37ος ΑΜΑ: Στον Alain Lunzenfichter το βραβείο Συνολικής Προσφοράς της AIMS

37ος ΑΜΑ: Στον Alain Lunzenfichter το βραβείο Συνολικής Προσφοράς της AIMS

Η Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS), η οποία εκπροσωπεί πολλούς από τους μεγαλύτερους αγώνες μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του Μαραθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού, του Πεκίνου, του Βερολίνου,της Βοστώνης, του Σικάγο, της Νέας Υόρκης, του Παρισιού και του Τόκιο είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το  βραβείο Συνολικής Προσφοράς απονέμεται στον Alain Lunzenfichter, μια κορυφαία προσωπικότητα της αθλητικής δημοσιογραφίας.

Ο Alain Lunzenfichter θα παραλάβει το βραβείο στο το έβδομο ετήσιο Gala της AIMS για τη βράβευση των κορυφαίων μαραθωνοδρόμων της χρονιάς, που θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του Μαραθωνίου, την Αθήνα την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019.

Ο Alain Lunzenfichter (70) κατείχε τη θέση του Αναπληρωτή Εκδότη της L’Equipe στη Γαλλία για 38 χρόνια μεταξύ του 1975 και του 2013, θέση από την οποία κάλυψε 25 θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες.

Εργάστηκε επίσης με το Canal + στην κάλυψη διοργανώσεων κλασικού αθλητισμού, Μαραθωνίων και  Ολυμπιακών αγώνων. Το 2006 έγινε Πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ένωσης  Δημοσιογράφων που καλύπτουν Ολυμπιακούς Αγώνες» μέχρι το 2014, οπότε και ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του έχει εκδώσει πολλά βιβλία και έχει αναλάβει πολλούς ηγετικούς ρόλους στον αθλητισμό και τη δημοσιογραφία. Έχει διοριστεί σε επιτροπές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) που αφορούσαν σε διάφορες θεματικές όπως  το αντι-ντόπινγκ, η μεταρρύθμιση της ΔΟΕ, ο Τύπος, ο πολιτισμός και η επικοινωνία.

Ο Πρόεδρος της AIMS Paco Borao σχολιάζει: “Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που καλωσορίζουμε τον Alain στην Αθήνα για να γιορτάσουμε την απίστευτη καριέρα του. Λέγεται ότι οι δημοσιογράφοι γράφουν το «προσχέδιο της Ιστορίας». Αν συμβαίνει αυτό, ο Alain είναι υπεύθυνος για την καταγραφή ενός απίστευτα μεγάλου μέρους της ιστορίας του αθλητισμού μας ».

Ο Alain Lunzenfichter σχολιάζει: “Είναι τιμή η απονομή του βραβείου Συνολικής Προσφοράς της AIMS. Ανυπομονώ να έρθω στην Αθήνα για να περάσω χρόνο με τους φίλους μου στη δρομική κοινότητα. Έχει πάντα τιμή να καλύπτω το άθλημα και τόσους πολλούς σπουδαίους πρωταθλητές. Όταν βλέπω τους προηγούμενους νικητές αυτού του βραβείου, αισθάνομαι πολύ ταπεινός ώστε να τιμηθώ με το ίδιο βραβείο. Ευχαριστώ την AIMS και τα μέλη της για την απονομή αυτού του βραβείου. ”

Προηγούμενοι βραβευθέντες με το ίδιο βραβείο

2013 – Ingrid Kristiansen

2014 –George Hirsch

2015 – Frank Shorter

2016 – Haile Gebrselassie

2017 – Rosa Mota

2018 – Hiroaki Chosa και Horst Milde

Previous ArticleNext Article

Έχει ημερομηνία λήξης το νερό;

Της Νικολίας Σαλίαϊ*

Ως καταναλωτές έχουμε μάθει να διαβάζουμε τις πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα ενός προϊόντος. Θα έχεις λοιπόν παρατηρήσεις ότι στην συσκευασία του εμφιαλωμένου νερού αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του… λήγει όμως στην πραγματικότητα το εμφιαλωμένο νερό;

Όχι το νερό δεν λήγει. Όμως μπορεί να αλλοιωθεί μακροπρόθεσμα από την συσκευασία του και τις συνθήκες αποθήκευσης. Αυτό λοιπόν που πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο είναι το πλαστικό που συσκευάζεται το νερό, το οποίο είναι συνήθως τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) για τα κοινά μπουκάλια ή πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE) που χρησιμοποιείται για τα δοχεία νερού στους ψύκτες. Γνωρίζουμε ότι το πλαστικό είναι ένα ελαφρώς πορώδες υλικό, που σημαίνει ότι η συσκευασία μπορεί να επηρεαστεί και να αλληλεπιδράσει με εξωγενής παράγοντες και κατά συνέπεια και με το νερό.

Οι υψηλές θερμοκρασίες λοιπόν μπορούν να διασπάσουν τις χημικές ουσίες που περιέχουν οι πλαστικές φιάλες και να διαρρεύσουν οι ουσίες αυτές στο νερό. Το πλαστικό μπουκάλι και η θερμότητα είναι ένας κακός συνδυασμός.

Παρότι λοιπόν το νερό δεν λήγει, δεν θα πρέπει να πίνεις νερό από πλαστικά μπουκάλι που έχει επέλθει η ημερομηνία λήξης του διότι οι χημικές ουσίες, όπως το αντιμόνιο και η διφαινόλη Α (BPA), που περιέχει το πλαστικό μπορεί να μολύνουν το νερό. Αυτές οι πλαστικές ενώσεις μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα σου και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σου.

Γιατί αναγράφεται η ημερομηνία λήξης;

Δεδομένου ότι το νερό είναι ένα διατροφικό αναλώσιμο προϊόν, απαιτείται από την νομοθεσία να έχει τυπωμένη ημερομηνία λήξης, όπως το γάλα, το τυρί ή τα αυγά. Και εφόσον μακροπρόθεσμα επηρεάζεται η ποιότητα του, όπως αναλύσαμε παραπάνω, τότε είναι απαραίτητο να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του για να ενημερωνόμαστε ως καταναλωτές για την διατηρησιμότητα του προϊόντος.

Νερό από τη βρύση η εμφιαλωμένο και γιατί;

Πως μπορεί να αλλοιωθεί το περιεχόμενο;

Το περιεχόμενο μπορεί να αλλοιωθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Καταρχήν από τις συνθήκες παραγωγής, διακίνησης ή αποθήκευσης του, αλλά και από εμάς τους ίδιους. Για παράδειγμα αν πιούμε μια γουλιά νερό, τα χείλη και το στόμα μας εισάγουν μικροοργανισμούς στο νερό μας. Σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος στο σπίτι ή το γραφείο και το φως του ήλιου, αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το περιεχόμενο.

Το νερό της βρύσης “χαλάει”;

Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο “χαλάει” για ένα τρόφιμο εννοούμε ότι το τρόφιμο υποβαθμίζεται στο σημείο που δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση. Όσο αφορά το νερό, οι περισσότεροι ειδικοί τονίζουν ότι το νερό της βρύσης έχει διάρκεια ζωής έξι μηνών περίπου. Μετά από αυτό το σημείο, συνήθως το χλώριο διαλύεται στο σημείο που τα βακτήρια και τα φύκια αρχίζουν να αναπτύσσονται. Αυτή η ανάπτυξη σαφώς θα επιταχυνθεί εάν αποθηκεύσεις το νερό σε ένα ζεστό ή ηλιόλουστο σημείο – ή σε ένα γυάλινο δοχείο που δεν έχει πλυθεί καλά ή σφραγιστεί.

Επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι η σύσταση του νερού της βρύσης και του επιτραπέζιου νερού είναι ίδια, πρόκειται για νερά με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, με τη διαφορά ότι το επιτραπέζιο νερό είναι εμφιαλωμένο, ενώ της βρύσης τρεχούμενο.

Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης του;

Η σωστή αποθήκευση του εμφιαλωμένου νερού μπορεί να αυξήσει την διατηρησιμότητα του, δηλαδή την διάρκεια ζωής του. Ενώ αντιθέτως, οι θερμές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη των βακτηρίων και αυξάνουν την απελευθέρωση επιβλαβών πλαστικών χημικών ενώσεων στο νερό.

Συνίσταται λοιπόν το εμφιαλωμένο νερό να αποθηκεύεται σε δροσερό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Επειδή τα πλαστικά μπουκάλια είναι επίσης ελαφρά διαπερατά, είναι καλύτερο να αποθηκεύετε το εμφιαλωμένο νερό μακριά από οικιακά είδη καθαρισμού και χημικά. Εάν παρατηρήσετε ότι το νερό σας έχει αναπτύξει μια περίεργη γεύση ή μυρωδιά, συνίσταται για λόγους ασφάλειας να το απορρίψετε. Στα περισσότερα μάλιστα μπουκάλια αναγράφεται ότι το νερό πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος, μακριά από οσμές.

Γιατί το μεταλλικό νερό αυξάνει τις καύσεις των θερμίδων

Επίσης καλό είναι να:

Μην αγοράζεις μπουκάλια τα οποία δεν είναι καλά κλεισμένα/ σφραγισμένα.

Μην παρασύρεσαι γενικά από τις ετικέτες αλλά να δίνεις έμφαση στην ημερομηνία εμφιάλωσης, λήξης και την χημική ανάλυση.

Μην γεμίζεις με νερό βρύσης το εμφιαλωμένο μπουκάλι, διότι ενδέχεται να αναπτυχθούν βακτήρια εάν επανειλημμένα γεμίζεις το μπουκάλι.

