Site icon runnfun.gr

Δέκα εξαιρετικά συμπληρώματα διατροφής για όσους αθλούνται

Εάν είστε αθλούμενος που προπονείται σε τακτική βάση, θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής.

Όπως λέει η ειδική σε θέματα διατροφής, Ρέιτσελ Τζόουνς, η έντονη καθημερινή άσκηση απαιτεί αυξημένη ανάγκη για διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και υγρά.

«Η διατήρηση της υγείας και της ευεξίας μέσω της σωστής διατροφής θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για τους αθλητές. Τους επιτρέπει να υπομένουν τους φυσικούς στρεσογόνους παράγοντες της άσκησης και να βελτιώνουν την απόδοσή τους ενώ προάγει και την ταχύτερη ανάρρωση», τονίζει η Τζόουνς.

Ακολουθούν 10 κατηγορίες συμπληρωμάτων φυτικών και μη που προτείνει η Τζόουνς σε έναν δραστήριο αθλούμενο ή έναν αθλητή, που προπονείται συστηματικά:

1 Πρωτεΐνη

Η εκγύμναση μυών μέσω επαναλαμβανόμενης κίνησης και κρούσης, εξαντλεί τα αποθέματα ενέργειας και οδηγεί σε διάσπαση ιστών. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση, τη συντήρηση και την ανάπτυξη των μυών. Η συμπλήρωση της δίαιτας με σκόνη πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση απαραίτητων αμινοξέων όπως η λευκίνη.

2 Ιχθυέλαιο

Το ιχθυέλαιο περιέχει τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, EPA και DHA που υποστηρίζουν τη φυσική αντιφλεγμονώδη διαδικασία του σώματος. Παρέχει επίσης διαιτητική υποστήριξη για την υγεία των αρθρώσεων και θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος, τρεις σημαντικοί τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρώνονται οι αθλητές.

3 Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι περισσότερο γνωστή για τον ρόλο της στην υποστήριξη της υγείας των οστών καθώς βοηθάει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες με μεγάλη επίδραση, όπως το τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις, θέτουν τους αθλητές σε κίνδυνο όσον αφορά την υγεία των οστών. Μια νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η βιταμίνη D μπορεί επίσης να είναι σημαντική για την υποστήριξη των μαλακών ιστών. Γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου», η βιταμίνη D μπορεί να παραχθεί μέσω του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο, τη διατροφή και τα συμπληρώματα.

4 Ηλεκτρολύτες

Η φυσική μας αντίδραση στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι ο ιδρώτας. Τα πολλά υγρά και οι ηλεκτρολύτες που χάνονται κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, επηρεάζοντας την απόδοσή μας. Η σωστή ενυδάτωση, μαζί με τα συμπληρώματα ηλεκτρολυτών εξασφαλίζει την αντικατάσταση των μετάλλων, όπως το νάτριο και το κάλιο.

Η μεγάλη παρεξήγηση με τα συμπληρώματα διατροφής

5 Νιτρικά

Φυσικές ουσίες που βρίσκονται στα παντζάρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα νιτρικά δρουν ενισχυτικά στη ροή του αίματος και τη ρύθμιση του οξυγόνου στους μυς. Η κατανάλωση νιτρικών με τη μορφή σκόνης πριν από την προπόνηση μπορεί να επιμηκύνει τις αντοχές.

6 Β-Αλανίνη

Η βήτα-αλανίνη είναι ένα αμινοξύ με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα υψηλά επίπεδα μυϊκής καρνοσίνης, μέσω της βήτα-αλανίνης είναι βασικά για τον έλεγχο της κόπωσης.

7 Καφεΐνη

Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει αυξημένα επίπεδα ενέργειας, καθυστερεί την κόπωση και βελτιώνει τη φυσική αντοχή. Υπάρχει σε πολλά συμπληρώματα και μπορεί να προσληφθεί εν μέσω της προπόνησης, αφού σε βοηθάει να αντέξεις τα πολύωρα προγράμματα.

8 Αντιοξειδωτικά

Η έντονη άσκηση αυξάνει την παραγωγή προκαλεί βλάβη στα μυϊκά κύτταρα, οδηγώντας σε μυϊκό πόνο. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία αποκατάστασης και να επιταχύνουν τον χρόνο επιστροφής σας στο γυμναστήριο.

9 Κουρκουμάς

Πολύ γνωστό μπαχαρικό, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σε πολλές σχολές ιατρικής για λόγους ενίσχυσης της υγείας. Οι ουσίες που εμπεριέχει είναι διάσημες για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και την ενίσχυση της υγιής λειτουργίας των αρθρώσεων.

10 Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια που χρειάζεται το έντερό σας για να υποστηρίξει την υγιή πέψη. Ρωτήστε οποιονδήποτε δρομέα και θα σας πει πόσο σημαντική είναι η πέψη κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης προπόνησης ή την ημέρα του αγώνα. Η καθημερινή υποστήριξη της υγείας του εντέρου με προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει τα πράγματα να κυλάνε ομαλά ενώ τα προβιοτικά βοηθούν επίσης και στην υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός για τα συμπληρώματα πρωτεΐνης που χρησιμοποιούν οι δρομείς

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version