Ειρηνοδρομία 2022: Μαζική συμμετοχή και δυνατό μήνυμα

Με το πλήθος των συμμετοχών να ξεπερνά τους 2.500 δρομείς, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαΐου, με μεγάλη επιτυχία η Ειρηνοδρομία 2022. Η Ειρηνοδρομία 2022, ολοκληρώθηκε με τη μαζική συμμετοχή αθλητών και αθλητριών, φιλάθλων και κατοίκων! Μια λαμπρή γιορτή της Δημοκρατίας, της συμπερίληψης και της αλληλεγγύης, που πλαισίωσε με το πιο δυνατό τρόπο τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλέκου Παναγούλη.  Ο αγώνας διοργανώθηκε από το Δήμο Αγίου Δημητρίου και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το αθλητικό σωματείο ΟΦΚΑ «Οδυσσέας», την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, και ήταν υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ.

Στο μεγάλο αριθμό συμμετοχών θα πρέπει να υπολογίσουμε και εκατοντάδες πολίτες, ιδιαίτερα στην μικρή κατηγορία των αγώνων των 2,5χλμ. αλλά και για πρώτη φορά την τόση μεγάλη συμμετοχή στον αγώνα ευαισθησίας και συμπερίληψης των 1.000μ. με τη συγκινητική προσπάθεια φορέων όπως ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α Ορίζοντες, η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ ΑμεΑ), τα Special Olympics Hellas και οι Δρομείς Ελπίδας!

Οι εκκινήσεις των 10 και των 5 χιλιομέτρων δόθηκαν από τη Δήμαρχο με την τιμητική παρουσία των δυο μεγάλων πρεσβευτών της Ειρηνοδρομίας, των χρυσών Παραολυμπιονικών του Τόκιο, Νάσου Γκαβέλα και ο Σωτήρη Γκαραγκάνη. Στην εκκίνηση του μαζικού αγώνα των 2,5χλμ τη διοργάνωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Ζυγούρη. Ενώ στη διαδρομή ευαισθησίας ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και ο αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Σπήλιος Διαβολίτσης, έδωσε την εκκίνηση. Νικητές στα 10 χλμ αναδείχθηκαν στους άντρες ο Μιχαήλ Ρουμάνος με 0:35:13 και στις γυναίκες η Ντενίζ Δημάκη με 0:40:03.

Έπειτα από απουσία δυο ολόκληρων χρόνων η Ειρηνοδρομία επανήλθε δυναμικά στην επιτυχημένη πορεία των τελευταίων ετών, με το κοινωνικό της πρόσημο πιο ισχυρό από ποτέ! Η Ειρηνοδρομία έχει καθιερωθεί ως θεσμός στις αθλητικές μαζικές εκδηλώσεις και -εκ του λαμπρού αποτελέσματός της- αποτελεί πια μία σημαντική αθλητική γιορτή στην Αττική! Πρόκειται για μια πολύπλευρη και άρτια διοργάνωση, η οποία εμπλέκει την τοπική κοινωνία, τους φορείς και τις εταιρείες μέσω των χορηγιών τους με το Δήμο. Αξίζει να αναφερθούν τα πιο σημαντικά στοιχεία της, που αφορούσαν παράλληλες, συνεργατικές και συμπεριληπτικές δράσεις, όπως:

 • Συνεργασία και υποστήριξη του έργου του σωματείου «ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ» με την απόδοση οικονομικού κοινωνικού μερίσματος.
 • Δωρεάν συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Ειρηνοδρομίας ΟΛΩΝ των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου στο πλαίσιο της συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα, με στόχο την αθλητική παιδεία και την δια βίου άσκηση. Όπως και η μαζική συμμετοχή όλων των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο πρόγραμμα του Kids Αthletics που έγινε σε συντονισμό και με ευθύνη του αθλητικού συλλόγου του δήμου μας «ΟΦΚΑ Οδυσσέας».
 • Δωρεάν πρόγραμμα «Προετοιμασίας των Δημοτών – Ερασιτεχνών δρομέων» για την άθληση και την συμμετοχή τους στην Ειρηνοδρομία. Το πρόγραμμα την ευθύνη του οποίου είχε ο ΟΦΚΑ «Οδυσσέας», ξεκίνησε τον Απρίλιο και ολοκληρώθηκε τον Μάιο, την εβδομάδα πριν την διοργάνωση.
 • Πρόγραμμα Υγείας το οποίο περιλάμβανε: Δωρεάν Καρδιολογικό Έλεγχο και για πρώτη φορά Ορθοπεδικό έλεγχο για όσους κατοίκους επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στην Ειρηνοδρομία και για τους αθλούμενους των Σωματείων του Δήμου, σε συνεργασία και με την ευγενική προσφορά της Ορθοπεδικής κλινικής “OSTEOIASIS.

