Αν δεν μπορείς να φας λαχανικά… πιες τα!

Αν δεν μπορείς να φας λαχανικά... πιες τα!

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να «γεμίζουμε τις μπαταρίες μας» μετά από μια σκληρή προπόνηση. Είναι και κάποιες φορές ωστόσο που, αφού έχουμε προπονηθεί σκληρά και σε συνθήκες ζέστης, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι κάτι να μπει στο στομάχι μας. Διότι ενώ τον χειμώνα το φαγητό είναι κάτι που το επιθυμούμε πολύ, η ζέστη του καλοκαιριού μειώνει αισθητά την όρεξή μας.

Δυστυχώς όμως, όσο ζεστή και αν είναι η μέρα, το φαγητό μετά την εκγύμναση είναι μεγάλη αναγκαιότητα. Και αυτό γιατί αν δεν τραφούμε σωστά μετά από έναν αγώνα ή μια σκληρή προπόνηση, η αποκατάσταση του σώματός μας δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωμένα.

«Αμέσως μετά από έναν αγώνα πρέπει να αντικαθιστάτε τα ποσοστά μυϊκού γλυκογόνου σας που έχετε χάσει κατά την προσπάθειά σας. Για να το κάνετε αυτό πρέπει να πάρετε υδατάνθρακες», τονίζει η έμπειρη αθλήτρια Μίμι Στόκτον στο site του XTERRA.

Ταυτόχρονα, η ενυδάτωση, ειδικά αν ιδρώνετε πολύ, είναι επίσης σημαντική και ειδικά το καλοκαίρι. Αυτός είναι ο λόγος που τα smoothies αποτελούν τις ιδανικότερες καλοκαιρινές τροφές. Όχι μόνο είναι ευκολότερο να τα χωνέψει κανείς -χάρη στο μπλέντερ σας- αλλά και διότι μπορεί εμπεριέχουν βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Ακολουθούν δυο ιδανικές συνταγές:

Η Μίμι Στόκτον

Συνταγή 1

Η ειδική διατροφολόγος Αλεξάνδρα Μπορέλι, συνιστά τα καλοκαιρινά σας γεύματα να ακολουθούν την αναλογία τριών φρούτων και/ή λαχανικών για κάθε μερίδα πρωτεϊνών. Συνδυάστε τα έναν υγιή υδατάνθρακα και έτσι έχετε ένα ισορροπημένο γεύμα τόσο για πριν όσο και για μετά την προπόνηση. Προσθέστε επίσης τζίντζερ αφενός για να σας βοηθήσει με την πέψη και αφετέρου επειδή έχει υπέροχη γεύση.

1½ φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια φύλλα σπανάκι
μια φέτα τζίντζερ – απλά για τη γεύση
1/4 φλιτζάνι αμυγδάλων, ενυδατωμένο σε νερό όλη τη νύκτα
1 φλιτζάνι φρέσκα μούρα ή άλλα τοπικά φρούτα
1 μπανάνα

Προσθέστε το νερό, το σπανάκι, το τζίντζερ και τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν τα φύλλα από το σπανάκι. Στη συνέχεια, προσθέστε τα μούρα. Αν και η Μπορέλι δεν συνιστά τη χρήση πάγου επειδή το σώμα χρειάζεται θερμότητα για να αφομοιώσει τα τρόφιμα, ο πάγος μπορεί να προστεθεί σε αυτή τη συνταγή αλλά σε μικρή ποσότητα προκειμένου να σας χαλαρώσει μετά την προπόνηση.

Συνταγή 2

Αν και τα παντζάρια είναι το τελευταίο πράγμα που μπορείτε να σκεφτείτε σε πόσιμη μορφή, μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός από παντζάρια είναι γεμάτος με νιτρικά συστατικά. Το σώμα μετατρέπει τα νιτρικά σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και να αυξήσει την ικανότητα ροής αίματος, οδηγώντας σε καλύτερη αντοχή στις διαδρομές. Μια κουταλιά λάδι καρύδας παρέχει και το λίπος που θα σας κάνει να νιώσετε χορτασμένοι.

1½ φλιτζάνι νερό ή φρέσκος ​​χυμός πορτοκαλιού
2 πορτοκάλια, αποφλοιωμένα
1 φλιτζάνι φρέσκα μούρα ή άλλα τοπικά φρούτα
½ λεμόνι, χυμός
πάγο, εάν θέλετε
1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας
Προσθέστε το νερό ή το χυμό, τα φρούτα, τα παντζάρια και το λάδι καρύδας στο μπλέντερ. Ανακατέψτε και… απολαύστε!

