Συνέτριψε το Παγκόσμιο Ρεκόρ Μαραθωνίου στο Βερολίνο ο Kipchoge

Κιπτσόγκε: O πρώτος Μαραθωνοδρόμος που αναδεικνύεται κορυφαίος της χρονιάς από την IAAF

Ο Eliud Kipchoge βάζει ένα ακόμα λιθαράκι για να εδραιώσει τη θέση του ως ο μεγαλύτερος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών, κερδίζοντας τον Μαραθώνιο του Βερολίνου με νέο παγκόσμιο ρεκόρ 2:01:39!

Ο Κενυάτης που πήρε από την αρχή την κούρσα στα… πόδια του και κατάφερε να σπάσει συντρίψει το προηγούμενο ρεκόρ του Denis Kimetto από το 2014 (2:02:57) και να το μειώσει κατά 78 ολόκληρα δευτερόλεπτα!

Ο αγώνας προς τη δόξα

Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που τρέχει ποτέ κάτω από το 2:02 σε βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά, κυρίως για τον εαυτό του.Ο Kipchoge έτρεξε το πρώτο χιλιόμετρο σε μόλις 2:43 – ανοίγοντας αμέσως τη διαφορά και δείχνοντας τις προθέσεις του.

Όπως είχε προγραμματιστεί πριν από τον αγώνα, ο Kipsang έτρεξε πιο συντηρητικά, με στόχο να περάσει στα μισά του δρόμου 30 δευτερόλεπτα πιο αργά από τον συμπατριώτη του. Ο Kipchoge έτρεξε τα 5 χιλιόμετρα σε 14:24 – χρόνος ο οποίος ήταν 1:26 γρηγορότερος από τον ρυθμό του παγκόσμιου ρεκόρ – και πέρασε κάτω από το φράγμα των 10 χλμ. σε 29:01.

Ο χρόνος των 10 χλμ. ήταν 23 δευτερόλεπτα γρηγορότερος από τον ρυθμό παγκόσμιου ρεκόρ του Dennis Kimetto, αλλά ο Kimetto έτρεξε τότε ένα απίστευτα γρήγορο δεύτερο μισό.Στα 15χλμ, ο Kipchoge βρισκόταν σε ρυθμό 2:02:44 με “λαγό” τον Josphat Boit. Και παρά το γεγονός ότι η νίκη φαινόταν ότι θα έρθει σίγουρα, το ρεκόρ δεν ήταν βέβαιο.

Τα καλά νέα για τον Kipchoge, από την άποψη του αγώνα και όχι του ρεκόρ, ήταν ότι το Kipsang φαινόταν να έχει χάσει την επαφή του με το ρυθμό του.Ο αγώνας ήταν, λοιπόν, υπό τον έλεγχο του, αλλά το παγκόσμιο ρεκόρ σιγά-σιγά γλίστρησε από το χέρι του Kipchoge. Που, όμως, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.

Το πέρασμα από τα 20χλμ ήταν 57:56 και το στα μισά της διαδρομής στα 61:06 – κοντά στο στόχο του για το πρώτο… ημίχρονο.Την ίδια στιγμή ο Kipsang έχει 61:07 – πολύ μακριά από το στόχο του.

Το κορυφαίο δίδυμο πέρασε στα 25 χλμ. Στις 1:12:24 και καθώς ο Kipsang συνέχισε να ξεθωριάζει στη δεύτερη ομάδα, ο Kipchoge άφησε τον Boit, ο οποίος έφυγε από τον αγώνα.

Με 17 χιλιόμετρα να απομένουν, ο Kipchoge έτρεξε το 27ο χιλιόμετρο σε μόλις 2:51 και το σημάδι που έδειχνε παγκόσμιο ρεκόρ ήταν το πέρασμά του στα 30 χλμ που ήταν 52 δευτερόλεπτα μπροστά από το ρυθμό Παγκοσμίου Ρεκόρ!

Και έτσι έγινε. Ο Kipchoge δεν φάνηκε να κουράζεται καθόλου μέχρι το τέλος, πέρασε τα 40 χλμ. σε 1:55:32 και έφτασε στον αδιανόητο χρόνο 2:01:39, το νέο Παγκόσμιο Ρεκόρ σε Μαραθώνια διαδρομή.

Δεύτερος στον μαραθώνιο του Βερολίνου ήταν ο Άμος Κιπρούτο (Κένυα) με 2.06.23 και τρίτος ο Γουίλσον Κίπσανγκ (Κένυα) με 2.06.48. Στις γυναίκες νικήτρια αναδείχθηκε η Γκλάντις Τσερόνο (Κένυα) με 2.18.11 και ακολούθησαν οι Άγκα (2.18.34- Αιθιοπία) και Τιρουνές Ντιμπάμπα (2.18.55 – Αιθιοπία).

Στο μαραθώνιο του Βερολίνου αγωνίστηκε και η Στεφανία Λεοντιάδου, η οποία τερμάτισε στην 31η θέση σε 2ώρες 44.43.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Olympus Marathon 2022: Άνοιξαν οι εγγραφές για τους θερινούς αγώνες

Ξεκίνησε η διαδικασία εγγράφων για τους καλοκαιρινούς αγώνες του Olympus Marathon που θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου 2022.

Αυτοί είναι:

• Olympus Marathon ® (44km, +3300m) το Σάββατο 25.06.2022
• Olympus Ultra (70km, +5200m) το Σάββατο 25.06.2022
• Olympus Vertical (4.25km, +1000m) την Παρασκευή 24.06.2022
• Κόψη των Αετών (14km, +480m) την Κυριακή 26.06.2022
• Melindra Trail (5km, +180m) την Κυριακή 26.06.2022

Περισσότερες πληροφορίες για τους αγώνες και τον τρόπο εγγραφής μπορείτε να βρείτε στο site της διοργάνωσης www.olympus-marathon.com

Υπενθυμίζουμε, ότι δικαίωμα εγγραφής/συμμετοχής έχουν (με βάση την ισχύουσα ΚΥΑ της ΓΓΑ) οι αθλητές οι οποίοι τις ημέρες του αγώνων 24, 25 και 26 Ιουνίου 2022 θα έχουν πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ισχύ.

Με την κάθε αλλαγή που θα γίνεται από την ΓΓΑ στους επόμενους μήνες, θα ανακοινώνουμε και το άνοιγμα των εγγραφών και για τους υπόλοιπους αθλητές (μη εμβολιασμένους ή με πιστοποιητικό νόσησης).

Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες και η ημερομηνία κλεισίματος των εγγραφών.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Χορτιάτης Trail Run: Ματαίωση του αγώνα για το 2022

Χορτιάτης Trail Run 2018: Στις 27 Μαΐου ο αγώνας

Η Οργανωτική Επιτροπή του ορεινού αγώνα «Χορτιάτης Trail Run» ανακοίνωσε την ακύρωση της φετινής διοργάνωσης που ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2022.

Μάλιστα έγινε γνωστή και η ημερομηνία του αγώνα για το 2023 ή οποία είναι η Κυριακή 12 Μαρτίου. Βασική αιτία για την ματαίωση της φετινής διοργάνωσης, είναι το γεγονός ότι ο αγώνας δεν μπορεί να έχει την φυσιογνωμία των ετών πριν την πανδημία του covid-19.

Όπως εξηγούν οι άνθρωποι του Χορτιάτης Trail Run “Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη (εξαντλήσαμε όλα τα χρονικά περιθώρια), καθώς θα οδηγήσει σε δεύτερη χρονιά χωρίς την διεξαγωγή του αγώνα.

Οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν θα μπορούσαμε με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί να οργανώσουμε τον αγώνα με τις εκδηλώσεις που έχουμε σχεδιάσει για την διοργάνωση. Ο αγώνας για μας ήταν και θα είναι μια γιορτή του Ορεινού Τρεξίματος που με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να είναι.

Δεν θα θέλαμε να μείνουμε μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι χωρίς τις παράλληλες εκδηλώσεις. Δεν θα θέλαμε ο αγώνας να διεξαχθεί χωρίς να μπορούμε να συναντηθούμε και να συζητήσουμε με τους φίλους αθλητές που μας στηρίζουν τόσα χρόνια. Ζητάμε συγνώμη αν βγάζουμε τους αθλητές που θα συμμετείχαν από τον προγραμματισμό τους. Ελπίζουμε η πορεία των πραγμάτων να είναι τέτοια ώστε να έχουμε την ευκαιρία να σας υποδεχτούμε τον Μάρτιο του 2023 όπως εμείς θέλουμε!».

Θα πρέπει, πάντως, να πούμε ότι αρκετές διοργανώσεις δεν έχουν καταφέρει να… επιστρέψουν μετά το χτύπημα του Covid-19. Και το θέμα δεν είναι μόνο διοργανωτικό.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend