Site icon runnfun.gr

Μπορεί το μούσι των ανδρών να είναι… φορέας του Covid-19;

Η τήρηση των αποστάσεων και η προσωπική υγιεινή είναι οι βασικοί κανόνες για να μείνει μακριά μας ο κορωνοϊός, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα λένε οι ειδικοί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά με σαπούνι και νερό, φοράμε μάσκες όπου είναι απαραίτητο, χρησιμοποιούμε αντισηπτικό όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, δεν αγγίζουμε μάτια και μύτη και φυσικά κρατάμε τις αποστάσεις.

Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι οδηγίες. Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι άνδρες που ρωτούν και προβληματίζονται για το τι συμβαίνει όταν τα γένια τους μακραίνουν.

Αν δηλαδή μπορεί το μούσι να αποτελέσει φορέα μικροβίων και άρα και του κορωνοϊού και να μεταδώσει τη νόσο.

Μέχρι στιγμής, η απάντηση είναι όχι.

Πόσο πιθανό είναι να κολλήσετε τον COVID-19 από τα παπούτσια σας;

Πρόκειται για ερώτημα που έχει απασχολήσει έντονα την επιστημονική κοινότητα και προέρχεται από τις οδηγίες πρόληψης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, των Ηνωμένων Πολιτειών, για τα γένια.

Η μάσκα και το μούσι…

Ο Τόμας Ρούσο, γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη και επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο (State University of New York at Buffalo) μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα στην HuffPost. Μάλιστα έδωσε οδηγίες οι οποίες αφορούν όσους εργάζονται στον χώρο των νοσοκομείων – ιατρικών κέντρων και φορούν τις ειδικές μάσκες Ν-95.

«Οσοι παρέχουν ιατρική περίθαλψη, ή εργάζονται σε νοσοκομεία, τα γένια όντως αποτελούν πρόβλημα, αλλά όχι με την έννοια του φορέα και της μετάδοσης του ιού. Ο κίνδυνος έχει κάνει με το γεγονός πως αν κάποιος έχει γένια τότε η μάσκα δεν εφάπτεται σωστά πάνω στο πρόσωπο. Ιδίως αν κάποιος έχει αυτό που θα λέγαμε «πλούσια γενιάδα», τότε το πρόβλημα αυξάνεται, καθώς δεν έχουμε την επιθυμητή προστασία από την μάσκα που φοράμε. Συνεπώς η μάσκα είναι αναποτελεσματική και δεν επιτελεί τον σκοπό της».

Έτσι θα παραμείνουμε… άνθρωποι στις μέρες του Covid-19!

Ο Τόμας Ρούσο τονίζει ότι το βασικό πρόβλημα είναι η απόσταση και τα σταγονίδια και όχι το μούσι αλλά επεσήμανε:

«Δεν αποκλείεται να μπορούν τα γένια μας να βοηθούν στον τρόπο μετάδοσης του. Αλλά θα πρέπει να είσαι σε κοντινή απόσταση με αυτό το άτομο, κάτι που καταπατεί τους κανόνες ασφαλείας ούτως η άλλως».

Διαβάστε επίσης: 12+1 κανόνες συμπεριφοράς για τους δρομείς στις μέρες του Covid-19

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version