Μην πίνεις απευθείας από το μπουκάλι αν δεν σκοπεύεις να καταναλώσεις άμεσα αυτό το νερό. Ωστόσο, συνίσταται να αδειάσεις το περιεχόμενο της φιάλης σε ένα ποτήρι, διότι υπάρχει πιθανότητα τα υπολείματα τροφής και κατά συνέπεια μικροοργανισμοί από τη στοματική κοιλότητα να μεταφερθούν στο νερό.

Διαβάστε επίσης: Τελικά ποιο είδος νερού είναι καλύτερο να καταναλώνετε;

* Η Νικολία Σαλίαϊ είναι Τεχνολόγος Τροφίμων με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Φυσικοχημεία. Εργάζεται ως Σύμβουλος Καινοτομίας και Ανάπτυξης νέων προϊόντων, αλλά και ως Υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων στη Κρήτη. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr 

Ζουν περισσότερο οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη μυϊκή ισχύ;

Μια ντουζίνα λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και μένετε στάσιμοι

Οι άνθρωποι με μεγαλύτερη μυϊκή ισχύ, οι οποίοι μπορούν να σηκώσουν γρήγορα βάρη, τείνουν να ζουν περισσότερο.

Αυτό δείχνει για πρώτη φορά μια βραζιλιάνικη έρευνα, σύμφωνα με την οποία η άσκηση που βασίζεται σε βάρη μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής, χωρίς όμως όλες οι μέθοδοι ενδυνάμωσης να επιφέρουν το ίδιο θετικό αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κλαούδιο Τζιλ Αραούζο, διευθυντή έρευνας και εκπαίδευσης της Κλινικής CLINIMEX στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έκαναν σχετική παρουσίαση στο συνέδριο EuroPrevent («Ευρω-πρόληψη 2019») της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Λισαβόνα.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 3.878 μη αθλητές ηλικίας 41-85 ετών, των οποίων εξετάστηκε η μυϊκή δύναμη και ισχύς μέσω ειδικού τεστ.

Ο Αραούζο υπογράμμισε τη διαφορά μεταξύ μυϊκής ισχύος (power) και μυϊκής δύναμης (strength). Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ οι περισσότερες κινήσεις που κάνουμε στην καθημερινότητά μας απαιτούν μυϊκή ισχύ, η πλειονότητα των προγραμμάτων ενδυνάμωσης επικεντρώνεται στην αύξηση της μυϊκής δύναμης.

Δύναμη, ταχύτητα, συντονισμός

Η ισχύς περιλαμβάνει εκτός του στοιχείου της δύναμης και αυτό της ταχύτητας και του συντονισμού των κινήσεων. Περισσότερη μυϊκή ισχύς παράγεται όταν η ίδια εργασία ολοκληρώνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα ή όταν εκτελείται περισσότερη εργασία κατά την ίδια περίοδο. Για παράδειγμα, όταν ανεβαίνει κάποιος γρήγορα τις σκάλες, χρειάζεται μεγαλύτερη μυϊκή ισχύ, αλλά για να ανυψώσει ένα βαρύ αντικείμενο του αρκεί η μυϊκή δύναμη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με μυϊκή ισχύ ανώτερη του μέσου όρου για το φύλο τους είχαν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες με μυϊκή ισχύ κάτω του μέσου όρου.

Η μέχρι τώρα επιστημονική έρευνα έχει εστιάσει στη μυϊκή δύναμη – παραλείποντας το στοιχείο της ταχύτητας- και, μάλιστα, με εφαρμογή σε ασκήσεις αποκλειστικά χεριών.

Πόσο γρήγορα;

Συνεπώς στο γυμναστήριο δεν έχει σημασία μόνο πόσα βάρη σηκώνει κάποιος, αλλά και πόσο γρήγορα το κάνει. «Για το καλύτερο αποτέλεσμα στην εξάσκηση της μυϊκής ισχύος, πρέπει κάποιος να πάει πέρα από την τυπική μυϊκή δύναμη και να προσθέσει ταχύτητα στην ανύψωση των βαρών» ανέφερε ο Αραούζο. «Εφόσον η ισχύς συνάδει με τη μακροζωία, είναι ανάγκη τα προγράμματα ενδυνάμωσης να εμπλουτιστούν με το στοιχείο της ταχύτητας» πρόσθεσε.

Η μυϊκή ισχύς μειώνεται σταδιακά μετά την ηλικία των 40 ετών. Οι ερευνητές, που εξετάζουν τώρα τη συσχέτιση της μυϊκής ισχύος και των αιτιών θανάτου λόγω σοβαρών παθήσεων (καρδιαγγειακών, καρκίνου κλπ), προτείνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει αφενός να αξιολογούν το επίπεδο μυϊκής ισχύος των ασθενών τους και αφετέρου θα πρέπει να τους παρέχουν χρήσιμες συμβουλές για την αύξηση της μυϊκής ισχύος.

Πηγή: www.healthyliving.gr

x
Send this to a friend