Site icon runnfun.gr

Άσθμα: Σύμμαχός σου η άσκηση

Εκτός από τα φάρμακα που υπάρχουν για το άσθμα, η αυτοπροστασία είναι μεγίστης σημασίας για τον έλεγχο της ασθένειας. Ο καλύτερος τρόπος, για να ξεπεράσετε την ανησυχία και το αίσθημα της απόγνωσης, που μπορεί να συνοδεύει το άσθμα, είναι να πάρετε μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του άσθματος για να ελαττώσετε τον κίνδυνο μιας κρίσης.

Λάβετε μέτρα κατά την άσκηση

Αν έχετε άσθμα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πώς να ενσωματώσετε την άσκηση στη ζωή σας. Θεωρήστε το γιατρό σας ως συνεργάτη στην αντιμετώπιση του άσθματος σας. Μελέτες αθλητών με άσθμα δείχνουν πως είναι δυνατό για πολλούς ανθρώπους με άσθμα να συμμετέχουν σε κάθε άθλημα και σε οποιοδήποτε επίπεδο επίδοσης, ακόμα και σε ολυμπιακό επίπεδο.

Για πολλούς ανθρώπους με άσθμα η άσκηση μπορεί να προκαλέσει βρογχόσπασμο (σύσπαση των αεροφόρων οδών). Αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να εξαλείψετε την άσκηση από τη ζωή σας. Στην πραγματικότητα η τακτική άσκηση σας κάνει καλό. Βοηθάει να διατηρείται ο μυϊκός τόνος, το οποίο είναι γενικώς καλό για την υγεία σας. Άλλα λάβετε προφυλάξεις. Προσπαθήστε να κάνετε διαλείμματα μεταξύ των ασκήσεων και επιτρέπετε στον εαυτό σας να ξεκουράζεται. Αποφύγετε επίσης ή περιορίστε τις δραστηριότητες που φαίνεται πως επιδεινώνουν το άσθμα σας.

Ασκηθείτε μόνο υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Αν αρχίσετε να νιώθετε πως έρχονται τα συμπτώματα του άσθματος κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενδέχεται να μπορείτε να συνεχίσετε, αν τα συμπτώματα παραμένουν ήπια. Ειδάλλως σταματήστε και κάνετε δύο ψεκασμούς με τη βρογχοδιασταλτική σας συσκευή εισπνοών. Αν τα συμπτώματα του άσθματος σας επιμένουν ή επιδεινώνονται, είναι πιθανώς καλή ιδέα να σταματήσετε την άσκηση για την ώρα.

Γνωρίζετε και αποφύγετε τους εκλυτικούς παράγοντες

Ταυτοποιήστε τις ουσίες που πυροδοτούν τα συμπτώματα σας. Αυτό μπορεί να αποτελεί εναν απο τους πιο σημαντικούς τρόπους, για να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας και να αντιμετωπίσετε το άσθμα. Πάνω από 2.000 ερεθιστικές ουσίες κλειστών χώρων μπορούν να πυροδοτήσουν μια κρίση άσθματος. Συχνοί εκλυτικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τον καπνό του τσιγάρου, την οικιακή σκόνη, τους υφομύκητες και τον κρύο αέρα.

Λάβετε τις παρακάτω προφυλάξεις, για να ελαττώσετε την έκθεση σας στους εκλυτικούς παράγοντες του άσθματος και να περιορίσετε την πιθανότητα κρίσεων:

Ασκησιογενές άσθμα: Πόσο επηρεάζει όσους αθλούνται

Παρακολουθείτε την αναπνοή σας

Μπορεί να αναγνωρίσετε σημεία μιας επικείμενης ασθματικής κρίσης, όπως ο βήχας, ο συριγμός ή η δυσχέρεια αναπνοής. Αλλά η λειτουργία των πνευμόνων μπορεί να ελαττώνεται, πολύ πριν αρχίσετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα. Επομένως, είναι σημαντικό να μετράτε τη μέγιστη ροή αέρα με ένα ροόμετρο μεγίστης ροής για το σπίτι.

Αν έχετε σοβαρό άσθμα, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να κάνετε μία μέτρηση μεγίστης ροής αέρα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Όπως ένα θερμόμετρο ή ένα πιεσόμετρο, το ροόμετρο μεγίστης ροής παρέχει μια αντικειμενική μέτρηση της κατάστασης σας. Αυτή η συσκευή μπορεί να αποτελεί την έγκαιρη προειδοποίηση του άσθματος σας. Το ροόμετρο μεγίστης ροής μετρά το ρυθμό με τον οποίο εκπνέετε τον αέρα. Η εκπνοή και όχι η εισπνοή είναι που επηρεάζεται περισσότερο από τους φλεγμαίνοντες αεραγωγούς που σχετίζονται με το άσθμα. Ένα αποτέλεσμα στο ροόμετρο χαμηλότερο από το συνηθισμένο μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση μιας επικείμενης κρίσης άσθματος.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την αντιμετώπιση μιας ελάττωσης της ροής. Αν έχετε πιο σοβαρό άσθμα, μπορεί να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ένα ροόμετρο μεγίστης ροής αρκετές φορές την ημέρα.

Αναπτύξτε ένα σχέδιο δράσης

Με το γιατρό σας και άλλα μέλη της φροντίδας της υγείας γράψτε ένα λεπτομερές πλάνο για τη λήψη φαρμάκων συντήρησης και για την αντιμετώπιση μιας οξείας κρίσης. Στη συνέχεια βεβαιωθείτε πως ακολουθείτε το σχέδιο σας.

Το άσθμα είναι μία συνεχιζόμενη κατάσταση που χρειάζεται τακτική παρακολούθηση, πρόληψη και θεραπεία. Ελέγχοντας τη θεραπεία σας μπορεί να νιώσετε γενικότερα πως ελέγχετε τη ζωή σας. Ακολουθήστε το σχέδιο για όσο διάστημα είναι αποτελεσματικό. Αν αντιμετωπίσετε δυσκολίες, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για επιπρόσθετες οδηγίες.

Δώστε προσοχή στα συμπτώματα σας

Να έχετε επίγνωση των συμπτωμάτων που διέπουν γενικώς μια κρίση άσθματος και να ανταποκρίνεσθε σε αυτά, όταν συμβαίνουν. Μην περιμένετε το συριγμό. Μπορεί να εξαφανιστεί, όταν η ροή του αέρα παρεμποδιστεί σημαντικά. Αναζητήστε άμεση φροντίδα στις παρακάτω καταστάσεις:

Έγκαιρη θεραπεία των κρίσεων άσθματος

Αν δράσετε γρήγορα, είναι λιγότερο πιθανό να πάθετε μια σοβαρή κρίση άσθματος. Επίσης, θα χρειαστείτε λιγότερα φάρμακα, για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα σας. Όταν οι μετρήσεις της μεγίστης ροής σάς προειδοποιούν για μια επικείμενη κρίση, λάβετε τα φάρμακα σας, όπως σας έχουν πει, και σταματήστε αμέσως οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να έχει πυροδοτήσει την κρίση. Αν τα συμπτώματα σας δε βελτιώνονται, βεβαιωθείτε πως θα λάβετε ιατρική βοήθεια, όπως έχει οριστεί στο πλάνο δράσης σας.

Συμπληρωματική ιατρική

Παρόλο που χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ορισμένα στοιχεία δείχνουν πως η βιταμίνη C μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων και να συμβάλει στην αποφυγή του βρογχόσπασμου που προκαλείται από την άσκηση. Τα στοιχεία μαγγάνιο και μαγνήσιο μπορούν επίσης να αποβούν χρήσιμα στον έλεγχο του άσθματος.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως ο βελονισμός ως συμπληρωματική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν οι κρίσεις άσθματος. Μένει μόνο να αποδείξουν οι ερευνητές γιατί μπορεί ο βελονισμός να είναι ωφέλιμος. Μία θεωρία είναι πως διεγείρει την απελευθέρωση συγκεκριμένων χημικών ουσιών του οργανισμού. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το εντερικό αγγειοδραστικό πεπτίδιο, μία χημική ουσία που δρα ως βρογχοδιασταλτικό. Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν πως η τοποθέτηση των βελονών του βελονισμού σε συγκεκριμένα σημεία στο θωρακικό τοίχωμα οδηγεί σε ελαττωμένες αντιστάσεις των αεροφόρων οδών καθώς και σε μείωση των παχύρρευστων πτυέλων (γλοιότητας) και σε βελτίωση των μοντέλων ύπνου.

Οι αρνητικές παρενέργειες από το βελονισμό είναι σπάνιες, αλλά συμβαίνουν. Οι μολυσματικές νόσοι, όπως η ηπατίτιδα Β, μπορούν να μεταδοθούν από βελόνες που δεν έχουν αποστειρωθεί κατάλληλα.

Είναι πάντα καλό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, πριν δοκιμάσετε μια νέα θεραπεία. Και μην αντικαθιστάτε ποτέ μια ενδεδειγμένη θεραπεία, όπως τα φάρμακα και τις συσκευές εισπνοής, με μια μη ενδεδειγμένη θεραπεία.

Διαβάστε επίσης: Τι αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος για τους δρομείς;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version