Διαβάστε ακόμα: 10 γευστικοί τρόποι για να βάλετε φρούτα και λαχανικά στο… πρόγραμμα

Previous ArticleNext Article

Νερό από τη βρύση η εμφιαλωμένο και γιατί;

Νερό από τη βρύση η εμφιαλωμένο και γιατί;

Tου Παναγιώτη Βαραγιάννη*

Το νερό βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς, αποβάλλει τις τοξίνες, ρυθμίζει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, της πίεσης του αίματος και της θερμοκρασίας του σώματος.

Συνήθως, το νερό της βρύσης είναι απολύτως καθαρό και ασφαλές για τη δημόσια υγεία, καθώς είναι πολύ πιο φθηνό από το εμφιαλωμένο (1.000 φορές ακριβότερο). Ο μύθος του ‘καθαρού’ εμφιαλωμένου νερού, ο οποίος στηρίχθηκε κυρίως διαφημιστικά, αρχίζει σταδιακά να αμφισβητείται (και από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, WWF).

Η συγκέντρωση βενζολίου στο εμφιαλωμένο νερό, η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά μπουκάλια, αλλά και η ίδια η μόλυνση του νερού από το πλαστικό μπουκάλι, όταν δεν τηρούνται οι βασικές συνθήκες συντήρησης και ασφάλειας, είναι μερικά από τα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση του.

Από τι κινδυνεύουμε αν ξαναγεμίζουμε τα πλαστικά μπουκάλια νερού;

Τι πρέπει να προσέξετε;

Ως καταναλωτές επομένως, μπορείτε άφοβα να καταναλώνετε νερό της βρύσης, έχοντας κατά νου ότι με αυτή σας την επιλογής ενισχύετε τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

  • Αν πάλι επιλέξετε εμφιαλωμένο νερό, για εσάς ή για τα παιδιά σας, προτιμήστε το φυσικό μεταλλικό νερό που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία.
  • Αν είστε άτομο με υπέρταση, ή με ανάγκη περιορισμού του νατρίου (λήψη κορτιζόνης, ηπατική και καρδιακή ανεπάρκεια) προτιμήσετε το φυσικό μεταλλικό νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
  • Αν είστε αθλητής, προτιμήσετε το φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και νάτριο.

Γιατί το μεταλλικό νερό αυξάνει τις καύσεις των θερμίδων

Φυσικό μεταλλικό νερό

Καλή επιλογή θεωρείται το φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, αν είστε άτομο που χρειάζεστε αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου (γυναίκες κυρίως για πρόληψη οστεοπόρωσης), ενώ αντενδείκνυται αν είστε άτομο με πρόβλημα νεφρολιθίασης. Υπάρχει, τέλος, μια πλειάδα νέων τύπων νερού, με ιδιαίτερα ευεργετική σύσταση σε ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο) και ηλεκτρολύτες, που αντιμετωπίζουν γρηγορότερα τη δίψα και που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες σας, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν εμφιαλωμένα νερά εμπλουτισμένα με υδατοδιαλυτές βιταμίνες (βιτ. Β και C), προσδίδοντας μια νέα διατροφική διάσταση στο υγρό διαμάντι.

Συμπερασματικά

Σας υπενθυμίζω ότι το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό, είναι κοινή περιουσία, κληρονομιά και δικαίωμα κάθε ανθρώπου, όπως η τροφή και η υγεία. Μπορεί και πρέπει να προσφέρει σε εσάς μόνο ευεξία και ευζωία και παράλληλα βιωσιμότητα στο περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα: Υπερενυδάτωση: Γιατί όσοι αθλούνται δεν πρέπει να το παρακάνουν με το νερό;


*Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή ενώ σήμερα είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ του ΓΠΑ με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο www.mednutrition.gr


Έξυπνοι τρόποι για να φάτε τις μπανάνες που έχουν “μαυρίσει”

Κρέμα, pancakes, ενεργειακές μπάρες, μπισκότα, πρωινό με βρώμη, smoothies ακόμα και παγωτό. Δείτε που θα σας κάνουν να λατρέψετε τις πολύ ώριμες μπανάνες και θα σας βάλουν στο… τρυπάκι να δοκιμάσετε καινούρια πράγματα. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

Η Μπανάνα είναι αγαπημένο φρούτο για μικρούς και μεγάλους. Υπάρχουν όμως φορές που μας… μένουν και ωριμάζουν περισσότερο από όσο θέλουμε με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τις φάμε με μεγάλη ευχαρίστηση, αν και οι ώριμες μπανάνες κάνουν περισσότερο καλό από τις άγουρες.

Επειδή, όμως τα γούστα, είναι γούστα υπάρχουν τρόποι να μην πάει καμία μπανάνα χαμένη.

Κρέμα 

Χρειάζεστε μερικές ώριμες μπανάνες, ένα ψυγείο και ένα κουτάλι. Απλό; Όσο το ακούτε. Κόβετε τις μπανάνες σε κομμάτια, τις βάζετε δύο ώρες στην κατάψυξή, στη συνέχεια τις βγάζετε και τις πολτοποιείτε για περίπου 5 λεπτά στο μπλέντερ ή το μούλτι. Προσθέτετε βανίλια ή κακάο σε σκόνη και έτοιμο το επιδόρπιο. Το τρώτε αμέσως μετά το χτύπημα ή το βάζετε για λίγα λεπτά πίσω στην κατάψυξη.

Pancakes

Όσοι το σκέφτεστε, δοκιμάστε το και θα δείτε ότι θα γίνει μια από τις αγαπημένες σας συνήθειες. Χρειάζεστε 2 αυγά και μία μπανάνα χτυπημένα στο μούλτι. Σε αντικολλητικό τηγανάκι ρίχνετε το μίγμα σε μικρές δόσεις. Μόλις πάρει ένα χρυσό-καφέ χρώμα το γυρνάτε και ψήνετε για ακόμα ένα λεπτό. Σερβίρετε με φρέσκα φρούτα, σιρόπι, μέλι, πραλίνα φουντουκιού ή ότι άλλο θέλετε.

Μπανάνες: Η αθλητική κίτρινη υπερτροφή

Με βρώμη

Όταν ψήνετε μια πολύ ώριμη μπανάνα, γίνεται κρεμώδης και καραμελώνει και αυτόματα μετατρέπεται σε ένα υποκατάστατο της μαύρης ζάχαρης. Βάλτε τη, λοιπόν στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να αρχίσει να λιώνει και ανακατέψτε τη με βρώμη μέσα σε ένα μπολ. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε φιστικοβούτυρο, σκόνη κακάο, ή φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.

Smoothie

Είναι το No 1 συστατικό για τη δημιουργία smoothies. Όσο πιο ώριμη, τόσο το καλύτερο. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή: Ανακατέψτε μια παγωμένη μπανάνα με 1 φλιτζάνι γάλα καρύδας. Προσθέστε ¾ φλιτζάνι φράουλες, 1/3 φλιτζάνι ανανά, ½ φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι, ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, και ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφού σερβίρετε στο ποτήρι, ρίξτε λίγο ινδοκάρυδο. Σούπερ…

Παγωτό

Για μια σοκολατένια απόλαυση. Συνδυάστε τρεις μπανάνες, 1 φλιτζάνι γάλα καρύδας, 4 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο, εκχύλισμα βανίλιας (1 κουταλάκι του γλυκού) και μια πρέζα αλάτι σε ένα μπλέντερ. Ρίχνουμε σε ειδικές φόρμες ή ψηλά λεπτά ποτηράκια και βάζουμε μέσα ένα ξύλινο ραβδάκι. Παγώνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

Γιατί οι “μαυρισμένες” μπανάνες είναι πιο υγιεινές

Μπισκότα

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Λιώστε μια ώριμη μπανάνα, και στη συνέχεια αναμείξτε με φυστικοβούτυρο ¼ του φλιτζανιού. Προσθέστε ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης, ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα, ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, 3 κουταλιές της σούπας σταφίδες, και μια πρέζα ή δύο αλάτι.  Φτιάχνετε μπαλάκια τα οποία πιέζεται με την παλάμη σας για να γίνουν πλακέ στο ταψάκι. Ψήνετε για περίπου 15 λεπτά. Κρατάνε περίπου μία εβδομάδα σε αεροστεγές γυάλινο δοχείο. Ένα σνακ για όλες τις ώρες.

Μπάρες

Ανακατέψτε 1 ½ φλιτζάνι πουρέ μπανάνας, ¼ φλιτζάνι λιναρόσπορο, ½ φλιτζάνι καρύδια, ½ φλιτζάνι νερό και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μπολ. Μόλις το μίγμα ομοιογενοποιηθεί, προσθέστε 3 φλιτζάνια βρώμης. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο ταψί, πιέζοντας προς τα κάτω με τα δάχτυλά σας. Ψήνουμε σε φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 έως 30 λεπτά, στη συνέχεια, αφήστε να κρυώσει για άλλα δέκα λεπτά τουμπάροντας το ταψί πάνω σε ένα φύλλο χαρτιού κουζίνας. Το κόβετε σε κομμάτια και το βάζετε ξανά στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά. Αν θέλετε γυρνάτε τα κομμάτια για να γίνουν ομοιόμορφα.

Διαβάστε επίσης: Χαλάνε οι μπανάνες στο ψυγείο; 

x

Send this to a friend