“Αν δεν ζήσεις από κοντά το Spetses Mini Marathon δεν καταλαβαίνεις”

To Spetses Mini Marathon 2016 (#SMM2016) είναι προ τον πυλών. Από την Παρασκευή στις Σπέτσες ξεκινάει η μεγάλη γιορτή, που γίνεται για 6η συνεχόμενη χρονιά και που αν κανείς δεν επισκεφτεί το νησί, δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθός της.

Έχοντας εδραιωθεί στο ετήσιο calendar της ελληνικής και διεθνούς φίλαθλης κοινής γνώμης, το Spetses Mini Marathon είναι μια διοργάνωση που ο υγιής αθλητισμός βρίσκεται στο επίκεντρο με 8 δρομικά και κολυμβητικά αγωνίσματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και καλύπτουν όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και όλα τα διαφορετικά ενδιαφέροντα.

Με τις συμμετοχές φέτος να έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία τόσο σε διαγωνιζόμενους, όσο και σε απλούς επισκέπτες που το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη φτάνουν κατά χιλιάδες στις Σπέτσες, φέτος αναμένεται να καταρριφθεί κάθε ρεκόρ.

img_9079

Από το μη αγωνιστικό My 1st Spetses mini Marathon για βρέφη και γονείς και τους παιδικούς αγώνες δρόμου και κολύμβησης μέχρι τους αγώνες δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων και από τον μίνι μαραθώνιο των 25 χιλιομέτρων μέχρι τον Διάπλου των Σπετσών που, με βάση τις συμμετοχές, είναι ο μεγαλύτερος αγώνας ανοιχτής θάλασσας στην Ευρώπη, ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που του ταιριάζει και να το συνδυάσει με μια τελευταία ίσως απόδραση από την πόλη, πριν το φθινόπωρο και ο χειμώνας έρθουν για τα καλά…

Είναι νέος, αλλά ταυτόχρονα ένας από τους… παλιούς συμμετέχοντες  στην διοργάνωση με ενεργό ρόλο τόσο στους αγώνες, όσο και στην προετοιμασία αθλητών είναι ο Χρήστος Μποφίλιος. Με μεγάλες διακρίσεις ως αθλητής, με  συμμετοχή σε διασυλλογικούς και πανελλήνιους αγώνες, Grand Prix , διακρίσεις σε διεθνή κύπελλα και νυν προπονητής στον Πανελλήνιο και στα Holmes Place, ο Χρήστος μίλησε στο runnfun.gr για τον αγώνα των Σπετσών που πλέον έχει γίνει θεσμός. 

img_3035

“Το συζητούν όλοι πόλους μήνες πριν γίνει. Στη δουλειά μου συνεχώς συναντώ ανθρώπους που δίνουν ραντεβού για τις Σπέτσες όλο το χρόνο. Και πράγματι τους βλέπω εκεί. Είναι φοβερό πως έχει δημιουργηθεί μια τεράστια παρέα. Κάθε φορά που πηγαίνω στο νησί για το Spetses Mini Marathon νιώθω κυριολεκτικά σαν να βρίσκομαι μέσα σε μια μεγάλη οικογένεια. Μπορεί να ακούγονται τετριμμένα, όλα αυτά. Για να καταλάβει κανείς πρέπει να έρθει να το ζήσει από κοντά…  “, τόνισε ο Χρήστος όταν του ζητήσαμε να περιγράψει το κλίμα στο νησί του Αργοσαρωνικού.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν είναι τίποτα τυχαίο, όμως, έτσι; Ακούμε και αθλητές να μιλούν με τα καλύτερα λόγια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι άρτια η διοργάνωση και απόλυτα ασφαλής. Αυτό είναι και ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας. Τόσο στους αγώνες δρόμου, όσο και στους κολυμβητικούς, η ασφάλεια που νιώθει ο συμμετέχοντας είναι ίσως το σημαντικότερο πράγμα. Οι διαδρομές είναι σωστές, μελετημένες από ειδικούς, υπάρχουν γιατροί που παρακολουθούν συνέχεια, εθελοντές, σημεία ανεφοδιασμού, άνθρωποι επιφορτισμένοι μόνο με την ασφάλεια των αθλητών και των ερασιτεχνών στο δρόμο και στη θάλασσα. Κάνουν εξαιρετική δουλειά.

