ που την σκηνοθέτησα και έγραψα το σενάριο, ο διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας, Δημήτρης Κασιμάτης και ο μοντέρ της, ο Δημήτρης Πεπονής, που έκανε μοντάζ για ένα χρόνο μέχρι να βγει το τελικό αποτέλεσμα».

Ε: Είναι ξεκάθαρο πως το νόημα του «Finish Line» είναι κάτι πολύ ευρύτερο από το τρέξιμο. Ποιο είναι το συνολικό μήνυμα που θέλετε να δώσετε με αυτή την ταινία;

Α: «Και οι τρεις πρωταγωνιστές μου έχουν ένα κοινό στοιχείο. Μέσω του τρεξίματος έχουν κάνει μια νέα αρχή στην ζωή τους. Είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι που έχουν βρει μια προοπτική σε αυτό. Ο τίτλος της ταινίας έχει μια διπλή σημασία. Ο «τερματισμός» δεν συμβολίζει απλά το τέλος μιας κούρσας αλλά και αυτή την προοπτική που βλέπουμε στο τρέξιμο. Γι’ αυτό και όσοι έχουν δει την ταινία έχουν ταυτιστεί με τους χαρακτήρες της. Γιατί στους τρεις πρωταγωνιστές, ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που τρέχει βλέπει τους εαυτούς τους».

Δείτε το trailer:

FINISH LINE – TRAILER HD from Eliana Abravanel on Vimeo.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τα 10 σπορ που πρέπει να δοκιμάσετε το καλοκαίρι (pics)

To καλοκαίρι φέρνει μαζί του πολλές ηλιόλουστες ημέρες, υψηλές θερμοκρασίες, διακοπές και πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση. Τα πάρτι, η ηλιοθεραπεία και τα ποτά στην παραλία θα βρεθούν σίγουρα στην λίστα με τα πράγματα που σχεδιάζετε να κάνετε, ωστόσο υπάρχουν κάποια θαλάσσια σπορ που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμά σας.

Το σέρφινγκ, το κολύμπι στην ανοικτή θάλασσα, οι καταδύσεις και το flyboard είναι μερικές από τις επιλογές σας που αξίζουν τον κόπο.

Ράφτινγκ

rafting

Αποτελεί μια άσκηση που ανεβάζει στα ύψη την αδρεναλίνη, ιδανικό για άτομα που θέλουν να βρίσκονται σε κίνηση παρά τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Κάνοντας το συγκεκριμένο σπορ, ενδυναμώνετε τον κορμό και τους ώμους σας. Ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας, μπορείτε να ξεκινήσετε το ράφτινγκ σε χαμηλά κύματα και λιγότερα εμπόδια.

Stand up paddle boarding (SUP)

stand up paddle boarding

Αν αναζητάτε τρόπους για να διατηρηθείτε σε φόρμα και ζείτε δίπλα στην θάλασα το SUP είναι η ιδανική λύση. Πρέπει να κρατάτε την ισορροπία όση ώρα είστε όρθιοι πάνω στην σανίδα κάτι που σημαίνει πως εξασκείτε ολόκληρο το σώμα σας. Θα πρέπει πάντως να δώσετε σημασία στην αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού.

Τζετ σκι

τζετ σκι

Είναι το ίδιο συναρπαστικό με το ράφτινγκ, ωστόσο είναι και λιγότερο κουραστικό. Επίσης εμπεριέχει λιγότερους κινδύνους αρκεί να τηρήσετε κατά γράμμα τους κανόνες και να φοράτε πάντα το ειδικό γιλέκο. Κάποιοι βέβαια έχουν τις ενστάσεις τους για το αν ανήκει στην κατηγορία των κανονικών σπορ, ακόμη και αυτοί που το κάνουν επαγγελματικά.

