Αν δεν μπορείς να φας λαχανικά… πιες τα!

Αν δεν μπορείς να φας λαχανικά... πιες τα!

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να «γεμίζουμε τις μπαταρίες μας» μετά από μια σκληρή προπόνηση. Είναι και κάποιες φορές ωστόσο που, αφού έχουμε προπονηθεί σκληρά και σε συνθήκες ζέστης, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι κάτι να μπει στο στομάχι μας. Διότι ενώ τον χειμώνα το φαγητό είναι κάτι που το επιθυμούμε πολύ, η ζέστη του καλοκαιριού μειώνει αισθητά την όρεξή μας.

Δυστυχώς όμως, όσο ζεστή και αν είναι η μέρα, το φαγητό μετά την εκγύμναση είναι μεγάλη αναγκαιότητα. Και αυτό γιατί αν δεν τραφούμε σωστά μετά από έναν αγώνα ή μια σκληρή προπόνηση, η αποκατάσταση του σώματός μας δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωμένα.

«Αμέσως μετά από έναν αγώνα πρέπει να αντικαθιστάτε τα ποσοστά μυϊκού γλυκογόνου σας που έχετε χάσει κατά την προσπάθειά σας. Για να το κάνετε αυτό πρέπει να πάρετε υδατάνθρακες», τονίζει η έμπειρη αθλήτρια Μίμι Στόκτον στο site του XTERRA.

Ταυτόχρονα, η ενυδάτωση, ειδικά αν ιδρώνετε πολύ, είναι επίσης σημαντική και ειδικά το καλοκαίρι. Αυτός είναι ο λόγος που τα smoothies αποτελούν τις ιδανικότερες καλοκαιρινές τροφές. Όχι μόνο είναι ευκολότερο να τα χωνέψει κανείς -χάρη στο μπλέντερ σας- αλλά και διότι μπορεί εμπεριέχουν βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Ακολουθούν δυο ιδανικές συνταγές:

Η Μίμι Στόκτον

Συνταγή 1

Η ειδική διατροφολόγος Αλεξάνδρα Μπορέλι, συνιστά τα καλοκαιρινά σας γεύματα να ακολουθούν την αναλογία τριών φρούτων και/ή λαχανικών για κάθε μερίδα πρωτεϊνών. Συνδυάστε τα έναν υγιή υδατάνθρακα και έτσι έχετε ένα ισορροπημένο γεύμα τόσο για πριν όσο και για μετά την προπόνηση. Προσθέστε επίσης τζίντζερ αφενός για να σας βοηθήσει με την πέψη και αφετέρου επειδή έχει υπέροχη γεύση.

1½ φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια φύλλα σπανάκι
μια φέτα τζίντζερ – απλά για τη γεύση
1/4 φλιτζάνι αμυγδάλων, ενυδατωμένο σε νερό όλη τη νύκτα
1 φλιτζάνι φρέσκα μούρα ή άλλα τοπικά φρούτα
1 μπανάνα

Προσθέστε το νερό, το σπανάκι, το τζίντζερ και τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν τα φύλλα από το σπανάκι. Στη συνέχεια, προσθέστε τα μούρα. Αν και η Μπορέλι δεν συνιστά τη χρήση πάγου επειδή το σώμα χρειάζεται θερμότητα για να αφομοιώσει τα τρόφιμα, ο πάγος μπορεί να προστεθεί σε αυτή τη συνταγή αλλά σε μικρή ποσότητα προκειμένου να σας χαλαρώσει μετά την προπόνηση.

Συνταγή 2

Αν και τα παντζάρια είναι το τελευταίο πράγμα που μπορείτε να σκεφτείτε σε πόσιμη μορφή, μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός από παντζάρια είναι γεμάτος με νιτρικά συστατικά. Το σώμα μετατρέπει τα νιτρικά σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και να αυξήσει την ικανότητα ροής αίματος, οδηγώντας σε καλύτερη αντοχή στις διαδρομές. Μια κουταλιά λάδι καρύδας παρέχει και το λίπος που θα σας κάνει να νιώσετε χορτασμένοι.

1½ φλιτζάνι νερό ή φρέσκος ​​χυμός πορτοκαλιού
2 πορτοκάλια, αποφλοιωμένα
1 φλιτζάνι φρέσκα μούρα ή άλλα τοπικά φρούτα
½ λεμόνι, χυμός
πάγο, εάν θέλετε
1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας
Προσθέστε το νερό ή το χυμό, τα φρούτα, τα παντζάρια και το λάδι καρύδας στο μπλέντερ. Ανακατέψτε και… απολαύστε!