Processed with Snapseed.

Ε: Οι συμμετοχές στους αγώνες δρόμου είναι πολύ μεγάλες, αλλά και η κολύμβηση παρά το γεγονός ότι μιλάμε για 3 και 5 χλμ έχουν πολύ κόσμο

Α: Ναι ο κόσμος έχει αρχίσει να βλέπει την κολύμβηση με άλλο μάτι και προσωπικά αυτό με ευχαριστεί. Είναι εξάλλου μια εξαιρετική γυμναστική για όλο το σώμα, που απαιτεί δύναμη και τεχνική. Προσπαθώ και εγώ και άλλα παιδιά να προετοιμάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον κόσμο που θέλει να συμμετέχει σε τέτοια event. Ένας από τους λόγους του cbswimming.gr είναι αυτός. Είδα το ενδιαφέρον.  Πλαισίωσα την ομάδα με κολυμβητές υψηλού επιπέδου με διακρίσεις σε πρωταθλήματα κολύμβησης και open water, τρίαθλα και δυαθλα… και φυσικά στην παρέα μας βρίσκονται και ερασιτέχνες κολυμβητές που αγαπούν το άθλημα και προετοιμάζονται για τέτοιες διοργανώσεις.  Το Νοέμβρη θα κάνουμε ένα ταξίδι εκτός Ελλάδος και θα προπονηθούμε στο London Aquatics Centre ώστε οι αθλητές εκτός από την προπόνηση να νιώσουν την αύρα του Ολυμπιακού κολυμβητήριου.

Ε: Από τους αθλητές και τους ερασιτέχνες που προπονείς στις Σπέτσες πόσους θα δούμε;

Α: Σχεδόν όλους. Είναι αγώνας που βρίσκεται μέσα στο προπονητικό μας πλάνο. Και αυτό γίνεται διότι είναι πολύ ασφαλής. Εγώ θα κάνω τα 5 χλμ, ορισμένα παιδιά θα είναι μαζί μου, άλλοι θα είναι στα 3 χλμ. Είναι σημαντικό να ξέρω και εγώ ότι οι αθλητές μου θα έχουν την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και περιποίηση μέσα σε έναν αγώνα. Είναι σημαντικό να βλέπεις τους ανθρώπους που προπονείς να πιάνουν τους στόχους τους και να τερματίζουν. Το χειροκρότημα του κόσμου είναι μοναδικό. Ξέρεις τι είναι για έναν ερασιτέχνη αθλητή να τον περιμένουν στον τερματισμό πάνω 1000 άτομα και να τον χειροκροτούν; Είπαμε, αυτό που γίνεται στις Σπέτσες έτσι κι αλλιώς πρέπει να το ζήσεις από την αρχή μέχρι το τέλος. Ακόμα και αν δεν τρέχεις ή κολυμπάς πρέπει να έρθεις να δεις από κοντά τι συμβαίνει.

img_8767

Ε: Χρήστο, η κολύμβηση είναι τελικά καλή προπόνηση για τους δρομείς;

Α: Δεν είναι απλά καλή, είναι σούπερ. Διότι πρόκειται για μια αερόβια προπόνηση που βοηθάει πολύ τον αθλητή στην τεχνική και στις ανάσες του και αυτό χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις του και τους τένοντες. Αλλά να ξέρεις ότι ισχύει και το αντίστροφο. Το τρέξιμο είναι καταπληκτική προπόνηση για τους κολυμβητές. Δεν είναι εύκολο, όμως, και αυτό πρέπει να το πω. Χρειάζεται πολύ όρεξη για δουλειά, αλλά είναι δεδομένο ότι τα αποτελέσματα θα ανταμείψουν όποιον επιχειρήσει να ξεκινήσει κολύμβηση.

