Site icon runnfun.gr

Τι μπορείς να κάνεις αν δεν σε παίρνει ο ύπνος το βράδυ πριν τον αγώνα;

Ο ύπνος είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ της προετοιμασίας σας πριν από ένα μεγάλο ραντεβού. Η προπόνηση και η διατροφή που έχετε ακολουθήσει μπορούν να πάνε… στράφι, αν δεν κοιμηθείτε σωστά τις δύο τελευταίες ημέρες και κυρίως την τελευταία πριν από τον αγώνα για τον οποίο έχετε προετοιμαστεί τόσο καιρό.

Συμβαίνει, ωστόσο, το άγχος να σας καταβάλει και να μην μπορείτε να κοιμηθείτε. Τι κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση;

Οι ειδικοί λένε ότι δεν πρόκειται να χάσετε τα πάντα, ωστόσο, η απόδοσή σας θα είναι σαφώς μειωμένη και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πετύχετε το στόχο σας, αν δεν βρείτε τρόπο να κοιμηθείτε.

Η… εκπαίδευσή σας κατ΄αρχήν πρέπει να ξεκινήσει καιρό πριν. Θα πρέπει να εκπαιδεύσετε τις αισθήσεις σας να μην είναι τόσο ευαίσθητες. Θα πρέπει δηλαδή να μάθετε να κοιμάστε ακούγοντας θορύβους από την τέντα όταν έχει αέρα, το ροχαλητό του σκύλου σας ή ακόμα και όταν ο σύντροφός σας διαβάζει το βιβλίο του ή παίζει με το κινητό του.

Πως θα γίνει αυτό;  Απλώς θα πρέπει να είστε ψύχραιμοι, να καλμάρετε τα νεύρα σας. Γι αυτό λέμε ότι χρειάζεται εκπαίδευση μέρες ή μήνες πριν, προκειμένου εκείνη την ημέρα να μην ψάχνετε για κάποιο απομονωμένο δωμάτιο.

Μην αλλάζετε πρόγραμμα

Προσπαθήστε να δείτε την μέρα πριν από τον αγώνα, σαν να είναι οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου. Κάντε πράγματα που έχετε στη ρουτίνα σας, πιείτε νωρίς τον τελευταίο σας καφέ, μην φάτε βαριά. Το βασικότερο; Μην αλλάζετε το πρόγραμμά σας. Αν δηλαδή έχετε συνηθίσει να κοιμάστε στις 11 μην πάτε για ύπνο από τις 9. Το πιθανότερο είναι ότι θα γυρνάτε από το ένα πλευρό στο άλλο και τελικά θα καταλήξετε να κοιμηθείτε αργότερα.

Μην έχετε νεύρα και άγχος

Ακόμα και αν δεν σας παίρνει ο ύπνος μην νευριάζετε. Να έχετε στο μυαλό σας, ότι ακόμα και η ανάπαυση στο κρεβάτι σας, έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό. Είναι προτιμότερο να μείνετε ξαπλωμένοι, παρά να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να δείτε τηλεόραση ή να χαζέψετε στον υπολογιστή. Η ηρεμία στο μυαλό σας είναι εξίσου σημαντική.

Όχι στα φάρμακα…

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρετε κάποιο φάρμακο που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Τα φάρμακα ουσιαστικά σας ναρκώνουν και το μυαλό και το σώμα σας δεν ξεκουράζετε. Πιείτε μια βαλεριάνα ή ένα χαμομήλι.

Διαβάστε ακόμα: Διατροφικές συμβουλές για όσους τρέχουν στον Μαραθώνιο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version