Χρήστος Μποφίλιος: Η κολύμβηση είναι στο DNA του Έλληνα

Ο προπονητής και personal trainer Χρήστος Μποφίλιος αναλύει την νέα τάση προς τα multisports, μας προσκαλεί στους σημαντικούς αγώνες που γίνονται στη χώρα μας και μας καλεί να βρούμε τη «θάλασσα μέσα μας»!!!!

Τι είναι η CBswimming και τι σε οδήγησε στην δημιουργία της;

 -Είναι μια ερασιτεχνική ομάδα η οποία πλαισιώνεται από αθλητές που ανήκουν στο πελατολόγιο αλλά και elite αθλητές οι οποίοι μας στηρίζουν σε διάφορα αθλητικά event.Πάντα στην άκρη του μυαλού μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν να δημιουργήσω κάτι που θα έχει το δικό μου χρώμα, κάτι όμορφο, κάτι μοναδικό…που συνεχώς θα φρεσκάρεται με νέες ιδέες όπως τα training sessions εκτός Αθηνών και…Ελλάδας.

Η ομάδα «ανοίγει» φτερά και κολυμπά με τα μέλη της και εκτός Αττικής. Ποιες δράσεις έχετε κάνει και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής σε ένα training camp;

-Εκτός Αττικής και εκτός Ελλάδας…Η πρώτη εκδρομή της CB swimming πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο με απόλυτη επιτυχία. Οι συμμετέχοντες την πρώτη ημέρα επισκέφτηκαν και προπονήθηκαν στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο (Aquatics London Center), το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο κολυμβητήριο στον κόσμο,  ενώ τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε προπόνηση τρεξίματος εντός του Hyde Park.  Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους φίλους μας από το Λονδίνο που ενδιαφέρθηκαν και προπονήθηκαν μαζί μας.
Οι συμμετέχοντες είχαν και αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους να επισκεφτούν αξιοθέατα στο Λονδίνο, όπως μουσεία, το London Eye, το Big Ben κτλ. και να κάνουν τις απαραίτητες αγορές στα πολυκαταστήματα της πόλης.

 

Έπειτα από το πρώτο επιτυχημένο training camp στο Λονδίνο σειρά πήρε αυτό της Αράχωβας.
Ένα όμορφο, γεμάτο προπονητικό τριήμερο πραγματοποιήθηκε στην Αράχωβα και την ευρύτερη περιοχή.
Την πρώτη μέρα οι συμμετέχοντες απόλαυσαν μια διαφορετική προπόνηση στο ηλιόλουστο κολυμβητήριο της Ιτέας με θέα τον χιονισμένο Παρνασσό ενώ τη δεύτερη μέρα συμμετείχαν στον αγώνα ορεινού τρεξίματος Λέβαδος 2017, διανύοντας τεχνικά μονοπάτια με υπέροχη φύση και θέα για 11χλμ.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της ομάδας;

-Θα δώσουμε το παρόν σε διάφορα αθλητικά event που ακολουθούν με προτεραιότητα το spetsathlon και το serifos sunset race μιας και θα γιορτάζουν τα επετειακά 5 χρόνια, και σίγουρα θα οργανώσω άλλο ένα τελευταίο για την σεζόν ταξίδι προς αρχές καλοκαιριού.
Τα τελευταία χρόνια το κολυμβητικό κίνημα κερδίζει έδαφος και φίλους και αυξάνονται οι αγώνες ανοιχτής θάλασσας; Που το αποδίδεις;

-Από το 2012 μέχρι και σήμερα πιστεύω ότι βρίσκεται διαρκώς σε ανοδική πορεία και αυτό οφείλεται σε καλά οργανωμένα event όπως αυτό των Σπετσών. Πάντα υπήρχαν αγώνες κολύμβησης αλλά θεωρώ πως ο συγκεκριμένος αγώνας λόγο της προβολής και της οργάνωσης άνοιξε φτερά και σε πολλούς  άλλους.
Το γεγονός της κρίσης που ξέσπασε στην χώρα μας καλώς ή κακώς έπαιξε ρόλο, τότε άρχισε ο κόσμος να βγαίνει από τα σπίτια του.
Κάπου το 2010 που ξεκίνησα να προπονούμαι στην θάλασσα ήμουν εγώ κι άλλοι 2-3, τώρα οι παραλίες είναι γεμάτες όμορφες παρέες ακόμη και όλο τον χειμώνα.

 

Αποτελείς αναπόσπαστο κομμάτι των κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων Spetses Mini Marathon και Spetsathlon. Μάλιστα η CBswimming είναι από τις ομάδες με τις περισσότερες διακρίσεις. Που οφείλετε η μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης;

-Είμαι πιστός και θα είμαι κοντά στις συγκεκριμένες διοργανώσεις για πολλούς λόγους.
Στις Σπέτσες πήγαινα επί σειρά ετών διακοπές με τους γονείς μου και πάντα σαν κολυμβητής γλυκο- κοιτούσα την διαδρομή από την  Κόστα, οπότε αυτομάτως ταυτίστηκα με το γεγονός αυτό.
Όσο αφορά τις επιτυχίες είναι κάτι που ήρθε σταδιακά με όρεξη και μεράκι, πάντα είναι καλοδεχούμενη μια επιτυχία αλλά στόχος μου είναι οι αθλητές να ζουν όλη αυτή την μαγεία και να έχουν να θυμούνται όμορφες στιγμές.
Η επιτυχία των διοργανώσεων είναι ξεκάθαρο ότι οφείλεται (θα το πω στην γλώσσα μου) στο πολύ καλό κοουτσάρισμα της Μαρίνας Κουταρέλλη που δημιούργησε μια σπουδαία ομάδα…τους εθελοντές, τους ανθρώπους από τον Δήμο και φυσικά τους εργαζόμενους της Clab.

 

Ποια είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει και να προσέχει όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με την κολύμβηση ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να συμμετάσχει σε αγώνες;

-Χρειάζεται αρκετή προπόνηση για μεγάλες αποστάσεις και κυρίως εξοικείωση με τη θάλασσα. Αυτό που πρέπει να προσέχει κάποιος όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο είναι να νιώθει έτοιμος με τον εαυτό του, να έχει προετοιμαστεί για έναν αγώνα, να ξεκινήσει με μικρότερες αποστάσεις και φυσικά αν νιώσει αδυναμία να μη διστάσει να εγκαταλείψει.

Είναι η κολύμβηση στο DNA του Έλληνα; Πιστεύεις πως η ενασχόληση με τα multisports  είναι μια μόδα ή ανάγκη;

-Πιστεύω πως είναι στο DNA του Έλληνα αλλά δεν έχει την προσοχή που χρειάζεται.Πολλά νησιά υστερούν από προγράμματα εκμάθησης, πράγμα ανεπίτρεπτο.
Πιστεύω πως ο καθένας που ασχολείται με τα multisports το κάνει για τον δικό του λόγο, άλλος περισσότερο επαγγελματικά και άλλος για προσωπική ευχαρίστηση.

Βλέπουμε κάποιους αγώνες που έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα, ποια η γνώμη σου, η CB swimming θα συμμετείχε σε κατι τέτοιο;

-Είναι σημαντικό να υπάρχουν τέτοιου είδους αγώνες που να βοηθάνε διάφορα ιδρύματα.
Ότι δεν ακούγεται δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει…
Ως CB swimming εχω βοηθήσει κατά καιρούς να μαζευτούν χρήματα για διάφορους σκοπούς και να δημιουργηθούν φιλανθρωπικοί αγώνες. Δίνω διακριτικά την προβολή που χρειάζεται…
Οι δράσεις μου έως τώρα είναι τρεις αγώνες με φιλανθρωπικό χαρακτήρα και δυο συγκεκριμένα ιδρύματα…

Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι όσο αφορά την εκμάθηση των αθλητών σου;

-Όταν τους μαθαίνω να γλιστράνε στο νερό νομίζω ότι αγγίζουν την τελειότητα.
Είναι μεγάλη η διαφορά, όταν πρωτο-έρχονται είναι σφιχτοί και κολυμπούν μαγκωμένα…
Μέσα στο μήνα φροντίζω να αποκτούν αυτήν την επαφή με το νερό γιατί καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ότι κολυμπούν καλύτερα, πιο ευχάριστα, πιο άνετα…

 

Από τις πισίνες, στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας.. Γιατί αυτή η αλλαγή και ποια η διαφορά;

-Αν αγαπάς την θάλασσα απλά ψάχνεις για την ευκαιρία. Ο αγώνας των Σπετσών ήταν αυτός που με ώθησε προς τη θάλασσα οσο αφορά το αγωνιστικό κομμάτι. Επίσης 21 χρόνια στις πισίνες δεν είναι και λίγα! Η θάλασσα με ηρεμεί, με κάνει να συγκεντρώνω τις δυνάμεις μου και να ξεφεύγει το μυαλό από την καθημερινότητα μου. Μ’ αρέσει η δυσκολία, οι εναλλαγές της και να παίζω με τα στοιχεία της! Η ομορφιά της θάλασσας είναι μοναδική!
Έρχεσαι σε επαφή ως προπονητής με μικρές ηλικίες.Ο αθλητισμός διαμόρφωνει τον χαρακτήρα;

-Σαφέστατα και τον διαμορφώνει, βλέπω παιδάκια στην ομάδα που στα 9-10 τους αποκτούν πειθαρχία, ήθος, σοβαρότητα, ωριμότητα. Σίγουρα παίζουμε ρόλο κι εμείς οι προπονητές.
Αξίζει μια μέρα να σας φέρω ένα παιδάκι στην προπόνηση και να δείτε με πόσο σοβαρότητα και ακρίβεια δουλεύει.

Να κλείσουμε με άρωμα Αιγαίου. Serifos Sunset Race!!

-Άργησα αλλά το ανακάλυψα! Η Σέριφος είναι το νησί το οποίο κατάγομαι και τόσα χρόνια έχω πάει μόνο τρεις φορές εκ των οποίων οι δυο για τον αγώνα SERIFOS SUNSET RACE.
Πραγματικά πρόκειται για ένα μαγευτικό νησί που κρύβει πολλές ομορφιές με την πιο όμορφη Ανατολή και Δύση που έχω δει ποτέ, αξίζει τον κόπο να το επισκεφθεί κάποιος.
Ο συνδυασμός και με τον αγώνα είναι ότι πρέπει, γιατί πραγματοποιείτε αρχές Σεπτέμβρη που για εμένα είναι η καλύτερη περίοδος για να βρεθείς σε ένα νησί.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πώς η τηλεόραση μας οδηγεί σε κακή διατροφή;

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως η φαινομενικά «αθώα» συνήθεια να καταναλώνουμε ώρες μπροστά στη τηλεόραση, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επιβλαβής ως προς τη διαμόρφωση των διατροφικών μας συνηθειών;

Η τηλεόραση στη ζωή μας

Τα τελευταία χρόνια, η τηλεόραση έχει διεισδύσει μόνιμα στη ζωή μας, εξουσιάζοντας ένα μεγάλο κομμάτι από τον ελεύθερο χρόνο μας. Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με πληθώρα πληροφοριών και μηνυμάτων, που αναπόφευκτα μας επηρεάζουν και μας κατευθύνουν.

Η τηλεόραση έχει ασφαλώς την θετική της συμβολή, γιατί διευρύνει τις γνώσεις μας, τον ορίζοντα μας, μας ψυχαγωγεί. Όμως, πάσχει από εγγενείς αδυναμίες με βλαπτικές επιπτώσεις. Ειδικά, όσον αφορά στις διατροφικές μας συνήθειες, ενοχοποιείται, μεταξύ άλλων, για τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας που παρατηρούμε γύρω μας.

Διατροφικές επιλογές και TV

Οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας και ο ελλιπής ελεύθερος χρόνος, μας έχουν οδηγήσει στην υιοθέτηση «δυτικών» συνηθειών, όπως το να τρώμε τα γεύματα μας μπροστά στην τηλεόραση, ενώ το οικογενειακό τραπέζι, ένας από τους πιο παλιούς και παραδοσιακούς θεσμούς της οικογένειας, τείνει πλέον να εκλείψει.