Ε: Event σαν αυτό στις Σπέτσες, έχουν τραβήξει κόσμο στον αθλητισμό

Α: Σίγουρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ο κόσμος συμμετέχει, λαμβάνει θετική ενέργεια από τέτοιες διοργανώσεις και κάνει το τρέξιμο, τη γυμναστική, την κολύμβηση, τόπο ζωής. Είναι δεδομένο. Πριν από 5-6 χρόνια, αν έβλεπες στο δρόμο κάποιους να τρέχουν ή στην παραλία μια ομάδα να μπαίνει με τα σκουφάκια και να κολυμπάει χιλιόμετρα στην ανοικτή θάλασσα, θα έλεγες ότι το έσκασαν από το τρελοκομείο. Τώρα είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Οι αθλητές κοινότητες έχουν μεγαλώσει και αυτό είναι πολύ θετικό. Ο κόσμος βγαίνει έξω από τα γυμναστήρια και αυτό εμένα μου αρέσει…

Ε: Στα Holmes Place αν δεν κάνω λάθος έχετε training εκτός γυμναστηρίου

Α: Ναι φυσικά. Έχουμε δημιουργήσει το Holmes Place Outdoor Trainings. Γίνεται το Σαββατοκύριακο και περιλαμβάνει τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμβηση. Κάθε αγώνισμα έχει τους δικούς του προπονητές και το δικό του πρόγραμμα. Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει αν είναι γραμμένος στα Ηolmes, είτε όχι.  Νιώθουμε την ανάγκη του κόσμου να βγει εκτός γυμναστηρίου και το κάνουμε. Είναι πράγματι εξαιρετικό. Αλλάζει όλη η ψυχολογία σου.

img_8629

Ε: Στον Πανελλήνιο ασχολείσαι με τα παιδιά…

Α: Χτίζουμε νέους αθλητές. Ο Πανελλήνιος είναι ευλογία για τον ελληνικό αθλητισμό. Έχουμε κοντά στα 350 παιδιά που κάνουν κολύμβηση σε διάφορα τμήματα. Εγώ έχω τα 9-10 ετών. Τα παιδιά μαθαίνουν την κολύμβηση στην πισίνα και κάποια προχωράνε και στον πρωταθλητισμό. Πρέπει να το θέλεις. Είναι μεγάλες οι θυσίες.

Ε: Πισίνα ή θάλασσα;

Α: Κοίτα. Αν και τώρα αρχίζω και κρυώνω, ακόμα ψηφίζω θάλασσα. Είναι άλλο πράγμα. Σε συνεπαίρνει και σου προσφέρει τρομερή αναζωογόνηση.

Ε: Γιαννιώτης;

Α: Τι να πεις; Δεν υπάρχουν λόγια. Κορυφαίος αθλητής. Έκανε το όνειρο πολλών φιλάθλων της ελληνικής κολύμβησης πραγματικότητα. Παγκόσμιος απλά!

Previous ArticleNext Article

Και όμως, στο instagram των δρομέων βρίσκεις και… αποτυχίες! (pics)

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει τις εικόνες δρομέων που τα δίνουν όλα και εξαργυρώνουν την επιτυχία με μια… επική φωτογραφία μετά τον τερματισμό.

Μια βόλτα βόλτα, όμως, στο Instagram θα σας πείσει ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα… ρόδινα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ορισμένες εικόνες που προκύπτουν σε μία αναζήτηση των hashtags #RunningFail, #RunningProblems, #RunningProbs.

