Στον αέρα οι έλεγχοι ντόπινγκ αθλητών στην Ελλάδα

Στον αέρα οι έλεγχοι ντόπινγκ αθλητών στην Ελλάδα

Το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ κινδυνεύει άμεσα με άρση αναγνώρισης από την WADA, λόγω ουσιαστικής του εγκατάλειψης, κάτι που θα σημάνει ελαχιστοποίηση των ελέγχων ντόπινγκ στην Ελλάδα για όλα τα αθλήματα.

Ο μεγάλος κίνδυνος

Ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα που απειλεί άμεσα με αλυσιδωτές αντιδράσεις το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή».

Σε ρεπορτάζ που υπογράφει η Σπυριδούλα Σπανέα επισημαίνεται ο κίνδυνος άρσης αναγνώρισης από την WADA που αντιμετωπίζει το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ, ο οποίος ενδέχεται να λάβει σάρκα και οστά στα τέλη Ιουνίου, όταν και θα βρεθούν στη χώρα μας εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.

Τι θα σημάνει για τον ελληνικό αθλητισμό ενδεχόμενο άρσης αναγνώρισης από τη WADA;  Οι έλεγχοι, επειδή θα είναι πιο ακριβοί (καθότι θα πρέπει να πραγματοποιούνται στο εξωτερικό), θα ελαχιστοποιηθούν, με αποτέλεσμα, ανά πάσα στιγμή, κάποιος αθλητής μας να μπορεί να βρεθεί ντοπαρισμένος σε διεθνή αγώνα.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της «Καθημερινής« έχει ως εξής:

«Με την αναστολή της αναγνώρισης κινδυνεύει το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ. Ο γηρασμένος εξοπλισμός, η έλλειψη προσωπικού, η μη οικονομική αυτοτέλεια, η μη δυνατότητα εφαρμογής νέων μεθοδολογιών και οι λίγες δειγματοληψίες που διενεργούνται από το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο ενδέχεται να… σκάσει στις 26 και τις 27 Ιουνίου. Εκείνες τις ημέρες, εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) θα έρθουν στην Ελλάδα για έλεγχο. Η άρση της αναγνώρισης θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό, διότι τα δείγματα θα φεύγουν για έλεγχο στο εξωτερικό, κάτι που συνεπάγεται με πολλαπλασιασμό των εξόδων.

Ο χρόνος μοιάζει να έχει «παγώσει» στο 2004 για το, κάποτε, υπερσύγχρονο εργαστήριο. Τα μηχανήματα «γέρασαν», δεν αντικαταστάθηκαν, οι έλεγχοι λιγοστεύουν και το ελάχιστο προσωπικό προσπαθώντας να περισώσει την αξιοπρέπεια του εργαστηρίου –και της χώρας– μοιάζει σα να παλεύει με ανεμόμυλους. Και, όμως, το Εργαστήριο βγάζει χρήματα με τα οποία θα μπορούσε να συντηρηθεί, αλλά, όπως μας λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, αυτά τα χρήματα πηγαίνουν στο ΟΑΚΑ «για να ποτίζεται τα γκαζόν».

Σε ό,τι αφορά το επιστημονικό προσωπικό εργάζονται μόνο πέντε άνθρωποι και από το τεχνικό δύο (ο ένας είναι έτοιμος να φύγει με σύνταξη). Οι επιστήμονες αναγκάζονται να παραδώσουν αποτελέσματα σε 30 ημέρες, ενώ o WADA ορίζει σε 10. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές χώρες να σταματήσουν να στέλνουν δείγματα στην Ελλάδα και να έχουν χαθεί, σχεδόν, 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον WADA, κάθε εργαστήριο πρέπει να έχει οικονομική ανεξαρτησία, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν τρεις διευθυντές του Εργαστηρίου, διότι δεν μπορούσαν να εργαστούν.

Ενας άλλος… ύφαλος είναι οι λίγες δειγματοληψίες που διενεργεί το ΕΣΚΑΝ. Για να διατηρήσει ένα εργαστήριο την άδειά του πρέπει να κάνει τον χρόνο 3.000 ελέγχους, με το ελληνικό να φτάνει, με χίλιες δυσκολίες, τους 2.900, διότι, λόγω οικονομικών προβλημάτων, δεν γίνονται λείψεις δειγμάτων από το ΕΣΚΑΝ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ φέρεται να είναι ενήμερος για τα προβλήματα και στις 26 Ιουνίου θα στείλει κλιμάκιο για να κάνει έλεγχο.

Ο τελευταίος έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί πριν από τέσσερα χρόνια και, τότε, το Εργαστήριο κατάφερε να διατηρήσει την άδειά του».

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ο Μίλτος Τεντόγλου υποψήφιος για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή στον κόσμο

Υποψήφιος για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή στον κόσμο είναι ο Μίλτος Τεντόγλου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου.

Ο “χρυσός” ολυμπιονίκης στο μήκος στη διοργάνωση του Τόκιο έκανε φέτος εξαιρετική χρονιά και δικαίως βρίσκεται στη λίστα με τους κορυφαίους αθλητές του πλανήτη. Η ψηφοφορία για το κοινό είναι ανοιχτή στους λογαριασμούς της WA σε FacebookInstagram και Twitter και οι φίλοι του στίβου, μπορούν να στηρίξουν τον αθλητή μας κάνοντας Like ή share στη σχετική ανάρτηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Ο Τεντόγλου αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν από τους ανερχόμενους αστέρες του παγκόσμιου στίβου, έναν αθλητή, που είναι ικανός να βρίσκεται στο προσκήνιο για πολλά χρόνια. Υποψήφιοι για τον ίδιο τίτλο είναι ακόμη οι Τζόσουα Τσεπτεγκέι (5.000μ./10.000 μ.- Ουγκάντα), Ράιαν Κρούζερ (σφαιροβολία – ΗΠΑ), Μόντο Ντουπλάντις (επί κοντώ- Σουηδία), Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν (1.500 μ. – Νορβηγία), Έλιουντ Κιπτσόγκε (μαραθώνιος – Κένυα), Πέδρο Πιτσάρδο (τριπλούν – Πορτογαλία), Ντάνιελ Σταλ (δισκοβολία- Σουηδία), Ντέιμιαν Γουόρνερ (10αθλο- Καναδάς), Κάρστεν Γουόρχολμ (400 μ. εμπ. – Νορβηγία). Η ψηφοφορία του κοινού θα είναι ανοιχτή έως τις 6 Νοεμβρίου όπου θα γίνει γνωστή η τελική πεντάδα.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

6ος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: Κάλεσμα για εθελοντές

4ος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ - Live Αποτελέσματα

Ο σύλλογος μας Α.Π.Σ. ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ διοργανώνει τον «6ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο», διεθνή αγώνα απόστασης 490 χιλιομέτρων με εκκίνηση από την Αθήνα έως τη Σπάρτη και επιστροφή στην Αθήνα.

Οι δρομείς ξεκινούν τον αγώνα τους στις 19 Νοεμβρίου, ώρα 06:00 μπροστά από τον  αρχαιολογικό χώρο του  Κεραμεικού στην οδό Ερμού και ο αγώνας έχει χρονικό όριο ολοκλήρωσης 104 ώρες έως τις 23 Νοεμβρίου, ώρα 14.00.  Ο αγώνας έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις καθώς διαθέτει 126 σταθμούς υποστήριξης και τροφοδοσίας των αθλητών, περνώντας από τόπους με μεγάλο αρχαιολογικό, ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Οι εθελοντές έχουν τη δυνατότητα να «ξαναζήσουν» την ιστορικής σημασία πορεία του Φειδιππίδη, νοιώθοντας παράλληλα την χαρά του εθελοντισμού.  Όσοι επιθυμούν να συνδράμουν εθελοντικά τον  σύλλογό μας στην υποστήριξη του 6ου Αυθεντικού Φειδιππίδειου Δρόμου, ως εθελοντές σε σταθμό υποστήριξης ή ως επόπτες μπορούν να απευθύνονται στον  υπεύθυνο του εθελοντικού τμήματος Μπέλλο Ηλία στο τηλέφωνο 6972890579 ή στο email [email protected]. Μπορούν επίσης να επισκεφθούν το site του συλλόγου μας ΑΠΣ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ, όπου υπάρχει και η προκήρυξη του αγώνα και να εγγραφούν στην εθελοντική ομάδα του συλλόγου.

Ο Α.Π.Σ. ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ προχώρησε στην κατάρτιση πρωτοκόλλου για τον 6ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο θέλοντας να συμβάλλει στην ασφαλέστερη δυνατή παρουσία τόσο των  δρομέων, όσο και των εμπλεκόμενων στη διοργάνωση (οργανωτών, κριτών, εθελοντών κλπ.).

Το σύνολο του προσωπικού / εθελοντών / κριτών / συνεργατών (περίπου 400 άτομα) θα φορά προστατευτική μάσκα και θα είναι πλήρως καταρτισμένο και εκπαιδευμένο αναφορικά με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς της διοργάνωσης, καθώς και με το περιεχόμενο του παρόντος Υγειονομικού Πρωτοκόλλου. Θα έχει επίσης υποβληθεί σε self-test 24ώρου τις ημέρες του αγώνα, και θα έχει μαζί του το αρνητικό αποτέλεσμα.

Μετακινήσεις: Οι μετακινήσεις συμμετεχόντων αθλούμενων, προσωπικού, κριτών κτλ. για τους σκοπούς της διοργάνωσης θα γίνονται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τις μεταφορές.

Η Οργανωτική επιτροπή του 6ου Αυθεντικού Φειδιππίδειου Δρόμου

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend