Site icon runnfun.gr

Τα λιγότερo καθαρά αντικείμενα που “κουβαλά” πάνω του ένας δρομέας

Τα λιγότερo καθαρά αντικείμενα που "κουβαλά" ένας δρομεάς

Αν εξετάσει κάποιος το περιεχόμενο του σακιδίου που κουβαλά μαζί του ένας δρομέας, σίγουρα θα εντοπίσει κάποια αντικείμενα που έχει στην κατοχή του και αποτελούν εστία μικροβίων.

Ορισμένα από αυτά αποδεικνύουν πως το τρέξιμο δεν είναι πάντοτε το πιο… καθαρό άθλημα.

Όλα βέβαια είναι σχετικά.

Αν άλλωστε φροντίζεις τα πράγματά σου και είσαι προσεκτικός, δεν γίνεται να κατηγορηθείς για τίποτε από τα παρακάτω. Ωστόσο, όλοι έχουμε αντιμετωπίσει ορισμένους που δεν κάνουν σωστά τη… δουλειά. Ελάτε, παραδεχθείτε το.

1/ Παπούτσια

Η ζέστη και ο ιδρώτας δημιουργούν έντονη οσμή στο εσωτερικό των παπουτσιών έπειτα από κάθε προπόνηση ή αγώνα. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης του ποδιού σας που έρχεται σε άμεση επαφή με το υπόδημα το οποίο συχνά δεν εξαερίζεται επαρκώς.

Μια καλή λύση θα ήταν να δοκιμάσετε αντιμικροβιακές κάλτσες ειδικά αν έχετε ευαισθησία στο δέρμα σας. Επίσης καλό θα είναι να αφήνετε τα αθλητικά παπούτσια έξω από την πόρτα πριν μπείτε σπίτι ώστε να εμποδίσετε να μικρόβια να εισέλθουν μαζί με εσάς μέσα.

Να θυμάστε πάντοτε πως αφού πιάσετε τα παπούτσια σας, θα πρέπει να πλύνετε καλά τα χέρια προτού  κάνετε οτιδήποτε άλλο, πόσο μάλλον αν σκοπεύετε να φάτε κάτι έπειτα από μια έντονη προπόνηση.

2/ Κινητό τηλέφωνο

Τα τηλέφωνα ειδικά αν τα χρησιμοποιείτε κατά την διάρκεια της έντονης άσκησης με τα ιδρωμένα χέρια, αποτελούν εστίες μικροβίων. Έρευνες έχουν δείξει πως οι συσκευές αυτές είναι μόνιμα καλυμμένες με μικροοργανισμούς που μπορούν να οδηγήσουν σε γρίπη ή επιπεφυκίτιδα.

Καλό θα είναι να απολυμαίνετε συχνά το τηλέφωνό σας με ένα αντιμικροβιακό πανάκι ώστε να τηρήσετε τους κανόνες υγιεινής. Προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά που περιέχουν αμμώνια ή οινόπνευμα.

3/ Ρούχα

Αν δεν αφαιρέσετε τα ρούχα της προπόνησης σε σύντομο διάστημα μετά το τέλος της άσκησης, θα είστε επιρρεπείς σε μολύνσεις και μυκητιάσεις. Το ίδιο ισχύει και με την στολή που χρησιμοποιείτε όταν πηγαίνετε γυμναστήριο και έρχεστε σε επαφή με διάφορα όργανα γυμναστικής που αποτελούν εστίες μικροβίων λόγω της χρήσης τους από μεγάλο αριθμό ατόμων.

Με το που φτάσετε σπίτι έπειτα από ένα έντονο πρόγραμμα άσκησης, βάλτε τα ρούχα σας στο πλυντήριο και κάντε ένα αναζωογονητικό ντους. Οσο πιο γρήγορα πλύνετε τα ρούχα σας τόσο λιγότερα μικρόβια θα προλάβουν να αναπαραχθούν.

Photo by Quino Al on Unsplash

4/ Ακουστικά

Πολλοί από εσάς δεν μπορείτε να τρέξετε χωρίς να ακούτε παράλληλα μουσική, ωστόσο η συχνή χρήση των ακουστικών μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του αυτιού σύμφωνα με μελέτη Ινδών ερευνητών.

Η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία εντός του αυτιού διευκολύνει την είσοδο μικροοργανισμών από τα ιδρωμένα ακουστικά που χρησιμοποιείτε πάλι και πάλι.

Καθαρίστε τα ακουστικά με απολυμαντικό πανί ή χαρτοπετσέτα πριν τα χρησιμοποιήσετε. Οσο για τα ακουστικά που έχουν κάλυμμα σιλικόνης στις άκρες, μπορείτε να το αφαιρέσετε για να το καθαρίσετε ξεχωριστά.

5/ Παγούρι νερού

Πόσο συχνά πλένετε το παγούρι σας; Αρκετοί δρομείς χρησιμοποιούν το ίδιο παγούρι δίχως να το καθαρίσουν για μια εβδομάδα με αποτέλεσμα να γεμίζει με βακτήρια στο επιστόμιο.

Τα μικρόβια άλλωστε ευδοκιμούν σε ένα υγρό περιβάλλον όπως είναι αυτό του παγουριού σας. Αποφύγετε να πιάνετε την άκρη από το σκεύος με τα ιδρωμένα χέρια την ώρα του τρεξίματος. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας ένα δεύτερο παγούρι προκειμένου να το χρησιμοποιήσετε μέχρι να πλύνετε το άλλο.

6/Καπέλο

Τα καπέλα πρέπει να πλένονται συχνά. Μαζεύουν όλο τον ιδρώτα και με τον καιρό αρχίζουν και μυρίζουν, ενώ όταν είναι σκουρόχρωμα φαίνεται ότι είναι βρόμικα. Αυτό τα κάνει ακόμα πιο αντιαισθητικά. Τα καπέλα, δεν πρέπει να πλένονται κανονικά στο πλυντήριο μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα, διότι χάνουν τη φόρμα τους.

Με ένα καθαρό πανί, λίγο σαπούνι ή ξύδι, μπορείτε να κάνετε τη δουλειά καθαρίζοντάς τα μέσα έξω.

Διαβάστε ακόμα: Τα… άπλυτα του δρομέα βγαίνουν επιτέλους στη φόρα!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version