Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τρέχουμε στο Μαραθώνιο Ναυπλίου 381

Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τρέχουμε στο Μαραθώνιο Ναυπλίου

Ανοιχτή πρόσκληση για τη συμμετοχή στον Μαραθώνιο Ναυπλίου που θα γίνει στις 8 Μαρτίου και είναι αφιερωμένος στη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, απηύθυνε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για τον αγώνα.

Μίλησαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζοςο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου «Οραμα Ελπίδας» Στέλιος Γραφάκος, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Αργολίδας Θεόδωρος Παπαθανασίου, ενώ τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο Γενικός Διευθυντής του Μαραθωνίου Ναυπλίου Ευάγγελος Παπαποστόλου.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρης Κωστούρος, μεταξύ άλλων είπε: «Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να καλέσουμε όλο τον κόσμο, στις 8 του Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, να απολαύσει έναν εξαιρετικό αγώνα, σε ένα υπέροχο τόπο, για έναν πολύ όμορφο σκοπό. Θα ήθελα να επικεντρωθώ στο πόσοι είναι αυτοί που βοηθούν έτσι ώστε ο Μαραθώνιος Ναυπλίου να έχει μία τόσο υψηλή θέση στην ιεραρχία των αγώνων δρόμων, να είναι τόσο αποτελεσματικός και τόσο λειτουργικός, σε όσα θέλαμε, δηλαδή στην προώθηση της πόλης και του υγιεινού τρόπου ζωής. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον ΣΕΓΑΣ αλλά και το Όραμα Ελπίδας. Επίσης το Επιμελητήριο, το Ερρίκος Ντινάν, τους πολιτιστικούς, φιλανθρωπικούς και αθλητικούς συλλόγους που μας στηρίζουν, όπως ο Σύλλογος των απανταχού Ναυπλιέων «Ο ΝΑΥΠΛΙΟΣ» αλλά και αθλητές, όπως τη Ντενίζ Δημάκη, τη Μαρία Πολύζου, την Ζωή Ανδρικοπούλου και τον Γρηγόρη Σκουλαρίκη που έχουν τρέξει στον αγώνα μας. Τα ΜΜΕ που προβάλλουν αυτό που συμβαίνει στο Ναύπλιο σε όλη τη χώρα αλλά και τον πλανήτη, διαχέοντας το γεγονός παντού. Επίσης να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας, όπως το Ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ που μας φιλοξενεί, την Οικογένεια Χριστοδούλου, το ΦΟΥΓΑΡΟ, την New Balance την ΑΜΣΤΕΛ που είναι εδώ. Όλα αυτά δείχνουν τι σημαίνει αγώνας και μάλιστα συλλογικός. Σε αυτό να προσθέσουμε και το κύμα των εθελοντών μας, καθώς δεκάδες άτομα εργάζονται και προσφέρουν κάθε χρόνο ανιδιοτελώς, ακολουθώντας την κοινή πορεία ότι όλοι πρέπει να προσφέρουμε. Τέλος να μην παραλείψω τον Πολιτιστικό και Αθλητικό οργανισμό του Δήμου μας τον ΔΟΠΠΑΤ αλλά και την Επιτροπή Τουρισμού στους οποίους προεδρεύουν οι Κυρίες Μαρία Ράλλη και Νάντια Αναστασίου για το σημαντικό έργο τους και Σας καλώ λοιπόν όλους να είστε στις 8 Μαρτίου στο Ναύπλιο, για να ζήσουμε αυτό το μεγάλο γεγονός στο Ναύπλιο».

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, είπε: «Oλοι γνωρίζουμε ότι ο Μαραθώνιος του Ναυπλίου είναι ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός. Ταυτόχρονα είναι κι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που προάγει τον πολιτισμό αλλά και την υγεία και μαζί αναδεικνύει την αξία της ζωής. Κύριε Δήμαρχε πλέον ο αγώνας σας έχει γίνει θεσμός και θέλω να τονίσω ότι η συγκεκριμένη δράση έχει κερδίσει τον σεβασμό και την αγάπη του κόσμου και έχει καταξιωθεί, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και πέρα από αυτή με συμμετοχές από το εξωτερικό. Γεγονός που αντανακλά την ποιότητα της διοργάνωσης και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Το Υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια και μέσω της τοπικής εφορίας Αργολίδας ανοίγει τους αρχαιολογικούς χώρους ώστε να τα επισκεφτεί ο κόσμος, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο, τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο που έχουμε στην Αργολίδα και το Ναύπλιο».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος, είπε: «Θέλω να μεταφέρω το θερμό χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα που στηρίζει ολόθερμα τον αγώνα και χαιρόμαστε πάρα πολύ που ανήκουμε στους συν διοργανωτές. Ο Μαραθώνιος Ναυπλίου δεν είναι ένα απλό αθλητικό γεγονός, αλλά μέσα από τον αγώνα προάγεται η ευγενής άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθε, αναδεικνύονται σημαντικά πλεονεκτήματα της περιοχής, το φυσικό κάλος και η πολιτιστική κληρονομιά του Ναυπλίου. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους καθώς παίρνουν μέρος εκατοντάδες πολίτες, αλλά και δρομείς από το εξωτερικό που έρχονται για να γνωρίσουν το Ναύπλιο και την Αργολίδα. Θέλω επίσης να σταθώ ότι ο Μαραθώνιος στηρίζει μέσα από τις παράλληλες δράσεις, το Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» για εθελοντές δότες μυελού των οστών. Η περιφερειακή ενότητα Αργολίδας στήριζε και θα στηρίζει με κάθε τρόπο το Μαραθώνιο Ναυπλίου».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος τόνισε: «Είναι πάντα μεγάλη χαρά για μένα να βρίσκομαι στη συνέντευξη Τύπου του Μαραθώνιου Ναυπλίου καθώς συνδέομαι με την πόλη με πολλούς λόγους. Φέτος έχω δύο επιπλέον λόγους να είμαι χαρούμενος καθώς για πρώτη φορά μετά από χρόνια θα είμαι στην πόλη στις 8 Μαρτίου. Ο δεύτερος είναι ότι θα έχω τη χαρά να παρακολουθήσω τη γυναίκα μου να τρέχει στον αγώνα, άρα δεν θα μπορούσα να λείψω. Όταν πριν από 8 χρόνια συζητούσα με το Δήμαρχο Ναυπλίου για τον αγώνα πιστεύαμε ότι θα έχει θετική εξέλιξη, δύσκολα όμως μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο ταχύ βηματισμό θα μπορούσε να αναπτύξει σε τόσα λίγα χρόνια. Ο Μαραθώνιος Ναυπλίου είναι μία μεγάλη γιορτή πολιτισμού και αθλητισμού, είναι ένας άρτια λειτουργικά και οργανωτικά αγώνας, είναι ένας αγώνας που τον στηρίζει ολόκληρη η τοπική κοινωνία και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στο Δήμο Ναυπλίου και το Δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο και σε όλους τους φορείς που τον στηρίζουν αλλά και στην οργανωτική ομάδα με επικεφαλής τον Βαγγέλη Παπαποστόλου που είναι ο καλύτερος οργανωτής μαζικών αγώνων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

Όπως τόνισε ο Γενικός Δ/ντης κ. Ευάγγελος Παπαποστόλου ο αγώνας έχει και φέτος εκτός από την έντονη κοινωνική διάσταση καθώς είναι αφιερωμένος στο Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» και θα μπορούν να γίνονται επί τόπου εγγραφές εθελοντών δοτών μυελού των οστών καθώς και στο Γηροκομείο Ναυπλίου ενώ μεταξύ άλλων θα υπάρχει η δυνατότητα κλινικής εξέτασης του μαστού από το Ερρίκος Ντυνάν. Ανακοίνωσε την συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ – ΑΣΑΕΔ με βάση την οποία θεσπίζεται και θα γίνει για πρώτη φορά Στρατιωτικός Αγώνας Ημιμαραθωνίου στο Ναύπλιο στις 8 Μαρτίου 2020

Στη συνέντευξη Τύπου παρούσες ήταν και τρεις πρωταθλήτριες. Η Μαρία Πολύζου είπε: «Έχω τρέξει στην απόσταση του ημιμαραθωνίου στο Ναύπλιο. Είναι μια πάρα πολύ καλή διοργάνωση και κάθε χρόνο γίνεται καλύτερη με την εγγύηση του ΣΕΓΑΣ. Συγχαρητήρια για τη δράση σας για τον καρκίνο του μαστού καθώς η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό και βέβαια να πω ότι τον αριθμό των 150.000 εθελοντών δοτών που έχει βάλει στόχο το Όραμα Ελπίδας θα τον έχουμε πετύχει!».

«Ήμουν από την πρώτη χρονιά στο Ναύπλιο, είναι αγαπημένη πόλη. Ο αγώνας έχει γιγαντωθεί και οργανωτικά είναι από τους καλύτερους και τους ομορφότερους. Οι παράλληλες κοινωνικές δράσεις του Μαραθωνίου του Ναυπλίου δίνουν ξεχωριστή πινελιά», είπε η κορυφαία Ελληνίδα πρωταθλήτρια Τριάθλου Ντενίζ Δημάκη.

«Προσπαθώ κάθε χρόνο να τρέχω στο Ναύπλιο. Θα είμαι και φέτος στον αγώνα των 5 χλμ. Συγχαρητήρια στο Δήμαρχο και σε όλη τη διοργάνωση η οποία είναι τέλεια», τόνισε η πρωταθλήτρια και περσινή νικήτρια στα 5 χλμ Ζωή Ανδρικοπούλου.

Ήδη 60 δρομείς από 30 χώρες του εξωτερικού έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους στο Μαραθώνιο Ναυπλίου με τις συνολικές εγγραφές δρομέων αναμένεται να ξεπεράσουν τις 5.000!

Στην Σ.Τ. Παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο πρόεδρος των απανταχού Ναυπλιέων κ. Κώστας Κολώκας, ο Γενικός Δ/ντης του Ερρίκος Ντυνάν κ. Γεώργιος Σκούρτης,  Ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και ο Εκτελεστικός Δ/ντης του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard Χρήστος Γιαννόπουλος.

Τέλος παρουσιάστηκαν και όλοι οι Χορηγοί και Υποστηρικτές του Μαραθωνίου Ναυπλίου.

Previous ArticleNext Article

Τρέξιμο εναντίον περπατήματος: Ποια μορφή άσκησης είναι πιο χρήσιμη; 1206

Τρέξιμο εναντίον περπατήματος: Ποια μορφή άσκησης είναι πιο χρήσιμη;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν τρέχεις για ένα χιλιόμετρο και όταν περπατάς για ένα χιλιόμετρο καις τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Σε πρώτη φάση ακούγεται λογικό: και στην μια και στην άλλη περίπτωση, έχεις διανύσει την ίδια απόσταση άρα είναι ίδιες και οι θερμίδες που καίει το σώμα σου.

Προφανώς, δεν είναι έτσι. Για την ακρίβεια, όταν τρέχεις καις τον διπλάσιο αριθμό θερμίδων σε σχέση με την αντίστοιχη διαδρομή που διανύεις όταν περπατάς. Αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο και επιβεβαιώνεται με κάθε σχετική μελέτη πoυ γίνεται.

Όπως εξηγεί ο αθλητικός ψυχολόγος και γυμναστής, Τζάνετ Χάμιλτον: «Όσο πιο έντονη είναι η δραστηριότητα που κάνετε τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη του σώματός σας για καύση. Και επειδή το περπάτημα είναι λιγότερο έντονο και απαιτητικό, η καύση είναι και μικρότερη».

Το χαλαρό τρέξιμο καταπονεί λιγότερο τα πόδια από το περπάτημα!

Τι είναι τα ΜΕΤ;

Για να εκτιμήσετε την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείτε, σκεφτείτε ότι η ενέργεια που σπαταλάτε ισούται με τις θερμίδες που χρησιμοποιεί ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας με βάση μια μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες και που αποκαλείται MET. Tο σώμα σας καίει μόλις ένα MET ενώ χαλαρώνετε στον καναπέ ενώ τον αντίστοιχο χρόνο που περπατάτε, το σώμα σας καίει 3 έως 6 MET. Αντίθετα, όταν τρέχετε καίει πάντα πάνω από 6 ΜΕΤ.

Κατά το τρέξιμο συντελείται επίσης πολύ υψηλότερο «afterburn» (έτσι αποκαλείται  η υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση) σε σχέση με το περπάτημα, κάτι που σημαίνει πως το σώμα συνεχίζει να καίει θερμίδες κατά το διάστημα μετά το τέλος της άσκησης και μέχρι την επιστροφή στην κανονική κατάσταση ηρεμίας. Συγκεκριμένα, μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Journal of Strength & Conditioning Research» έδειξε ότι η συγκεκριμένη περίοδος διαρκεί πέντε λεπτά περισσότερο για τους δρομείς σε σχέση με τους περιπατητές.

Μετά την άσκηση…

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να αναρρώσει μετά την άσκηση. «Όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση και ο όγκος της άσκησης, τόσες περισσότερες θερμίδες θα καούν μετά την ολοκλήρωσή της», εξηγεί ο Ίαν Χάντερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brigham Young. «Επιπλέον, μαζί με τις θερμιδικές δαπάνες, υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη για άσκηση μεγαλύτερης έντασης, όπως η αυξημένη οστική πυκνότητα και η βελτιωμένη δύναμη και αντοχή, που υποβαθμίζουν τα μειονεκτήματα της ηλικίας σε σχέση με την άσκηση και αναβαθμίζουν τηψυχολογική υγεία».

Από την άποψη της απώλειας βάρους, το τρέξιμο είναι ο ξεκάθαρος νικητής: όταν ερευνητές συνέκριναν 32.000 δρομείς από την Εθνική Μελέτη Υγείας των Δρομέων με 15.000 περιπατητές από την Εθνική Μελέτη Υγείας Περιπατητών μετά από περίπου έξι χρόνια, διαπίστωσαν ότι οι θερμίδες που καίγονται με το τρέξιμο οδηγούν σε 90% περισσότερη απώλεια βάρους από τις θερμίδες που καίγονται από το περπάτημα.

Πέντε… τρόποι να μετατρέψετε το περπάτημα σε super άσκηση

Φυσικά, τεράστιο ρόλο παίζει και η ταχύτητα. «Η ταχύτητα έχει τεράστια επίδραση στις θερμιδικές δαπάνες. Όσο πιο γρήγορα τρέχει κάποιος, τόσες περισσότερες θερμίδες θα καούν ανά λεπτό. Βέβαια, ανά απόσταση υπάρχει μια σχετικά σταθερή ποσότητα θερμίδων που καίγονται, όμως η ένταση την μεταβάλλει», εξηγεί ο Χάντερ. Πάντως, απλά και μόνο επειδή το τρέξιμο είναι τόσο χρονικά όσο και ενεργειακά πιο αποδοτικό από το περπάτημα, δεν σημαίνει ότι το τελευταίο παύει να είναι μια χρήσιμη άσκηση.

Άλλωστε, είτε τρέχετε είτε περπατάτε μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης, διαβήτη και να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Μελέτης για την Υγεία των Γυμναστών και της Εθνικής Μελέτης για την Υγεία των Πεζοναυτών.

«Η δυνατότητα να τρέχεις πολύ είναι ένα πολύ χρήσιμο δώρο για την υγεία σας αλλά δεν είναι ένα δώρο που γίνεται σε όλους από τη φύση. Αν είστε ένα από αυτούς που έχουν προικισθεί με την ικανότητα να τρέχουν και να το απολαμβάνουν, τότε απολαύστε σαν θησαυρό αυτό το δώρο. Και να δουλεύετε για να το αξιοποιείται διότι δεν είναι δεδομένο», τονίζει η εκπαιδεύτρια Τζανέτ Χάμιλτον.

Για να προσθέσει ωστόσο: «Και το περπάτημα είναι μια υπέροχη δραστηριότητα για όσους δεν έχουν την ικανότητα ή την επιθυμία να τρέξουν και μπορεί να προσφέρει τεράστια οφέλη στην υγεία. Το περπάτημα τονώνει και διατηρεί σε καλή κατάσταση τα κάτω άκρα, βοηθά στην εκκαθάριση του μυαλού σας και για τους δρομείς είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να έχετε μια ενεργή ημέρα ανάκαμψης».

Γρήγορο περπάτημα: Πόσα βήματα το λεπτό πρέπει να κάνεις;

Συμπερασματικά, μια έντονη εκγύμναση όπως το τρέξιμο αποφέρει μεγαλύτερη απώλεια θερμίδων αλλά να θυμάστε πως η απώλεια θερμίδων δεν είναι το παν. Η εμμονή να καίτε θερμίδες μπορεί να καταστεί κάτι εξίσου ανθυγιεινό με το να μην ασκείστε καθόλου. Επιλέξτε τη δραστηριότητα που αγαπάτε πιο πολύ και σας ταιριάζει περισσότερο -είτε πρόκειται για περπάτημα είτε για τρέξιμο- και εστιάστε λιγότερο στις θερμίδες και περισσότερο στο πόσο καλύτερα αισθάνεστε αφού το κάνετε.

Διαβάστε ακόμα: Η διαλειμματική (τρέξιμο-περπάτημα) σε βελτιώνει και σε ξεαγχώνει!

Δεν θα πραγματοποιηθεί η «Ειρηνοδρομία 2020» 8

Στην ακύρωση της Ειρηνοδρομίας 2020 και των παράλληλων αθλητικών δράσεων, που ήταν προγραμματισμένες για την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, προχώρησε η Οργανωτική Επιτροπή του θεσμού.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, αλλά και των γενικότερων περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η Δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τις κρίσιμες αυτές στιγμές για όλο τον πλανήτη, αυτό που προέχει πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια και η προστασία της υγείας όλων μας. Η απόφαση μας για την ακύρωση της Ειρηνοδρομίας, για πρώτη φορά στα 38 χρόνια του θεσμού, μπορεί να είναι οδυνηρή, αλλά έγινε με πλήρη υπευθυνότητα, ευαισθησία και σεβασμό στους πολίτες του Αγίου Δημητρίου και τους επισκέπτες, που κάθε χρόνο συμμετέχουν στην Ειρηνοδρομία. Προς το παρόν μένουμε όλοι στο σπίτι, παραμένουμε υγιείς και προστατεύουμε άλλους».

Η Ειρηνοδρομία του 2021 προγραμματίζεται για τις 16 Μαΐου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.eirinodromia.gr/ και το Facebook: https://www.facebook.com/Eirinodromia/

x
Send this to a friend