Site icon runnfun.gr

Αγγίζετε το πρόσωπό σας 20 φορές την ώρα! Δείτε πως θα σταματήσετε

Το κάνουμε όλοι. Κάθε μέρα αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Ξύνουμε  τη μύτη μας, τρίβουμε τα μάτια μας, σκουπίζουμε το στόμα μας, τρώμε τα νύχια μας και όλα αυτά χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ωστόσο, η επαφή με το πρόσωπό σας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη, διάφορους ιούς, αλλά ειδικά τον νέο κορωνοϊό.

Το στόμα και τα μάτια σας είναι περιοχές όπου οι ιοί μπορούν να εισέλθουν στο σώμα πιο εύκολα και το μόνο που χρειάζεται είναι να τους αγγίξετε με ένα δάχτυλο που ήδη φέρει τη μόλυνση.

Οι τρόποι για τη μετάδοση μιας λοίμωξης

Σύμφωνα με τους ειδικούς όλου του πλανήτη, ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με σταγονίδια, όπως και πολλές άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Αυτό περιλαμβάνει τα σταγονίδια αναπνοής που παράγονται όταν κάποιος βήχει, φτερνίζεται, είτε με την εισπνοή, είτε αγγίζοντας με τα χέρια μια επιφάνεια που έχει ήδη μολυνθεί.

Παρόλο που μπορούμε να αποφύγουμε να είμαστε γύρω από κάποιον που είναι προφανώς άρρωστος ή να πάρουμε προφυλάξεις εναντίον αερομεταφερόμενων σταγονιδίων χρησιμοποιώντας μια μάσκα, το να αποφύγουμε ιό όταν είναι σε μια επιφάνεια είναι δύσκολο.

Ο καναπές του σπιτιού έχει περισσότερα μικρόβια από την τουαλέτα!

Ακόμα ακουμπάμε τα πρόσωπά μας

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει  ότι οι άνθρωποι αγγίζουν συνεχώς τα πρόσωπά τους και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα σε πανδημίες που μεταδίδονται με αυτόν τον τρόπο, κυρίως γιατί οι περισσότερες κινήσεις των ανθρώπων είναι ενστικτώδεις.

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους κατά μ.ο 20 φορές την ώρα!

Σχεδόν το μισό των επαφών των χεριών με το πρόσωπο αφορά το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια, τα οποία είναι τα ευκολότερα μονοπάτια για να εισέλθουν ιοί και βακτήρια στο σώμα μας.

Ακόμα και οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, που θα έπρεπε να προσέχουν περισσότερο, βρέθηκαν να αγγίζουν τα πρόσωπά τους κατά μέσο όρο 19 φορές σε 2 ώρες!

Όταν εργάζονται οι άνθρωποι ασυναίσθητα κάνουν κινήσεις που δεν θυμούνται μετά. Χαϊδεύουν τα μαλλιά τους, ξύνουν το κεφάλι τους, αγγίζουν το πρόσωπό τους, τρίβουν τη μύτη και τα μάτια τους.

Και ο μόνος τρόπος να το συνειδητοποιήσουν είναι να παρατηρήσουν τον εαυτό τους.

Μόλις καταγράψουν τις ώρες που το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, πρέπει να φροντίζουν να αλλάξουν τις συνήθειες τους.

Μύθοι και αλήθειες για το πως πρέπει να πλένεις τα χέρια σου

Η λύση του να πλένουμε τα χέρια μας ή να τα καθαρίζουμε με κάποιο απολυμαντικό υγρό βοηθάει, αλλά είναι προσωρινή. Και αυτό διότι δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε πότε είστε φορέας ενός μικροβίου στα χέρια σας και φυσικά δεν είναι δυνατό να καθαρίζετε κατά μ.ο. τα χέρια σας 20 φορές την ώρα.

Έτσι οι πιθανότητες αναμόλυνσης των χεριών μας μεταξύ των πλύσεων είναι εξαιρετικά υψηλές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αγγίζετε ένα πόμολο, το πληκτρολόγιο ή μια παρόμοια επιφάνεια.

Με ποιο τρόπο θα καταφέρετε να κόψετε την κακή συνήθεια;

Ένας τρόπος είναι να φοράτε ένα δαχτυλίδι, ένα ελαστικό βραχιόλι στον καρπό, κάτι που θα σας κάνει να «νιώθετε» περισσότερο τα χέρια σας και άρα να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να μην τα ακουμπάτε στο πρόσωπό σας.

Το να έχετε υπενθυμίσεις μπροστά στα μάτια σας στον εργασιακό σας χώρο ή στο χώρο που εργάζεστε στο σπίτι, είναι μια ακόμα λύση.

Μια υπενθύμιση με ένα Post-it  είναι μια λύση.

Επίσης, ένα αρωματικό απολυμαντικό, ενεργοποιεί την όσφρησή σας και αυτή η μυρωδιά  μπορεί να σας αποτρέψει από το να αγγίξετε το πρόσωπό σας, όταν το χέρι σας φτάσει κοντά στο πρόσωπό σας.

Αν βρίσκεστε σε μια συνεδρίαση ή παρακολουθείτε κάτι με προσοχή, σταυρώστε τα χέρια σας.

Επίσης τα γάντια, αν τα φοράτε, δεν θα σας επιτρέψουν τόσο εύκολα να αγγίξετε το πρόσωπό σας. Είναι δύσκολο να φοράτε γάντια σε κάθε δραστηριότητα στο σπίτι, αλλά αν δεν μπορείτε να «νικήσετε» τη συνήθειά σας αλλιώς, ίσως αξίζει να το δοκιμάσετε.

Διαβάστε επίσης: Επιστημονικές απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις των δρομέων για τον Κορωνοϊό 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version