Site icon runnfun.gr

Τρέξιμο με τον σκύλο σας: Βασικές συμβουλές για την υγεία του τετράποδου δρομέα

Όχι απλά βολεύει, αλλά είναι και πέρα για πέρα διασκεδαστικό: το να τρέχεις μαζί με τον σκύλο σου είναι μια πολύ ωραία διαδικασία.

Μπορείς άλλωστε να πετύχεις με ένα σμπάρο δυο τριγώνια: και πηγαίνεις τον σκύλο σου βόλτα και πραγματοποιείς την προπόνησή σου. Και συν τοις άλλοις, είναι και διασκεδαστικό αφού “δένεσαι” με τον σκύλο σου.

Μόνο που, όπως και όλα τα πράγματα που έχουν να κάνουν με το τρέξιμο, καλό είναι να συνυπολογίζονται ορισμένα στοιχεία όσον αφορά αυτή τη συνήθεια. Η Κατρίσα Κένσιγκτον, ιδιοκτήτρια και επικεφαλής εκπαιδεύτρια της KeenDog, μιας υπηρεσίας εκπαίδευσης σκύλων που προσφέρει μια ποικιλία προγραμμάτων εκπαίδευσης, έχει ορισμένες συμβουλές.

Βασικές συμβουλές εκπαίδευσης

Πριν ξεκινήσετε να τρέχετε με τον σκύλο σας, βεβαιωθείτε ότι είναι υγιής και έτοιμος για την άσκηση. Σκύλοι που είναι πολύ μεγάλοι ή πολύ νέοι μπορεί να μην είναι σε θέση να διαχειριστούν ένα πρόγραμμα τρεξίματος. Σύμφωνα με την Κένσιγκτον, οι σκύλοι που είναι μικρότεροι των 18 μηνών θα πρέπει να παραμείνουν στο περπάτημα. Τα οστά των κουταβιών εξακολουθούν να αναπτύσσονται μέχρι και τους 18 μήνες και το τρέξιμο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των οστών τους και τη βέλτιστη μακροπρόθεσμη σωματική ακεραιότητά τους.

Όταν ο σκύλος σας είναι ώριμος και αρκετά δυνατός για να τρέξει, η Κένσιγκτον συνιστά να χρησιμοποιείτε χαλαρό λουρί αντί για ιμάντα. Η μέθοδος του χαλαρού λουριού θα επιτρέψει στο σκύλο να βαδίζει δίπλα σας αντί να σας τραβάει. Αυτό σας επιτρέπει επίσης να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να υποχωρεί στην πίεση του περιλαίμιου.

Πόσο μακριά να τρέξετε

Παρά το ότι τα σκυλιά φαίνεται να έχουν ατελείωτη ενέργεια, πρέπει, όπως και οι άνθρωποι, να προετοιμαστούν για το τρέξιμο. Η Κένσιγκτον συμβουλεύει να αυξάνετε σταδιακά τα χιλιόμετρα που τρέχει ο σκύλος σας. Και πάλι, ακόμα και όταν θα είναι σε θέση να ακολουθεί τους ρυθμούς σας, μην τρέχετε μαζί του πάνω από τρεις ημέρες την εβδομάδα. Μπορεί να είναι απογοητευτικό στην αρχή, επειδή ο σκύλος σας δεν πηγαίνει με τον ίδιο ρυθμό με εσάς, αλλά είναι αναγκαίο.

Κάνοντας μικρές προσαρμογές στο ρυθμό σας και μην επιτρέποντας στο σκύλο σας να τρέχει σε ένα μοτίβο ζιγκ-ζαγκ, θα κάνετε μια πολύ καλή αρχή. Ο σκύλος σας θα προσαρμοστεί στο ρυθμό σας και θα αρχίσει να υποχωρεί στην πίεση του περιλαίμιου, ώστε τελικά, να τρέχετε αρμονικά μαζί.

Θερμοκρασία και έδαφος

Είναι σημαντικό να δίνετε πάντα μεγάλη προσοχή στη θερμοκρασία που επικρατεί έξω. Η ζέστη μπορεί να είναι απίστευτα επιβαρυντική για τα σκυλιά, ειδικά για εκείνα με παχύτερο τρίχωμα. Η Κένσιγκτον τονίζει ότι το καλοκαίρι είναι πάντα προτιμότερο να κάνετε πρωινά ή βραδινά τρεξίματα με τους σκύλους σας. Επίσης, δεν θα θέλατε να μένετε έξω για πολλή ώρα ταυτόχρονα όταν κάνει πολύ κρύο.

Το φθινόπωρο και την άνοιξη, μπορείτε να έχετε λίγη περισσότερη ευελιξία με το χρονοδιάγραμμα των τρεξίματός σας, αλλά θα πρέπει πάντα να γνωρίζετε το έδαφος στο οποίο τρέχει ο σκύλος σας. Η Κένσιγκτον τονίζει ότι δεν πρέπει να προτιμάτε επιφάνειες πεζοδρομίου όταν τρέχετε με τον σκύλο σας. Το σκυρόδεμα και η άσφαλτος είναι ιδιαίτερα σκληρές για τις αρθρώσεις των σκύλων και μπορούν να βλάψουν τις πατούσες τους.

Προειδοποιητικά σημάδια

Ακόμα και τα πιο καλά εκπαιδευμένα σκυλιά μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα κατά το τρέξιμο. Η Κένσιγκτον επισημαίνει τη σημασία της παρακολούθησης για προειδοποιητικά σημάδια, όπως το λαχάνιασμα, το τρέμουλο και οι ιδρωμένες πατούσες. Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επιβραδύνετε αμέσως σε περπάτημα και αφήστε τα να δροσιστούν.

Μπορείτε να τους δώσετε λίγο νερό, αλλά φροντίστε να περιορίσετε την ποσότητα που προσλαμβάνουν. Αν ο σκύλος σας πίνει πολύ νερό στη μέση του τρεξίματος, μπορεί να εμφανίσει γαστρική διάταση, που συνήθως αναφέρεται ως φούσκωμα. Το φούσκωμα συμβαίνει όταν το στομάχι ενός σκύλου γεμίζει με νερό, τροφή ή αέρια και στη συνέχεια συστρέφεται. Πρόκειται πάντα για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 καλύτεροι σκύλοι – δρομείς!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version