Δείτε μερικές στιγμές

Οταν χαλάνε τα αγαπημένα παπούτσια
Οταν ο αγώνας καθυστερεί λόγω βροχής

A post shared by Adrienne (@adrienne_in_ky) on

Οταν οι κάλτσες κάνουν… τα δικά τους

A post shared by Megan Wismer (@meggoleweggo) on

Οταν κάνεις συχνές στάσεις για τουαλέτα λόγω εγκυμοσύνης

Οταν τα πόδια σου είναι σημαδεμένα από την υπερπροσπάθεια

A post shared by Josh (@circulargenius) on

Οταν οι βλεφαρίδες παγώνουν από το κρύο

Οταν τρέχεις για πρώτη φορά κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο

A post shared by Plano Daddio (@planodaddio) on

Οταν ακόμα και το ρολόι σου σε… τρολάρει

A post shared by Jody Rhoads (@runningrhoads) on

Οταν το μισό σου σώμα είναι καλυμμένο με ταινίες

A post shared by NaNa T (@sheedevil0706) on

Οταν απλά δεν θέλεις να τρέξεις άλλο

Διαβάστε επίσης: Ποτέ δεν είναι αργά: Έγινε fitness influencer στα 74 της!

Ανοίγουν σύντομα οι εγγραφές για το 7th Lycabettus Run

Το Lycabettus Run, ο αγαπημένος αγώνας των Ελλήνων δρομέων, «Η περιπέτεια της διπλανής πόρτας», επιστρέφει την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 για 7η συνεχόμενη χρονιά στον λόφο του Λυκαβηττού.

Η Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης ανακοινώνει ότι οι εγγραφές θα είναι ανοίξουν άμεσα, εντός των ημερών και μάλιστα θα δοθεί όπως κάθε χρόνο περίοδο εγγραφής με προνομιακή τιμή (Early Bird Offer).

Οι εγγραφές θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.lycabettusrun.gr καθώς επίσης και από την πλατφόρμα www.racefinder.gr.

Λίγα λόγια για τον αγώνα

Πρόκειται για έναν εναλλακτικό αγώνα τρεξίματος που διοργανώνεται  στο λόφο του Λυκαβηττού με την υποστήριξη του ξενοδοχείου St. George Lycabettus Lifestyle Hotel και την οργανωτική υπογραφή της My Sportevent.

Μοναδικός στο είδος του και εκμεταλλευόμενος το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής, ο αγώνας διεξάγεται με διαδρομές σε δύο διαφορετικές επιφάνειες, την άσφαλτο και το χώμα. Και στις δύο περιπτώσεις, η αφετηρία και ο τερματισμός είναι κοινά μιας και τοποθετούνται στην είσοδο του St. George Lycebettus Lifestyle Hotel.

Οι ασφάλτινες (road) διαδρομές περιλαμβάνουν δύο αποστάσεις, 5,5 και 11 χλμ. Είναι όλες κυκλικές οδηγώντας τους δρομείς να κινούνται δεξιόστροφα επί του περιφερειακού δρόμου του Λυκαβηττού. Ξεκινώντας μπροστά από το ξενοδοχείο, στην κούρσα των 5,5 χλμ οι συμμετέχοντες κάνουν δύο γύρους στον περιφερειακό δρόμο ενώ αντίστοιχα σ’ αυτήν την 11 χλμ πρέπει να ολοκληρώσουν τέσσερις γύρους.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η σκυταλοδρομία Lycabettus Relay μήκους 11 χλμ. όπου δύο δρομείς πρέπει να καλύψουν ο καθένας 5,5 χλμ στον περιφερειακό του Λυκαβηττού δίνοντας την σκυτάλη με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου στην άσφαλτο.

Οι χωμάτινες (trail) διαδρομές περιλαμβάνουν κι αυτές δύο αποστάσεις 4,5 και 9 χλμ.  Οι δρομείς ξεκινούν μπροστά από το ξενοδοχείο και για λίγα μέτρα τρέχουν στην άσφαλτο μέχρι να μπουν μέσα στον λόφο του Λυκαβηττού φθάνοντας έως και την κορυφή του, στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Η κούρσα των 4,5 χλμ ολοκληρώνεται με την κάλυψη ενός γύρου της διαδρομής ενώ αυτή των 9 χλμ απαιτεί δύο γύρους μέχρι τον τερματισμό.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2021 «τρέχουμε στην κορυφή της πόλης»

x
Send this to a friend