Διαβάστε ακόμα: 10 γευστικοί τρόποι για να βάλετε φρούτα και λαχανικά στο… πρόγραμμα

Previous ArticleNext Article

Γιατί πρέπει όσοι αθλούνται να αυξάνουν το αλάτι το καλοκαίρι;

Γιατί πρέπει όσοι αθλούνται να αυξάνουν το αλάτι το καλοκαίρι;

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε αυξημένες απώλειες υγρών και ηλεκτρολυτών, εξαιτίας της εντονότερης εφίδρωσης.

Έτσι, η τακτική και επαρκής αναπλήρωσή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία και απόδοση του οργανισμού.

Ωστόσο, η παραπάνω ανάγκη συχνά παρερμηνεύεται, με αποτέλεσμα πολλοί να υποστηρίζουν ότι το καλοκαίρι θα πρέπει να αυξάνεται η πρόσληψη αλατιού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρησή του.

Για ποιους ισχύει…

Στην πραγματικότητα, θα λέγαμε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύει μόνο για ειδικές περιπτώσεις ατόμων που πραγματοποιούν άσκηση υψηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας σε πολύ θερμό περιβάλλον.

Για ένα μέσο ενήλικα όμως, η τακτική κατανάλωση υγρών σε συνδυασμό με τη συνήθη πρόσληψη αλατιού είναι αρκετή για να καλύψει πλήρως και τις ανάγκες της θερινής περιόδου και δεν πρέπει να κάνει υπερβολές.

Άλλωστε, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου-αλατιού προέρχεται από τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της μέρας και είναι ήδη αρκετά υψηλότερη από αυτή που ορίζουν οι συστάσεις διεθνών οργανισμών για την προστασία της υγείας και την πρόληψη της υπέρτασης και άλλων χρόνιων νοσημάτων.

Διαβάστε ακόμα: Εννέα υγιεινά και θρεπτικά σνακ χωρίς αλάτι 

Γιατί η ενυδάτωση με φρούτα είναι καλύτερη από ότι με σκέτο νερό;

Γιατί η ενυδάτωση με φρούτα είναι καλύτερη από ότι με σκέτο νερό;

Γράφει ο Σάββας Τσανασίδης*

Ενυδάτωση του σώματος είναι η αποκατάσταση μιας ποσότητας ύδατος του, που μπορεί να έχει χαθεί από αυτό (π.χ. λόγω εξάτμισης του ιδρώτα). Πολύ σημαντική λοιπόν κρίνεται η ενυδάτωση του οργανισμού μας, ιδιαίτερα τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες που διανύουμε, είτε αθλούμαστε, είτε όχι.

Η σημασία των ηλεκτρολυτών

Όπως μας διδάσκουν τα βιβλία της βιοχημείας η σωστή ενυδάτωση συμβαίνει μόνο παρουσία ηλεκτρολυτών όπως το Νάτριο και το Κάλιο! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να απορροφήσουμε το νερό που πίνουμε πρέπει αυτό φυσικά να περιέχει ηλεκτρολύτες!

Τα φρούτα για παράδειγμα μπορούν να μας ενυδατώσουν καλύτερα από το νερό, καθώς περιέχουν: 90-98% νερό, αλλά και ηλεκτρολύτες όπως Νάτριο, Κάλιο, Μαγνήσιο! Γι’ αυτό καταναλώνουμε πάντα αρκετά φρούτα και λαχανικά το καλοκαίρι!

Ιδιαίτερα επίσης για εμάς που προσθέτουμε κάποιο φίλτρο στη βρύση μας, το οποίο αφαιρεί αρκετά από τα μέταλλα που αυτό φυσικώς περιέχει, μπορούμε να το συμπληρώσουμε με ηλεκτρολύτες.

Για παράδειγμα μπορούμε να:


• Γεμίσουμε μια μπουκάλα νερό, δροσερό ή παγωμένο
• Να προσθέσουμε μέσα φέτες από καθαρισμένο αγγούρι και λεμόνι και να το πιούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας!

Άλλος τρόπος είναι να έχουμε πάντοτε κάποιο φρούτο μαζί μας (όπως μια μπανάνα) που μπορούμε άμεσα να καταναλώσουμε.

Καλοκαιρινά φρούτα όπως καρπούζι και πεπόνι είναι ιδιαίτερα υγιεινά και θρεπτικά και πρέπει οπωσδήποτε να συνυπάρχουν στο διαιτολόγιο μας (ιδιαίτερα στα παιδιά μας που μπορεί να αφυδατωθούν αρκετά εύκολα)!

Διαβάστε ακόμα: Υπερενυδάτωση: Γιατί όσοι αθλούνται δεν πρέπει να το παρακάνουν με το νερό;


*Ο Σάββας Τσανασίδης σπούδασε Διατροφή και Διαιτολογία στο ΑΤΕΙΘ Θεσσαλονίκης.


Πόσο υγιεινές είναι τελικά οι λεγόμενες… υπερτροφές;

Πόσο υγιεινές είναι τελικά οι λεγόμενες... υπερτροφές;

Οι προσδοκίες από τα εξωτικά φρούτα της νότιας Αμερικής, τα ασιατικά γκότζι μπέρι αλλά και τα ρόδια είναι πολύ μεγάλες. Αποκαλούνται υπερτροφές ή σούπερ φουντ όπως τα συναντάμε συχνά και η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην καλή υγεία, το αδυνάτισμα και την ευεξία.

«Μπορούν να θεραπεύσουν, να προλάβουν ασθένειες και να αυξήσουν το αίσθημα ευεξίας» αναφέρεται σε ένα βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει τις 50 καλύτερες υπερτροφές. Από τότε που εδραιώθηκε αυτή η τάση πριν από μερικά χρόνια στη Γερμανία, προερχόμενη από τις ΗΠΑ, όλο και περισσότερα σχετικά προϊόντα βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι μόνο. Τι ακριβώς όμως είναι μια υπερτροφή;

Δεν υπάρχουν νομικά κατοχυρωμένες προδιαγραφές για το ποιες τροφές μπορούν να αποκαλούνται υπερτροφές, όπως δηλώνει η Άντγιε Γκαλ από τη Γερμανική Εταιρεία για τη Διατροφή στη Βόννη. «Γενικά ως υπερτροφές χαρακτηρίζονται εκείνες οι τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και κυρίως φρούτα και λαχανικά». Οι σούπερ τροφές είναι συχνά πλούσιες σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Στοιχεία που ενισχύουν την καλή υγεία του οργανισμού. Τα γκότζι μπέρι, οι σπόροι τσία και το ρόδι είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ωστόσο και τα τοπικά μύρτιλα, οι τσουκνίδες, τα κυνόροδα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία.

Αυξάνεται ο τζίρος των τοπικών υπερτροφών

Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ως υπερτροφές θεωρούνταν τροφές από μακρινές εξωτικές χώρες δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με την Ρεγκίνα Άσμαν από το Κέντρο Καταναλωτών της Βρέμης. Ο συνδυασμός εξωτικού και καλής υγείας ερεθίζει τη φαντασία πολλών ανθρώπων. Ωστόσο η ειδικός πιστεύει πως αυτά τα εξωτικά φρούτα δεν είναι απαραίτητα.

Όποιος τρέφεται σωστά και ισορροπημένα, καταναλώνει πολλά φρούτα και λαχανικά που υπάρχουν και στη δική μας ήπειρο δεν έχει ανάγκη από τις μακρινές εξωτικές υπερτροφές. Εκτός αυτού τα προϊόντα από άλλες ηπείρους μπορεί να κρύβουν και κινδύνους αφού μπορεί να μην πληρούν τα ποιοτικά στάνταρ που ισχύουν στην Ευρώπη. Ακόμη διαφημίσεις που ισχυρίζονται ότι το ρόδι βοηθάει στην εμμηνόπαυση και στον καρκίνο του προστάτη δεν πρέπει να γίνονται άκριτα πιστευτές.

Το τελευταίο διάστημα πάντως φαίνεται ότι οι πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία τροφές που υπάρχουν στην Ευρώπη γίνονται ολοένα και πιο αγαπητές. Ο τζίρος των σπόρων τσία και άλλων εξωτικών σπόρων αυξήθηκε στη Γερμανία για παράδειγμα από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι τον Μάρτιο του 2018 κατά 17%. Ο τζίρος για τον λιναρόσπορο το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 23%.

Οι ειδικοί πάντως συμφωνούν πως αυτό που απαιτείται για τη διατήρηση της καλής υγείας είναι μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία.

Διαβάστε ακόμα: 10 superfoods της… διπλανής πόρτας που σας αδυνατίζουν!

Πηγή: DW – Έλεν Χόφμαν

Send this to a friend