Έρευνες καταδεικνύουν, ότι έχει αυξηθεί δραματικά το ποσοστό των παιδιών και των ενηλίκων που τρώνε, τουλάχιστον το ένα τους γεύμα, με ανοιχτή τη τηλεόραση.

Μια συνήθεια που φαίνεται, να έχει σταδιακά αντικαταστήσει τα οικογενειακά γεύματα και την επικοινωνία μεταξύ των μελών.

Το αποτέλεσμα είναι να καταναλώνουμε συχνά αλόγιστα και εν τάχει μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από ό,τι θα καταναλώναμε αν τρώγαμε κανονικά στο τραπέζι, ενώ παράλληλα τσιμπολογάμε ασυναίσθητα παχυντικές τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη.

Τι μπορείς να φας χωρίς ενοχές όταν βλέπεις μπάλα στην τηλεόραση

Πώς επιδρούν οι διαφημίσεις στο καταναλωτικό κοινό;

Η πιο έντονη, όμως, επιρροή της τηλεόρασης όσον αφορά στις διατροφικές μας συνήθειες, πραγματοποιείται μέσω των συνεχών διαφημίσεων, που προβάλλουν συχνά αντικρουόμενα μηνύματα, προκαλώντας σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό, ιδιαίτερα στη νεολαία.

Βομβαρδιζόμαστε από εκπομπές, διαφημίσεις και μηνύματα που προβάλλουν με ελκυστικό και θελκτικό τρόπο τροφές ιδιαίτερα ανθυγιεινές και παχυντικές, ενώ την ίδια στιγμή τονίζεται εμφατικά ως πρότυπο ομορφιάς το ιδιαίτερα λεπτό και συχνά ανορεξικό σώμα.

Ευθύνονται οι διαφημίσεις για την ανάπτυξη διαταραχών διατροφής;

Η διεισδυτικότητα των μηνυμάτων αυτών, συχνά οδηγεί σε παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, όπως υπερφαγικά επεισόδια, βουλιμικές κρίσεις ή στερητικές δίαιτες, που συχνά αποτελούν το κατώφλι για την ανάπτυξη σοβαρών διαταραχών διατροφής όπως η ψυχογενής βουλιμία και η ανορεξία.

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι με ανοικτή την τηλεόραση

Πηγή: www.mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Γίνεται να μειωθεί τοπικά το κοιλιακό λίπος;

Ακόμα κι αν το βάρος μας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, πολλοί από εμάς παραπονούμαστε για… «μαξιλαράκι» στην κοιλιά, τοπικό κοιλιακό λίπος το οποίο αρνείται να μας αποχωριστεί. Γίνεται να το διώξουμε μεμονωμένα;

Ο Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team* τονίζει:

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποθηκεύει λίπος με δύο διαφορετικούς τρόπους, έναν φανερό και έναν… κρυφό.

Το λίπος που φαίνεται, είναι αυτό που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα μας και ονομάζεται υποδόριο. Τα κύρια σημεία εναπόθεσης είναι οι γοφοί, τα οπίσθια και η κοιλιά.

Το λίπος που δεν φαίνεται βρίσκεται εσωτερικά στην κοιλία, στην σπλαχνική περιοχή και ονομάζεται σπλαχνικό λίπος. Για αυτό ακριβώς το κοιλιακό λίπος γίνεται ο μεγάλος «ντόρος» στο χώρο του fitness, για το εάν και πως μπορεί να μειωθεί τοπικά.

Γιατί το λίπος γύρω από την κοιλιά “απειλεί” την καρδιά σας;

Ας δούμε λοιπόν τα δεδομένα:

Για χρόνια, γυμναστές και personal trainers έλεγαν στους ασκούμενους να σταματήσουν να κάνουν 100 ροκανίσματα τη μέρα και να αφιερώσουν το χρόνο και την ενέργειά τους σε διατροφή και αερόβια άσκηση, που καίει τις θερμίδες πιο αποτελεσματικά. Και καλά έλεγαν!