Πόλο

ΠΟΛΟ

Κρατήστε το σώμα σας δροσερό και διασκεδάστε τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού παίζοντας πόλο. Προσπαθώντας να επιταχύνετε μέσα στο νερό, αποτελεί μια ιδανική άσκηση για εσάς. Οι κανόνες είναι αρκετά απλοί, ωστόσο απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός παικτών. Δηλαδή από… δύο και πάνω. Δεν χρειάζεται πισίνα. Κάντε τέρματα τις σημαδούρες και παίξτε τη μπάλα σας. Μίνι αγώνες και τουρνουά διοργανώνονται πλέον και σε event, όπως το Trimore Syros Triathlon.

Υποβρύχια κατάδυση

KATADYSI

Αποτελεί έναν καλό τρόπο να διασκεδάσει κανείς ενώ συμβάλει στη εκγύμναση του σώματος λόγω του εξοπλισμού που θα πρέπει να κουβαλά ο δύτης ενώ κολυμπά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Με την υποβρύχια κατάδυση μπορείτε να απομονωθείτε, ενώ η θέα στον βυθό είναι κάτι ανεπανάληπτο.

Κάνοε- Καγιάκ

KAGIAK

Καθώς σχεδιάζετε να κάνετε περιπετειώδη ταξίδια το καλοκαίρι, βρείτε ένα μέρος που θα μπορείτε να το δείτε μόνο πάνω σε ένα καγιάκ. Όχι μόνο βοηθά να εξερευνήσετε απομακρυσμένα μέρη, αλλά παράλληλα αποτελεί μια καλή άσκηση για την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Ιστιοπλοΐα

sailing

Είναι σαν να πετάτε, ενώ βρίσκεστε πάνω σε μια βάρκα στην μέση του ωκεανού. Βοηθά στο να καθαρίσετε το μυαλό από αρνητικές σκέψεις, ενώ αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για νέες γνωριμίες και γιατί όχι ακόμη και φιλίες. Και μη νομίζεις ότι η ιστιοπλοϊα είναι μόνο για τους… φραγκάτους. Μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις μαθήματα στους εκατοντάδες ναυτικούς ομίλους της Ελλάδας. Ψάξου.

Ιστιοσανίδα

windsurfing

Προσπαθώντας να ισορροπήσετε πάνω στην σανίδα, γυμνάζετε όλο το σώμα σας κα ειδικότερα τους μύες στο πάνω μέρος. Μην αποθαρρύνεστε αν στην αρχή πέφτετε συχνά από την σανίδα σας, με τον καιρό θα αποκτήσετε εμπειρία και θα γίνετε καλύτεροι.

Θαλάσσιο σκι

water skii

Αποτελεί ιδανική άσκηση για να κάψετε τις περιττές θερμίδες, ενώ βασίζεται στις αρχές του κανονικού σκι. Παράλληλα ενδυναμώνετε τους μύες και βελτιώνετε την ευελιξία του σώματός σας.

Flyboarding

flyboard

Δείχνει περίεργο αλλά όταν το δοκιμάσετε δεν θα θέλετε να σταματήσετε με τίποτα. Γίνεται όλο και πιο δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να στέκεστε όρθιος σε μια σανίδα που συνήθως συνδέεται με ένα τζεκ σκι καθώς αιωρείστε και προσπαθείτε να κάνετε διάφορα κόλπα.

Διαβάστε ακόμα: Το SUP είναι η… τρέλα που σου αλλάζει το καλοκαιρί!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

O σωστός τρόπος για να πλένεις το μαγιό σου!

“Ελα μωρέ, ξέπλυνε το λίγο, μέσα στο νερό είναι τόση ώρα δεν είναι βρόμικο”. Μια από τις κλασικότερες ανδρικές ατάκες διακοπών διαβάσατε παραπάνω και φυσικά αφορά το μαγιό.

Πόσοι δεν το έχετε κάνει. Επιστροφή από την παραλία στο δωμάτιο, ντους με το μαγιό φορεμένο για να το ξεπλύνουμε, να πέσει πάνω του και λίγο σαμπουάν, έτσι για το… καλό και στο σχοινί ή στην καρέκλα έξω από το παράθυρο για στέγνωμα.

Την ίδια στιγμή, η γυναίκα τρίβει το δικό της μέσα στον νιπτήρα ή σε μικρή λεκανίτσα με λίγο ΟΜΟ για το χέρι που έχει πάρει από το μίνι μάρκετ.

Ποιος είναι ο πιο σωστός;

Το σωστό πλύσιμο αποτελεί μία καθημερινή διαδικασία, η οποία αν γίνει σωστά μπορεί να αυξήσει τον χρόνο ζωής του μαγιό.

1. Ξέπλυνέ το με νερό 

Αν και το μαγιό σου δεν χρειάζεται να πλένεται με απορρυπαντικό κάθε φορά που το φοράς, θα πρέπει να πλένεται με κρύο νερό βρύσης μετά από κάθε μπάνιο ή ηλιοθεραπεία. Έτσι, απομακρύνονται τα περισσότερα κατάλοιπα αντηλιακού, βρωμιάς, ιδρώτα και χλωρίου.

2. Πρόσθεσε απορρυπαντικό μετά από μερικές χρήσεις

Μετά από μερικές χρήσεις του μαγιό, καλό είναι να προσθέσεις λίγο απορρυπαντικό στο πλύσιμο. Βάλε λίγο νερό σε μία λεκάνη, πρόσθεσε μία κουταλιά ή και λιγότερο υγρό απορρυπαντικό και βούτηξε το μαγιό, στο οποίο έχεις γυρίσει προς τα έξω την μέσα πλευρά. Τρίψτο ελαφρά για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξέβγαλέ το καλά.

3. Μην το στύβεις με μανία

Μην στύβεις ή τσαλακώνεις ποτέ το μαγιό. Απλά πίεσέ το απαλά για να φύγει το πολύ νερό κι άπλωσέ το σε επίπεδη επιφάνεια για να στεγνώσει.

4. Μην το απλώνεις στον ήλιο

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση (ή, τουλάχιστον, συνήθεια) όταν αφήνεις το μαγιό να στεγνώσει στον ήλιο μπορεί να εξασθενίσει πραγματικά το ύφασμα και να σπάσει τις λεπτές ίνες. Προτίμησε λοιπόν, τους εσωτερικούς χώρους ή τα σκιερά μέρη.

5. Αφαίρεσε τους ενοχλητικούς λεκέδες με μαγειρική σόδα ή ξύδι

Το καλύτερο τέχνασμα για να αποφύγεις τους λεκέδες στο μαγιό είναι να εφαρμόσεις το αντηλιακό πριν το φορέσεις και να το αφήσεις να στεγνώσει.  Αν συμβεί όμως κάποιο ατύχημα με φαγητό ή κανένα daiquiri, πασπάλισε μια γενναιόδωρη ποσότητα μαγειρικής σόδας απευθείας πάνω στον λεκέ, και άφησέ το να καθίσει για μία έως δύο ώρες πριν το πλύνεις απαλά, ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες. Μπορείτε επίσης να καθαρίσεις  το μαγιό με αποσταγμένο λευκό ξύδι διαλυμένο σε ζεστό νερό (1 ξύδι προς 3 νερό) πριν το πλύσιμο.

6. Χρησιμοποίησε το πλυντήριο 3-4 φορές μέσα στη σεζόν

Αν κάνεις όλα τα παραπάνω, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις το πλυντήριο συχνά. Μπορείς να το κάνεις 3-4 φορές μέσα στη σεζόν και αυτό είναι όλο. Τα ανδρικά μαγιό αντέχουν περισσότερο, τα γυναικεία κανονικά πρέπει να τα βάζετε στο πλυντήριο 1-2 φορές τη σεζόν.

Διαβάστε ακόμα: Φυσικες λύσεις για να μην έχετε προβλήματα κακοσμίας το καλοκαίρι

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend