Site icon runnfun.gr

Γιατί δεν πρέπει να πετάμε το διαυγές υγρό που βγαίνει πάνω στο γιαούρτι;

Γιατί το υγρό που υπάρχει συνήθως στην επιφάνεια του γιαουρτιού όταν ανοίγετε το κεσεδάκι, δεν πρέπει να το πετάτε αλλά να το ανακατεύεται με το υπόλοιπο περιεχόμενο;

Δεν είναι νερό αλλά ορός γάλακτος και μην το αδειάσετε,  γιατί είναι σαν να ρίχνετε στο νεροχύτη πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του αγαπημένου σας γιαουρτιού. Μην ανησυχήσετε και κυρίως μην το πετάξετε.

Αν και μπορεί για κάποιους το λεπτό αυτό στρώμα του διαυγούς υγρού που κάθεται στην επιφάνεια του γιαουρτιού να μην είναι και τόσο θελκτικό, στην πραγματικότητα αποτελεί μια από τις βασικές ουσίες του γιαουρτιού μας.

Ο ορός γάλακτος (τυρόγαλο) είναι το υγρό που απομένει μετά το στράγγισμα και το πήξιμο του γάλακτος και έχει υψηλή διατροφική αξία, εκτός του ότι δίνει την κρεμώδη υφή στο γιαούρτι.

Μάλιστα περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης και βιταμίνης Β12, καθώς και ασβέστιο, κάλιο και φώσφορο!

Πως δημιουργείται

Όσο περισσότερο διαρκεί η ζύμωση του γάλακτος για να παραχθεί το γιαούρτι, τόσο περισσότερος ορός γάλακτος διοχετεύεται στην επιφάνεια.

Είναι ευαίσθητος γι’ αυτό και αποχωρίζεται από το πρωτεϊνικό σώμα του γιαουρτιού κατά τη διαδικασία της μεταφοράς.

Οι κατασκευαστές μπορούν να ελέγξουν τη ζύμωση του γάλακτος μέσω της ψύξης γιατί αν δεν σταματήσει η ζύμωση, μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, θα δημιουργηθεί ένα είδος τυριού.

Πώς το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια του περιττού λίπους

Τα γιαούρτια ευρωπαϊκού τύπου (βελουτέ) κατηγοριοποιούνται σε στραγγιστά (strained), τα οποία στραγγίζονται και αποβάλλεται ο ορός του γάλακτος από το πήγμα του γιαουρτιού, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο πηκτά, και σε συνεκτικά (set), τα οποία έχουν επίσης λεία επιφάνεια, αλλά πιο ρευστή μορφή.

Ο ορός ξεχειλίζει από τη δομή του γιαουρτιού και, λόγω της μικρότερης πυκνότητας του, συγκεντρώνεται στην κορυφή. Για το λόγο αυτό βλέπουμε συχνά να τοποθετείται στην επιφάνεια ένα λεπτό χαρτί, το οποίο βοηθά στην απορρόφηση της περίσσειας του ορού. Μερικοί κατασκευαστές προσθέτουν γαλακτωματοποιητές, ζελατίνη, κόμμι ή πυκνωτικά σε μια προσπάθεια αποφυγής σχηματισμού στρώματος ορού, όχι φυσικά λόγω ασφάλειας , αλλά για λόγους αισθητικής για τον καταναλωτή.

Επειδή ο ορός περιέχει πολύ σημαντικά συστατικά, πωλείται και ξεχωριστά, ειδικά στο εξωτερικό, και συμπληρώνει smothies και γεύματα, ειδικά σε ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Προτιμήστε το πραγματικό ελληνικό γιαούρτι, το οποίο περιέχει σημαντική ποσότητα ορού και προβιοτικών.

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα «αναβαθμίσετε» το γιαούρτι σε… γκουρμέ πιάτο!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version