Τις αγωνιστικές εκδηλώσεις πλαισίωσαν με την δυναμική και εξαιρετική τους παρουσία το συγκρότημα BATALA ATENAS, που έδιναν ρυθμό μετατρέποντας την Ειρηνοδρομία σε μια μαγική γιορτή, εμψυχώνοντας αθλητές και φιλάθλους!  Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η Ειρηνοδρομία με την πιστοποίηση των διαδρομών της, έχει ενταχθεί επίσημα στο αγωνιστικό ημερολόγιο του ΣΕΓΑΣ του 2022.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Ειρηνοδρομίας, με Πρόεδρο τη Δήμαρχο, Μαρία Ανδρούτσου συγχαίρει τους αθλητές και αθλήτριες για τις επιδόσεις τους αλλά και όλες και όλους, δρομείς και πολίτες για τη συμμετοχή και την εκπληκτική προσπάθειά τους. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους και όλες! Όμως η επιτυχία της διοργάνωσης της Ειρηνοδρομίας, ήταν το αποτέλεσμα ενός εξαιρετικού συντονισμού και συνεργασίας, πολλών ατόμων, εργαζόμενων και φορέων. Ιδιαίτερη μνεία για την πολύ σημαντική συμβολή τους θα πρέπει να γίνει:

 • Στο τμήμα Τροχαίας Ελληνικού και Καλλιθέας και τη Δημοτική Αστυνομία για τη διασφάλιση της διαδρομής του αγώνα.
 • Στο ΕΚΑΒ, τις διασωστικές εθελοντικές δυνάμεις του ΟΔΙΚ, την παρουσία των Ιατρών από τις δομές υγείας του Δήμου Αγίου Δημητρίου, υπό τις οδηγίες της Ιατρού, Δέσποινας Καρδαρά.
 • Στην Εκπαιδευτική Κοινότητα, που αγκάλιασε την προσπάθεια, αλλά και για τη μαζική συμμετοχή μαθητών και μαθητριών στην “Ειρηνοδρομία” και την εκδήλωση του Kids Athletics, που έγινε την εβδομάδα που προηγήθηκε της Ειρηνοδρομίας.
 • Στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του Δήμου Αγίου Δημητρίου και του Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, στον Σύνδεσμό Κριτών Κλασικού Αθλητισμού ΣΚΚΑ Αττικής, στο Σύλλογο ΜοτοσυκλέταςV–Strom, στην Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, στα ΚΑΠΗ του Δήμου, όλους τους εθελοντές και εθελόντριες που δήλωσαν ατομικά το παρών για να προσφέρουν και να ζήσουν ‘από μέσα’ τη Διοργάνωση.
 • Στο προσωπικό του Αγωνιστικού Τομέαπου υλοποίησε τον Αγωνιστικό Σχεδιασμό τηρώντας τις προδιαγραφές του ΣΕΓΑΣ για την ασφαλή και αξιόπιστη διεξαγωγή όλων των αγώνων δρόμου.
 • Σε όλους τους πολίτες που αγκάλιασαν την μεγάλη αθλητική γιορτή με την καθολική παρουσία τους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από την Οργανωτική Επιτροπή σε ΟΛΟΥΣ τους ΧΟΡΗΓΟΥΣ  και Υποστηρικτές της διοργάνωσης.

Καλή αντάμωση στην Ειρηνοδρομία του 2023!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Γλιτώνεις τους τραυματισμούς όταν τρέχεις αργά;

Είναι μια διάγνωση που κανένας δρομέας δεν θέλει να ακούσει: τόσο το υπερβολικό άγχος όσο και διάφορα προβλήματα των οστών προκαλούνται συχνά από τις έντονες και πολλές προπονήσεις.

Αν και όσον αφορά τα κατάγματα κόπωσης υπάρχουν πολλές αιτίες, όπως για παράδειγμα, η κακή διατροφή, η ελλιπής ανάκαμψη, τα παπούτσια που έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ κ.α., πολύ συχνά το πολύ τρέξιμο θεωρείται ο νούμερο ένα παράγοντας.

Άπειροι δρομείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμού έχουν ακούσει από ειδικούς πως πρέπει να μειώσουν το τρέξιμο για να μην χειροτερέψει η κατάστασή τους.

Πολλοί φυσικά αγνοούν αυτή τη συμβουλή καθώς θεωρούν ότι μια μέρα ανάκαμψης, έπειτα από μια σκληρή προπόνηση, φτάνει και περισσεύει για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού.

Ρίχνεις την ένταση αλλά…

Για πολλούς μάλιστα, φαίνεται λογική η υπόθεση πως όσο πιο πολύ ρίχνεις τους ρυθμούς και την ένταση με την οποία τρέχεις, τόσο λιγότερους τραυματισμούς έχεις. Αυτό όμως, απέχει από την πραγματικότητα σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Στη μελέτη, 43 ερασιτέχνες δρομείς, 29 γυναίκες και 14 άνδρες από 18 έως 49 ετών, κλήθηκαν να τρέξουν μια διαδρομή 50 μέτρων, τρεις φορές με γρήγορη ταχύτητα, τρεις φορές με μέτρια ταχύτητα και τρεις φορές με αργή. Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να βρουν το σωρευτικό φορτίο τραυματισμών στην κνήμη των δρομέων, την πιο κοινή περιοχή καταγμάτων δηλαδή, στις διάφορες ταχύτητες.

Οι μεταβλητές…

Για τον υπολογισμό αυτό συνυπολογίστηκαν τρεις μεταβλητές: το κνημιαίο φορτίο (δηλαδή η πίεση που ασκήθηκε στην κνήμη κατά τη διάρκεια της επαφής με το έδαφος), ο κάθετος ρυθμός φόρτισης (δηλαδή πόσο γρήγορα εφαρμόζεται το σώμα με το πόδι καθώς το πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος) και η εναέρια στιγμή (η κίνηση του κάτω μέρους του ποδιού όταν απομακρύνεται από το έδαφος).

Η συγγραφέας της μελέτης Τζέσικα Χάντερ και οι συνάδελφοί της, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το συνεχές τρέξιμο με μέτρια ταχύτητα έχει τον ίδιο αντίκτυπο στα πόδια με την διάνυση της ίδιας απόστασης κατά το ήμισυ με γρήγορο και κατά το έτερο ήμισυ με αργό ρυθμό. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι ο πιο αργός ρυθμός που δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση καθώς όσο πιο αργά τρέχει ένας δρομέας τόσες περισσότερες οι πιθανότητες τραυματισμών, αφού τα πόδια χτυπούν στο έδαφος πιο συχνά.

Η έρευνα ήταν ξεκάθαρη: το γρήγορο τρέξιμο δεν συμβάλλει περισσότερο στο σωρευτικό κνημιαίο φορτίο σε σχέση με το αργό τρέξιμο άρα το συμπέρασμα πως με αργό τρέξιμο μειώνεις την πιθανότητα τραυματισμού είναι άκυρο.

«Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε συστάσεις για το πώς οι δρομείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσουν τις εκπαιδευτικές τους συνήθειες», ξεκαθαρίζει η Χάντερ, που πάντως ένα πρώτο συμπέρασμα για την σχέση τραυματισμών και ταχύτητας μας έχει βοηθήσει να το βγάλουμε.

Διαβάστε ακόμα: Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί των δρομέων και πώς να τους αποφύγετε

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Greece Race for the Cure® 2024: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Το Greece Race for the Cure®,  ο αγώνας-θεσμός ενάντια στον καρκίνο του μαστού, επιστρέφει για 16η χρονιά την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Με αφετηρία το Ζάππειο, δύο νέες διαδρομές στο κέντρο της Αθήνας και με δυνατότητα απομακρυσμένης συμμετοχής από όπου κι αν βρισκόμαστε, θα είμαστε για ακόμα μια χρονιά

«Μαζί πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού».

Το Greece Race for the Cure® πραγματοποιείται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με την έγκριση της οργάνωσης Think Pink Europe® και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση Race for the Cure® παγκοσμίως, ευαισθητοποιώντας χιλιάδες κόσμου για τον καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.

Εγγραφές: www.greecerace.gr

Οι εγγραφές για το 16ο Greece Race for the Cure® άνοιξαν και πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά εδώ: https://greecerace.gr/greeceraceforthecureregistrations/

 • Αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων : Εκκίνηση 9.30 πμ, Ζάππειο/ Εγγραφή:10€.
  Οι εγγραφές για τον αγώνα δρόμου θα ολοκληρωθούν στις 19/09 ή με τη συμπλήρωση 10.000 δρομέων.
 • Περίπατος 2 χιλιομέτρων: Εκκίνηση 10.30 πμ, Ζάππειο / Εγγραφή: 8€
  Οι εγγραφές για τον περίπατο θα ολοκληρωθούν στις 22/09 ή με τη συμπλήρωση 35.000 συμμετεχόντων.
 • Digital Συμμετοχή: Mαζί, όπου κι αν βρισκόμαστε. Συμμετέχουμε στη διοργάνωση απομακρυσμένα και αφήνουμε το δικό μας αποτύπωμα ενάντια στον καρκίνο του μαστού μέσα από τα social media / Εγγραφές για τη digital συμμετοχή ως τις 17/09 / Εγγραφή: 8€.

Σε κάθε εγγραφή περιλαμβάνεται το συλλεκτικό t-shirt της διοργάνωσης και chip χρονομέτρησης για τους δρομείς.

Πληροφορίες διοργάνωσης

 • Ημερομηνία: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
 • Έναρξη διοργάνωσης: 8.30 πμ
 • Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου – Ημέρα Προαγωγής Υγείας (12μμ-6μμ): Δωρεάν δράσεις για μικρούς & μεγάλους & Συμβολική φωταγώγηση του Ζαππείου στις 10μμ

Γιατί να πάρουμε μέρος

 • Γιατί το Greece Race for the Cure® είναι μια γιορτή για τη ζωή!
 • Για να αναγνωρίσουμε τη δύναμη των γυναικών που έχουν βιώσει τον καρκίνο του μαστού.
 • Για να διαδώσουμε μαζί το μήνυμα της ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.
 • Γιατί μέσα από την διοργάνωση έχουμε ουσιαστικό αντίκτυπο ενάντια στον καρκίνο του μαστού, όλο τον χρόνο. Με κάθε μας συμμετοχή χρηματοδοτούμε προγράμματα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» για τη στήριξη και ενδυνάμωση των ασθενών, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την προαγωγή της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend