Site icon runnfun.gr

Γιατί αν και κοιμάσαι αρκετά, νιώθεις κουρασμένος;

Υπερυπνία: Ο λόγος που αν και κοιμάσαι πολύ νιώθεις κουρασμένος

Ποια είναι η ιδανική διάρκεια ύπνου το βράδυ ώστε τα πρωινά να ξυπνάτε πλήρως αναζωογονημένοι; Οι περισσότεροι θα απαντούσαν ότι ο μαγικός αριθμός βρίσκεται ανάμεσα στις 6 με 8 ώρες.

Γιατί λοιπόν, λοιπόν, πολλοί άνθρωποι, ενώ πράγματι κοιμούνται τόσες ώρες, το πρωί με δυσκολία κρατάνε ανοιχτά τα μάτια τους; Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα σε ζητήματα ύπνου, Δρ. Νερίνα Ραμλακάν, ίσως αυτό να σημαίνει πως έχετε κοιμηθεί παραπάνω από όσο πρέπει. Η απάντηση είναι: Υπερυπνία.

Όπως τονίζει ο Δρ. Ραμλακάν, η υπερυπνία μπορεί να προκαλέσει «υπερβολική υπνηλία» ενώ οι πάσχοντες από αυτή «μπορεί να αγωνίζονται να ξυπνήσουν το πρωί, να αισθάνονται ανήσυχοι, κουρασμένοι και να χάνουν την ικανότητά τους να σκέφτονται καθαρά».

Η σύγχυση σχετικά με την υπερυπνία έχει να κάνει με το ότι μπορεί να σας χτυπήσει την πόρτα ακόμα κι αν νομίζετε ότι είχατε έναν καλό ύπνο ή πως έχετε κοιμηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο καλός ύπνος δεν είναι απλά αυτός που διαρκεί 7 ή 8 ώρες. Είναι ζητούμενο και το να κάνετε υψηλής ποιότητας, βαθύ ύπνο», τονίζει ο Ραμλακάν.

Συχνά, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καλός ύπνος έχει να κάνει αποκλειστικά με την ποσότητα και καθόλου με την ποιότητα αλλά ο Δρ Ραμλακάν επισημαίνει ότι «η υπερυπνία μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα και να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα και τραύματα που σχετίζονται με την εργασία».

«Συχνά θύματα υπερυπνίας είναι οι άνθρωποι που έχουν εμμονή με την ανάγκη ύπαρξης περισσότερου ύπνου όταν στην πραγματικότητα η έλλειψη ύπνου δεν είναι η πραγματική αιτία της κούρασης τους», εξηγεί.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Οι ειδικοί σε ζητήματα ύπνου τονίζουν ότι η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

Άλλωστε, στο τέλος της ημέρας όλοι χρειαζόμαστε έναν λόγο να σηκωθούμε από το κρεβάτι το πρωί.

Διαβάστε ακόμα: Δεν σας παίρνει ο ύπνος; Εφαρμόστε τη μέθοδο «4-7-8»!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version