Κοιλιακό λίπος και άσκηση

Πιθανότατα, το ζήτημα είναι η ροή αίματος στην επίμαχη περιοχή. Έχει υποτεθεί, ότι η κινητοποίηση λίπους παρεμποδίζεται σε κάποιο βαθμό, όταν η αιμάτωση στον λιπώδη ιστό είναι κακή. Ομοίως, σε μελέτη έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση στο σημείο του κοιλιακού λίπους, αυξάνει τη ροή του αίματος στο λιπώδη ιστό που βρίσκεται κοντά στους ασκούμενους μύες. Σαν συμπέρασμα, η άσκηση θα πρέπει να καίει περισσότερο λίπος στο σημείο σύσπασης των μυών σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.

Ωστόσο, είναι πιθανό ο βασικός παράγοντας για την επίτευξη τοπικής απώλειας λίπους σε αυτή τη μελέτη να ήταν η αποδοτικότητα της χαμηλής έντασης αερόβιας άσκησης μετά την προπόνηση, που έκαιγε το λίπος που κινητοποιήθηκε με τα βάρη. Η αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο λίπος για καύσιμο. Αφού αυτά τα «ελεύθερα λιπαρά οξέα» αναπτύσσονται «τοπικά» στην κυκλοφορία του αίματος, χρησιμοποιούνται ως η ενέργεια που χρειάζεται η χαμηλής έντασης αερόβια άσκηση.

Φυσικά δε μπορούν να εξαχθούν ξεκάθαρα συμπεράσματα με μια και μόνο μελέτη, είναι όμως μια καλή σκέψη να δοκιμάσει κανείς το συγκεκριμένο συνδυασμό για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Κοιλιακό λίπος και διατροφή

Βασικοί διατροφικοί πυλώνες για την απώλεια κοιλιακού λίπους παραμένουν η υποθερμιδική δίαιτα και η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης. Για να χάσετε κοιλιακό λίπος χωρίς άσκηση, θα πρέπει να προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες απ’ ότι καίτε.  Οπότε, αποφεύγετε το junk food και τα λιπαρά τρόφιμα. Αντ ‘αυτού, τρώτε τροφές πλούσιες σε ίνες, που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για πέψη. Αυτό θα σας κρατήσει χορτασμένους και το μεταβολισμό σας σε τέλεια φόρμα.

Κοιλιακό λίπος και… άγχος

Το πολύ άγχος οδηγεί στην έκκριση κορτιζόλης, που οδηγεί σε συσσώρευση λίπους. Αυτό περιβάλλει τα όργανα στην κοιλιακή κοιλότητα. Οπότε, η μείωση ή η καλή διαχείριση του άγχους συμβάλλει και στη μείωση και του κοιλιακού λίπους.

Πως φεύγει το λίπος από τον οργανισμό μας όταν αδυνατίζουμε;

Ο παράγοντας «ύπνος»

Η στέρηση ύπνου μας κάνει να αισθανόμαστε υποτονικά, προκαλώντας μας να τρώμε περισσότερο. Έτσι, 7 – 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ θα σας βοηθήσουν  να διατηρήσετε το βάρος σας μακροπρόθεσμα και άρα να μη συσσωρεύετε κοιλιακό λίπος.

Τελικά, το κοιλιακό λίπος γίνεται να μειωθεί μόνο τοπικά;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ! Τοπικό αδυνάτισμα δεν υφίσταται φυσιολογικά. Επομένως για να φανούν οι κοιλιακοί σας, θα πρέπει να χάσετε λίπος από όλο το σώμα, ακολουθώντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνησης και μια χαμηλή σε θερμίδες διατροφή.

Η συμβουλή του Άκη

Οι κοιλιακοί φτιάχνονται και στην κουζίνα, όχι μόνο στο γυμναστήριο. Αυτό είναι το “ρητό” που θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας, αν θέλετε πραγματικά να δείτε αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης: Το στρες στη δουλειά αυξάνει το βάρος;

* Ο Άκης (CT fiveprcent – Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
facebook
: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend